Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1998 yılında memur olarak işe başlayan eşim malülen emekli olabilir mi?

ggiray

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Hayırlı günler.
Eşim 1998 yılından bu yana öğretmen olarak görev yapıyor. 2014 yılında eşime meme kanseri teşhisi kondu ve 1 yıllık tedavi sonunda işine başladı, ancak 2018 ekim ayında eşime meme kanseri metastaz akciğer kanseri teşhisi kondu ve akabinde karaciğerine metastaz yaptı. O tarihten bu yana raporlu olarak işine devam etmiyor ve tedavisi devam ediyor, %56 oranında sürekli engelli raporu mevcut (bu oranı aldığımızda metastazlar söz konusu değildi, şimdi tekrar rapor alınırsa daha yüksek bir oran alınabilir) ve buna istinaden üçüncü derece engelliler için uygulanan engellilik indiriminden yararlanmaya başladı. Eşim artık çalışmak istemediğini söylediği için SGK ya gittik ve emekli olmak istediğimizi bildirdik ancak onlar kendisinin memur olması nedeniyle bize yardımcı olamayacaklarını iş yerine başvurmamızı istediler.
Eşim bu şartlar altında emekli olabilir mi, nasıl bir yol izlemeliyiz. Konu hakkında bizi aydınlatırsanız sevinirim. Sizi rahatsız ettim kusura bakmayın. Allaha emanet olun; iyi günler.

ggiray

İlk olarak geçmiş olsun.Memurlarin malullüğü hakkında bilgi sahibi değilim belki farklıdır 4 a li larla.Tedavi süresince kontrol şartıyla malullük vereceklerdir.Tabi ki SGK min sağlık kurulunun görüşüne kalmış.Normal maluliyet te çalışma gücünün %60 üstü kaybetmesi lazım.Cok meşakkatli ve sıkıntı dolu bir süreç malullük.Benim %86 engelim olmasına ve omurilik hasarı olmasına rağmen dikkate almıyor 3 senedir sürekli kontrol muayenesi verip duruyor.Her sene aynı cile

Sevgili erkandomur ; cevabınız için çok teşekkürler. Size de geçmiş olsun, Allah'ım şifalar versin inşallah. Sevgi, huzur ve sağlık dolu günler dilerim.

ggiray

Evet, eşiniz hemen emekli olabilir. 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanmak için kurumuna dilekçe versin. Üniversite Hastanesinden alınan güncel raporu olursa hiç sorun yaşamadan emekliliği onanır. Eğer güncel raporu yoksa eldeki %56 oranlı raporla başvursun. Kabul edilirse ne ala, edilmezse, o zaman sevk ederler bir hastaneye, oradan güncel rapor alınır ve onaylanır emeklilik.

Çok teşekkürler, cevabınızı yeni gördüm. Biz başvuruyu yaptık ve başvuru dilekçesi sanırım SGK'ya ulaşmış. Hitap sorgulamasında

"Emeklilikte 16 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde 65 Yaş Sınırına Tabi Olup 04.05.2040 Tarihine Kadar
Çalışabilir"

yazıyor. Bundan sonraki süreç ne olur bilemedim. Teşekkürler.

İyi akşamlar Bülent Bey;
Bugün eşimin okulundan Md.Yrd. eşime mesaj göndermiş.

İl Milli eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda "öğretmeninizin malulen emekliye ayrılma talebi valilik makamından alınan ilgi onayla uygun görülmüştür.
Emeklilik onayının ilgiyle tebliği, Valilik oluru ile hizmet cetvelinin onaylı bir nüshasının kadrosunun bulunduğu okul/kurum tarafından ilgiliye verilmesi ve HİTAP modülündeki özlük cetvel, ünvan (ünvan bilgisi ayrılış tarihi girilmesi), öğrenim bilgileri, hizmet birleştirme bilgilerinin güncellenerek, MEBBİS ve HİTAP modülünden ayrılış yapılarak ilgiliye ait 1 adet resim (son 6 ay içinde çekilmiş) ve banka tercih dilekçesinin bir örneğinin müdürlüğümüze gönderilmesini rica ederim."

Bu yazıya göre eşim malulen emekliye ayrılmış oluyor (biz malulen emekli olmak istiyoruz diye bir dilekçe vermedik) yaşlılık emekliliği değil, malulen emeklilikte hak kaybı (maaş/ikramiye) yaşar mı? Eğer yaşar diyorsanız ne yapılabilir. Konu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

ggiray

Onlar sanırım "MALÜLEN EMEKLİLİK" anlamışlar ama siz Yaşlılık Aylığı yani "ENGELLİ EMEKLİLİK" hakkından faydalanmak istemektesiniz.

Evet, bu durumu nasıl düzeltebilirim, bu durumda maaş yönünden mağdur duruma düşermiyiz?

ayDÜNYAvazo

Ama memuriyet sonrası bir malullük var. Bu durumda engelli emeklisi olamıyor bildiğim kadarıyla,
Ayrıca emeklilik formundaki başlıkta uzun uzun anlatıldığı üzere emekli işlemleri sonrası eşinden hangi ayda emekli olmak istediğine dair dilekçe alınması gerekmiyor mu? Belki bu arada emekli olmaktan vazgeçti? Gerçekten ilginç bir durum

Bide 1998 yılına memuriye başlayıp nasıl, emeklilikte 16 sigortalılık yılına tabi bu hususu biri açıklayabilirmi? 23 yıl olması gerekmez mi.?

İyi günler, eşim 23.03.1998 tarihinde öğretmen olarak göreve başladı ve bu tarihe kadar görevine devam etti. Malesef 2014 yılında eşime konan kanser teşhisinden sonra tedavi oldu ancak 2018 tarihinde metastaz oluştuğu için yeniden süreç başladı. Osmangazi Üniversitesi eşime %56 oranında engellilik verdi, vergi indirimi başvuru sonucunda 3.ncü derece vergi indirimi aldık. Bu evraklarla birlikte okuluna emeklilik dilekçesi verdik. Dün okuldan emeklilik isteğimizin kabul olduğuna dair mesaj aldık.
Bugün eşimin okulundan Md.Yrd. eşime mesaj göndermiş.
Ancak; yazıda
İl Milli eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda "öğretmeninizin malulen emekliye ayrılma talebi valilik makamından alınan ilgi onayla uygun görülmüştür.
Emeklilik onayının ilgiyle tebliği, Valilik oluru ile hizmet cetvelinin onaylı bir nüshasının kadrosunun bulunduğu okul/kurum tarafından ilgiliye verilmesi ve HİTAP modülündeki özlük cetvel, ünvan (ünvan bilgisi ayrılış tarihi girilmesi), öğrenim bilgileri, hizmet birleştirme bilgilerinin güncellenerek, MEBBİS ve HİTAP modülünden ayrılış yapılarak ilgiliye ait 1 adet resim (son 6 ay içinde çekilmiş) ve banka tercih dilekçesinin bir örneğinin müdürlüğümüze gönderilmesini rica ederim."

Bu yazıya göre eşim malulen emekliye ayrılmış oluyor (biz malulen emekli olmak istiyoruz diye bir dilekçe vermedik) yaşlılık emekliliği değil, malulen emeklilikte hak kaybı (maaş/ikramiye) yaşar mı? Bu şekilde emekli olmayı kabul etmelimiyiz; Eğer yaşar diyorsanız ne yapılabilir. Konu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Sevgili OturanBoğa bende aynı durumdayım 2002 de memuriyete başladım 18 yılımı doldrdum %40 engelli raporumu yeni aldım fakat ben memuriyetten istifa ettmiştim..! 01.10.2018 tarihinden önce memuriyete başladım.

malulen emeklilik başvurusuna bulunabilmem için ÇALIŞIYOR olmam gerekiyor diye bir yazı okudum bu durumda ben 18 yılımı doldurup ayrıldığımdan dolayı %40 engelli raporum ile emekli olamazmıyım yada olursam tazminatımı da alıp emeklilik maaşı bağlanırmı.

mkutahya06

istifa etmiş olmak maalesef kıdem tazminatı hakkınızı yakmış oldu. Emeklilik için, eğer başka bir yerde çalışmamışsanız, özlük hakkınız bakidir, prim gün sayınız da tamsa, emekli edilirsiniz.

Yalnız, aman dikkat, siz malulen değil, %40 ve üzeri rapora istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacaksınız.

Üst Alt