Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2. derece vergi indirimi maaşıma ne kadar yansır?

mesuttkucuk

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba ben brüt 1700 tl maas ve 2 inci dereceden vergi indirimi onayi aldimm. bu durumda bana geri yansiyan ucret ne kdr olacak yardmci olablrmsnz ?

mesuttkucuk 2016 yılı için matrah 2. derecede 460 Tl açıklanmıştı.Bu rakamı 0.15 le çarparak buluyoruz.460x0.15=69 Tl yapıyor.

Maaş Hesaplama
SSK Kesintisi = Brüt ücret * %14
İşsizlik Sigortası = Brüt ücret * %1
Damga Vergisi = Brüt ücret * %0.759
Gelir vergisi Matrahı = Brüt ücret - (SSK Kesintisi+İşsizlik Sigortası)eğer varsa vergi indirimi tutarı
Gelir Vergisi = Gelir Vergisi Matrahı * %15
Net ücret = Brüt Ücret - (SSK Kesintisi+İşsizlik Sigortası+Gelir Vergisi+Damga Vergisi)
Ele geçecek = Net ücret + Aile Yardımı(Asgari Geçim İndirimi)'dir.
Hesaplama bu şekilde yapılmaktadır.

%45 raporum vardi, 65 tl vergi indirimi veriyorlardı.
AGİ ise, 2 çocuk ve eşim calismiyor, 154 veriyorlar... (normalde 185 vermeleri gerekiyordu, vergi indirimi aldığım için kesmişler)
Simdi raporum %66 olarak onaylandı kaç tl almam gerekiyor... 1750 brüt maaşım var.

Muhasebe, biz seni 2. dereceden gösteriyorMUŞUZ zaten, ayni parayi alacaksin dedi...
%45'lik rapora nasıl 2. dereceden ödeme yaparlar aklım almadı.

Şimdi nasıl düzeltebilirim bu olayı...

unalerol
Özel mesajınızı da cevapladım ama cevabınızdan hala ikna olmadığınız anlaşılıyor.
Evet ilk önce hata yapmış 3 yerine 2.dereceden vergi indirimi uygulamışlar, vergi dairesi uyanmasa iyi olur çok karıştırmayın derim.
Maaşınıza önce vergi indirimi uygulanarak gelir vergisi matrahınızdan 460 tl düşülür, bu size %15 lik ilk vergi diliminden 69 tl avantaj sağlar.
Anlamadığınız yön şudur ki; vergi indirimi ve agi o ay tahakkuk eden gelir vergisinden mahsup edilir ve toplam olarak tahakkuk eden gelir vergisini aşamaz.
1.750 tl brüte %15 lik ilk dilimden 223 tl gelir vergisi tahakkuk eder.
69 tl vergi indirimi yansıyacağına göre 223 - 69 = 154 tl alabileceğiniz agi miktarıdır. Daha fazlasını almaya yeterli verginiz yok gelir verginiz sıfır oluyor zaten.
Çok da itiraz edip ortalığı karıştırmayın derim, nasıl fazla kesintiyi biz iade olarak talep edebiliyorsak vergi dairesi de geçmişteki eksik tahsil edilen gelir vergisini sizden isteme hakkına sahiptir ve tesbiti halinde ister de.

@Ufukalp

UFUK ALP bey,

vergi dairesinden çalıştığım şirkete vergi indirim yazım geldi.
%45 3.derece vergi indirimi.

210 tl x 0,15 = 31,5 tl olduğunu söylediniz bunun için tşk ederim.

vergi dairesinden gelen vergi indirimi yazısını gördüm.

şöyle yazıyordu; aklımda kaldığı kadar ile

....... isimli engelli çalışan başvuru tarihi itibari ile ( başvuru tarihim .... / 03 / 2016 ) 3.derece vergi indirimi kurul kararıyla onaylanmıştır.

şimdi şirket bu maaş döneminde bana vergi indirimi tutarı mı maaşıma ekleyip öderken 1 kereye mahsus başvuru tarihim olan 3. aydan itibaren hesaplayıp 3 aylık mı ödeyecek 31,5 TL X 3 = 94,5 TL , yoksa sadece bu ayın vergi indirimini mi bu ay ki maaş ödemelerinde ödeyecek.

yani ilk ödeme yapılırken başvuru tarihi baz alınarak geçmişe yönelik ödeme de yapılıyor mu. ( ...../ 03 / 2016 başvuru tarihi )

tşk.

fringe
Geriye dönük vergi iadeleri için işyeriniz size ödeme yapmakla mükellef değil, o zaman vergi indiriminiz yokmuş, işvereniniz verginizi tam olarak kesmiş ve ödemeyi vergi dairesine yapmış. Geriye dönük iade için muhatabınız işverenin bağlı olduğu vergi dairesi.

@Ufukalp

yani şirket bana içinde bulunduğumuz ayın vergi indirimini uygulayıp maaşıma ekleyecek.
geriye dönük olanı için şirketin bağlı olduğu vergi dairsine bizzat dilekçe ile başvuru yapacağım.

doğru anladım sanırım.

çok teşekkür ederim ufukalp bey,

fringe
Doğru anladınız da inanın 2 aylık 60 tl için değecek, bir dilekçe ver al paranı gibi bir şey değil.
İlgili aylara ait onaylı maaş bordroları, imza sirküleri, dilekçe vs, hesap no veriyorsunuz inceleme sonunda artık ne kadar zaman sonra olursa parayı hesaba yatırıyorlar.

@Ufukalp

oo değmez.. :)

@Ufukalp

ufukalp çalıştığım şirket vergi indirimini vermiyor..herhangi bir maaş artışın yok diyorlar.

Ama şirkete yazı geldi..
210 X 0,15 =31,50 TL.

Bu yaptıkları yasal mı? Vergi indirimini bana ödememe gibi bir durumları varmı?

Tavsiyem geriye dönük indirimlerini almak için başvuru vs. yapmayın. Çünkü geriye dönük vergi indiriminden dolayı firmanız denetime girmekten çekinecektir... Başınıza yeni işler açarsınız. Firma sahipleri böyle bir denetimden dolayı herhangi bir ceza ile karşılaşmaktan korkarlar.. Örneğin benim 2005ten bu yana vergi indirim hakkım vardi, işi bilmeyen muhasebecilerden dolayı alamadim... Vergi dairesi başvuru yapın alırsınız dediler... fakat işyeri mali müşaviri böyle bişeyin olması cok tehlikeli 10 yıllık denetime giremem dedi... ve alamadim...

Üst Alt