Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2. el aldığım aracımı satmadan sıfır km bir aracı ÖTV indirimli alabilir miyim?

sami-1967

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
mrb arkadaşlar ben ikinci el bir araba aldım ötv indiriminden yararlanmadan şu an aynı arabai kullanıorum özel tertibatlı bandrollerini ödemiorum bu arabamı satmadan ötv istisnasından yararlanarak ikinci arabai ala bilirmiim çunkü şu anki arabam mafietsiz mafietlide ala bilirmiim bu arabamda durarak

alabilirsin ancak ötv dışındaki diğer aracının motorlu taşıtlar vergisini badrollerini ödemen lazım

eminmisiniz ben biraz araştırdım ikisininde vergisini ödemieceksiniz dediler cinki birisi ikinci el aldım şimdi yalnız vergisini ödemiorum

sami-1967;

Mantıksal düşünürsek ödersin 2 aracın var elbet birisinin vergisini alırlar.

Aynı anda sadece bir araç MTV'den istisna tutuluyor. Aslında bu şartı dayatan bir düzenleme yok, ama gelirler idaresi başkanlığı bu şekilde uygulama yapılmasını söylüyor...

Konu dava sürecine taşınabilir bu minvalde bence...

bülent bey ben bir mamelecie sordum olur dior şu anki kullandım araç ikinci el aldım ötv yararlanmadım sadece mtv den yararlanıorum öteve indirimli ikinci arabamı alacambunu devretmeden olur dior ahmet izgi mameleci istersen 5 tane al dior bukadar kesin konoştu

Aynı anda üzerinizde yüz tane araba da olabilir. Burada sorun yok. Sorun, aynı anda bu yüz arabanın da MTV'den istisna tutulup tutulamayacağı....

[FONT=Verdana]Bülent Bey geçenlerde toyta galerisine gitmiştim, oradaki satıcı özürlü bir arkadaşın mtv li arcını satışını yapmasınıbeklerken bir diğer sıfır arca satış yapmış mtv li dedi. bana bu biraz kafamı karıştırdı.Artık iki araç alabiliyorsunuz dedi bunu diğerde ufak bir galeri bayisi değil. Bukonuda kafam gerçekten karışmıştı...[/FONT]

"İki araba alabilmek"ten neyi kastettmiş hiç bir fikrim yok. Bir kişi 5 yıl içinde sadece 1 aracı ötv istisnası ile satın alabilir. 5 yıl sonunda varolan aracını satmadan ikinci bir aracı ötv'siz alabilir; ama bu durumda iki araç için aynı anda MTV istisnası uygulanır mı, işte bu muamma.

evet bunu düşünmedim ama sanırım ikiside mtvden muaf çünkü 5 yılını dolduran araç 6 yaş üstü araç olarak çok düşük bi mtv kapsamına giriyo ve bugüne kadar kimse bu konuda ödeme olduğuna dair bişey sölemedi ama maliyeden bş sormak lazım

arkadaşın sorusuna gelirsek sanırım arkadaşın ikinci el aldığı araç için ötv indiriminden yararlanmadığı için 5 yaşını doldurmuş araç kuamelesi görüyo ve kinci bir aracı alabiliyo olduğu için bu konuda uygulanan kanun neyse o kapsama giriyo o yüzden mtv ödemezsiniz denmiş olarilir

Bir buçuk yıl kadar iki aracım oldu, biri gümrük vergisinden muaf yurtdışından ithal ettiğim araç, diğeri yurtiçinden normal ikinci el olarak alıp tertibatla adıma tescil ettirdiğim otomobilim...

5 yılı aşkındır yurtdışından aldığım aracın MTV sini zaten ödemiyordum, diğerini aldığımda da vergi dairesi engelli aracı olarak kaydını yaptı ve her ikisininde MTV sini ödemeden kullandım. Yurtiçinden aldığım aracı sattım ve herhangi bir problemde çıkmadı...

Adınıza kaç araç kayıtlı olduğu ekranda gözüküyor mu?
Gözüküyorsa ben neden her ikisinide MTV den muaf kullandım?
Bence bu konu memurun insiyatifinden bir durum galiba...

Aynı anda birden fazla araç için MTV istisnası uygulatmıyor gelirler idaresi başkanlığı. Ama, memur bunun farkında değilse, istisnayı uygulayabiliyor demek ki...

Benzer bir konudaki Özelge: %90 ve üzeri engelliye ait ikinci araca motorlu taşıtlar vergisi istisnasının uygulanmayacağı
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı

İlgi: ......... tarih ve ....................... sayılı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, .................. %96 oranında bedensel özürlü olmanız sebebiyle ........plakalı taşıtınız için motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlandığınızı........tarihinde aldığınız ........... plakalı ikinci taşıtınız için de motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yaralanıp yararlanamayacağınız hakkında Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun istisnalara ilişkin 4 üncü maddesinin (c)bendinde sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

10/1/2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nin "İstisnalar" başlıklı bölümünde bu istisna hükmünün uygulama esasları belirtilmiştir.

Söz konusu istisna uygulaması malul ve engelli kişinin sosyal hayata daha fazla katılımını sağlamayı amaçlamakta olup, 197 sayılı Kanunda yer alan sakatlık istisnasından yararlanılarak ikinci bir taşıtın iktisabı halinde bu amaç aşılmış olacağından, ikinci taşıt için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmaması gerekmektedir.

Buna göre, adınıza kayıt ve tescilli taşıtlardan seçeceğiniz bir tanesinin motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması mümkün bulunmaktadır

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Başkan a.​

Üst Alt