Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2. el normal araç alıp engelli aparatı taktırabilir miyim?

serverus96

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
6
Merhaba

yuzde 40 oranında engelli raporum mevcut Sp hastasıyım. Raporumda otvsız arac ıle ılgılı bır ıbare bulunmuyor. Sormak ıstedıgım sey normal otvli 2. El araba alsam engelli aparatı taktırıp kullanabılırmıyım? Otvsız arac ıcın tekrar raporu yenıletmeye cekınıyorum cunku oran sınırda calıstıgım ıs yerı ılede sıkıntı yasarım ve raporum suresiz. Bu konuda bılgısı olan var mı? 2 el arac alıp ehlıyette kı kodlara gore aparat taktırmak ıstıyorum

Merhaba

2.el aracınıza Sürücü belgenizdeki kodlara uygun tertibat yaptırıp TSE onayı alıp Ruhsat tescil işlemi yapıp kullanabilirsiniz. Ayrıca bu işlemlerden sonra tüm belgeler ile Vergi Dairesine dilekçe verip MTV muhafiyeti alabilirsiniz.MTV ödemezsiniz.

@saimakdeniz,
Merhaba bunun için raporumda her hangi bir ibare olmasına gerek yok degıl mı? Birde bu aparat işlemleri pahalı işlemler mi maliyeti ne olur bana acaba?

@serverus96,
Sürücü belgenizdeki kodlara göre yapılacak Sürücü belgenizde kodlar nelerdir.Maliyet konusunda aparat yapan firmalar ile görüşmeniz gerekmekte.

Merhaba. 2. El araç aldınız mı? Süreç nasıl ilerliyor?

Sürücü sağlık raporunuz yeterli olmadı mı? Yoksa siz mi böyle tercih ediyorsunuz? Böyle bir süreçten geçtiğim için bilgi sahibi olmak isterim.

Daha ehliyet almaya calısıyorum bayi ve vergi dairesi ile görüşmedim

ben ikinci el araç alarak tertibat taktırdım. araca ehliyetteki kodlara göre proje çiziliyor tse de muayeneye giriliyor. sonrasında ruhsat değişimi oluyor. burada dikkat etmeniz gereken durum yakınlarınız da kullanacaksa bunu tertibatçıya bildirin. herşey bittikten sonra dijital vergi dairesinden mtv muafiyetinde bulunmayı unutmayın.

@clawera,
MTV muafiyetini nasıl yapıyoruz ben sıfır alıcamda bayiden de mtv tutarının düşürülmesini istiyecektim

@clawera,

bu sorulara bir soruda ben ekleyeyeim müsadenizle. 2 EL ARAÇ ALDIM DİYELİM TERTİPAT TAKTIRMA ONAYLATMA SÜRESİ VE MASRAFI NE KADAR OLUYOR.TEŞEKKÜR EDERİM

@heymen,
Bana uyarlanabilir gaz fren tertibatı, yangörüş sağlayann ek iç cihaz ve yükseltmiş zemin için 20-22 küsür para istediler.

engelli araç alım 2 ci el veya ötv muafiyetli tüm bilgi ve birikimi yardımcı olabilirim sorularınızı tek seferde sorup etiketlerseniz buradan cevap verebilirim ama kısaca sizlere özet bilgiler paylaşayım

SORU 1 engelliyim ötv muafiyetli araç nasıl alırım?

Cevap 1 engelli siniz ve ötv muafiyetli araç almak için 2 koşul var 1 cisi ortapedik 2 ci %90 üstü engelli olmak

%90 altı ortapedik engeliniz var ise engel yüzde oran aranmaz sadece raporunuzda veya ehliyetinizde otomatik vites veya tertibatlı engelli araç kullanır rapor olması gerekli ampute engellilerde raporda ibare aranmaz ehliyet kodlarına bakılır
%90 üstü engelliler içinse engelli yakını veya kendi kullanacaksa %90 üstü rapor yeterlidir.

Soru 2 ehliyet yok rapor yok herhangi bir araç alıp sıfır veya 2 ci el farketmez kullanabilir miyim?

cevap 2 ehliyetsiz araç kullanamazsın ilk aşama ehliyet sürecini tamamlamak sonra ehliyet raporu çıkarmak süreç forumda mevcut ehliyetinizi aldıktan sonra kodlara göre ihtiyaç varsa tertibat yoksa normal şekilde araç alıp kullanabilirsiniz tertibatlı araç süreci tse onay işlemleri vs bunu genelde tertibat yapan sahişlar hallediyor neredeyse tüm illerde var

Soru 3 ötv muafiyetli araç alsam ailem kullanır mı?

CEVAP 3 ortapedik engellide sadece engelli kullanır %90 üstü engellide aileden 3 kişi belirleniyor onlar kullanıyor aynı il ikamet şartı ile ötv muafiyetli alınan araç için geçerli bu süreç ama sen ötv ödeyerek alırsan ortapedik veya %90 farketmez herkes kullanır 2 ci el aldın diyelim herkes kullanır kısıtlama yok sadece tse prosürleri yerine getirme şartları olabilir tertibat lı arçalar normal kişileirn kullanımına uygunluk gibi vs

daha farklı sorularınız varsa tek seferde yazarsanız cevaplarım.

Özelikle belirtmek isterim son yapılan yasal düzenlemeler ile birlikte ötv muafiyetli araç almak hiç mantikli değil neden? çümkü araç aldığınız %40 yerlilik ve 10 yıl satamamak bir araç 10 satamıyorsunuz ki aracı size satan marka bile araca max 5 yıl garanti veriyor buda 10 yıl içinde çıkacak olan arızalar size külfiyetli olacak ve yanında gelen bir çok kısıtlama ile birlikte baş başa kalacaksınız bu yüzden mantiklı gelmiyor ama sağlam bir 2 ci el araç ile kısıtlamalar olmadan arac alabilirsiniz 10 yıl bir araca bağımlı kalmak gerçekten can sıkıcı ki engelliye uygun geniş ve bagajı uygun olan araç suan %40 yerlilik olan araçlarda yok kücük araçlar nerden aldım dedirttecek arçalar var tavsiyem ötv muafiyet hiç düşünmeyin zarar saten sün yasal düzenlemeler ile bitirdiler saten ki bende bir engelli olarak son aracımı yasadan önce 2024 aldım bundan sonra ötv muafiyetli araç almayacağım saten ötv muafiyetli de alsak bi dünya para ödüyoruz 1 milyondan aşağı düzgün araç yok 1 milyonuda 10 yıl bloke etmek ve sonra 10 yaşında araç ile elde kalmak akıl işi değil

Üst Alt