Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2 farklı raporumun hangisini ÖTV'siz araç alımı için kullanmam gerekir?

scakmak81

Üye
Konular
35
Reaksiyonlar
0
OturanBoğa

merhaba arkadaşlar

benim 2011 %64 ve 2015 %87 de sürekli 2 adet raporum var

2011 deki raporumda hem engel oranı hemde araç alabilir ibaresi var ama 2015 olan raporumda sadece engeli oranı yazıyor

daha önce 2016 yılında 2011 deki raporumla araç aldım 5 yılı bitti sattım tekrar araç almak istediğimde firma 2011 deki raporumu vergi dairesine sorgulattı olur geldi ve işlemlere başladık evrakları hazırlarken enabızda rapor ekran fotografını almak istediginde 2 adet rapor gördü ve 2011 deki geçersiz olduğunu söyledi

daha önce 2016 yılında araç aldığımda gene 2 raporum vardı 2011 deki raporumla alabiliyordum

2015 de aldığım raporumla araç alabilirmiyim ötv ile ilgili bir ibare yok sadece engelli raporu

elinizdeki raporlarla araç alamazsınız 2019 yılın da yönetmelik değişti bu yönetmeliğe göre yeniden rapor çıkarmak zorundasınız..Kesin olarak ifade ediyorum...

1-raporda açıklama kısmında muhakkak HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANAMSI GEREKİR yazmak zorunda tek harfte dahi hata olursa daire red verir
2-Ehliyet Muhakkak B sınıfı engelli kodlu olacak H sınıfı kalktı

ek bilgi yeni çıkardığınız rapor geçmişteki tüm raporları geçersiz kılar

2011 deki raporumla ve eski H sınıfı ehliyetimle sorgulama yaptılar vergi dairesi olur geldi ama şimdi araç bayisi e nabızda 2 adet rapor gördügü için ve 2011 deki raporumla işlem başlattıgı için 2015 deki raporla araç alınabilirmi onu sorgulatacaklar
eski ehliyetler 2022 sonuna kadar geçerli
2011 ve 2015 de aldıgım 2 raporum vardı 2016 yılında 2011 de aldıgım raporla araç aldım
marto1

Mümkün değil yanlış bilgi verilmiş hadi raporla aldınız diyelim ki imkanı yok.... H sınıfı ehliyet ile araç almanız imkansız Çünkü Kare kodlu Engelli B sınıf geçiş oldu...Vergi dairesinin asli zorunluludur.

En doğrsu kendiniz ''bayinin'' çalıştığı daireyi bulup onların ötv servisini bulup konuşmanız yoksa bayinin ipiyle kuyundan su çekilmez nacizane tavsiyem hayal kırıklığı yaşamayın

scakmak81
Aynı sizin durumunuzdayım bende, 2011 yılında almış olduğum raporla araba aldım, 2 ay sonra yine 2011 yılında sigorta şirketine göndermek için tekrar heyete girmek zorunda kaldım ve yeni rapor aldım, son aldığım raporda arabayla ilgili herhangi bir ibare yoktu, yeni araba almak istediğimde en son alınan rapora göre işlem yapılır diyorlar, yani bende aynı sorunla karşı karşıyayım, nasıl çözeceğiz bu sorunu bilmiyorum,

Merhaba,
Bende aynı konudan müzdaribim. Doğru cevabı bilen yardımcı olsun lütfen. Bir tane %65 sürekli raporum var (kardiyoloji) bir tane de 2 yıl süreli (süresi bitti) %100 rapırum var. %65 olanı 2013 yılında iş için %100 olanı 2015 yılında araba için almıştım. Şimdi araba almak istiyorum ama %65 raporumla alamıyorum. %65 raporuma itiraz etmek istiyorum ilçe sağlık diyorki bu rapor eski tarih buradan itiraz etmene gerek yok hastaneye git kardiyolojiden seck yazısı al o sevk yazısıyla tekrar sağlık kuruluna gir. Ne yapacağımı şaşırdım bilen biri lütfen yardımcı olsun.

Bu arada benim dikkatsizliğim ve boşvermişliğim yüzünden yıllardır %65 raporu kullanmışım. %100 rapor da 3 tane tanı girilmiş %65 de 1 tane tanı girilmiş. Fark bile etmemişim.

Yardımlarınızı rica ederizm.
İyi günler.

@ttggccee @kazazede
kendim vergi dairesine gittim .sistemde 2 adet rapor gördü en son raporu baz aldılar ve raporda araç alımı ile ilgili bir ibare bulunmadığı için rapor yenile dediler .üniversite hastaneleri raporu geçerli dediler .bende başkent üniversite hastanesini aradım rapor için veriyoruz dediler 4 gün sonrasına ortopediden gün aldım muayene oldum ve 10 gün sonrasına heyet günü verdiler heyet gününü bekliyorum . vergi dairesine H sınıfı ehliyetide sordum onda sıkıntı yok dediler H sınıfı ehliyetler 2022 sonuna kadar geçerli dediler marto1

scakmak81 vergi dairesine giderek en doğru yolu yapmışşsın asla ve asla marto1 inde dediği gibi araba bayisindeki muamelecilerin ipiyle kuyuya inilmez, kuralları tam olarak doğru bilmiyorlar yada yanlış anlayabiliyorlar, sen doğrusunu yapmışsın.

Yeri geldiğinde vergi daireleri bile zorluk çıkarabiliyor. Yönetmeliği iyi bilmek gerekiyor gereksiz formalitelerle uğraşmamak için.

hocam her halükarda gene eksik bilgi verilmiş B engelli kodlu ehliyet isteyecekelrdir tamam H kullanabilirisniz sorun yok taki 2022 ye .. lakin H sınıfı ile %100 olarak istanbul vergi dairesi onay vermiyor yarın bir gün hayal kırıklığı yaşamayın diye yazıyorum bazı memurlarda iş bilmiyor... size H geçerli der iş araç almaya gelince memur evrakları onay için ilgili birimlere yollar amir bakar müdürü bakar derki kardeş yeni kodlu b sınıfı ehliyeti yok bu arkadaşın der red verir....Zamanınız ve psikolojiniz bozulcak...

Ayrıca kardeşim komisyon raporlarınıda kopya 1 nüsha vermen zorunludur vergi dairesine eksik evraktan da red yersin

Çok mağduriyet yaşayan insan biliyorum siz her halükarda zaten B engelli ehliyet çıkaracaksınız 2022 ye bir şey kalmadı aradan onuda çıkarmanızı şiddetle tavsiye ederim aksi durumda zaman kaybı yaşayıp sıkıntı yaşamayın derim..

bunları nerden biliyorum bizim bedensel engelli tertibatlı grubumuz var orda inanın çok sorun yaşayan engelli var Bilgi paylaştıça öğreniyoruz ben de size paylaşıyorum...

Ben şahsen engellilere bu kadar eziyet edilmesini hazmedemiyorum ama engelsiz şahıslar %90 2 ve 3 derece araç alırken marketten çekirdek alır gibi araç alır onaylanır bu haksızlık

marto1

Kardeşim yanlış ifade ediyorsun mevzuatı bilmiyorsun yanlış yönlendiriyorsun.

Engellilere, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER” şeklinde, “engelli sağlık kurulu raporları” ibaresi “engellilik sağlık kurulu raporları veya ÇÖZGER’ler verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.
Malul veya engellinin, birden fazla (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.
(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir

üstat ben bire bir vergi dairesine gittim 2 adet sürekli rapoprum var en son raporu kabul ediyoruz dediler en son raporda araç alımı ve ötv ile ilgili bir ibare bulunmadığı için rapor yenile dediler Jungle

eyvallah kardeş
ankara vergi dairesine bire bir gittim rapor yenile dediler. H sınıfı ehliyette tertibatlı araç kullanır yazdıgı için 2022 sonuna bu geçerli dediler
muayene oldum haftaya heyete girecem sonra gelişmeleri yazarım marto1

Ne demek yanlış yönlendirme ya hu aşk olsun :) yapma yaşamasam kendim de mağdur olmasam derim ki tamam ama öyle bir şey yok

istersen gel istanbul vergi dairesine beraber gidelim senin yolladığın yönetmelik gösterelim bakalım ne diyecekler...Çözgere dahi kopyala yapıştır cevap veriliyor

Bak 1 yıl öncede aynı şeyi yolladın seninle yazışmıştık kabul olur dedin öyle bir şey yok değişti asıl sizin mevzuatlardan haberiniz yok istanbul vergi dairesi ''hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir'' açıklamalı rapor istiyor...

arkadaş gitmiş teyit almış söylediğim ifadeyi.... yanlış yönlendirmeyi siz yapıyorsunuz siz en son aracınızı ne zaman aldınız??

artık her hafta vergi dairesi başka bilgiler talep ediyor peki vergi dairesinin yorumlama hakkı olduğunu biliyorumusun?Bilmiyorusn çünkü gidip sormuyorsun..

yanlış anlamayın mağdur olan 2 arkadaşımzı var grupta ista vergi dairesi müdürü sol elinde parmak ekskliği ve az da olsa hareket kısıtlığı vardı inanmamış demiş ki direksiyon başında çekilmiş video gönder bize bakalım direksiyonu kavrayabiliyormusun diye

Bir hanım arkadaşımızada aynı muameleyi yapıldı el den parmaklar yoktu ona da demiş memur-amir biz senin engeline inanmıyoruz sen buraya gel biz bakalım dedi size yemin ediyorum bunlar hikaye değil insanların yaşadığı saçma sapan mağduriyet

Bir de bu arkjadaşlarımızın tüm rapor ve ehliyetleri tam dı ama vergi dairesi keyfi olarak red verdi yani o sebeple kanun yönetmelik bir şey ifade etmiyor

istersen engelli tertibatlı grup var 146 kişi falan yaşadıkları mağduriyetleri bir bir anlatsın gel dinle üstteki kanunuda geçmediğini izah ederler

bu işler vergi dairesinin yorumlarıyla vergi memurunun aklıyla olmuyor.

Ülkede kanun var mevzuat var.

sen hakkını aramayı bilmiyorsan öğren vergi memuru olmaz böyle olması lazım dediğinde aç bak oku mevzuatı bunlar gizli şeyler değil.

vergi dairesi mevzuatta ne yazıyorsa uygulamak zorunda ama 20.02.2019 tarihi miladdır bu tarihten önce alınan ve bu tarihten sonra alınan raporlar diye ikiye ayrılıyor senin dediğin şey 20.02.2019 tarihinden sonra alınan raporlar için geçerli çünkü 20.02.2019 tarihinden sonra alınan raporların altında; süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersizdir. ibaresi yer alıyor. ama vergi dairesindeki aklı basmayan memur bunu tüm raporlar için uyguluyor ve bu şekilde uygulaması mevuata uygun değil.

eğer sıkıntı çektiysen OMDUSMAN diye bir kurum var oraya şikayet edebilirsin ben haklarımı vergi memurundan değil mevzuatlara bakarak öğrenirim.

işe girmek için rapor alırsın işe girersin, sonra bu raporla ehliyet almaya kalkarsın, olmaz derler sonra ehliyet için rapor alırısın, bu raporlada vergi indirimi talep edersin olmaz, derler sonra yeni rapor al derler alırsın sonra eski bütün raporların geçersizmi yani ?

arkadaş gitmiş teyit almış o ona sormuş o olmaz demiş

şu vergi dairesi kabul ediyormu bu vergi dairesi kabul etmiyormuş bla bla bla mevzuat ne diyorsa onu yapmayan vergi dairelerini şikayet edin omdusmana yetmedi dava açın mevzuat açık ve net

Madde 4

Bu size son cevabım olacak Çünkü sizi daha dikkate almıyacağım daha evelde yanlış yönlendiridin hala da aynı kafadasınız

Arkadaşlar burda kimseye güvenmeyin gidip sorun ben size raporumun görsel kısmınıda atıyorum maddenin altında ayrıca resmi gazeteyide atıyorum son düzenleme maddeleri...

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/08/20190810-8.htm

[FONT=&quot]20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.[/FONT][FONT=&quot]Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.[/FONT][FONT=&quot]Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.[/FONT][FONT='inherit']Aşağıdaki görseller benim son mevzuata uygun, vergi dairesinin benden talep ettiği rapor ve komisyon raporlarıdır....

Herşeyi mutlaka sorarak öğrenin burda ben dahil forumda kimseye güvenmeyin bu mevzuatlar vergi memurları tarafından yorumlanabilir,Amirler hatta müdürleri.....

Şuanki 03.06.2021 tarihli istenilen uygunluk aşağıdaki görsele aynısı olmak zorundadır..2022 ye ne olur bilinmez.
.
.

Raporun düenlemesine dair açıklamaları OKUYUNUZ
https://www.hizliresim.com/ar8dx91
Komisyon raporu vergi dairesi istemektedir o sebeple 1 kopya elinizde bulunsun
https://www.hizliresim.com/a776bos

[/FONT]
iyi forumlar

arkadaşlar vergi dairesine bizzat gittim sistemden raporlarıma baktı ve son rapor geçerli dedi son raporda sadece engel oranı yazdığı için araç alımı ile ilgili yeni rapor cıkarmam gerektiğini söyledi ve H sınıfı ehliyetle ilgilide sınıfı ne olursa olsun tüm eski ehliyetlerin 2022 sonuna kadar geçerli olduğunu söyledi .....ANKARA yeğenbey vergi dairesini arayabilirsiniz

:)))))))))))))

Engelli raporu farklı konular için çıkarılabilir. 2011 deki araç alım raporu var iken sırf en son raporun araç alımı ile ilgili olmaması nedeni ile yenilenmesini talep etmek memurun mevzuat bilmemesinden kaynaklanıyor. İşimiz görülsün mantığı ile denileni yapmak zorunda bırakılıyoruz ne yazık ki...

20 Şubat 2019 ÇARŞAMBAResmî GazeteSayı : 30692
YÖNETMELİK
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından:
ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ
HAKKINDA YÖNETMELİK

Kazanılmış haklar

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.
(2) Ancak, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen;
a) Süreli engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin yeniden sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk işlemleri uyarınca düzenlenecek raporlar,
b) Engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin ilgililer veya kurumlarca yapılan itirazlar,
c) Hakkında engelli sağlık kurulu raporu düzenlenen kişi, vasisi veya kurumlarca yapılan yeni rapor başvuruları, kontrol muayeneleri,
bu Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.

En son alınan rapor geçerlidir diye herhangi bir genelge falan varmı, yasal dayanağı varmıdır, yoksa vergi daielerinin çıkarmış olduğu bir bilgimidir bu, bu konuda bilgisi olan varmı

f) On dördüncü paragrafında yer alan “incelenerek,” ibaresinden sonra gelmek üzere “engellilik sağlık kurulu raporunda sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirmenin bulunduğu, sürücü belgesinin engele uygun özel tertibat kodunu/kodlarını içerdiği ve” ibaresi eklenmiş, “Bu tespit üzerine,” ibaresi “Bu tespitler ve bahsi geçen raporun geçerli ve malul veya engellinin haiz olduğu en son tarihli rapor olduğunun Sağlık Bakanlığının sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesi (bu şekilde teyit edilemeyenlerin ilgili hastaneden/il sağlık müdürlüğünden teyit edilmesi) üzerine,” şeklinde değiştirilmiştir.
]

vergi dairesi karışamaz ama fikir verir rapor yönetmeliği açısından yeni alınan rapor geçmişteki raporu geçersiz kılar paylaştığım ekran alıntısının 3 maddesini okuyunuz

[FONT=sans-serif]Raporun düzenlemesine dair açıklamalar madde 3[/FONT]
https://www.hizliresim.com/ar8dx91

ayrıca bu başlıkta 1 ci sayfada en altta kapsamlı şekilde yazdım başka kim ne yazmışsa dikkate almayın derim ya da kendiniz gidip sorun

Jungle

Merhaba yaklaşık 5 aydır bu işlerle uğraşıyorum evet haklarınızı bilmek ve onları savunmalısınız. fakat işleyişi pek bilmiyorsunuz maalesef :(

1- sürekli raporunuz varsa %90 altında ise mutlaka haraket ettirici aksam yazmalı
2- en son alınan rapor geçerlidir son rapor alındığında karar ne ise o son sözdür. geriye dönük işlem yapılamaz. yapılırsa ötv faizi ile birlikte tahsil edilir bakınız: https://www.cnnturk.com/turkiye/engelliye-50-bin-liralik-vergi-cezasi-soku
3-ortopedik engelli iseniz mutlaka uygun kodlar olmalı eski ehliyetinizde varsa belki iyi birine denk gelirseniz size yardımcı olur.
4- vergi dairesi sizin raporu isterse yetersiz bulabilir ve ve özelge talep edebilir. o durumda GİB dan özelge düzenlenir ve orada ne yazıyorsa türkiye sınırları içinde her vergi dairesi onu kabul etmek durumundadır.
5-özelge istemi sonrasında raporunuz eski / yetersiz yada hastalığınızın sürücü olmanıza engel durumunun açıkça yazmaması durumunda sizi hakem hastane sağlık heyetine gönderme yada hastanenizden açıklama yazısı isteme hakları var..
ve siz ne kadar ukalalık yaparsanız sizin işinizi o kadar zorlaştırıyorlar. araba aldınız mı bu kurumlara gittiniz mi bilemem ama maalesef işler böyle yürüyor.

Yani anlayacağınız bütün sorunlar gerçek engellilere :( karsta hasta ninesin üstüne araç alıp istanbul'da gezenler hiç sorun yaşamıyor 1 haftada aracını alıp keyfine bakıyor, biz aylarca uğraşıyoruz..

Sağlıklı günler dilerim ...

@savas oskan

Merhaba,

Öncelikle şunu söyliyim MEVZUATA GÖRE İŞLEYİŞ OLMAK ZORUNDA..!

BAKINIZ MEVZUATUN MAŞLIĞI;

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ

YANİ UYGULAMA BUNA GÖRE YAPILMALI DİYOR. SİZİN TABİRİNİZLE İŞLEYİŞ...

1 iddanıza cevabım şudur; Mevzuata göre diye söylüyorum; işleyişte buna göre olmak ZORUNDA..!

(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)[SUP](29)[/SUP] Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile "Özel tertibatlı araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

şeklide yazıyor açık ve net burda burda vergi dairesi anlayamazsa Sürücü olur raporundaki kodlara bakabilir yine anlayamzasa hastaneden açıklama talep edebilir.

MEVZUAT YÖNETMELİKTİR HAKLARIMIZDIR vergi dairesindeki memur kafasına göre işleyiş koyamaz yönetlelikler işleyişin nasıl olacağını söyler.

2. idda etiğinde şöyle mevzuata göredir. 2 adet süre sınırı yoksa raporlarda ve uslüne uygunsa mevzuatta şöyle yazıyor.

(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER'inin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER'inin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER'de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.

burda RAPOR''LARA''çoğul eki verildiği için geçerlidir diyor.

3. iyi birisine denk gelmek hakkımı bana bir lütufmuş gibi olmaz ama hadi veriyim sana olamaz.

olmamalıda, biz boyun eğersek hakkımız olanı bilmediğimiz için vergi dairesindeki memura kalırsak bunlar böyle çoğalır gider.

ben hakkım olanı dilenmem hastane kapılarında 4 tane engelli raporum oldu.

hatta bak sana bir mevzuat daha koyayım.

Kazanılmış haklar;

MADDE 15 (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.

herşey açık ve net ama vergi dairesindeki memura ukalalık değil bildiğini gösterirsen gerekli yerlere şikayet edersen gerekeni mutlaka yaparlar OMDUSMANA ŞİKAYET EDİN cimere yazın gerekirse dava acın. ama boyun eğmeyin ben asla boyun eğmeyeceğim.

@savas oskan
bu arada o haberdeki vatandaşımızda dava açtı ve kazandı..!

Son düzenleme:
Üst Alt