Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2 yıl süreli raporum ile nelerden yararlanabiliri? Dezavantaj olacağı yerler var mı?

basak1881

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba ben [FONT=comic sans ms]Başak,[/FONT]

:cool:
hem sizlerle tanışmak için hem de çok çeşitli sorum olacağı için ayrı bir başlık açtım :) umarım sorun değildir.

01.08.1986 doğumluyum ve sigorta başlangıcım 13.07.2005.

Dün itibari ile 2 yıl süreli ibareli %54 oranında raporumu almış bulunmaktayım. Aklım, kafam çok karışık ve korkuyorum. Bir çok sorum var umarım yardımcı olmak istersiniz zira fikirlerinize ve tecrübelerinize çok ama çok ihtiyacım var.:)

bilgilerinizi almak istediğim sorularıma geçiyorum;

1) raporumun süreli olmasının (2 yıl) ne gibi dezavantajları olur? Dikkatli olmam ve kaçırmamam gereken işlemler veya avantajlar var mı?

2) dalağımın bulunmaması nedeniyle bağışıklık sistemim sorunlu olduğundan:(:( ne kadar dikkat edersem edeyim çok kolay hastalanabiliyorum. daha önce kendi iyi niyetimden ve bu raporu daha çok hak eden insanlar olduğunu düşündüğümden almaya çalışmamıştım. Fakat Ohal süresinde iş yerimde göze battığı için ve aldığım hastalık raporları gerçekten hasta olmama rağmen kötü niyetliymiş imasıyla görülmeye başlandığı için engel raporumu çıkartmaya karar verdim zira daha gencim ve her kış 5-6 kere hastalanıyorum, sırf bu yüzden işimden olmak istemiyorum ve dürüst bir insan olduğum halde bu raporları keyfi almışım gibi şüpheyle bakan insanların tutumu çok içimi acıttı.:(:mad: en son getirdiğim 2 günlük kbb raporumu özel hastaneden diye onaylamadılar ve iznimden düştüler. :(:(:(:( bununla ilgili ve bu tarz durumlarda engelli raporumu nasıl kullanabilirim?

3) hepinizin raporlarında ne rahatsızlığınız olduğu ayrı ayrı ve açık bir şekilde yazıyor mu? (mesela mahrem veya psikolojik rahatsızlıklar) bunları raporumu evrak kayıda verdiğimde iş yerimdeki 200 kişinin hepsi öğrenebilir, yani sadece oranı yazan fakat daha üstü kapalı bir rapor veya yazı veriliyor mu?

4) kesinlikle maddi avantajlarından hiç bir şey anlayamıyorum. bu konuda çok basit cevaplarsanız sevinirim, şu anda raporum ile hiç bir resmi işlem için hiç bir kuruma başvurmadım. Hali hazırda da işim mevcut ve çalışmaktayım, sırasıyla nerelere başvurmalıyım ve benden ne evrak istenebilir? yanımda neler götürebilirim?

5)iş yerine haber vermeden rapor alımında başvurdum, iş yerindekiler bununla ilgili bir sorun yaratabilir mi? (masa başı çalışıyorum ve işçi statüsünde geciçi görevlendirilen bir personelim) engellerim çalışmamla ilgili bir sorun teşkil etmiyor.

6)annem borçları yüzünden hala çalışıyor bu yüzden ona araba aldım ve 4 sene hem bankaya hem de aracı aldığım bayiye kredi ödeyeceğim ve (açıkcası ağır bir ödeme planım var) o aracı satıp ötv avantajı ile arac alabilir miyim? arada arttan bi para olur da borçları önden kapatabilir miyim? avantaj mı olır sizce?

nasıl bir yol izlemeliyim. bu konuda tecrübeli beyler vardır aramızda eminim :) (%4 sağ %4 sol diz patellamdan engel oranım var buna göre arac mı yaptırmalıyız yoksa otomatik vites bir araç işimizi görür mü?)

7)vergi ile ilgili nereye neyle başvurayım ve raporumun oranının düşme ihtimali var mı? bununla ilgili sitede sorular görüyorum fakat doktorların verdiği bir raporu başka memurlar nasıl kontrol edebiliyor ben anlayamadım. aydınlatabilir misiniz? ilk iş olarak ne yapmalıyım yani :)

8)benim bilmediğim ve mutlaka yararlan dediğiniz başka haklar var mı?

9) emeklilik hakkım gelir gelmez emekli olmalı mıyım?

10) ortopedik engelim çok büyük olmadığı için her ne kadar yaşıtlarım kadar koşup oynayamasam da normal normlarda yürüyebiliyorum. daha zor durumdaki arkadaşlar için nasıl faydalı olabilirim? forumdaki arkadaşların yaşadıkları zorluklar neler? üniversite mezunuyum ve yds ingilizce puanım gayet iyi, yeteneklerim doğrultusunda nasıl sosyal sorumluluk projeleri ve yardımlarda bulunabilirim bu konuda da yeşillendirirseniz sevinirim :) (örneğin evden sınavlara hazırlanan engelli arkadaşlara ingilizce dersleri verebilirim)

herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

not: çok soru sorduğumun farkındayım ama cevap verme nezaketinde bulunacak arkadaşlar hangi soruya cevap yazacaklarsa başında belirtirlerse çok kolay olur ve çok sevinirim :) umarım sorularım başkalarına da yararlı olur :))))

4.sorunuz..yuzde 54 arkara merkez yuksek kurulundan ( vergi indirimi icin yetkili yer) ayni sekilde gelirse veya 40 uzeri olursa.aylik maasiniz 32 tl artar....( 3.derece engelli 200 tl nin yuzde 15 ini alirsiniz)
bu raporla bulundugunuz yerdeki vergi dairesi ne gidip engelli isleri bolumune basvuruyorsunuz.yaninizda isyerinizden orada calistiginiza ait belge goturuyorsunuz.fotografta yaninizda olsun.cevap yaklasi olarak 2 veya 3 ay sonra vergi dairesine ve isyerinize geliyor.ayrica evis tende internetten takip ediyorsunuz...

Üst Alt