Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

20 yıldır işitme engelliyim. Konuşmayı unutuyor muyum..?

nuran

Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
0
neredeyse 20yıldır işitme engelliyim ...
kayıp azar azar başlayıp gittikçe çoğaldı şu an total zaten...
işitme cihazı kullanıyorum...
şükür kabullendim dudaktan okuma ile az sesle güzel güzel idare ediyordum...
son bir aydır dudaktan anlamam çok kötüleşti konuşmalarım da harfleri yutmaya başladım hatta bazen kullanacağım kelimeyi unutuyorum takılıp kalıyorum bir kaç saniye duraklayıp kelimeyi düşünüyorum ...
çok tuhafıma gidiyor karşımda her zaman konuştuğum insanlar ama 10kelimeden 3ünü ancak anlayabiliyorum ...
ilk defa endişelenmeye başladım ya tamamen konuşmayı da unutursam diye....
tam da 1,5yaşında ki oğlum yeni yeni konuşmaya başlayacakken konuşmayı unutmak ne ya....

sevgılı nurancım hıc oyle sey olurmu:eek: yılların ogretmenı malum ogretmenlerın sermayesı dılıdır:eek:ıcın rahat olsun senın duyman azalmıstır bı odyo olcumune gıt ıstersen:(
okudugum bazı bılgılerde kadınlar dogum yapınca ısıtme kaybı ılerlermıs bırde annelık kolay olmasa gerek hem yorgunluk hem uykusuzluk ınsanın dıkkatını dagıtır bılıyorsunuzdur cok ılerı ısıtme kaybında dudak okuyarak konusmaları anlıyoruz bu dudak okumada dıkkatle olan bırsey bıraz dınlenmenın caresını arayın derım bırde b vıtamını eksıklıgı olabılır malum sınırler uzerınde etkısı cok b komplek vıtamınlerının
cocugunuzla hep konusacaksınız o mınık sızı nasıl dınlıyecek:eek:hep anlattıgınız zaman ıyı bır konusmacı olursunuz:eek:

ah shukufem ah bu sayfada bir iki arkadaşı okudum da ne de yaman derdim varmış diye kızdım kendime...
affola....benimki dert bile değil onlarınıkinin yanında.....
hani bi söz var dert gördüm derdimden utandım.
dert gördüm derdime imrendim....
oğlum doğduğundan beri 16aydır çalışmıyorum ben ara verdim evde de eşim ikazlarıma rağmen işaret dilini biraz fazla kullanıyor....dediğin gibi benim paşa çok hareketli akşama kadar pestilimi çıkarıyor....tüm bunlar üstüste gelince dikkat gidiyor sanırım ondan dudaktan anlamam azalmış....
yüzme kursunda da fazla konuşmuyoruz suyun içinde hem cihaz olmayınca duymuyorum suda zaten...
neyse kitapyrduna bakayım bir iki kitap alayım evde yüksek sesle okuyunca konuşmam düzelir belki...
-işe bak ya işitme engellilere konuşma eğitimi veren ben de konuşma eğitimine ihtiyaç duyuyorum:p

bu arada shukufem benim minikle 5dakika göz teması kurabilsem ne ala....
ancak elime onun kitaplarından birini alınca gelip oturuyor ben anlatayım diyorum işte resimleri falan...
o benden önce başlıyor abu gubu bu...benden görmüş ya parmağı ile göstere göstere anlatıyor bana arada da kontrol ediyor ben bakıyor muyum diye çenemden tutup çekiyor yoksa....
öğretmenlik onun genlerinde de var sanırım....:eek:

nuran;

allahına kurban yaa aynı beni tarif etmişssin. her zaman bu sıkıntımı dile getirmek istiyordum ama gel görki adam akıllı derdimi anlatamıyordum. bu yazdıklarının aynısını bende yaşıyorum. nedendir bilmem ama bende kelimeleri falan unutmaya başladım. hatırlayamayınca da çıldırıyorum nasıl birşeydir yani kelimeleri unutmak. kelimeyi unutuyorsun fakat anlamını biliyorsun. bende bazen başkalarına unuttuğum kelimenin anlamını söylüyorum onlarda kelimeyi söylüyorlar :)

yirizma kardeş sende mi işitme engellisin....?
bu zamana kadar çalıştığım işitme engellilerde rastlamadım bu soruna ..
neden oluyor acaba?
cümle söylüyorum mesela dün sokakta ayşeyi gördüm diyecem dün diyorum kalıyorum sokak kelimesini o an unutuyorum söylenişini kafamda oluşuyor sokak imgesi ama kelimeye dökemiyorum... o kelime eksik olarak tamamlıyorum cümleyi ya da 5saniye falan bekliyorum kelimeyi hatırlamak için...bazen hatırlamadığım oluyor...
seninki de böyle mi?işitme engelinden desen eşimde işitme engelli onda neden yok diğer işitme engellilerde de yok...
neyse hiç olmazsa türümün tek örneği olmadığımı biliyorum:eek:

allah bagıslasın buyuk adam olur ınsallah pasamız:eek: yanı bızlerıde teyze dayı sıfatını verırsen nurancıgım:eek: sana bısey dıyımmı ısıtme engellılerın cocukları herhalde annelerınden babalarından cok kendı sorumluluklarına erken sahıp olduklarındanmıdır yoksa dısarıdakı ınsanlar karsısında ebeveynlerıne karsı ustun olduklarındanmıdır ınsan ılıskılerınde dıyım akranları arasında sıvrılıyorlar cok basarılı olabılıyorlar egıtım hayatında gozledıgım:eek::eek: epeyısı
benım hıc basıma gelmedı boyle alatacagım seyı ıyı soyleyememek bunda kendımı bıldıgımden berı etrafımda hıc ısıtme engellı olmamamsı bırde kardeslerım akrabalarım cevremdekıler hemen karsılıksız her ıslerıne kosmayı kendıme vazıfe bıldıgımden hep benımle goz teması kurar oyle cokca konusurlar yanı bende pabuc kadar dılımle duymasamda canım ıstedıgı yerde laf yetıstırırım ve dınletırım bundan herhalde
sende duymuyorum demeden cevrendekılerle ıletısımı kesme elınden geldıgı kadar konusmaya calıs
esınızde ısaret dılını evde kullanmassa daha ıyı degılmı sonucta artık cocuk konusmayı ogrenme safhasında hıc olmassa cocuk ıcın

sağol teyzesi....paşa şu an sorumluluk olarak en fazla kitaplarını kitaplığa koyuyor......
daha çooookkk yolumuz var..
işaret dili eşimin kolayına geliyor nuran anlamadı hemen işarete başvuruyor....bazen gözlerimi kapatıyorum işaret yapma konuş diyorum...ama işte aynı evde iki işitme engelli olunca....
paşa konuşmaya meraklı....agu bugu bazen hiç susmuyor...
haklısın çocuk konuşmaya başlarken işaret dili en azından onun yanında kullanmamak lazım...ilerde zaten öğrenecek anne baba için....şimdilik öncelik onun konuşması bakalım...

merhaba kaybınız totalsa koklear implant secenegine bir bakın...gecmis olsun.

pronet merhaba totala yakın kaybım....
işitme cihazı bir kulağımda var diğerine takınca çok rahatsız oluyorum ....
cihazdan koklear implanta geçmek nasıl olur ki?
garanti var mı daha iyi olacak diye????????????

Nuran, işitme cihazından fayda görüyorsanız CI İmplanta gerek yok. Hem 20 seneden beri işitme engelliyim diyorsunuz. 15 seneden fazla işitme yetisini kaybedenler için CI nin faydası yok. Hem ameliyat kolay değil. CI küçük çocukların konuşmayı öğrenebilmesi için faydalı olabiliyor.
Konuşmayıda unutmuyorsunuz , sadece hafıza yorgunluğudur. Sonuçta küçük bir çocuk annesisiniz. İnsanı yorar bebek bakımı. Endişelenmeyin.
kolaylıklar dilerim.

gülsüm koklear implant neden 15yıldan fazladır işitme yetisini kaybedenin işine yaramıyor?
kulak arkası cihaz kullanıyor olsa da mı işe yaramıyor?
kendim evdeyim çocuğuma kendim bakayım diyorum bakıcı ya çok az veriyorum işim oldğu zaman falan...ama artık biraz daha fazla verebilirim sanırım .....

Nuran, yapmış olduğum kapsamlı araştırmaya istinaden 15 yıldan beri işitme engelli olan yetişkinlere CI İmplantın faydası yoktur. Hele hele işitme cihazından fayda sağlıyorsanız hiç gerek yok bu tür zorlu bir ameliyata. Bir kere iç kulak zor bir muamma. Beyinle orantılı ve beyne çok yakın olan bir yerde. O nedenle ameliyatın riski de gözönünde bulundurulmalıdır. İleri yıllarda yerleştirilmiş bir aletin (CI de iç kulağa yetleştirilen parça var) yetişkinlerde sorun yapar mı sorusu bana MHH Hannover'de bile net cevaplandırılamadı. Ama sağır doğan bebeklere CI nin faydası olabiliyor. Çünkü çocuğa işitmenin yanısıra konuşma eğitimi veriliyor bu yöntemle. Y.dışında yapmış olduğum araştırmayı Türkiyede Prof.Dr. Yahya Güldiken bey teyit etmişleridir. Diğer birçok prof ve doç ler.(isim vermem doğru olmaz) sadece gelecek olan parayı düşünüyorlar ne yazık ki..(şahsen kendim görüştüm bir çok ünlü isimle ve sonuçları iç açıcı değil)

Nisanruzgar hanımın tespiti doğru değil. yanlış. ben 15 yıldan beri işitme engelliydim. her iki kulakta 100 ün üzerinde kaybım var. kulak arkası kullanıyordum. işitme kaybım ilerleyince yetmemeye başladı. ve cı olduktan sonra saat tik tak sesi gibi hassas şeyleri duymaya başladım ve söylenenleri anlama kabiliyetim çok arttı. telefonda bile daha iyi anlamaya başladım. cı işaret diline alışmış, konuşmayı unutmuş yetişkinlerde faydalı olmaz. ve işte bu işitme engellilere yapmaya çalışan doktorlar parayı düşünen doktorlardır.

gülsüm eşimde cı kullanıcısı bahsettiğin parça olayını falan anlıyorum ameliyatın zorluğunu da biliyorum.....
ömür boyu cı kullanınca beyne bi zararı olur mu?hiç bozulmadan içerde tıkır tıkır çalışır mı?buna şu an kimsenin kesin cevap veremeyeceğini anladım...
ben dudaklara bakmadan hiçbirşey anlamıyorum illede dudaktan okumam lazım ve dudaktan okusamda son zamanlarda anlamam epey düştü.....
bu biraz zoruma gitmeye başladı....
eğer ki anlamam dudaklara bakmadan sadece ses ile yüzde doksanlara gelecekse ancak bu şekilde cı olumlu bakarım....
ayrıca şunu da belirteyim eşim 12_13 yıllık cı kullanıcısı hep bekliyordu yeni dış parça çıkacak iç parçaya uyumlu o daha güzel olacak daha iyi anlayacak falan.....epey bekledi(clarion marka)
neyse geçen yaz çıktı türkiyeye geldi yeni dış parça bi heves ankaraya gitti denemeye iç parça çok mu yukarıda çok mu aşağıda ne yapılmış uymadı eşime.... iç parçayı değiştirme şansı da olmayınca kalakaldı yine eski parça ile....:(
o belli etmedi ama morali bozuldu...
şimdi eskisini programlatıp devam ediyor....
iç parçaya uyumlu olsaydı 20.000 e yakın para biriktirmişti dış parça için....:p
bu arada ben geçen hafta araştırma hastanesine gittim konuştum bu kayıpla bu konuşmaya çok şaşırdılar.....cı tavsiye etmediler cihazdan verim alıyormuşum gerek yokmuş nisan rüzgarının yazdıklarına yakın şeyler söylediler.....
cihazla devam....yapacak birşey yok....belki belki dudaktan okumamı biraz daha geliştirebilirim....
(işitme engelli olmaya hiç olumsuz bakmamıştım ilk defa bu aralar hafif bir çaresizlik rüzgarı geliyor belli belirsiz kendini hisettirip kayboluyor.....kendimi kaptırmamak için ne yapacağımı da bilemiyorum....çok tuhaf bir durum...ALLAH yardımcımız dua ediyorum bol bol...)

Evet bunu söylüyorum ben, cihazdan fayda sağlıyorsan CI ye gerek yok. Ben cihazda kullanmıyorum. Bozuk radyo seslerine tahammül edemiyorum.
Böyle olunca tamamen dudak okumaya yöneldim ve çok da iyi okuyorum. İşitme engelli olduğumu anlayamıyanlar az değil. Arkamı döndüğümde yakalanıyorum. Çünkü dudak görmeden"duyamıyorum":) Dudak okumaya etapte olursan, ki bunu azimle yap, kolay anlarsın. Tabii tanıdıklarının ,yakınlarının mimiklerini tanıdığından onlarla anlaşmak daha kolay. Yabancılardan ise yavaş ve tane tane konuşmalarını rica edebilirsin. Sorun etmeye değmiyor. Çünkü üstesinden gelemiyeceğimiz bir şey değildir engellilik. Ha bu ara İnşirah suresini ezberleyip oku derim. Büyük yardımcıdır:)

gulsum koklear implant olmamaniza ragmen bu kadar etkilerini birebir yasayan sanki koklear implant taktiran kadar bilginiz var bu nasil oluyor
ben kirk kere pismanim ama pismanlik koklearin bozdugu sagliga giden azda olsa isitme cihazi takilip ses duyan kulagi geri getirmiyor :(helede su 7 yildir hastane doktor kapisi asindirip turlu emar mr cektirmek canimdan bezdirdi diyesim var:(

nuran siz analogdan bir sekilde vazgecip tekrar tekrar sakince halden anlayan bi odyometristle yeni dijitalleri deneyin derim
farki goreceksiniz alistiginiz zaman o kadar belli oluyorki kelimeleri anlamak bende dudak okumadan hic anlamam konusmalari radyo televizyon hele telefon hic hic anlamam ama dijital cihazla duydugum sesleri bicimlendirmek daha kolay daha dogru oluyor
o analoglarla hic yapamadim ben

Üst Alt