Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

200 Bin TL üzeri araçlarda engelliden engelliye araç satışına izin verilmiyor...

ciwanbilisim

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba

200 Bin TL üzeri araçlarda Engelliden Engelliye araç satışına izin verilmiyor.

Evet yanlış okumadınız maliye araç 2.el bile olsa 200.000'bin TL aracın satışına izin vermemektedir...

Yeni yasa da bildiğiniz gibi tüm vergiler dahil 200 bin tl'yi geçmemek şartıyla indirim yapılmaktadır.

oysaki benim almak istediğim araç 2.el bir araç veya sattığım araç sıfır değil burada dikkat ettikleri
tek şey fatura üzerindeki fiyat... Yasa gayet açık lütfen arkadaşlar bu konuda yardıma
ihtiyacımız var mağdur olan arkadaşlar çok...

almak istediğim araç örneğin fatura fiyatı 220.bin TL araç 2017 yılında alınmış yani yasadan 1 ay önce alınmış.
örnek verecek olursak

Mercedes E -180 2017 model 2018 ocak ayı trafiğe çıkışlı'dır.

Fatura fiyatı : 220.000 TL'dir

Maliye bu fiyatı dikkate almaktadır araç satışına izin verilmesi içinde ÖTV'nin ödenmesi şartını belirtmekteler...

Oysaki zaten ben ÖTV'yi ödemek istediğimde zaten araç engelli aracından çıkmaktadır?

Dilekçe cevabı aşağıda yazmaktadır.

https://i.hizliresim.com/WqEkoY.jpg

https://i.hizliresim.com/36PLgA.jpg

Aracı 10 gün sonra al, 2019 da yeniden değerlendirme ile o limit (200 bin)artmış olacak sorun kalmayacak.

ciwanbilisim
Aracın ilk iktisabının yani sıfır olarak alımının ne zaman yapıldığının hiç önemi yoktur. Siz şu anda fiyatı 200 bin liranın üzerinde bir araç için ÖTV muafiyetinden faydalanmak istiyorsunuz ve şu an geçerli yasa ve yönetmeliklere göre bu mümkün değil.
Aracın ilk sahibinin ne zaman aldığının sizinle bir ilgisi yok.

Arkadaşlar burda anlayamadığım neden eski olan bir aracı sıfır olarak kabul ediyorlar veya ötv istiyorlar buna anlam veremiyorum araç zaten yüzde 20 değer kaybına uğramış bunu demek istiyorum ... Maliyenin bu araca sıfır diyebilmesi için bayiden alınmış ve yeni ithal veya sıfırdan sıfır km olmak şartıyla Fatura kesilmiş olması gerekir?

ciwanbilisim
Maliye size bu araç sıfır demiyor ki.
ÖTV muafiyeti ile alınan araçların ÖTV ödenmeden 5 yıl boyunca satılamayacağını biliyorsunuz. Araç henüz 1 yıllık ve ÖTV muafiyeti ile alınmış. Bu yüzden araç 2. el de olsa ÖTV işlemi tesis etmesi doğru.
Aracın değerine gelirsek:
ÖTV muafiyeti ile alınmış bir araç 5 yılını doldurmadan herhangi bir sebeple ÖTV tahsili yoluna gidildiğinde aracın satış yılındaki fatura fiyatı baz alınıyor.
Örneğin siz 3 sene önce aldığınız bir aracı ihtiyacınızdan dolayı satmak zorunda kalsanız, devlet sizden 3 sene önceki fatura fiyatı üzerinden ÖTV talep edecek.
Bu işimize geldiği için kimseden ses çıkmıyor değil mi ?
O zaman şimdiki satışta bir yıl önceki fatura fiyatının esas alınmasına neden itiraz ediyorsunuz ?
Arkadaşım devlet bu konuda sizin dediğiniz gibi sıfır araç fiyatını esas almıyor. Öyle olsa idi o aracın şimdiki bayi fiyatını esas alırdı. Bakın bakalım o aracın sıfırı şimdi kaç lira ?

Haklısınız ama engelliden engelliye satışta ötv aranıyor mu !

Engelliden engelliye araç alımında ÖTV ödenir mi ? ÖTV ödenecekse aracın sıfır mı olmalıdır? Yada engelliden engelliye satışta izlenecek yol nedir !

285 bin tl şuan gerçek fiyatı ise yani bayi sıfır fiyat 470. Bin tl

ciwanbilisim ÖTV muafiyeti ile alınmış bir araç 5 yıl ÖTV ödenmeksizin satılamaz. Burası tamam mı ?
Bunun istisnası, yine ÖTV muafiyeti hakkı olan bir engelliye satıştır. Bunun istisna tutulmasının sebebi nedir ? Alacak olanın da ÖTV muafiyeti hakkı olup bu hakkını kullanacak olması değil mi ? Burada da mutabık mıyız ?
ÖTV muafiyeti için de mevcut yasa ve yönetmeliklere göre 200 bin fiyat sınırlaması var mı ?
Evet.
Peki sizin aracınızın alındığı tarihteki fatura fiyatı 200 binin üzerinde mi ?
Evet.
Hatta şu an o aracın ikinci el piyasası bile 200 binin üzerinde mi ?
Evet.
Fatura fiyatı esas alınmasa da, şu anki 2. el rayiç bedel esas alınsa bile fiyat yine 200 binin üzerinde çıkacak mı ?
Evet.
Ben de bütün bunlara rağmen ısrarla neye isyan ettiğinizi anlamıyorum.

285 bin tl olarak anlaştık engelliden engelliye olarak %93 raporum var

ciwanbilisim
Bakın gerçek ikinci el fiyatının da 200 binin çok üzerinde olduğunu siz de kabul ediyorsunuz.
Malesef ısrarla almak istiyorsanız fatura fiyatı üzerinden ÖTV sini ödemek zorundasınız.

ÖTV muafiyeti ile alınmış bir araç 5 yıl ÖTV ödenmeksizin satılamaz. Burası tamam mı ?
Bunun istisnası, yine ÖTV muafiyeti hakkı olan bir engelliye satıştır. Burada açıkça belirtmişsiniz hocam alacak engelli zaten ötv'den muaf

ciwanbilisim
Yukarıda çok açık yazdım, daha açık nasıl anlatılır bilmiyorum.
Son mesajınızda "ama engelliler ÖTV den muaf" demişsiniz.
Aksini kimse söylemedi, evet muaf ama 200 bin TL fiyata kadar olan araçlar için geçerli bir muafiyet bu, ve konumuz da bu zaten.

İşte bu tür ve vs. kurnazlıklar yüzünden bu 200k sınırı getirildi, malum sitede baktım adam almış 200k sınırı gelmeden aracı, şimdi aynı aracın sıfır fiyatına veya yaşıtına bakıyor ona göre fiyat çekiyor.. kara bak! bizde çırpınıp duralım fiyatlar düşsün, 200k sınırı kalksın da araç alalım diye..

Ben yanlış anlamışım Zaten buradaki sınır alacağınız kişinin ödedeği 220 bin TL değil (Fatura fiyatı dediğiniz), aracın o andaki parekende satış fiyatı (vergiler dahil) sanırım 350 bin TL gibi.
Böyle bir açık kapı olsaydı zaten 2017 yılında 1,6 Motor Mercedes, BMW kalmazdı.
İlk alan kanun değişmeden son anda almış ama siz yeni kanuna tabisiniz.

jonjon
İlk alan kendince öyle planlamış olabilir ama vergi daireside salak değil. Eğer planlamamışsa ve ihtiyaçtan vb satmaya çalışıyorsa engelliye satışı bayağı zor olacak.

Bizim engellileri 300 k dan aşağısi kesmiyor ondan bağırıyorlar sınırsız olsun diye .

musty35

Her engellinin kendi maddi imkanları ve araç tercihleri var. Her engelli Mercedes alamaz ama imkanı olan engellide illa 200 bin altı araç almak zorunda olmamalı ama sosyal devlet gereği bir sınırda olmalı (sonuçta teşfik ve desteğinde sınırı olmalı). Bir engelli 201bin liralık araç alınca engeli kalkmıyorki ÖTV indirimi olmasın.

Şahsi önerim %100 ÖTV indirimi için 200 bin sınırı olsun , Tamam. Ama örneğin 250 bin TL lik araç alacak engellide ek 50 bin liranın ÖTV sini ödeyip aracını alabilmeli.

jonjon

Öncelikle çok zekisiniz

Bunda kurnazlık falan filan yok

ayrıca fiyatları yükselten engeliler mi ?

Bu konuda engelli kardeşlerimiz mi suçlu ?

120 beygir Volkswagen pasattı engelliler mi ? 300'bin TL'ye yükseltti

sizin gibi düşünenlerden dolayı zaten bunu layık görüyorlar bize...

Avrupa da çöp denilen araçlara bile biz servet biçiyoruz engelli olmamıza rağmen

üstelik biz engelli aracı alırken bile isterse üst limiti 500 bin TL olsun farketmez bizler KDV' ödemekteyiz.

Ayrıca aldığımız aracı bile devlet Rehin koymakta bunları bildiğinizi sanıyorum...

unutmamanızı istediğim bir şey daha var her türlü Araç Markalarının kendine göre fiyatları

üst seviye sınıfında araçları var yani kısacası her malın alıcısı olduğu gibi herkes cebine bakarak almaya çalışıyor...

bu yüzden size tavsiyem Engelli kardeşlerimize dua edin...

Son düzenleme:
ciwanbilisim

öncelikle tşk, sizde benim engelli olduğumu yükselen fiyatlardan dolayı araç alamadığımı, getirilen limit yüzünden mağdur olduğumu, kurnazlık dediğim mevzunun (eğer ihtiyaç değilse) zamanında alınmış olan aracın şimdi mevcut piyasada ki bedelden satılmak istenmesi.. sizin gibiler yüzünden de bu durumların suistimal olarak algılanması yüzünden bu fiyat sınırı getirildi..

jonjon

Arkadaşım lütfen kelimelerinize dikkat edin sizin gibiler demekle beni suçlamakla neyi amaçlamak

istemektesiniz ben bir engelleyi bireyim üstelik %93 Raporun'a sahibim bu hakkı suistimal edenler kimlerdir lütfen dikkat edin

hiç bir şekilde bunu unutmayın bu sınır konusunda hiç bir şekilde suistimal yoktur varsayalım ki olsun ?

Her araç alındığında bile KDV ödenmiyor mu? ödendiğine göre hiçbir şekilde suistimal olmadığını göreceksiniz.

ÖTV sisteminden şikayetçi olabilirsiniz ötv sistemi zaten başlı başına uzaydan gelmiş bir sistem...

örnek verecek olursak

araç değeri:

20.000 euro eklenen KDV+ÖTV+MTV+Sigorta+Kasko

umarım gerekli açıklamayı anlamışsınızdır.

dilerim ki ferrari veya raporla uçak alabilirsiniz

İşin cılkını çıkardılar 1.6 motora bile % 130-160 ötv alıyorlar.
ülkeyi 1.6 çöplüğüne çevirdiler.
Acilen motor hacmi yerine değerden ÖTV ye geçmeli.
koca arabalar o zaman 2.0 gelir az yakar motor ömrü uzun olur.
Bizede çok ayıp ettiler.
Bedelini umarım öderler.

Serkan555
Çok eskilerde kalmışsınız. Şu anda ötv muafiyetinde zaten motor silindir hacmi sınırı değil değer sınırı uygulanıyor. Motor silindir hacmi sınırı yoktur.

Ufukalp

Anlayamamışsınız tekrar tekrar okuyun isterseniz olmadı yine anlatırım :)
24 yıldır bu işin içindeyiz güncel takipteyiz :)

Normal vatandaş bile değerli diye 1.6 motora dünya ÖTV ödüyor.
Millet 1.6 ya kaçtı ordada gidip yakaladılar öyleyse normal şahıstada
motor cc si yerine değerinden ÖTV alınmalı koca jeepler koca arabalar 2.0
olmalı. Çünkü çok yakıyor gitmiyor motor ömrü kısa haliyle milli ekonomiye zarar.
2.0 kaç araba var bizim alabileceğimiz ?
Son satır engellilere bizede ayıp ettiler diyor !

Serkan555
Siz de sitenin ve başlığın ismini tekrar tekrar okuyun, olmadı bir daha okuyun.
Burada konu engelliler ve ÖTV muafiyetli araç alımları.
Kaldı ki normal satışlarda da ÖTV araç fiyatına göre değişiyor.
1600 cc motorda fiyatına göre 5 farklı ÖTV oranı olduğunu eğer işin içinde iseniz biliyor olmalısınız.
ÖTV oranlarını bilmek için işin içinde olmaya hiç gerek yok.

Heh işte aynen o dediğini yazmışım zaten 1.6 ya bile % 130-160
ötv alıyorlar. Başlığa baktığınız gibi içeriğide bakın.

Serkan555
Derdinin ne olduğunu ben çözemedim kardeş.
ÖTV de motor hacminden araç değerine göre vergilendirmeye geçilmeli demişsiniz. Öyle yapılıyor zaten dedim ben de. 1600 cc motorun, araç fiyatına göre kendi arasında 5 farklı ötv oranı var ve bu benim dediğimi doğruluyor. Siz neyi anlatmak istiyorsunuz anlam veremedim. Boş tartışmaları da sevmem.
iyi geceler...
mutlu yıllar...

Serkan555
Yukarıda boş tartışmaları sevmem dedim.
İyi geceler dedim, hatta mutlu yıllar dedim, noktayı koydum.
Neden ? Çünkü daha fazla boş muhabbete maruz kalmamak için.
Hadi işine git artık..!!!

Üst Alt