Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 prim günüm ve %45 raporum var. Emeklilik şartlarım nelerdir?

kgokbak

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
2 yıl önce şizofreni teşhisi kondu. Çalıştığım şirket rapor almamı istedi ben tıp fakültesinden %45 oranında engelli raporu aldım .Ama emeklilik için en az %60 gerekiyormuş.
2000 gün prim ödemem var. %60 rapor alabilmem mümkün müdür? Sadece tıp fakültesinden %60 oranında rapor almam yeterli olacak mı, başka hastahaneler ede sevk ediyorlar mı?
Birde her yıl kontrol için hastahaneye gitmem mi gerekecek emekli olabilirsem eğer?

Teşekkürler.

Malulen emekli olabilmek için maluliyet cetveli'ne göre maluliyet derecesinde işgücü kaybınızın olması şart. Psikolojik rahatsızlıklarla ilgili maluliyet kriteri şu:

[INDENT
]12- PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR:
Hafif işlerde bile çalışmaya olanak vermeyen (sürücü belgesi olmayan), tedavi ile düzelmeyen, kronik nitelik kazanmış, ağır seyirli, organik veya organik olmayan psikotik bozukluklar (demans, şizofreni, bipolar affektif bozukluk, frontal lob sendromu, paranoid vb.)

[/INDENT]

Eğer durumunuz buna uyuyorsa (ya da ne zaman ki durumunuz buna uyar o zaman) malulen emekli olmak için en son çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne malulen emeklilik için başvuru yapabilirsiniz. Sizi hastaneye sevk ederler. Hastane durumunuzu değerlendirir ve raporu sgk müdürlüğüne gönderir. Müdürlük de sgk bölge sağlık kuruluna. Kurul raporu inceler ve maluliyet cetveli'nde öngörülen işgücü kaybının bulunup bulunmadığına dair kararını verir. Bu karara göre de ya malulen emekliliğiniz onaylanır ya da reddedilir. Reddedilirse -maluliyet cetveli'ne göre- itiraz etme hakkınız var tabii.

Ama yok, halen işgücü kaybınız maluliyeti gerektirecek derecede değilse, bu durumda malulen emekli olamasanız da, işgücü kaybı cetveli'ne göre % 40 ve üzerinde işgücü kaybınız olduğu için yine de erken emekli olabilirsiniz. Hangi şartlarda erken emekli olabileceğiniz:

1- Defterdarlığa başvurup oranın sevkiyle hastaneden alacağınız raporun Maliye tarafından hangi oranda onaylanacağına (ek bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html)
2- Doğum tarihinize, ilk kez sigortalı olarak çalıştığınız tarihe (?) bağlı.

Emekli olduktan sonra kurum sizi kontrol muayenesine çağırabilir. Genellikle bir iki defa yıllık kontrole çağırır ve sonra işgücü kaybına yol açan hastalığın kalıcı olduğuna dair rapor verilir ve artık kontrole çağırılmaz.

Merhaba.

2011 öncesi 2500 ssk da prim ödemem mevcut. işe giriş tarihi 01.10.1999, doğum tarihi 22.01.1981. 2011 yılında memur oldum ve 3 yıldır memur olarak çalışmaya devam ediyorum. %45 engelli raporum var. vergi indirimi yapılıyor. merak ettiğim şey ne zaman emekli olabilirim ve yaklaşık olarak ne kadar maaş alabilirim. yardımcı olabilecek birisi varsa sevinirim. şimdiden teşekkürler.

gün/ay/2011 - 2500 = çıkan tarih 1 ekim 2008'den önce mi sonra mı?

Önce ise, 5400 hizmet süresi ile emekliliği hak edeceksiniz.

Sonra ise:

2008_sonrasi.PNG

teşekkürler bülent bey.

2011- 2500 gün yaklaşık olarak 2004 yılına denk geliyor. yani 5510 dan önce. yalnız 5510 dan önce olması sonra olmasından daha avantajlı olması gerekmez mi? bu durumda 2008 den sonraki bir tarih çıksaydı daha avantajlı olacaktım.

Üst Alt