Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 sigorta girişim 3880 gün sigortam var. Emeklilik şartlarım nedir?

Teoman55

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba
19/07/1976 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 10/1992 (ama bu staj) normal pirim olarak başlangıcım 03/2000. 3880 gün sigortam var 6 farklı özel iş yerinden bu sigortam enson sigortalı olduğum tarih 30/06/2014 bu tarihten 9/11/2018 tarihine kadar her hangi bir sosyal güvencem olmadı. 9/11/2018 tarihinden beri bağkurluyum halen aktif bağkurumu devam etmekte oda şimdilik 52 gün oluyor.
- kulak amelyatı geçirdim sağ kulakda işitme kaybım var (2009)
- böbrek kanseri teşhisiyle amelyat oldum sağ böbreğim alındı (radikal nefroktami) sonrasında hiç bir tedavi olmadım (2010) sol böbrekte yani tek böbreğimde taş var şu an
- böbrek amelyatı sonrası psikiyatri raporuyla antideprasn kullandım ( şu an hala aile hekimimin tavsiyesiyle antideprasan kullanmaktayım
- tansiyon,ritim bozukluğu ve trigılıserid yüksekliğim mevcut bu hastalıklar için raporlu ilaç kullanıyorum
- uyku apnesi için uyku odasında yattım sonuçları beklemekteyim apne var ama oranı raporu alınca öğreneceğim
- solunum testinde normal değerlerin altında kaldım uzman tarafından ilaç yazıldı
- 179 boyunda 125 kiloyum kitle endeksim 39 çıkıyor
Durumumu genel hatlarıyla özetlemeye çalıştım. Şimdide sorularıma geçiyorum.
1 - sizce bu rahatsızlıklarla yüzde kaç rapor alırım ?
2 - sizin tahminizle alacağım rapor emekli olmama yeterli olur mu ?
3 - bu raparu almak için devlet hastanelerine kendimmi başvurmalıyım yoksa illa sgk dan sevk mi almalıyım ? Sevk alcaksam nereye başvurmalıyım?
4 - askerlik borçlandırmama gerek kalırmı ( kısa dönem yaptım askerliğimi)?
5 - eğer emekli olursam daha sonra kendime iş yeri açabilirmiyim veya kendi iş yerime devam edebilirmiyim? Kendi işime devam edersem prim ödermiyi ne kadar ?
6 - engelli vergi indirimine baş vurabilirmiyim
7 - hangi kurumdan emekli olurum?
Başınızı şişirdim ama cevabınız için şimdiden teşekkürler.....

Teoman55 mrb geçmiş olsun.
sorularınıza geçelim

1) belirtmiş olduğunuz rahatsızlıklardan %40 rapor
Alma ihtimaliniz var bunun için yetkili bir devlet hastnesine
Başvuruda bulunmalısınız.
2)emekli olmak için %40 engelli raporunuzun olması ve
Bu rapora istinaden vergi indirimi almanız gerek
3)sgk gitmenize gerek yok kendiniz bireysel olarak
Hastaneye veya vergi indirimi almak için vergi dairesine
Başvuruda bulunarak sevk alabilirisiniz.
4)1992 sgk girişiniz tam yapıldıysa askerlik borçlanmanıza gerek yok ve vergi indirimi derecenize göre buna karar verilir emeklilk şartları buna göre belirlenir istenilen gün ve hizmet yılı açısından dolayı.
5)vergi indirimi yaşlılık emekliliğinden yararkanarak emekli
Olursanız eğer aktif çalışma hayatınıza devam edebilirsiniz.
6)vergi indiriminden yararlana bilmeniz için bağkurunuzu
Durdurup sgklı 10/15 gün bir yerde çalışan olarak görünmeniz gerek.
7)emekliliğinizi en son 1261 gün belirler 4a sgk günleriniz daha çok olduğundan emekliliğiniz 4a üzerinden olacaktır bu bağkurdan daha avantajlı olur maaş açısından.

üstte: belirtiğim gibi bu işlemleri başlata bilmeniz için bağkurunuzu durdurup 4a sgklı çalışan olmalısınız öncelikle.

Teoman55
Madem sorular madde madde, biz de madde madde gidelim.

1- Rahatsızlıklarınızın çoğu seviyesine göre oran verilen durumlar, o yüzden bu soruya net cevap vermek mümkün değil.

2- Oranınız %40-59 arasında olur ve 3. derece vergi indirimi elde ederseniz sigorta süreniz yeterli olmakla birlikte az bir prim gününe ihtiyacınız olacak, aşağıda değineceğim. Daha yukarıda bir oran için her türlü yeterli.

3- Kendiniz bireysel olarak başvurabilirsiniz.

4- Şu durumda eğer 3. derece vergi indirimi alırsanız, erken emeklilik için 18 yıl, 4080 prim gün sayısına tabi olursunuz. 3880 ssk+ 52 bağkur = 3932 prim gün sayınız var. 148 gün eksiğiniz kalıyor. Bunu askerlik borçlanması ile de çalışarak da kazanabilirsiniz. Çünkü vergi indirimi talebiniz sonuçlanana kadar birkaç ay geçecektir.

5- Kendinize işyeri açabilir, vergi mükellefi olabilirsiniz. Herhangi bir prim ödemenize gerek kalmaz. Eskiden iş yeri açanların emekli maaşından SGDP kesiliyordu ama kaldırıldı.

6- Evet başvurabilir miyim değil, erken emekli olabilmek için kesinlikle başvurmak zorundasınız zaten.
Bunun için de ücretli bir işte çalışıyor olmanız gerekiyor. İşyerinizi kapatın ya da bir yakınınızın üzerine devredin. Bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayın. İse başladıktan sonra işyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair belge ve raporunuzla birlikte vergi dairesine vergi indirimi başvurusu yapın. Başvuruyu yaptıktan örneğin bir hafta sonra isterseniz işten ayrılabilirsiniz. Önemli olan başvuru sırasında aktif çalışan olmak.
Vergi indiriminiz sonuçlanınca prim gününüz de tamam olmuşsa hemen emekli olabilirsiniz.

7- Şu anki şartlarda emekliliğiniz 4A statüsünde SSK dan olur.

Teşekkürler

Teşekkürler

Peki aynı anda hem sgk hem bağkurlu olabilirmiyim ( iş yerini kosgeb kredisi ile açtım 3 sene kapatmam emekli olursam mücbir sebep sayarlar Teşekkürler

@Teoman55
Önce sigortalı çalışan olup sonra bir işyeri açarak vergi mükellefiyeti tesis ettirirseniz hiç ara vermemeniz şartıyla sosyal güvenlik ssk üzerinden devam eder. Bir gün dahi prim ödenmezse anında bağkur devreye girer.

Ama siz şu anda bağkurlusunuz ve önce bir 4A statüsüne geçmeniz gerekiyor. Bunun da yolu bağkuru sonlandırmak.

İşyerini kağıt üzerinde kısa bir süre için kapatma imkanı varsa dediğim gibi olabilir. Ama Kosgeb kredi şartları karşısında bunun mümkün olup olmadığını bilemem.

Sayın Ufukalp Teoman55 arkadaşın kosgeb kredisi alarak açtığı iş yerini 3 yıl boyunca kapatamaz yaptığı
Sözleşme gereği emeklik işlemini malesef 3 yıl ertelemek zorunda kalacak yada iş yerini kapatıp baş vuruda bulunur ise aşağıdaki yazdığım durum söz konusu olup geçerli olacaktır.
Destek süresince eğer işyeri kapanırsa KOSGEB sizlere verdiği destekleri tamamen keser. Destek süreci tamamen biten işletmenin değerlendirme süreci, Değerlendirme ve Karar Kurulu tarafından bakılır ve durumlar gözden geçirilir. Yapılan detaylı incelemenin devamında sonlandırmanın; işletmenin kastı veya ağır kusuru olmadan faaliyetlerini engelleyecek nitelikte ağır kaza, işyeri kazaları, ölüm, hastalık, deprem, sel, taşkın, yangın, finansal yetersizlik veya Değerlendirme ve Karar Kurulu tarafından uygun karşılanan bu gibi nedenlerden dolayına oluştuğunun kararının alınması ile beraber, yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez. Fakat bu gibi durumlar söz konusu değilse, geri ödemesiz destekler ödeme tarihinden itibaren başlangıç gösterir, muaccel hale gelir ve işleyecek yasal faizi ile beraber sizlerden tahsil edilir.

Ben de zaten şimdi emekli olmanın tek yolu işyerini kapatıp ssk lı bir işe girmek, ama sizin kosgeb sorunu var dedim.
Normalde hem ssk lı olarak 4A statüsünden prim ödeyip hem de işyeri sahibi olmak mümkün. Genel anlamda bunu belirtmek istedim. Ama işte önce ssk ya geçmek için işyerini kısa bir süre de olsa kapatmak gerekiyor, buna da kosgeble yapılan sözleşme engel.
Bu durumda emeklilik zaten istese de mümkün değil. Kosgeb ile sözleşme gereği 3 yılın bitiminde bağkur primi henüz 1260 olmadan işyerini kapatıp 4 A statüsüne geçer ve vergi indirimi alırsa 4A statüsünden, yok daha sonra emekli olursa Bağkurdan 4B statüsünden emekli olur.

Merhabalar bir sorum daha olacak cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

YIL. GÜN. KAZANÇ
2000. 280. 1.370
2001. 77. 539
2003. 150. 5.000
2004. 360. 14.292
2005. 339. 14.500
2006. 360. 31.500
2007. 360. 34.293
2008. 295. 19.112
2009. 360. 23.486
2010. 360. 27.428
2011. 360. 30.576
2012 124. 9.138
2013. 289. 18.750
2014. 136. 4.855

Toplam. 3880. 235.000

Ayrıyetten 2018 den halen devam eden en alt pirimden 60 gün bağkurumu var

Eğer % 40 rapor alırsam askerliği saydırıp emekli olabilecek durumdayım (askerlik kısa dönem)
Sizce yaklaşık ne kadar maaş bağlanır

Engelli indirimi ve rapor sürecim

Merhaba arkadaşlar ;

Engelli raporu nasıl aldım , başvurumu nasıl yaptım ve ne aşamadayım sizlerle buradan paylaştım.

[FONT=sans-serif]Vergi indirimi için Bağkurlu olduğumdadan başvuru yapamadım, bağkurumu durdurmadan, arkadaşım yanına sigortalı giriş yaptım. Evrakları tamamladım (google vergi indirimi engelli yazıp aratın evraklar çok basit hemen temin edersiniz ) 25/01/2019 da Samsun vergi dairesine başvurumu yaptım. 4 aya belli olur dediler tabi ben bir şoookkk. Gemiylemi gidecek evrak ankaraya dedim gülüştük çıktım.[/FONT]

Şimdi tabi kafamda deli sorularla beklemkten başka çarem yok

- Acaba hem bağkur hem sgk diye evrak geri dönermi
- 31/Ocak/2019 da arkadaşa sgk çıkışımı yaptırıcam acaba evrak gelene kadarmı sgk lı olmalıyım (burada forumlarda hep 10-15 gün başvuru yaparken sigortalı olsan yeter diyolar)
- Emeklilik için ,Vergi indirimi geldiğinde sen bağkurlusun başvurmazsın işi kapatmalısın yada ssk lı olmalısın derlermi
-Emekliliğe başvurduktan emeklilik onaylanana kadar geçen sürede bağkuru yatırmak zorundamıyım.( özel durumdan dolayı bağkuru emekli olmadan kapatamıyorum)

Bu arada 2000 Mart başlangıcım 4000 günüm var 3900 ü sgk son 100 günü bağkur

Üst Alt