Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 yılında ehliyet, 2010'da ise raporum var. Yeni araç alabilir miyim?

yasirrrr41

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar H sınıfı ehliyetim var 2000 yılında aldım. 2010 yılında özel tertibatlı araç kullanabilir raporu aldım. raporda yüzde 15 oran verdiler ama yinede 2 sefer ötv siz araç aldım. fakat 2001 yılında devlet hastanesinde yüzde 50 engelli raporum var işede bu raporla girdim. 3. derece engelli indiriminden faydalanıyorum. aynı zamanda aile ve sosyal poitikalar bakanlığından yüzde 50 oranlı engelli kimliğim mevcut. şimdi arkadaşlar yardımcı olursanız dua ederim.

1-tekrar ötv siz araç alma hakkım varmı
2-ehliyetimi değiştirmem gerekirmi
3-raporu yenilemem gerekirmi

süreç nasıl işliyor lütfen yardım edin.

yasirrrr41

Büyük ihtimalle raporunu yenilemeni isteyecekler ve ehliyetini de değiştirmen gerekecek H sınıfı ehliyet kalktı çünkü ama bunun en net cevabını ilindeki vergi dairesinde ki maliye bölümüne danışman olacak

Mümin Çelik

anladığım kadarıyla seninde bilgin yok. burada eminim konuya hakim arkadaşlar vardır. süreçle ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

yasirrrr41

kardeşim şimdi durum senin engeline değişiyor. Engelinide belirtseydin net cevap alırdın. Varsayımlarla sana cevap vereyim.

2019 yılında değişti her şey.

ÖTV Tebliği diyor ki ;

20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

İlk mesajında demişsin ki 2010 yılında aldığım raporda "Özel tertibatlı araç kullanabilir" yazıyor demişsin. O zaman raporun artık uygun değil malesef.

Peki ne yapman lazım yeniden araç alabilmek için.

1) Aile Hekimine gideceksin ehliyeti değiştirmek istediğini söleyeceksin. Aile hekimi muayene edip sizi engellinize göre devlet hastanesindeki uzman hekime sevk eder.

2) Devlet Hastanesinde uzman hekime gidip muayene oluyorsunuz. Uzman hekimde sizi komisyona sevk eder.

3) İl Sağlık Müdürlüğüne gidip, İl Sağlık Müdürlüğü binasının içerisinde bulunan sağlık kurulunda randevu alacaksınız (dilekçe ile). İl Sağlık Kurulu yoğunluğa göre size randevu verecek (bazen 1-2 ayı buluyor sıranın gelmesi)

4) İl Sağlık Müdürlüğünde sıranız geldiğinde komisyona giriyorsunuz. Komisyon engelinize göre size kodlar verecek ve raporunuza bu kodlar yazılıyor. (Rapor artık e imzalı ve e devlete yükleniyor.)

5) İl Sağlık Müdürlüğünden aldığınız rapor ile nüfusa gidip ehliyetinizi değişiyorsunuz. Artık ehliyetiniz H değil B (Engelli) oluyor.

6) Devlet Hastanesine heyet kısmına gidip araç alımı için rapor almak için randevu alacaksınız. 182 yi arayarak da randevu alabilirsiniz. Randevu günü gidip verdikleri listede ki bütün doktorlara muayene olacaksınız. Muayene işlemi bitince evraklarınızı heyete teslim ediyorsunuz. Heyet size gün verir şu gün gelin diye. Yoğun değilse aynı günde yapılabiliyor.

7) Randevu gününüzde Devlet Hastanesindeki heyetin toplandığı odaya girip görüneceksiniz.

8) Devlet hastenesinden size verilecek raporun açıklama kısmında "“Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Aksi takdirde ötv indirimnden yararlanamazsınız. (Bu raporda artık e imzalı ve e devlete yükleniyor.)

Şimdiden kolay gelsin.

Son bir not. Engeliniz sağ el veya sağ kol da ise İl Sağlık Müdürlüğünden alacağın raporda vitesle ilgili tertibat değişikliği kodu yazdırman gerekiyor. Yoksa maliyede sorun yaşanıyor.

öncelikle vermiş olduğun cevap için teşekkür ederim. engelim sağ ayak polio sekeli, sağ ayağımı kullanamıyorum başka bir rahatsızlığım yok, tekrar teşekkür ederim.

Sadece 2019 öncesi raporlarda;
Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Benim rapor tarihim 2016 ("Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ifadesi yok.)
ehliyetim 2014 tarihli

2021 yılı Mayıs ayında İstanbul'da ÖTV indirimli araç aldım.

yasirrrr41

elinizdeki raporda sağ ayağınızı kullanamadığınıza dair ibare varsa yani şu şekilde ise;

sağ ayağını kullanılamadığı için özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde bu raporunuz ile araç alabilirsiniz.

yeni ehliyetinizde kod olarak

25.01 Uyarlanmış hız pedalı olması gerekir diye düşünüyorum. Yani gaz pedalı sola alınacak sizde

Ehliyet içinde;

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresinin, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını açıkladı.

31 Aralık 2024 tarihine kadar eski tip ehliyetler geçerli. Tembellik ruhumuzda var belki.

İstanbulda araç buldum arkadaşlar H tipi ehliyetim var ehliyet geçerlimi yoksa kesin değişmesi mi gerekli lütfen konuya hakim olan arkadaşlar cevap versin acilllll

Üst Alt