Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 yılında işe girdim, daha sonra sakat olduğum ortaya çıktı. Malulen emeklilik..?

aort58

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar herkese selam ben 2000 yılında ilk işe başladım o zaman sağlamdım.askere gittiğimde sakat olduğum anlaşıldı.kalpten ve sağ gözden%60 raporum var.sağlam olarak 1281 günüm var.şu anda çalışmıyorum.2022 den yararlanıyorum.ben şimdi işe başlayıp 1800 gün yaparsam malulen emekli olabilirmiyim.tşk

Normal şartlarda İlk sigortalı olduğunuz tarihte %60 ve üzerinde işgücü kaybınız yok, fakat şu anda %60 ve üzerinde raporunuz var, 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün prim gününe ulaştığınız tarihte emekli olacaktınız.Şu anda 1800 gününüz ve 10 yıl olmadığına göre malulen emekli olamazsınız.
Malulen emeklilğin önemli bir koşuluda çalışamayacak derecede olmanız ve birinin bakımına muhtaç olmanız gerekmekte ve bunun SGK nın sevkedeceği bir hastaneden tespit edilmesi gerekmektedir.

Tekrar çalışabilme durumunuz varsa eğer engellilere sağlanan kademeli erken emekliğe göre emekli edilirsiniz.Buna göre 2000 işe giriş tarihi ve %60 rapora istinaden 17 yıl sigortalılık süresi ve 3840 gün gerekmektedir.

Bir de, eskiden maluliyet oranı tespiti yapılırken tüm hastalıklar/sakatlıklar toplanıyordu, sonuç öngörülen yüzdeyi tutuyorsa maluliyet onanıyordu. Ama artık böyle değil.
Artık tek bir hastalık/sakatlık maluliyet oranında işgücü kaybı yaratmalı. 2-3 hastalığın toplamı yapılmıyor yani.
Maluliyet gerektiren durumlar cetveli için buraya tıklayabilirsiniz

ben şimdi malulen emekli olamazsam.neyapıcam erken emeklilikten faydalanabilirmiyim?ben ilk işe girdiğimde sadece sağlık ocağında akciğer grafisi çeklmişti.ben şimdi itiraz edip.rapor alabilirmiyim.

Merhaba aort58,
Engellilere sağlanan erken emekliliktten yararlanabilmek için yapmanız gereken işkur tarafından bir hastaneye sevk almanız ve engel durumunuzun derecesini en son düzenlemelere göre belirlenmesidir.İşkur dan sevk ettirme amacımız ise hastanelerden bir ücret ödemeden yararlanabilmektir.Şayet hastaneden en az %40 rapor alabilirseniz vergi indirimine başvurma hakkınız doğacaktır.Bir işte çalışmaya başladığınız zaman bu raporu işyerinin bağlı olduğu defterdarlığa verdiğinizde raporunuz değerlendirecek ve vergi indiriminden yararlanabilirsiniz diye yazı çıkacak.
Engel derecenizi şu anda kaç verileceğini tam olarak bilemediğimizden ne zaman emekli olacağınıza dir bir bilgi veremiyeceğim.
Son olarak erken emeklilik tarihiniz geldiğinde vergi indirimi alamamışsanız SGK sizi tekrar hastaneye sevk edecektir.

%40 ile %60 arasında rapor alabileceğinizi varsayarak yazıyorum:

06/08/2003 tarihi itibariyle sigortalılık süresi
3 yıldan azsa 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 günle
3 yıldan fazla 6 yıldan azsa 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün primle emekli olabilirsin.

Üst Alt