Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 yılında memur olan engelli çalışanın emeklilik şartları nedir?

sonsuz_travma

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2000 aralık girişli devlet memuruyum, girerken sağlık raporu vermiştim. Daha sonrasında birden fazla rahatsızlığa bağlı sıkıntılarım oldu. Bir kaç sene öncesi devlet hastanesine engelli kartı almak için başvurdum ve rapor %96 çalışamaz olarak çıktı. Ancak raporu kuruma bildirmedim ve çalışmaya devam ettim. Vergi indirimine de başvurmadım zira raporda çalışamaz yazıyor.

e-devlette işe 4A giriş tarihi 14.09.1992 gözüküyor ki bu ticaret lisesinde yaptığım stajdaki ssk girişi sanıyorum

4C olarak da -

Memuriyete Giriş Tarihi19.12.2000

Toplam Gün Sayısı 2760

Ek göstergem 2300 -

Bordromda

Kademe / derece : 3 / 1

Özel Hizmet Tazminatı 464.07

Ek Öde.(666 KHK) 843.76

net ödenen : 2422 lira

Üniversitede çalışıyorum ve ilk on yılı araştırma görevlisi kadrosunda sonrasında bilgisayar işletmeni kadrosunda devam ettim. Bana maaş biriminden emeklilikle ilgili kesintilerimin akademik kadrodaki gibi devam ettiği bu nedenle aynı şekildeki memurdan daha az maaş aldığım şeklinde açıklama yapılmıştı kadro değiştirdiğim zaman.

Malulen değil, erken emekli olmak istiyorum. Ancak okuduğum bir çok şey kafamı karıştırdı.

Erken emekli olmak için 3600 gün gerekiyor gibi bir anlam çıkardım ama oradaki iş gücü kaybı oranı %60 olanlar için.

SORUM ŞU; MALULEN DEĞİL ERKEN EMEKLİ OLMAK İÇİN BAŞVURABİLİR MİYİM ? 3600 GÜN DOLMAMIŞ AMA 15 YILI TAMAMLAMIŞ OLDUĞUM HALDE.

ALACAĞIM İKRAMİYE VE MAAŞ NASIL HESAPLANIR ?
Daha önce okuduklarımdan çıkardığım sonuç, erken emeklilikte maaş ve prim hesabı yapılırken 20 yıl üzerinden yapıldığıydı.

yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa şimdiden çok teşekkürler.

Çalışmakta zorlansam da, tek başıma olduğum ve başka gelir imkanım olmadığı için alacağım emekli maaşı miktarı benim karar vermemde etkili olacak.

Bir tereddütüm de, emeklilik için başvuracağım zaman, tekrar rapor çıkarmamın daha iyi mi olacağı konusunda, daha önceki rapora bakıp o tarihten itibaren çalışamaz olduğum için bir hak kaybına uğramam mümkün mü ?

şimdiden fikir ve görüşleriniz için teşekkürler.

sonsuz_travma,
5510 sayılı yasadan önce engelli kadrosuna atanan engelli birey 15 yıl hizmet sonun da emekli olur. Siz kurumunuza yaşlılık emekliliğinden faydalanarak emekli olma talebinde bunlunun yeniden rapor almanızada gerek yok .

officer ; engelli kadrosu olarak girmedim, 15 yılı tamamlamış olmam ve bir kaç yıl önce aldığım engelli raporu ile başvurduğum zaman erken emeklilikten yararlanabilir miyim ? gün sayımın 2760 olası bir sorun yaratır mı ? bir de maaş ve prim 15 yıl üzerinden mi hesaplanır ?
teşekkürler

sonsuz_travma

Memur olmadan önce alınmış % 40 ve üzeri oranlı raporunuz yoksa, yani memur olduktan sonra %40 ve üzeri işgücü kaybı olan biriyseniz, ya 10 yıl hizmet süresi ile malulen emeklilik isteyeceksiniz, ya da raporunuz maluliyete yetmezse erken Yaşlılık emekliliği için aşağıdaki tabloya tabi olacaksınız:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Dayanak: 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi

bu tabloda benim durumum için bir madde bulunmamakta %59 a kadar olan iş gücü kaybı benim durumum için kullanılamaz.

benim %96 ve Çalışamaz şeklindeki raporum için, erken emeklilik başvurusu yapabileceğim çalışma yılı ve gün sayısını nasıl öğrenebilirim ?

emekli sandığıyla telefonda görüştüm, girerken rapor vermemiş ve sonradan rapor alan memurların ancak malulen emekli olabileceği, fakat erken emeklilik ile arasında maaş ve prim hesabında bir farklılık olmadığını söylediler.

sonsuz_travma

Telefonda görüştüğünüz memur bilmeden cevaplamış. 5510 geçici 4. maddeden haberi yok...

Siz malulen emekliliğe başvurun. %96 rapora rağmen malul değilsiniz derlerse, "madem çalışma gücü kaybımın %60'ın altında olduğu gerekçesiyle malulen emekli etmediniz, o zaman 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesinin ilgili fıkrasına göre % 50 ilâ % 59 arasında işgücü kaybımın olduğu tespiti ile "en az 5760 gün" şartını yerine getirdiğim için başvurumu Yaşlılık emekliliğinden işleme koyun" deyin.

raporum zaten çalışamaz, yeni rapor da isteseler çalışabilir çıkmayacak.
5000 gün için 15 sene daha çalışmam gerekecek zira 15 yıldır çalışıyorum 2760 günüm var...

benim tek seçeneğim malulen emeklilik.

eğer maaş anlamında fark yoksa da ona göre yıl sonunda emekli olmayı planlıyorum

sonsuz_travma Kardeş ''Memuriyete Giriş Tarihi, ''19.12.2000'' demişsiniz şayet ara vermemişseniz şu ana kadar 15 yıl +6 ay hizmetiniz var'ki buda =5400 gün yapar.
Oysa siz 2760 günüm var diyorsunuz burda bir çelişki var sanırım:confused:

evet hiç ara vermedim ama sgk hizmet dökümünde gün sayım 2760 raporlu olduğum günler mi sayılmadı acaba ,bilemiyorum

sonsuz_travma

Ya işverenleriniz primlerinizi yatırmadı veya sigortanızı yaptırmadı, ya da sgk sisteminde kayıt hatası var. Sigorta müdürlüğüne gidip çalıştığınız tarihlere dair sigorta kayıtlarını kontrol ettirin. Eğer işverenin hatası ise, eksik prim olan dönemlerde çalıştığınıza dair delil ve tanıklarla işverene karşı dava açın, sigortalılık tespiti yaptırın. Az bir kaybınız yok zira!

Ben de bu durumu anlamadım zaten, işveren prim yatırmadı olasılığını pek mümkün görmüyorum zira arkadaş 16 yıldır devlet memuru.
Neredeyse çalıştığınız kadar da rapor almış olsanız zaten resen malulen emekliliğinizi isterdi kurum.
Önce siz bu durumu bir açıklığa kavuşturun bence.

Üst Alt