Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 yılında memur oldum. Erken yaşlılık emeklisi olabilir miyim?

BAHARİYE

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
3
ALO 170 e sordum, personel işlerine sordum halen net ve kesin bir bilgi alamadım. Yaşayan ancak bilir diye düşündüğüm için buraya yazdım.
48 yaşındayım. 2000 yılında sağlık bakanlığında memur olarak çalışmaya başladım. 21 yılımı doldurdum. Geçirdiğim, birisi kanser olmak üzere rahatsızlıklar sebebiyle engelli sağlık kurulu raporu aldım (yüzde 60). Vergi indirimi belgesi de aldım. Engelli erken emekliliğinden faydalanabiliyor muyum? Personel işleri bizde yani sağlık bakanlığında sadece malulen emeklilik var, diyorlar, isterseniz başvurun. Ama ben malulen emekli olmak istemiyorum, çünkü hem işimi yapabilecek durumdayım hem emekli olursam iş bulursam tekrar çalışmak isteyebilirim ve emekli aylığımın kesilmesini istemem, çünkü malulen emeklilikte kesiliyormuş . İnternette malulen emekli memur maaşı oldukça düşük görünüyor gerçekten oyle midir yani derece ve kadrona göre engelli erken emekli olan birisinden düşük mü alırsın maaşı? İnternette en yüksek malul emekli aylığı 2600 tl yazıyor ki geçinebilmenin imkanı yok neredeyse. Personel işleri böyle konuşunca dilekçe vermeye korktum engelli erken emekliliğinden faydalanmak ister iken, isteğim dışında malulen emekli ederler ve geçinemem ve tekrar iş bulursam emekli maaşım ve 21 yıllık emeğim boşa gider diye. Bu forumda ve internette eski yazıları da okudum, onlara bakınca sonradan da engelli olsanız engelli erken emekliliğinden faydalanabilirsiniz diye bilgiler var ama personel işleri yok diyor ve ben sonradan mağdur olmamak yani 21 yıl hizmet süreme ve prim ödememe rağmen rağmen 2000 tl civarı bir malulen emekli aylığı ile geçinememekten(halen biri üniversitede 2 çocuk okutuyorum) ve iş bulursam onunda kesilmesinden endişe ettiğim için başvuru yapamadım. Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

ben yaşlılık emeklisi olabilir miyim diye açmadım başlığı. moderasyon değiştirmiş heralde. ben engelli erken emeklilikten faydalanabilir miyim benim kastettiğim,

Koşulları karşılıyorsun, istersen engellilikten dolayı emekliliğe başvurabilirsin, kurumun yardımcı olamıyorsa bağlı bulunduğun sağlık il müdürlüğü personel birimine başvur onlar mevzuatı biliyordur. Engelli emekliliği karşılıyorsun.

[FONT=sans-serif]Kanun’un geçici 4 üncü maddesi ile;[/FONT]

[FONT=sans-serif]1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar[/FONT]
[FONT=sans-serif]15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.[/FONT]

[FONT=sans-serif]2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar[/FONT]
5510[FONT=sans-serif] sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.[/FONT]

[FONT=sans-serif]3-Sonradan özürlü olanlar[/FONT]
[FONT=sans-serif]Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;[/FONT]

[FONT=sans-serif]a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT]
[FONT=sans-serif]b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,[/FONT]

[FONT=sans-serif]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.[/FONT]

kurumuna başvuracaksın güzel bir dilekce yaz kurumuna ver 3500 alırsın

BAHARİYE

5510 geçici 4. maddeye göre %40 ve üzeri rapora karşılık erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz. Yani malulen emeklilik değil, rapora istinaden erken Yaşlılık emekliliği.

teşekkür ederim. bunu söyledim personel işlerine, hatta il sağlığa da sordum ama hiçbiri evet erken emeklil olabilirsin demedi.. sgk da birisini de arayıp sordum, yok işe girerken engelli olmadığınız için malulen olabilirsin ancak diyor, malulen olursan da çalışmaya başlarsan aylığın kesilir diyor. ne yapacağımı şaşırdım.

BAHARİYE

5510 geçici 4. madde:

"Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır. (1)"

OturanBoğa

Abi bu maddeye göre en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara diyor ya bu doğuştan engelli olduğumuzu nasıl belgeleyeceğiz ? Tekrar sağlık kuruluna girip rapor mu almamız lazım ? Birde bu madde gereği istenenleri karşılarsak MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Resmî Gazete Tarihi: 28.09.2021 Resmî Gazete Sayısı: 31612 bu yönetmelikle işimiz olmuyor değil mi ?

engelsizgs

Oradaki "ile" bağlacı %40 raporu olanlarla doğuştan olanları ayırıyor. Yani doğuştan vb. bir şart yok. İster doğuştan, ister memuriyetten önce, ister sonra, hiç fark etmeksizin SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanıyı alanlar sağlık açısından emeklilik hakkını kazanır. Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı da tamamsa, bu kişiler emekli edilir.

BAHARİYE Bende 6 yıl önce kuruma emekli olmak istediğimi söylediğimde olamazsın öyle bir şey yok dediler hatta birde gülüştüler. Personel müdürüne: internet'te ''5510 Geçici 4. maddeye göre memurların erken emekliliği'' yazdım sayfa açıldı oku müdürüm dedim okudu ikna oldu işlemi başlattı özetle halen daha bir çok yönetici bu konuda yeterli bilgi sahibi değiller. Velhasıl sizde benim yaptığım gibi, kurumdakileri ikna edebilirsiniz umarım..

Üst Alt