Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 yılında memur oldum. Rahatsızlıklarım ile erken emekli olmak istiyorum..?

Ustad

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Erken emeklilik ile ilgili internette araştırma yapmama rağmen bütün bilgilerin eksik ya da çok girift olduğunu fark ettim ve bu konuda kafam çok karıştı. Sitenizdeki paylaşımları gördükten sonra az çok bir fikir sahibi oldum. Ancak tam olarak (aşama aşama) neler yapmam gerektiğini mesaj yazarak size de danışmak istedim. Bu siteyi hazırlayan, paylaşımlarda bulunan herkesten Allah razı olsun… Emeğinize sağlık…
1. 95 – 96 yıllarına ait 330 gün ödenmiş ssk primim var. (Ben 17 yaşında iken)
2. Eylül 2000 yılında MEB’de öğretmenliğe başladım. Şu an itibariyle 16 yıl 5 ayı memuriyetimde bitirdim. (Derece ve kademem 2/2 sidir.)
3. 2011 yılında itibaren bir özel bir de üniversite hastanesinden olmak üzere ağır uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu raporum var. (Cpap cihazı kullanıyorum.)
4. Stres ile ilgili yaygın anksiyete bozukluğu aynı yıllar içinde tanılanmıştır. (Antidepresan kullanımı gerekli görülmüştür.)
Not: Bu sıkıntılarıma bağlı olarak iki kere narkoz ile bir kere lokal uyuşturma ile toplamda üç kere burnumdan ameliyat oldum ancak burun deliklerinden birinin hava yolu tam olarak açılmadığı için uyku apnesi için taktığım burun maskesinden de tam randıman alamamaktayım.
Sizden, yukarıda verdiğim bilgiler ışığında vergi indirimi ve erken emeklilik konularında ne yapmam gerektiği hususunda beni bilgilendirmenizi rica ediyorum…
Özür oranları cetveline baktığımda rahatsızlıklarım ile ilgili aşağıdaki oranların verildiğini gördüm.
* Uykuda solunum bozuklukları (Santral uyku apne sendromları, obstruktif uyku apne sendromları, Uykuda hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar). Bu grup hastalıkların tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır. ___________________ %35
* Uykuda hareket bozuklukları (Huzursuz bacak sendromu, uykuda periyodik hareket bozukluğu, uyku ile ilişkili bacak krampları, bruksizm, uykuda ritmik hareket bozukluğu) _____________ %10
* D- Nevrotik, stresle ilgili ve somatoform bozukluklar; (yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, fobi, konversiyon bozukluğu, somatizasyon bozukluğu, hipokondriyazis, Ağır stres tepkisi ve uyum bozukluğu, Dissosiyatif bozukluk)
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen _____________ %0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen __________%25
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ____________%50
Bu oranlara bakıldığında vergi indirimi almam veya erken emekli olmam mümkün mü?
Şayet mümkün ise aşama aşama ne yapmam gerekiyor?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim…

Ustad

Emeklilik için 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz:

"a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,"

Yani, kurumunuza emeklilik başvurusu yapıp hastaneye sevk alabilir, sakatlık oranı cetveli'ne göre verilen %40 ve üzeri oranlı raporla emekli olabilirsiniz. Oran/gün yeterli olmazsa, ssk'Lı günlerinizin yanı sıra askerlik borçlanması yaparak da prim gün sayınızı arttırabilirsiniz.

Üst Alt