Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000'de SSK'lı oldum, 2007'de kamuya geçtim. Emeklilik şartlarım nedir?

hasan48

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba 2000 yılında sigorta girişim var. suan 2007 'den beri kamuda çalışıyorum hizmet birleşiminden sonra 12 yıl sürem olmuş. 15 gün önce %60 engel raporu aldım bu şartlar da malulen emekli olabilirmiyim

hasan48 Malulen değil engelli emekliye başvurun.malulen olmak neredeyse imkansız ve ayrıca maaşı çok düşük.malulen emekli olursanız emekli olunca ihtiyaç halinde calisamazsiniz da.o nedenle engelli emeklilik için başvurun.%60 raporla 16 yıl doldurduğunuz takdirde emekliliğe hak kazanırsınız.tabi sgk raporunuzu onayladigi takdirde emekli olabilirsiniz.gecmis olsun

Ogorken ben de emniyette memurum polis idim 2010 yılında sivil memur oldum rahatsızlığım psikolojik ve hala devam etmekte defalarca hastaneler de yattım ben de zamanı gelince engelli emekliye ayrılmayı düşünüyorum ama bana bazı arkadaşlar senin engelli emekli olmana gerek yok ver kuruma dilekçeyi malülen ol diyorlar .

sokrates kardeş malulen olmak dezavantajli.hem maaşın düşük olur hem de ilerde herhangi bir işte calisamazsin.engelli emeklilikte maaşın daha yüksek olur ve ihtiyaç halinde çalışırsan emekli maasin kesilmez

hasan48

toplam 15 yıl üzerinden emekli olabilirsin maaş 2150 tl.olur.ocak 2019 zam ile 2350 tl.ye ulaşır.

Ogorken ben de böyle biliyordum ancak bazı arkadaşlar 2000 civarı maaş alırsın dediler malülen emekli olursan en düşük memur emekli aylığını alırsın dediler tekrar çalışma konusuna gelince emekli olunca çalışmayı düşünmüyorum .

sokrates tekrar çalışma konusunda ben de çalışacak durumda değilim aslında çalışmam da ancak Allah korusun muhtaç olup çalışmak zorunda kalma ihtimalimiz de var.malum emeklilik şartları zor.ama takdir sizin tabi ki

hasan48

Bu durumda sonradan sakatlanan memur olarak 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabi olacaksınız. Alacağını< rapor oranına göre:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Eğer görevinizi yapamayacak düzeyde malul olduğunuza karar verilirse, o zaman isteğiniz üzerine hemen malulen emekli edilirsiniz.

merhaba iyi günler herkese %60 engel raporu aldım 2011 de memur oldum 2002 de sigorta girişim var
hizmet birleşiminden toplam 12 hizmet görünüyor
malulen emeklilik icin evraklari ankara emekli sandığına teslim ettim. kaç günde sonuçlanır

hasan48

Maluliyet tespiti için hastaneye sevk edildiniz mi? Yoksa eldeki raporla mı başvurdunuz? Durumunuz maluliyet cetveli'Ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeyde işgücü kaybına uygun mu, ya da görevinizi yapmaya mutlak engel olan bir durumunuz var mı?

@Ufukalp lütfen siz cevap verin [FONT=sans-serif] bana bazı arkadaşlar senin engelli emekli olmana gerek yok ver dilekçeyi malülen emekli ol diyorlar maaş falan fark etmiyor diyorlar sen zaten polislikten rahatsızlığın sebebi ile düz memur olmuşsun D dilimine girmişsin zaten hak ediyorsun malülen emekliliği diyorlar bir dilekçene bakar uğraşma engelli emeklilik için diyorlar arada maaş yönünden falan pek fark yok mu gerçekten siz ne dersiniz[/FONT]:confused:

sokrates
Anladığım kadarıyla daha önce psikolojik rahatsızlığınızdan dolayı emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğine göre D dilimi sağlık şartlarını taşıdığınıza karar verilmiş, hizmet sınıfı değişikliği ile emniyet hizmetleri sınıfından alınmışsınız.

İlgili yönetmelikte :
MADDE 16 –*(1) Emniyet Hizmetleri Sınıfında çalışan polis amirleri dışındaki personelden;

a) Sağlık kurulu raporuna göre, A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler, aynı hizmet sınıfında çalışmaya devam ederler.

b) D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler Emniyet Hizmetleri Sınıfında çalışamazlar. Bu durumda olanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları, sağlık komisyonunun görüşü ile birlikte, maluliyet veya hizmet sınıfı değişikliği yönünden gerekli işlemler yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.
Denmektedir.

Siz polis memuru iken D dilimi şartlarını taşıdığınız tespit edildikten sonra size maluliyet ya da hizmet sınıfı değişikliği şeklinde iki seçenek sunuldu mu, yoksa direkt hizmet sınıfı değişikliği mi yapıldı ?
Yani orada malul olduğunuz kabul edildi mi ?

Bir de; siz o aşamayı geçmiş, uzun yıllar genel idari hizmetler sınıfında çalışmışsınız. O yüzden yukarıda emniyet hizmetleri sınıfı için yazılan maddeler artık sizi kapsamayabilir.
Sizin durumunuz aşağıdaki maddelerle uyumlu görünüyor :

(3) Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarında çalışan personelden;

a) Sağlık kurulu raporuna göre, A-B-C-D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler, aynı hizmet sınıfında çalışmaya devam ederler.

b) D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlardan, talep edenlerin veya birim amirleri tarafından “kişinin görevini yapamadığına dair” bir değerlendirme bulunanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları sağlık komisyonunca incelenir. Sağlık komisyonu tarafından, bulunduğu görevde çalışamayacağına karar verilenler Emniyet Teşkilatında çalışmaya devam edemezler. Bu durumda olanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları, maluliyet yönünden gerekli işlemler yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.

Bu durumda siz çalışabiliyorsunuz da, malulen emeklilik talebinde bulunabiliyorsunuz da.
"b" fıkrasına göre bulunduğunuz görevde çalışamayacağınıza karar verilirse bu sefer kati surette maluliyetinize karar verileceği belirtiliyor.

Benim emin olamadığım konu şu:
Acaba alttaki şartlarda maluliyet talebinde bulunsanız, önceden emniyet hizmetleri sınıfında iken verilen maluliyet ya da hizmet sınıfı değişikliği kararına istinaden direkt malul sayılır mısınız, yoksa komisyon tarafından tekrar mı değerlendirilir ?
Bundan emin olamadığımdan size kesin olarak bir görüş bildirmek istemiyorum.

Emekli maaşı yönünden dikkate değer bir fark olacağını sanmıyorum.

@Ufukalp sağolun cevap için ben 2006 girişliyim evet bana 2010 yılında iki tercih sunuldu ancak 10 yılımı doldurmadığım için maaşlı emekliliği zaten hak etmiyordum 4 yıllık memur idim ve biriken ikramiye ne ise alıp meslek hayatım bitecekti durum buydu o zaman ya da gih memuru olarak görev yapacaktım ben tabii ki gih i seçtim bana söylenen sen zaten gih sin D dilimisin bir dilekçe ile emekli olursun hastanelere gidip oran almak için uğraşmana gerek yok istediğin zaman emekli olursun .

sokrates
Anladım, tabi ki öyle bir durumda kim olsa sınıf değişikliğini tercih ederdi.
Memuriyetten önce sigorta girişiniz var mı ?
Yoksa erken emeklilik şartlarınız zaten oluşmamış oluyor ve tek seçeneğiniz malulen emeklilik oluyor.

@Ufukalp sigortam var meslekten önce 3 yıl kadar toplam 15-16 yıl civarı oluyor yani 2 sene falan çalışsam engelli emekliliği hak ediyorum ancak bana malülen ol fark eden bir şey olmaz diyorlar boşuna uğraşma hastanelerde sana oran lazım değil zaten D dilimisin bir dilekçe vermene bakar diyorlar bazı arkadaşlar kafam karışık bu konuda yani D dilimi olunca özür oranı gerekmiyor mu bu durumda ne dersiniz .

Son düzenleme:
sokrates
5510/geçici 4. maddeye istinaden erken emekliliğinize 2 yıl daha varsa ve siz bir an önce emekli olmak istiyorsanız malulen emekliliği tercih edebilirsiniz.
Maluliyetiniz vazife değil de adi malullük olarak değerlendirildi ise bir miktar emekli maaşı kaybına uğramanız olasıdır. Memurun malulen emekliliğinde maaş her ne kadar normal hizmet süresi üzerinden hesaplansa dahi o andaki kademe derecedeki ek gösterge üzerinden hesaplanacağını düşünüyorum.
Vazife malulü saydırabilme imkânınız varsa bu daha avantajlı olur.
Bir de bir yerde şöyle bir şey görmüştüm, ve zaten bu konudaki tereddüdümü yukarıdaki mesajımda dile getirdim.

"Başka görev vaya sınıflara nakil mümkün olması halinde şayet özel kanunlara göre yükümlülük süresi varsa bu yükümlülükleri tamamlamadıkça veya malul olma durumlarının yeni görevlerine de engel olma durumu bulunmadığı sürece eski malullüklerine istinaden emekli olamazlar."

Bu durumda, şayet malulen emeklilik yönünde karar verirseniz, şahsi olarak maluliyet talebi değil de, amirlerinizin " rahatsızlığınızın görevinizi yapmaya engel teşkil ettiğini ve görevinizi layıkıyla yerine getiremediğiniz" gerekçesiyle kuruma başvurmaları sonuç için daha etkili olacaktır diye düşünüyorum.

Bütün bunları toparlayıp nihai kararı vermek tabi ki zordur eminim. Ama işte burası Türkiye dedirten, birbirine zıt o kadar saçma uygulamalar ile karşılaşıyoruz ki, yasalar ışığında emin olduğumuz konularda bile kesin hüküm verip işte şudur diyemiyoruz.
"Bekara karı boşamak kolaydır" demişler. Nihayetinde bu karar sizin hayatınızı etkileyecek.
Benim yapacağım en doğru şey; bildiğimi, düşündüğümü, tahminimi söyleyip kenara çekilmek olacaktır.
Hakkınızda en doğru ve hayırlı olanın gerçekleşmesini diliyorum.

Vazife Malülü olma şansım yok benimki adi malül sınıfına giriyor emekli olmak için hiç acelem yok 2 değil 3 yıl bile beklerim ben zaten erken engelli emekli olmak istiyorum fark olmaz diyor bazı arkadaşlar iki emeklilik arasında ancak sizin yazdıklarınıza da istinaden fark olacağını düşünüyorum hem doğru ben düz memur olarak görev yaparken nasıl görevini yapamayacak derece de malül sayılacağım bence bir dilekçe ver emekli ol o kadar kolay değil sonuçta çalışamaz raporu almam gerekiyor ben de aslında zamanı gelince %40 -%50 ne ise artık oran alıp erken engelli emekli olmak istiyorum Sayın Ufukalp

sokrates
Evet beni çok iyi anlamışsınız.
Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinde de zaten emniyet hizmetleri sınıfında "D" dilimi görev yapamaz denirken, genel idari hizmetler sınıfında "D" dilimi için göreve devam edebilir, şahsi talebi ya da amirlerinin isteğiyle maluliyeti değerlendirilir deniyor.
Yani siz artık emniyet hizmetleri sınıfı için olan değerlendirme kapsamında değilsiniz. Şu anda çalıştığınız genel idari hizmetler sınıfındaki görevinizi de yapamıyor olarak değerlendirilmisiniz. Bu da sizin de dediğiniz gibi malesef bir dilekçe kadar kolay bir şey değil.

Girişiniz 2008 öncesi olduğu için emekli maaşınız da 5434 sayılı yasaya göre bağlanacak. Kaç yıl üzerinden hesaplanırsa hesaplansın içinde bulunduğunuz kademe derecedeki ek gösterge üzerinden hesaplanacağını düşünüyorum. Yani süre bakımından fark etmese de ne kadar fazla çalışıp yüksek ek göstergeden emekli olunursa o kadar iyi olur. Malulen emekli olunduğunda da bu şekilde hesaplanan aylık normalin çok altında kalacağından bu durumdaki malulen emeklilere en düşük memur emekli maaşı bağlanır.

Yeniden çalışma konusunda ise her söylenene aldırmayın. Çoğu kişi bu kuralı standart sanıyor ancak öyle değil.
Siz malulen emekli olsanız dahi emekli maaşınız kesilmeden 4A statüsünde sigortalı olarak çalışabilir, ya da işyeri açarak vergi mükellefi de olabilirsiniz.
4A kapsamında çalışırken SGDP ödersiniz, işyeri açtığınızda o da yok. Daha önce emekli maaşından SGDP kesintisi yapılıyorken sonra o da kaldırıldı.

Malulen emekli memurun tekrar çalışabilmesi konusunda Devlet Personel Başkanlığı ve SGK'nın görüşü şu şekildedir :

Malullük Aylığı Alanların Durumu

Konuya ilişkin 18/04/2014 tarihli ve 1884 sayılı Devlet Personel Başkanlığı (DPB) görüşünde şu ifadelere yer verilmiştir: "Başkanlığımızca 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan ".. .herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar..." cümlesindeki "emeklilik aylığı alanlar" ifadesinden kimlerin anlaşılması gerektiği hususunda hasıl olan tereddüt'ün giderilmesi hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından görüş talebinde bulunulmuş, adı geçen Kurumca verilen görüş de; ".. .5434 sayılı Kanunda bu kanun ile tanınan haklar mülga 13 üncü madde ile; emekli aylığı, adi malullük aylığı, vazife malullüğü aylığı ve dul ve yetim aylığı olmak üzere ayrı ayrı maddelerde düzenlenmiş, ayrıca 5510 sayılı Kanunda da "Uzun Vadeli Sigorta Hükümleri" başlığı altında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yine ayrı sigorta kolları başlıkları altında düzenlenmiştir. Gerek 5434 gerekse 5510 sayılı kanunda anılan sigorta kolları ile sağlanan haklar ve yararlanma şartları birbirinden farklı olarak belirlenmiştir.

Buna göre, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan "emeklilik veya yaşlılık aylığı" ibaresinin kapsamına, malullük aylığının*girmediği*değerlendirilmektedir."

Özetle DPB ve SGK görüşlerine göre malullük aylığı alanlar 5335 sayılı Kanunun 30. maddesindeki kısıtlamaların kapsamında değildir

Ufukalp öncelikle sağolun emekli olduktan sonra çalışma konusu fark etmiyorsa ,maaş ta pek fark etmiyorsa o zaman engelli veya malülen emekli olmak arasında pek fark yok bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim ne dersiniz mesela benim yerimde siz olsanız aynı durumda ne yapardınız emekli olmaya karar verdiğinizde .

sokrates
Öncelikle ben emekli maaşı hiç fark etmez demedim.
Maaş, emekli olacağınız zamanki ek gösterge üzerinden hesaplanır dedim.
Ama tabi malulen olmasanız da 2 sene sonra erken emekliliği hak ettiğinizde hemen emekli olacaksanız bu durumda evet iki maaş arasında bir fark olacağını sanmıyorum. Çünkü iki durumda da düşük olacağından en düşük memur emekli maaşına denkleştirilip bağlanacaktır.
Siz olsanız ne yapardınız ?
Bu çok göreceli bir soru.
İleriye dönük düşüncelerinizi, içinde bulunduğunuz şartları ve özellikle çalışma ortamını bilmem mümkün değil.
Yine de kendime göre özelleştirerek cevap vermeye çalışayım.
Öncelikle sağlık herşeyden önce gelir, dolayısıyla çalışma ortamı önemli bir etken.
Çalışma ortamı sağlığımı olumsuz etkiliyorsa, çalışma arkadaşlarım ve amirlerim insan psikolojisinden bihaber, anlayışsız ve bana ve sorunlarıma karşı lakayt ise, emekli olduğumda çok büyük bir maddi sıkıntıya maruz kalmayacaksam, ufak da olsa bir iş yapabilirim diye düşünüyorsam bir dakika bile durmam.
Ama işimde ve arkadaşlarımla çok mutluysam, emekli olarak bir iş yapmamı imkansız görüyorsam ve emeklilik hayatımda kendimi çok yalnız ve kimsesiz hissedip, kıyıya itilmiş bir ruh haline bürüneceksem emeklilikte huzur bulmam zaten mümkün olmayacak. Bu durumda gittiği yere kadar çalışırım.

Bende şahsen kendi adıma memuriyette 20 yılımı doldurup yani 7 sene sonra malülen değilde engelli erken emekliliğe başvurmak istiyorum 47-48 yaş emeklilik için uygundur aklımdan geçen bu tam olarak tabii bu süre zarfında onlar emekli etmezse her yıl kontrole gidiyorum nasip kısmet artık ne diyelim .

Üst Alt