Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2001 Emekli Sandığı girişim var. Engelli raporu aldığımda ne zaman emekli olurum?

hazansairi

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar

Bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. 2001 girişiliyim ama 2003 de istifa edip 2007 de tekrar aynı kurumda çalışmaya başladım. Ayrıca memuriyet öncesi SSK ve bir Banka Sandığında da hizmetlerim var. Askerliğimi ise 1995 te yaptım ama askerlik borçlanmam yok.

Hizmetlerim şu şekilde:
Emekli Sandığı (4C): 5025 gün
SSK (4A): 1317 gün
Banka Sandığı: 432 gün (bu hizmetimi daha yeni SGK ya aktarttım ama kurumda henüz hizmet birleştirmesi yaptırtmadım)

Gelelim hastalıklarıma:
-Yaklaşık 5 ay önce Mide Kanseri tanısıyla ameliyat oldum ve midemdeki kitle ile beraber midemin %80 i alındı. Tümör tipi GIST (Gastrointestinal Stromal Tümör) olduğundan kemoterapi yerine en az 3 sene kullanacağım söylenen raporlu ilaç glıvec tedavisine başlandı.
-Midede yaşadığım organ kaybı nedeniyle midemin kalan kısmı emilim sağlamıyor ve haliyle aldığım az miktardaki gıdadan gerekli vitaminler vücuduma cüzi miktarda fayda sağlıyor. Bu nedenle devamlı değerlerim düşüyor. Ve sürekli ilaçlar, iğneler serumlarla dengelenmeye çalışılıyor
-Mide ameliyatıma 115 kg olarak girmiştim 5 ayda 35 kg verip 80 kg oldum. Ama kilo verişim durmuyor. (Bu arada boy 1.80 cm. bu hızla devam ederse yakında zayıf kategorisine gireceğim)
-Hem belimde hem de boynumda fıtıklar var. Yine her ikisinde de düzleşmeler mevcut.
-Her iki dizimde de menisküs yırtığı mevcut. (Birinden ameliyat oldum)
-Akciğer zarımda enfeksiyon kaynaklı kalınlaşma var.
-Böbreklerimde halen 5 adet taş mevcut.
-Yine mide duvarımda kalınlaşma hali
-Karaciğerimde yağlanma ve büyüme
-İnce bağırsağımda kalınlaşma (CROHN şüphesi var ama henüz teşhis konulmadı)
-Yine kalp damarlarımda kalınlaşma mevcut
-ve son olarak ağır depresyon ve bipolar bozukluk denilerek bir müddet ilaç tedavisine devam ettim sonra kendi inisiyatifimle kestim
(Bu kadar sıkıntının çoğunu Mide Kanseri teşhisinden sonraki detaylı tetkiklerde öğrendim)
Bu ahval ve şerait içinde erken emeklilik yahut malulen emeklilik şansım var mı?
(Bu kadar uzun yazıp sıktığım dostlardan özür dilerim)

hazansairi

Malule gerek yok. Yaşlılık emeklisi de olabilirsiniz

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?

OturanBoğa

Hizmetlerim şu şekilde:
Emekli Sandığı (4C): 5025 gün (2001-2003 ve 2007-halen)
SSK (4A): 1317 gün (01.02.1991-1997 aralıklarla
Banka Sandığı: 432 gün (1997-1999)
(bu hizmetimi daha yeni SGK ya aktarttım ama kurumda henüz hizmet birleştirmesi yaptırtmadım)
Toplam: 6774 gün
D.Tar:04.09.1973

hazansairi

Sonradan engelli olan memur olarak emeklilik için 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabi olacaksınız emeklilik için.

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Raporunuzla kurumunuza bu madde kapsamında emeklilik için dilekçe vermeniz yeterli.

%60 engelli raporu olan memurun emekliliği

Bir Kamu Kurumunda 2001 senesinde memur olarak işe başlayıp 2003 senesinde istifaen ayrıldım ve 2007 senesinde ise başvurum üzerine tekrar aynı kurumda göreve başlayıp halen çalışıyorum. Kurum dışı hizmetlerimle beraber toplam fiili hizmet sürem 18 senenin üzerindedir.
Yaklaşık 8 ay evvel Mide kanseri tanısıyla ameliyat oldum ve midemin yüzde sekseni alındı.

Bulunduğum şehirdeki Eğitim Araştırma Hastanesine "Engelli Raporu" için başvurdum ve Onkolojik rahatsızlığım ve midemin %80'inin alınması nedeniyle %60 engelli raporu aldım. Malumunuz 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi 2008 öncesi memur olup sonradan engelli olan memur emekliliğini;

"1- Çalışma gücü kayıp oranı % 50 ila % 59 arasında olanların, en az 5760 (16 YIL),
2- Çalışma gücü kayıp oranı 40 ila % 49 arasında olanların ise, en az 6480 (18 YIL),

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, yaşlılık aylığı bağlanmaktadır..." şeklinde tanımlamaktadır.

Bu maddede sadece %40 ila 49 ve %50 ila 59 arası çalışma gücü kayıp oranlarından bahsetmektedir. Benim almış olduğum engel oranı ise %60'dır. Söz konusu yasada %60 ve üzeri engelliler için başkaca bir madde var mıdır? Yoksa ben %60 engelli raporumla ilgili maddeye istinaden engelli emekliliğine başvurabilir miyim? Cevabınız çok makbule geçecektir. Şimdide çok teşekkür ederim.

Öncelikle geçmiş olsun, size verilen puan kamu görevlileri emeklilik daire başkanlığında bir miktar düşürülebilir, ( benim 66 olan oranımı 54 e çektiler-sebebini net açıklamadılar, bizim puanlama sistemimiz farklı dediler sadece- ben 2011 de memur olduğum için 5510 28. Maddeye tabiyim, emekli olabilirsin yaZısı geldi ama 1 yıl kontrol şerhi koydukları için bu önümüZdeki sene rapor yenileme yapıp yeniden yollayıp sürekli rapor verilirse emekli olacağım nasipse. Siz 5510 geçici 4. Maddeye tabisiniz ve her halükarda seneniz yettiği için emekli olur görünüyorsunuz. Yeterki süreli değil sürekli bir rapor versinler. Kanser hastalarında kontrol şerhi veriliyormu ben bilmiyorum. Sizi yanıltmış olmak istemem. Acil şifalar, sağlıklı günler dilerim.

Engelli memurun emekliliği ile ilgili sorular-cevaplar

Engelli memurun erken emekliliği için memurlar.net'in soru cevap bölümünde bir yazıya rastladım. Engelli memur emeklisi olmak isteyen arkadaşların faydalanabileceği bir yazı olduğun paylaşmayı uygun gördüm... saygılar...

SORU:

Malumlarınız üzere sitenizde isteğe bağlı emeklilik için "Hizmetleri 10 yıl olan Devlet memurlarından görevlerinden ayrılmak isteyenler için, kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet sürelerini tamamlamalarına fırsat veren bir yasal imkan olduğu görülmektedir." şeklinde açıklama bulunmaktadır.

İlk işe giriş tarihi (normal memur statüsü ile) 2005 yılı eylül olan, ve o günden beri sürekli 399'a 2 sayılı cetvele tabii çalışan (bugün itibarı ile 11 buçuk yıl Emekli Sandığına tabi primi bulunan) sözleşmeli erkek personel için;

1- Sonradan engelliliği tespit edilen (örneğin %40) birisi için, yukarda belirtilen hizmet süresinden sonra engelliliğe başvurdu ve kabul oldu diyelim, sonrasında isteğe bağlı sigortaya başvurursa emekli olmak için tamamlaması gereken 25 yıl artı yaş bekleme şartı, yaş beklemeksizin 18 yıla düşer mi?

2- Tam tersi olarak isteğe bağlı emekliliğe başvurduktan sonra engelliliğe başvurursa 25 yıl şartı sonradan 18'e düşer mi?

3- Engelli raporu için her sene kontrol muayeneleri istenirse olası sonuçlar neler olabilir?

4- 6 aylık başvuru süresini geçirme, primleri düzenli ödeyememe gibi durumlarda Emekli Sandığı kabul etmesek de "toptan ödeme" ye zorlayabilir mi, sonrasında "ihya" yapılabilir mi, şartları nedir?

5- İsteğe bağlı hakkını bir kez kaybeden tekrar isteğe bağlıya başvuramaz mı?

6- Emekli Sandığı iştirakçileri için isteğe bağlı emeklilik için "Türkiye'de ikamet ediyor olmak" şartı yokmuş, doğru mudur?

Teşekkürler.

MEMURLAR NET'İN CEVABI:

Sorularınızı değerlendirmemizden evvel kısa açıklamalarımız;

Devlet memurları sosyal güvenlikleri bakımından ikiye ayrılmaktadırlar.

Birincisi; 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmeti olanların sosyal güvenliklerinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulanır.

İkincisi; 2008 yılı Ekim ayından sonra memurluk hizmeti olanların sosyal güvenliklerinde ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kuralları uygulanır.

2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamanız sebebiyle sizin hakkınızda uygulanacak olan 5434 sayılı Kanun kuralları bağlamında durumunuzu değerlendirmekteyiz.

5510 sayılı Kanun Geçici Madde 4 hükmündeki kurallar ile 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlardan memurluğa başladıktan sonra engellilik durumları ortaya çıkanların erken emekli olabilmeleri için;

1- Çalışma gücü kayıp oranı % 50 ila % 59 arasında olanların, en az 5760 (16 YIL),

2- Çalışma gücü kayıp oranı 40 ila % 49 arasında olanların ise, en az 6480 (18 YIL),

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.

Ayrıca, 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlardan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca malul olduğu, yani görevini yapmasına engel bir malullüğünün tespiti durumunda 10 yıl hizmeti olanlara da malul aylığı bağlanabilmektedir.

Memurlar için uygulanan sosyal güvenlik haklarının kullanılmasında memur için bir kısıtlama bulunmaz. Memur emeklilik koşullarını taşımak kaydıyla isterse engelli, isterse malul, isterse normal emeklilik haklarını kullanabilir.

Bu bağlamda sorularınıza karşılık değerlendirmelerimiz:

İlk işe giriş tarihi (normal memur statüsü ile) 2005 yılı eylül olan, ve o günden beri sürekli 399'a 2 sayılı cetvele tabii çalışan (bugün itibarı ile 11 buçuk yıl Emekli Sandığına tabi primi bulunan) sözleşmeli erkek personel için;

Soru 1- Sonradan engelliliği tespit edilen (örneğin %40) birisi için, yukarda belirtilen hizmet süresinden sonra engelliliğe başvurdu ve kabul oldu diyelim, sonrasında isteğe bağlı sigortaya başvurursa emekli olmak için tamamlaması gereken 25 yıl artı yaş bekleme şartı, yaş beklemeksizin 18 yıla düşer mi?

Çevap 1- Sonradan engellilik durumu % 40 olarak tespit edilen memur için 18 yıl hizmetinin olması gerekir. Memur olarak çalışırken engelliliğe başvurduğunda yaşlılık aylığı bağlanır. Şayet aylık bağlanmadan 11 yıl hizmetten sonra görevinizden ayrılırsanız isteğe bağlı sigortalılığınız olur. Ancak bu sigortalılığınızda 25 yıl + yaşı beklemeniz gerekir. Yani isteğe bağlı sigortanızda yaş beklemeden 18 yıla düşmeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Soru 2- Tam tersi olarak isteğe bağlı emekliliğe başvurduktan sonra engelliliğe başvurursa 25 yıl şartı sonradan 18'e düşer mi?

Cevap 2- İsteğe bağlı emekliliğe başvurduktan sonra engelliliğe başvurunun kabul edilmeyeceğini değerlendirmekteyiz. Engelliliğe başvuru yapabilmek için memur olarak çalışma kuralı bulunmaktadır, memur olarak çalışma olmadan engelliliğe başvurunun da kabul edilmeyeceğini değerlendiriyoruz.

Soru 3- Engelli raporu için her sene kontrol muayeneleri istenirse olası sonuçlar neler olabilir?

Cevap 3- Eski memurlar için kontrol muayenesi bulunmuyor, Dolayısıyla engelli olarak yaşlılık aylığı bağlanan memur için kontrol muayenesi olmamaktadır.

Soru 4- 6 aylık başvuru süresini geçirme, primleri düzenli ödeyememe gibi durumlarda Emekli Sandığı kabul etmesek de "toptan ödeme" ye zorlayabilir mi, sonrasında "ihya" yapılabilir mi, şartları nedir?

Cevap 5- 2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış olanların isteğe bağlı sigortalılığında 6 ayluk başvuru süresi vardır, primlerin süresi içerisinde yatırılması vardır. İhya bulunmamaktadır. Süresi içinde yatırılmazsa isteğe bağlı sigortalılık düşeceğini değerlendirmekteyiz.

Soru 5- İsteğe bağlı hakkını bir kez kaybeden tekrar isteğe bağlıya başvuramaz mı?

Cevap 5- İsteğe bağlılıkta memurluktan ayrıldıktan sonra 6 ay içerisinde başvuru şartı vardır. Bu süreyi kaçıran memur tekrar isteğe bağlıya başvuruda bulunamayacağını değerlendiriyoruz.

Soru 6- Emekli Sandığı iştirakçileri için isteğe bağlı emeklilik için "Türkiye'de ikamet ediyor olmak" şartı yokmuş, doğru mudur?

Cevap 6- Ülkemiz ile anlaşması olan Ülkelerde bulunanlar isteğe bağlı emekliliğe müracaat edebilir. Yani görevinden ayrılmış memur 6 ay içerisinde isteğe bağlı emekliliğe başvuru yapmış ve yurtdışına gitmiş. Yurtdışındaki ülke ile Ülkemiz arasında bir sözleşme var ise isteğe bağlılığı devam ettirebileceğini değerlendiriyoruz. Almanya gibi ülkelerle sözleşme olduğundan burada ikamet eden memur isteğe bağlı emekliliğini devam ettirebileceğini değerlendiriyoruz.

İLGİLİ LİNK:
https://sorucevap.memurlar.net/soru...-sonradan-engelli-olan-nasil-emekli-olur.html

Bundan yaklaşık 8-9 ay evveline kadar bu ve benzeri forumlarda, sitelerde konuşulan, tartışılan konulardan bi haber vaziyette yaşantımı sürdürüyordum. (Arada vuran bel boyun fıtıklarımı, böbrek taşlarımı saymazsak) Ani bir mide kanaması, yapılan endoskopi, midemde bana kendini hiç hissettirmeden büyüyerek 13 cm'ye ulaşmış devasa bir kitle ve malum tanı: Mide Kanseri... Akabinde ameliyat, midemin yüzde sekseninin alınması, ameliyat sonrası başlayan ve bir ömür süreceği söylenen ağrılar, beslenme zorlukları, iştahsızlık, bulantı, kusma vs... Yetmedi kullandığım kanser ilaçlarının kendini çok geçmeden hissettirmesi... Önce dirseğimdeki sinirleri tıkaması, dirsekten ulnar ameliyatı, yetmedi dizimin kıkırdak dokusunu yıprandırması, diz ameliyatı, yetmedi belimde vertebra kırığına yol açması bel aemliyatı, ilaçlar, ağrı kesiciler, vitamin hapları iğneleri, platinler vs....

Başta da dedim ya yaklaşık 8 ay önce her şeyden bi haber süren yaşantım kabusa döndü. Daha evvelinde bırakın engelli sağlık kurulu raporu gibi teferruatlı bir raporu, 1991 de SSK'da başlayıp, 2001'de Emekli Sandığında devam eden (arada boşluklarım var ayrı mesele) çalışma yaşamımda üç beş günlük istirahat raporlarını bile çok nadir alan, hatta yıllık izinleri yanan bir adamdım. ve son sekiz ay dört ameliyat! kısaca çalışamaz durumdaydım. Çalışma yaşantıma nasıl devam edebileceğimi kara kara düşünürken bu siteyle tanıştım ve benim de "engellilik" maceram başladı.

Uzun müddet hangi hastalığa hangi oranı verirler cinsinden konuların tartışıldığı başlıklarda bilgi edindim. Engel oranları cetvelini deyim yerindeyse hatmettim. Bir kaç kez engelli sağlık kurulundan randevu alıp, çekingenlikten mi, üşengeçlikten mi bilmiyorum gitmedim. En nihayet geçen ayın son günlerinde aldığım randevuya giderek rapor sürecimi başlattım. Polikinik muayenelerindeki kağıdın sadece KBB, Göz ve Psikiyatri bölümleri boş kaldı. Koca dosyam eşliğinde gezdiğim doktorların neredeyse tamamı bir şeyler yazdılar muayene kağıdına.

Geçen hafta da kurula girdim. Konuştuğu ilk doktor Gastroenterolog'du. 2. Evre Mide Ca=%20, Subtotal Gastrektomi+Bilroth2=%50 yazdı. Balthazara göre daha birindi adımda %60 almıştım. O anki psikolojim ve sağlık durumumda iyi değildi. Ayakta durmaya zorlanıyordum. Ortalık malum ana baba günüydü. Emekli olabilmem için de %40 yetiyordu. Bu bu halet-i ruhiyyeyle diğer doktorlardan oran almaya, ısrar etmeye gerek duymadan kağıdımı kurul başkanına teslim ettim. %50+%20= %60 (Balthazara göre) yazıp kaşeledi. Raporunu da haftaya bugün gel al dedi...

İşte o günden sonrada bu forumda hangi hastalığa hangi oran verilir konularını bırakıp, özellikle 2008 öncesi işe giren ve sonradan engelli olan memurun engelli emekliliğinin tartışıldığı konuları incelemeye başladım. İnanın neredeyse okumadığım forum yok. Şu an yazdığım konu başlığını en az 10 kez okumuşumdur. Evet daha raporumu almadım, emekliliğe başvurmadım ama şimdiden yoruldum!
Yahu ne kadar belirsiz bir iş bu engelli emekliliği. Kanunu, tüzüğü, yönetmeliği, genelgeyi vs. okuyorsun "Hah tamam!" diyorsun. Sonra gelip bu gibi forumlarda insanların başına gelenleri okuyorsun "haydaaa! diyorsun!

Bu yolla hiç sıkıntısız emekli olan çok kişinin hikayesini okudum. Bu yolla ufak tefek bürokratik engeller, evrak eksikliği vs. gibi nedenlerle süreci birkaç ay uzayan ama en nihayetinde emekli olan çok kişinin hikayesini okudum. Nadiren de olsa bu yolla engelli emekliliğine başvurup, sürekli raporları SGK sağlık kurulunca %40'ın altına düşürülerek talepleri reddedilen kişilerin hikayelerine rastladım.

Şimdi arkadaş ilgili kanunda "kurumca yetkilendirilen sağlık kuruluşunca usulüne uygun olarak tanzim edilen sağlık raporu" derken bahsedilen "kurumca yetkilendirilen sağlık kuruluşu" deyiminden sağlık kurulu raporu için başvurduğumuz hastaneler anlamını çıkarmamamız mı gerekiyor? Yani kanunda belirtilen "kurumca yetkilendirilen sağlık kuruluşu" başvurduğumuz hastaneler değil de SGK'nın raporları onaylayan sağlık kurulu mu?

Raporları değiştirmeden onaylayan, kırparak onaylayan, nadiren de olsa %40'ın altına düşüren SGK Sağlık Kurulu bu kararları alırken neyi kıstas alıyor? Emeklilik başvurusu yapan bireyi bile görmeden, devletin hastanesinin, devletin doktorunun, kurulunun verdiği oranı neye göre düşürebiliyor? Bunun standardı nedir? Yeni bir oran belirlerken kullandığı başka bir "özür oranları cetveli" mi var? Varsa bu cetvelin hiçbir kanun, tüzük, yönetmelik, genelgede olmaması enteresan değil mi? Yoksa SGK sağlık kurulu hastalık mı seçiyor? Yani engelli emeklisi olmak için gerekli hastalıklar farklı mı? Vesaire vesaire... Bence çok belirsiz bir iş bu?

Ya burada başlarından geçenleri anlatanların bilmedikleri, atladıkları ve haliyle bize yanlış aktardıkları hadiselerden bizim kafamız karışıyor, ya da ortada bir yanlışlık var!

Ha kendi adıma süreci yaşayarak öğreneceğim, buraya da yazarım. Ancak burada başlarından olumsuz hadiseler geçen arkadaşlarımızın yazdıklarını okuyunca (ki evet sayıları çok değil) insan ister istemez üzülüyor, geriliyor....

Allah herkesin gönlüne göre versin...

OturanBoğa

Aynen buyurduğunuz gibi Bülent Bey. Anlaşılır bir mevzu değil.
Ben de Mide Kanserim nedeniyle, Sindirim Sistemi+Onkolojik rahatsızlıklarımdan dolayı Antalya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinden SÜREKLİ ibareli %60 oranlı raporumu 20 gün önce aldım. Raporun daha imzası kurumadan :) kurumuma Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesine 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 6. fıkrasına istinaden emekli olup-olamayacağım hususunda görüş sorması için dilekçemi verdim. Bekliyorum bakalım. Raporumun onaylanması noktasında, umarım bir sıkıntı olmaz. Olumlu cevap gelir gelmez hemen emeklilik dilekçemi vereceğim nasip olursa. Allah herkesin gönlüne göre versin.

Arkadaşlar konu hakkında malûmatı olanların fikirlerine ihtiyacım var.
-Devlet memuruyum
-Kanser tedavisi görüyorum ve yaklaşık 15 aydır istirahat raporluyum
-Bu süreçte bulunduğum ildeki Eğitim Araştırma Hastanesinden %60 oranında sürekli ibareli rapor aldım ve bu raporu kurumum aracılığıyla 5510 SK G. 4. Maddesine istinaden emekli olabilir miyim mealinde bir dilekçeyle SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesine gönderdim.
-Yaklaşık (2) ay bir süre sonra raporum SGK ca %45 oranıyla onaylandı ve tarafıma isteğim halinde emekli olabileceğim bildirildi.
-Ben de bu yazıya istinaden emekli olmak istiyorum şeklinde bir dilekçe verdim.
-Bahsini ettiğim dilekçeme müteakip fazlaca beklemeden (1) ay sonra emekli onayım gelmiş. (Gelmiş diyorum raporlu olup çalışmadığımdan müdürüm Watsaptan resim şeklinde gönderdi)
-Gelen yazıda durumun personele tebliği ve gerekli evrakların en kısa sürede temin edilerek ayrılışımın sağlanması istenmekte.
-Evraklar ise: 5 adet fotoğraf, kimlik fotokopisi, ikramiye ve maaşımı almak istediğim banka tercih dilekçesi, kendi yazım ve imzamla maaşımı alacağım ikamet dilekçesi, yeni tarihli mal bildirimi formu, Bilgi koruma taahhütnamesi, kurum kimliğimin geri alınması vs. denmiş ve bu evraklar tamamlatılmadan ayrılışımın sağlanmaması şeklinde not düşülmüş.
-Görüldüğü üzere istenen evraklar bizatihi şahsım tarafından temin edilecek veya doldurulup imzalanacak türden evraklar. Yani resen şahsımın emeklilik için ilişiğimi kesme şansları yok. Ki zaten bu evraklar tamamlatılmadan ayrılışını sağlamayın denmekte....
...
Şimdi benim sualim şu;
Şimdi ben yarın gitsem ilişiğimi kesip emekliye ayrılabiliyorum ama son aldığım 3 aylık istirahat raporunun bitmesine 2 ay var.
Gelen yazıda şu kadar sürede ilişiğinin kesilmesi ibaresinin bulunmaması, evraklarının en kısa sürede tamamlatılması ve tamamlatılmadan ayrılışının sağlanmaması şeklinde ibare bulunduğundan, sizce rapor süremin bitiminde gidip ilişiğimi kesmem daha mı mantıklıdır?
Çünkü çalışırken özel sigortamız olduğundan anlaşmalı hastanemizde devam eden tedavi ve kontrollerimin 2 ay daha gerçekleşmesi sağlığım açısından mühim. Çünkü önümüzdeki 2 ayı da atlatınca kritik eşiği geçmiş olacağım (Emekli olunca özel sağlık kurumundan parasız olarak faydalanamayacağım)
Yani kısaca her ne kadar kurum ayrılış tarihi için süre belirlememişse de bu iki ayı sorun eder mi sizce?

Teblig edin denmis.Bu durumda raporlu oldugundan teblig tebellug olmaz raporunuz bitince teblig edersiniz mudurunuzle gorusun kolaylik saglayacaktir.Gecmis olsun

hazansairi

Normalde kurumdan ayrılışlarda (tayin vb.) raporluyken ilişik kesilmez ancak emeklilikte kesilir mi net bilmiyorum.Emeklilikte de olmaması gerekir.Okuluna özel sağlık kurumundan tedavi giderlerimi karşıladığımdan tarafımdan istenen evrakları rapor bitiş tarihim olan ......... tarihinde tamamlayarak emeklilik işlemlerini başlatmak istiyorum şeklinde bir dilekçe verirsen okulunda bunu özlük işlerine yollar bu şekilde zaman kazanabilirsin.Engelli emeklilikte diğer öğretmenlerin tabi olduğu temmuz ağustos durumu söz konusu değil.Bu yüzden sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.

Hazanşairi emekli sandığı kurumuna şu tarıh itibariyle emekli maaşı bağıycam diye ay bildirmiştir siz emekli maaşı bağlanma tarihinden önce ilişigini kesmeniz gerekeceğinden isdenilen tarihte ilişiğinizi kesmeniz lazım keza artık kurum maaş veremez emeklilik maaş alma tarihi kesinleşmiş çünkü o yüzden ilişik kesilir

login şu an kurumumdan bana tebliğ edilen bir yazı yok. Yani ben şifahen öğrendim. Ki önce o yazının tebliği lazım ki ondan sonra istenen evrakları tamamlayayım. Haliyle raporlu iken şahsıma bu yazının tebliği mümkün değil. Ayrıca gelen yazıda ‘işte şu kadar sürede ayrılışının sağlanması... vs’ yazmıyor. Hatta evraklarını tamamlamadan ayrılışını sağlamayın diye de not düşülmüş. Şu an teorik olarak problem olmaz gibi görünüyor ama işte kendi kendime evham yapıyorum sanırım. 😊 Aytektek SGK emekli maaşı bağlama işlemleri personelin ilişiğini kesmesi ve evraklarının Emekli Sandığına ulaşması ile başlar ve ayrılış tarihi itibari ile de maaş bağlanır. Yani kuruma şu tarihte ilişiğini kesin diye gelen bir yazı yok. En kısa sürede tebliğ edip evraklarını tamamlayıp gönderin denmekte. Yaş haddi dolayısı ile yahut malulen emeklilik olsa haklısın. Çünkü yaş haddinde yaşın dolduğu, malulen de ise malüllük kararının alındığı tarihten bir ay içinde ilişik kesilmesi şart...

Hazarşairi benim bildiğim sgk ya emeklilik evrakları ulaşip emeklilik işlemi kesinlik kazanınca sgk kuruma yazı gönderiyo personelin ilişiğinin kesilmesi diye kurumda ilişik kesme işlemine başliyo burda sgk aylik bağlama tarihi belirlemişse personelin ilişiği o tarihten önce kesilip emekli sandigina gönderiliyomuş bide ben sgk dan olumlu görüş gelince emekli dilekçesi verdim emekli dilekçesi verirken sizden isdenen belgeler ekte kurum tarafından İsdendi mal beyanı ikamet fotoğraf diploma terhis belgesi hizmet birleştirmeleri kimlik fotokopisi vs emeklilik dilemce ekleriyle birlikte verdim bizim kurum bütün emeklilik evraklarıyla birlik te dilekçeyi aldı

Hayırlı olsun Allah sağlıklı sıhhatli bir emeklilik nasip etsin Rabim şifa versin

Aytektek demek ki kurumlarımızın iç işleyişleri farklı. Bende rapor onaylanıp gelince şayet emekli olmak istiyorsam “5510 SK G4 maddesine göre emekliliğimi” istiyorum şeklinde bir dilekçe vermem istendi başkaca evrak istenmedi. O dilekçeyi vermemden (1) ay sonra da yeni bir yazıyla emekliliğimin genel müdürlüğümüzce uygun bulunduğu şu evrakları tamamlatıp ilişiğini kesin diye bir yazı gelmiş. Demek ki sizin kurumda benim bir ay arayla yaptığım işlemi tek hamlede yaptırmışlar. Haliyle anladığım kadarıyla benim emekli sandığı nezdinde başlayan bir maaş bağlama sürecim henüz yok. Ben yazıyı tebliğ alıp, evraklarımı tamamlayıp, ilişiğimi kestikten sonra başlayacak

Biz eşimin dilekçesini gönderdiğimizde doğrudan "engel oranımın tekabül ettiği süreye göre emekliye ayrılmak istiyorum" yazmıştık. 10 haziranda dilekçe verdik, geçen cuma bakanlık emekliye ayrılmak isteyip istemediğinin bildirilmesi diye bir yazı yollamış, tebliğ ettiler, eşim de emekliye ayrılmak istiyorum yazdı, ayrıca yazıya tebellüğ belgesi de eklemişler. Evrak henüz SGK'ya gitmedi sonucunu çıkardık, çünkü e devlette görünen birşey yok. Demek ki bakanlık doğrudan emeklilik için yazacak diye düşündük. Evrak gidip rapor onaylanınca hemen emeklilik işlemlerine başlarlar diyorum ama emin olamıyorum. Demek ki her kurumun işleyişi farklı.

Kurumlar dys denen yeni bir sisteme geçtiler belgeler elektironik ortamda taranıp sistem üzerinden gönderiliyo bü işlemleri karşılıklı olarak kurumlar görüyo kurum personel emeklilik işlemlerini yürüten birimle sgk emeklilik dairesi arasında kurulan sistemler var ve bütün işlemler böyle yapılıyo diye biliyorum

Benim sorumda şu emeklilik dilekçesi verdikten sonraki ay memur maaşı kesiliyormu ben haziran maaşı aldım ilişik kesme yazım gelmeden maaş kesilirmi temmuz 15 maaşını alırmıyım emekli dilekçemi 18 haziranda verdim

Aytektek ilişik kesme yazısı ne zaman gelirse ondan sonraki ay emekli maaşı alınıyor. Diyelim temmuz 15'e kadar yazı gelmedi, normal maaş alınır, temmuz 17'de geldi, ağustosta emekli maaşı alınır.

Hazarsairi @ siz emekli dilekcesi verdiniz ilisik kesme yaziniz gelene kadar Maasi aldinizmi Maas kesildimi ne zaman maasiniz kesilecek bilgisi varmi sizde

Şu an raporluyum. İlişik kesme yazım gelmiş. İlişik kesene kadar maaş alınır zaten ki ben alıyorum. Rapor bitiminde ilişiğimi keseceğim. İlişiğim kesildiği gün itibariyle çalışan maaşı kesilecek o tarih itibariyle de emekli maaşı bağlanacaktır. (İlk maaşın yatması 45 gün filanmış)

Arkadaşlar emekliliğimin onaylandığını, ilişik kesme belgesinin geldiğini ancak raporlu olduğumdan rapor süremin bitimi akabinde ilişik keseceğimi belirtmiştim. Ancak kurumum tarafımla irtibat kurup emekli onayı alındıktan ve ilişik kesme belgesi çalıştığım birime gönderildikten sonra raporlu/izinli de olsam en fazla (1) ay içinde ayrılışımı sağlamak durumunda olduklarını belirttiler. Yapacak bir şey yok. 😊
Dün itibariyle gerekli evrakları hazırlayıp ilişiğimi kestim. Bu ayın 15 inde maaş aldığımdan ve bu maaşında (Temmuz15/Ağustos15 arası) peşin maaş olması nedeniyle emekli maaşımın 15 Ağustos itibariyle bağlanacağını ve muhtemelen ilk maaşımı Eylül 1 itibariyle 45 günlük olarak alacağım bilgisini aldım. (Şayet yetişmez de örneğin Ekim 1 e kalırsa maaş 75 gün olur vs işte)
Bu sabah emeklilik hayatımın ilk günü yani 😊 Engelli Memurun erken emekliliği konusunda çok istifade ettiğim engelliler.biz ailesinin bütün fertlerine teşekkür ederim. Herkese mutlu huzurlu sağlıklı başarılı seneler dilerim 🙏

Hayirli olsun Hasansairi

Onay geldikten sonra dilekceyi verdiniz galiba.Ne kadar zaman surdu islemleriniz?

Temmuz maasini geri istemediler degil mi?

Bahadırdr yok maaşı geri istemediler. Ki zaten emekli maaşını ilişik kestiğim gün itibariyle değil 15 Ağustos itibariyle bağlayacaklar. Ben raporumu alıp Aralık 2018 de görüş sormak için göndermiştim. 2 ay sonra Şubat 2019 da yani onaylanıp isteği halinde emekliye ayrılabilir şeklinde cevap geldi. 24 Mayıs 2019 da ise emekli olmak istiyorum şeklinde dilekçe yazdım. 17 Haziran da ise onayı geldi. O onay geldiğinde bir ay içinde ilişik kesmek gerekiyor. Ben de dün istenen evrakları doldurup ilişiğimi kesip ayrıldım. (Emekli maaş ve ikramiyesi banka tercih formu, mal bildirimi beyannamesi, Bilgi koruma taahhütnamesi, 5 adet vesikalık resim, nüfus cüzdanı fotokopisi vs)

Üst Alt