Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2001 sigorta girişi ve % 62 raporla emeklilik şartlarım nedir?

barut__mustafa

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
%62 oranım onaylanırsa emeklilik için Nasıl bir yol çizmem gerekir sigorta giriş 2001 pirim 2700 askerlikte var

barut__mustafa

Doğum tarihinizi gün ay yıl olarak,
Askerlik başlangıç yılını ve kaç ay yaptığınızı yazarsanız hesaplama yapabiliriz.

barut_mustafa
Kardeşim sgk'li özel sektör çalışanı isen,önce vergi indirimi alıp,
17 yıl 8 ay 3960 günle,
Yani 2018'in 8 ayında 3920 gün primini tamamlarsan emekli olursun.
Şu durumda 2700 günün varmış yani geri kalan 1220 gününü ya çalışarak veya askerlik yada yurt dışı borçlanması yaparak tamamladığın gün emekli olursun.
Raporunu alınca vergi indirimini mutlaka al,
Bu arada yukarıda yazdıklarım sgk özel sektör çalışanı içindi,kamuda yani emekli sandığında ve bağkurda şartlar değişiyor bilgin olsun.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Doğum tarihim 02.02.1982 askerlik süremde 15 ay şu anda sgk il özel sektör çalışanıyım sağlık kurulundan aldığım raporu vergi indiriminden faydalanmak için aldım henüz 2 gün oldu %62 bu oran Ankara da düşer mi düşmeşse bile malulen emeklilik için tekrar mı rapor çıkması gerekiyor aydınlatırsanız çok sevinirim

@barut_mustafa
Yukarıda vergi indirimi almanız durumunda özel sektör çalışanı olarak ne zaman emekli oalabileceğinizi yazmıştım.

Vergi indiriminden önce raporunuzun süreklimi yoksa sürelimi olduğu önemli bir husus.Zira bir yıl süreli bir raporunuz varsa,alacağinız vergi indirimide bir yıllik olur ve yeni rapor çıkartmak zorunda kalırsınız.

Öncelikle raporuna bir bak sürelimi süresizmi,ayrıca veri indiriminden çıkacak sonuç bakalım ne olacak,
diğer hesapları ondan sonra yapalım.

Malulen emeklilik ise farklı bir durum,malulen emeklilikte vergi indirimi almana gerek yok. Yalnız bir hastalıktan,sgknın seni sevk ettiği bir hastaneden yine sgk tarafından verilecek %60 ustü oran alıp,maluliyetine karar verilirse emekli olursun.

Şuanki senin elindeki %62 lik rapor onları bağlamaz seni tekrar maluliyetinin tespiti için hastaneye sevk ederler.

@barut__mustafaa askerliği sigortadan önce mi yaptınız, sonra mı?
sigortaya tam başlama tarihi gün ay yıl olarak nedir?

Raporum sürekli askerliğimi sigorta girişinden sonra yaptım sigorta girişim 2001 7. Ay birde şunu anlayamıyorum malülen emeklilik dışında Nasıl emekli olunuyoki özel sektör çalışanıyım bu şartlarda emekliliğim söz konusu değilmi -?

Mehmet bey ilk başta bahsettiğiniz malülen emeklilik değilde farklı bişey mi ? Erken emeklilik denilen şey mi o durumda da raporum minimum %60 mı olmalı ? Teşekkür ederim
@Mehmet005 @KKELEBEKK

@barut_mustafa

Senin icin öncelikle engelli ve malulen emeklilik arasındaki farkı anlatayim. Engelli emeklilik yani diğer adı ile erken emeklilik %40'ın üstunde raporu olan arkadaşların vergi indirimi alarak,emekliligini raporlarinin avantaji ile erken tarihe çekerek emekli olma şeklidir'ki senin şartların buna en uygun olanı.
Elindeki raporunla vergi indirimini alırsan. Mevcut şartlarına göre erken emekli olabilirsin.

Şuan senin raporuna istinaden vergi dairesi %62 sürekli olarak belgeni onaylarsa. Senin askerligi sgk'dan sonra 15 ay yapman sebebi ile askerlik borçlanması yaparsan,senin sgk girişinde otomatikman sgk başlangıç tarihi olan 2001 yılını 15 ay,yani 450 gün daha geri çekecek ve senin sgk başlangıcin 1999 yılı olacaktır.

Buna göre sen %62 oranın ve 1999 sgk girişin ile 17 yıl,3840 gün sgk primi ile emeklilik hakkını kazanmış olacaksın.

Yani,şayet sen 450 günlük borçlanma yaparsan 2017 yılı itibari ile emeklilk süreni doldurmuş ve 2700 450 gün askerlik borçlanman ile toplam 3150 güne ulaşmış olacaksın. 3840-3150=690 gün eksiğin kalıyor, bunuda ya çalışarak yada yurtdışında bulunma süren varsa yine borçlanarak tamamlayıp emekli olabilirsin.

NOT:
Vergi indirimine başvurduğun zaman mutlaka sgk'lı çalışan olman lazım,aksi halde olumsuz gelir.
Diğer türlü borçlanma yapmazsan 17 yıl 8 ay,sgorta ve 3920 günü dodurduğunda emekli olabileceksin.

Mehmet005 vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Birçok konuda aydınlandım tek bişey daha sormak istiyorum sizleri bunalttıysam kusuruma bakmayın. Vergi indirimine başvurdum dediğiniz gibi sgk lı çalışanım 1 hafta önce kuruldan aldığım rapor %62 sürekli Ankara bunu düşürür mü düşerse emeklilik şansım kalmaz mı bunu merak ediyorum saygılar

@barut_mustafa

Vergi dairesi kolay kolay oran düşürmez,düşursede 3-5 puanı geçmez. Muhtemelen raporun aynı şekilde onaylanır gelir.

Ve bu şekli ile birlikte raporunuz %40'ın üstünde bir oranda kaldıktan sonra mutlaka erken emeklilik avantajından faydalanırsınız.

Hele bi bekleyelim vergi indirimin bir gelsin,o zaman daha net bir hesplama yaparız. Vergi indirimin gelince yine burdan paylaş,arkadaşlar ve ben sana bu konuda yardımcı olalım.

Çok teşekkür ederim inşallah hayırlısı olur haber vereceğim raporum onaylanırsa şimdilik beklemede kalayım tekrar teşekkürler

barut__mustafa

Seçim döneminde aksamış Maliye'de vergi indirim onay süreci. Sanırım birkaç haftaya tamamlanır süreç.

Arkadaşlar %62 raporum aynı oranda geldi müracatım vergi indirimiydi muhasebeye gelen tebligatta 2. Derece engelli indiriminden faydalanabilir yazıyor %62

şimdi Nasıl bir yol izlemeliyim

Erken emeklilik

Arkadaşlar vergi indirimi için aldığım %62 rapor Ankara'dan aynı şekilde onaylandı geldi şimdi Nasıl bir yol izlemeliyim

barut__mustafa

(gün/ay/2001 +) 17 yıl 8 ay sigortalılık süresi ve 3920 prime tabisiniz
BBu şartları tamamladığınızda defterdarlıktan elde edilmiş sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliği içi sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız.

2008_oncesi.PNG

Peki askerlik borçlanmasını yaparsam sigorta girişim otomatik olarak geriye çekilir mi sigorta başlangıcım 2001 askere 2002 de gittim 2003 ye geldim 15 ay askerlik sürem var bu şartlarda günüm kaç gün olur

@barut__mustafa

Hayır. Askerden önce sigorta başlangıcı olduğu için borçlanmada sigorta başlangıcı geriye gitmez. Borçlanma sadece prim gününü artırır

Vergi indirimi müracatım %62 sürekli rapor ile onaylandı sigorta girişim 2001 buna göre 3920 güne tamamladığımda emekli olabileceğim söylendi emekli olduğumda 3 ayda bir mi maaş alırım yada bugünün şartlarında emeklilik maaşı ne kadar ?

barut__mustafa

Ayda bir maaş alırsınız.
Emekli maaşının hesabında değişken çoktur. Ama asgari ücret üzerinden sigortalı olmuşsanız, 1000 tl ancak maaş bağlanır maalesef

Senin askerligi sgk'dan sonra 15 ay yapman sebebi ile askerlik borçlanması yaparsan,senin sgk girişinde otomatikman sgk başlangıç tarihi olan 2001 yılını 15 ay,yani 450 gün daha geri çekecek ve senin sgk başlangıcin 1999 yılı olacaktır.

Buna göre sen %62 oranın ve 1999 sgk girişin ile 17 yıl,3840 gün sgk primi ile emeklilik hakkını kazanmış olacaksın.

Bana bu bilgiyi buradan Bi arkadaş verdi anlamış değilim sigorta başlangıcı 2001 askerliğim 2002 bu borçlanma geriye çekerse 3840 geriye çekmese 3920 hangisi olur bilen biri yardımcı olsun lütfen

barut__mustafa
O bilgiyi size kim vermişse tamamen yanlış.
Askerlik borçlanmasının sigorta başlangıç tarihini geriye çekmesi için, askerliğin sigorta başlangıç tarihinden önce yapılması gerekir.

Bilgi Hazinedir Merhabalar , kafam şu noktada aşırı derecede karıştı, ilk sigortalı olarak işe başladığım tarih 2001 ve ben 2018 tarihinde vergi indirimi müracatımı yaptım. %62 sürekli rapor verdi heyet Ankara da aynı oranda onayladı şimdi ben 3920 gün ile emeklilik hakkı kazanacağımı sanıyorum yaklaşık 1 ayım kaldı. Ben sgk ya emeklilik için başvuru yaptığımda (1 ay sonra) benden tekrar heyet raporu mu isteyecek kurum? Çok karmaşık kafam lütfen yardımcı olunuz. Teşekkür ederim.

barut__mustafa

Merhaba,Size OturanBoğa 'nın verdiği emekli olma şartları ve Ufukalp 'ın verdiği askerlik borçlanması ile ilgili bilgiler doğrudur.Sizin 2001 yılı sigorta girişinize göre 17 yıl 8 ay Hizmet yılı ve 3.920 SGK prim gününe ihtiyacınız var.Yıl süresi dolmuş gözüküyor.Burada önemli olan ve sizin hiç paylaşmadığınız bilgi 3.920 SGK prim gününüz doldu mu? Doldurduysanız şartlarınız oluşmuş demektir.

Bu özel koşullara bağlı emeklilik yolunun adı "Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik" 'dir.Bu sistemin resmi adı budur.Onu diğer malulen veya başka şekilde emeklilik ile karıştırmamakta fayda var.Sizin elinizde olan Ankara'dan geldiğiniz söylediğiniz raporun adı engelli vergi indirimidir.Engelli vergi indirimiz ,engelli sağlık kurulu raporunuz (hastaneden alınan rapor) gibi süresiz ise ve yukarıda bahsettiğimiz 3.920 SGK prim günü doldurduysanız istediğiniz aman emeklilik için SGK emeklilik servisine başvurabilirsiniz.

Yani Ankara'dan gelen raporunuz(Engelli Vergi İndirimi Raporu) süresiz (üzerinde bitiş tarihi olmayan-kontrol şerhi olmayan) ise artık başka bir belgeye ve işleme gerek kalmaz.SGK sizden yeniden herhangi bir rapor almanızı talep etmeyecek.

Sizin kafanızı bilgi aldığınız kişilerin farklı emeklilik yolları ile emekli olması karıştırmış sanırım.Mesela yazdıklarınızda SGK kurumuna gidip tekrar sizden rapor istemeleri durumuna kafanızın takıldığından bahsediyorsunuz.Bu durum malulen emeklilik sisteminin bir şartıdır.Ancak siz engelli vergi indirimi ile emeklilik başvurusu yapacaksınız.Bu farklı 2 emeklilik koşullarının süreçleride birbirinden çok farklıdır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir Merhabalar değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Bi yanlış anlaşılma var galiba ben sgk ya şuan gitmiş değilim 3891 günüm var 29 gün sonra 3920 olacak inşallah. Günüm dolduğunda sgk ya engelli vergi indirimi ile emeklilik başvurumu yapacam tekrar heyet demezler değil mi? Rapor %62sürekli ve vergi indirimim aynı şekilde %62 güya benim bahsettiğim 2018 de aldım ben vergi indirimini ve raporu şimdiki sisteme göre dijital olacak e devlette gözükecek diyorlar ben e devlette görmüyorum evde saklıyorum. Bu yüzden soruyorum yenisini mi isterler diye. Teşekkür ederim

barut__mustafa

Merhaba, Rica ederim.SGK prim gününüz yakın zamanda dolduğunda emeklilik başvurusu için 2018 yılından beri elinizde bulunan engelli vergi indirimi ile başvurabilirsiniz.Söylediğiniz gibi engelli vergi indirimi raporu süresiz ise kesinlikle bir sıkıntı yoktur.SGK ayrıca sizden yeninden bir rapor talep etmeyecektir içiniz rahat olsun.

Engelli vergi indirimi (Ankara'dan gelen Rapor) e-devlette gözükmüyor veya böyle bir çalışmada yapılmıyor.Herkes sizin gibi bilgisayarında döküman olarak veya evrak gibi dosyalarında saklıyorlar.Size kim engelli vergi indirimi e-devlet alınabilir veya alınacak şeklinde söyledi ise yanlış bilgi vermiş haberiniz olsun.

Yeni verilen engelli vergi indirimi evrakları e-imzalı olarak hazırlanmaktadır.Bu e-imza elektronik imza demektir.Bu belgeye imza atmaya yetkili doktor,memur ve maliye bakanlığı müdürü internet üzerinde evrakı imzalıyor.Evrakı önüne alıp ıslak imza atmıyor.Belki bunu söylemiş olabilirler.Bununda e-devlet sistemiyle alakası yoktur.Kurum içi imza olaylarını kolaylaştırmak ve saklama kolaylığı olsun diye yapılmış bir sistemdir.

Saygılar.

Üst Alt