Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2001 sigorta girişli, %60 engelliyim. Ne zaman emekli olurum?

nuwanda

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
[SIZE=2][/SIZE]
1979 doğumluyum, %60 engelliyim. ilk sigorta başlangıç tarihim 26.07.2001 ve şu an 4500 gün civarı prim günüm var. Sigorta başlangıç tarihime göre 17 yıl 8 ay sürede (14.05.2019 tarihi) ve 3920 prim günü ile emekli olacağımı hesaplıyorum. 2008 yılında değişen 5510 sayılı kanunun 28. maddesinde şöyle bir paragraf var.

" Sigortalı ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25. maddenin 2. fıkrasına göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malul aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az 15 yıldan beri sigortalı olmak ve 3960 gün prim yatırmak kaydıyla yaşlılık ayığı bağlanır"

Ben 8 yaşında kaza geçirdim yani sigortaya ilk başlangıcımdan evvel engelliydim. Şimdi ben bu kanun maddesinden faydalanarak 15 yılda yani 26.07.2016 tarihinde emekliliğimi isteyebilir miyim ? yoksa 17 yıl 8 aya mı tabi olurum. yardımcı olursanız çok sevinirim, kafam çok karışmış durumda. teşekkürler

gençsiniz o madde size olmaz.

Alıntıladığınız paragraf 2015'ten sonra işe girecekler için geçerli. (kademeden dolayı 2011'den itibaren de aynı primle olunuyor % 60 üzeri için ama bu sizin için geçerli değil.)
Siz ikinci derece vergi indirimi almışsanız/aldığınızda dediğiniz şartlarla emekli olursunuz.

teşekkür ederim yorumlarınız için. peki anlamadığım nokta şu; yeni kanun dezavantaj oluşturacak şekilde geçmişe dönük uygulansaydı, kazanılmış haklarımız vs diyip, eski kanundan yararlanmamız gerektiğini savunabilirdik. çıkan yeni kanun , ben ve benim gibi durumda olanların lehine olunca neden bizler bu yeni kanundan faydalanamıyoruz, hala eski kanunlara göre emekli oluyoruz ? burada bir haksızlık söz konusu değil mi ?

Ama yeni kanunda emekliler tekrar çalışamıyor. Eski kanun bu kapsamda değil, Emekliler isterse çalışabiliyor.

değişiklik yapılacaksa 2015 de işe başlayan memurlara uygulanacak ki siz emekliliğiniz geldiğinde ve geçtiğinde sistem devreye girecek.. Yani epey zaman var.

Sayın Mr No dediğiniz "2008 kanunu sonrası emeklilerin çalışamaması, maaşının kesilmesi" hangi kanun maddesinde yazıyor, araştırdım bulamadım. Sadece kamuda çalışamayacağına, kamuda çalışırsa maaşının kesileceğine dair bir kaç metin buldum.

az evvel alo 170 hattıyla bu konu hakkında görüşmem oldu. sigorta başlangıç tarihime ve engel durumuma göre 17 yıl 8 ay sürede emekli olabileceğimi söyledi. 2008 de çıkan kanun yeni sigortalı olanlar içinmiş, eskilerini kapsamıyor dedi. dedim bu haksızlık değil mi ? haksızlık olduğunu düşünüyorsanız anayasa mahkemesine gidin beyefendi dedi.

Şimdi kronolojik bir sıra yaparsam eğer.
2001 senesinde ilk sigortalı olduğum zamanki mevcut kanunlara göre; 15 yıl süre 3600 prim günüyle emekli olabiliyordum.
Daha sonra 2003 te kademeli engelli emekliliği çıktı geriye dönük. %60 engelimle 2. kademe oldum ve 17 yıl 8 ay sürede 3920 gün primle emekliliğimin süresi uzatıldı.
Sonra 2008 de kanun çıkıyor, eskiden olduğu gibi 15 yıla düşüyor emeklik fakat bana diyorlar ki, "sen bu kanundan faydalanamazsın, bu yenilere".

Eeee 2003 te çıkan kanunda geriye dönük uygulanmasaydı öyleyse, sadece 2003 ten sonra sigortalı olanlar için geçerli olsaydı. İşin garibi bu iki kanunu da yapan aynı iktidar, aynı insanlar. Benim harbiden artık kafam almamaya başladı engelli kanun ve yasalarını. biri kafasına göre yönetmelik yazar, sol kol engelli olarak ötv den yaralanamam, diğeri kanun çıkarır arap saçına çevirir emeklilik yasasını.

Şu an yapacak, şikayet edecek bir durumum yok. 15 yılım dolsun, emeklilik için başvuracağım ve gelen ret cevabına göre hakkımı arayacağım.

OturanBoğa eski yazılarında : "en erken nerden emekli oluyorsanız o sizin için en iyisidir" ve "ucundan kıyısından bağkura bulaştıysanız, nerden emekli olduğunuz pek farketmiyor" demişti.

Şimdi şunu merak ediyorum. Ben mayıs 2001 bağkur girişim var ve 2012 yılına kadar bağkurluydum. Sonrasında ağustos 2012 den beri ssklı çalışıyorum.
yeni kanuna göre bağkurlular 15 yılda emekli olabiliyor sanırım ve benim hizmet yılım mayıs 2016 da "15 yıl" olacak.
Şu an halen ssklıyım, fakat son 7 yıl kuralına göre bağkur günümü aşmayacak şekilde ocak 2016 da SSK mı sonlandırsam, mayıs 2016 ayında BağKur dan emeklilik talebinde bulunabilir miyim ?

Evet, son 2520 primin fazlası bakur statüsünde kaldığı sürece 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz:

bagkur.PNG

Teşekkür ederim cevabınız için sayın admin. 2016 yılına kadar karar vermem gerekiyor. Ya 2 yıl 8 ay daha SSK lı çalışıp emekli olacağım, yada ocak 2016 da ssk yı bırakıp, mayıs 2016 da emekliliğimi bağkurdan talep edeceğim. Şu an ssk primlerim 3000 tl gibi bir rakamdan ödeniyor, sizce SSK yı bekleyip oradan emekli olsam maaş çok farkeder mi ?

3000 tl ssk primi çok güzel,Bağ-kur emekli maaşına göre emekli maaşınız da güzel olur kanaatindeyim. Bence ssk dan emekli olmaya bakın...

Officer, cevabınız için teşekkür ederim. Öyleyse bekleyip SSK dan emekli olmak daha hayırlı olacak gibi görünüyor.

Patronum işyerini Nisan 2016 da kapatacağını söyledi. Normalde, iş yerim kapanmasaydı 17 yıl 8 ay süreyi tamamlayıp 2019'da SSK'dan emekli olacaktım, fakat Şubat 2016'da çıkışımı alıp (son 7 yıl ssk, bağkuru geçmesin diye) 15 yılda BağKur dan emekli olmayı düşünüyorum. Açıkçası yeni bir işe girip SSKda devam etmektense, tekrar kendi iş yerimi açmaya niyetim var ama kararsızım çok fazla. 15.05.2016 tarihinde 15 yıllık sigorta sürem dolmuş oluyor. Unkapanı SGK ya gittim bilgi almak için fakat memurların dünyadan haberi yok.

1- Emeklilik için Bağkur'a ne zaman başvurmalıyım ?
2- Önceden başvurup hizmet birleştirmesi yapmam gerekiyor mu ?
3- Forumda okudum, %60 vergi indirimim geçerli değilmiş, Bağkur hastaneye sevk verip tekrar yeni rapor aldırıyormuş. Emeklilik tarihim gelmeden başvurup rapor işlemlerimi önceden halledebilir miyim ?
4- Bir yerlede "başvurunca 15 yıl çalışmayı dikkate almıyor Bağkur, 16 yıl istiyor" yazmış üyeler, bunun aslı var mı ?
5- 2016 da bağlanacak Bağkur yada çalışmaya devam edersem 2019 yılında hakedeceğim SSK maaşı arasında çok kayda değer bir fark olacak mıdır sizce ? ABO sorunu yüzünden her geçen yıl düşen maaşlar ve bağkur dan daha erken emekli olup 3 sene fazla maaş alacak olmam ve iş yeri açarsam prim ödemeyecek olmam cazip geliyor.
6- Geçmişte Bağkur ve SSK primlerim olduğu için, olası emekli maaşını internette hesaplattıramıyorum. Bu hesaplayacak bir danışmanlık şirketi ( uygun fiyatlı) biliyor musunuz ? Yada SGKya dilekçe versem hesaplarlar mı?
7- %60 ve üstü engel 15 yıl bağkur emekliliği sonrası, iş yeri açarsam sadece %10 destek primi kesilir değil mi ?

nuwanda

1- Ne zaman prim ve sigortalılık süresi şartınız tamam olusa, o zaman başvurabilirsiniz.

2- Emeklilk şartları oluşmadan hizmet birleştirme yapamıyorsunuz diye biliyorum.

3- Hayır. O gün geldiğinde sigorta müdürlüğüne başvurmanız ve onların sevki ile hastaneden rapor almanız gerek

4- Yukarıdaki mesajımda yer alan tablodur bağkur'dan emeklilik için geçerli olan

5- Ne kadar erken emeklilik, o kadar iyi.

6- Emeklilik başvurusunda bu hesabı yaptıraiblirsiniz orada.

7- Bağkur'dan emekli olup sonra bağkur'lu olarak işyeri açamazsınız; emekli maaşınız kesilir. Bağkur'dan mezun olup 4a sigortalı olarak çalışabilirsiniz. Bu da sanırım artık mümkün. İşveren ssk (4a) statüsünde sigorta yatırabiliyor. Değil mi Ufukalp?

Sayın OturanBoğa, benimki "Yaşlılık Emekliliği" olarak değerlendirilmiyor mu ? İş yeri açıp, ticari faaliyet yapmam durumunda bağlanan emekli maaşından, SGDP kesiliyor diye biliyorum. (4a) olarak devam edersem de, iş yerim SGDP öder ancak Emekli Sandığı olursam maaşım kesilir diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum ?

OturanBoğa
Bülent böyle bir kuralı ilk defa senden duydum. SGK dan hangi statüde emekli olunursa olunsun [ssk,bağkur,emekli sandığı) işyeri açıldığında sadece %10 sgdp kesilir olarak biliyorum. BU kesintinin sıfırlanması da hükümetin seçim vaadlerinden birisi. nuwanda

Ufukalp teşekkür ederim açıklamanız için, rahatlattınız beni. Diğer sorularım hakkında müsait olduğunuzda bana bir fikir verebilir misiniz ?

Diğer soruları Bülent Bey cevaplamış zaten, aynen katılıyorum.
2016 da işyeri olan emeklilerden sgdp kesintisi kalkacak vadi de gerçekleşirse tadından yenmez, bunu ben de bekliyorum şu anda bir işle ilgileniyorum ama Bağkur falan işlerine girmek istemediğimden beklemedeyim. Fazla bekleme lüksüm de yok ya hayırlısı.

Ufukalp teşekkür ederim cevabınız için. Bugünkü hayat şartlarında hiçbirimizin bekleme lüksü yok, dediğiniz gibi. Bekleme lüksü olan zaten emeklilikmiş vs. uğraşmıyor bunlarla. Şubat başı çıkışımı alıp mayıs ortası Bağkur'dan emeklilik için girişimde bulunuyorum öyleyse. Emsallerim için bilgi olması açısından olumlu yada olumsuz gelişmeleri bu başlıktan aktarıcam. Hakkımızda hayırlısı olsun

Yanlış anlaşılmasın beklemedeyim derken emeklilik için söylemedim, ben zaten emekliyim ticari faliyet için beklemedeyim demek istedim.

murat6677
Staj sigortası emeklilik hesabında başlangıç olarak dikkate alınmaz. Sigorta başlangıcınız 16.11.2000 dir.
17 yıl 8 ay, 3920 prim gün sayısına tabisiniz.
Primi gün sayınız yeterli, 17 yıl 8 ayı dolduracağınız 16.07.2018 tarihinde emekliliği hak edersiniz.

tanerbudak

Sayın Taner Budak arkadaşım;

Ben 3-4 yıl önce Ankara Kızılay Zafer çarşısı yanındaki ihtiyarlık binasına gittim, oradaki görevli memura benim ne zaman emekli olacağımı rica ettim, onlarda benden defterdarlıktaki vergi indirim raporumu istediler ve bende kimliğimle beraber o raporu da verdim, onlarda bu bilgilere göre bilgisayarından bakarak 16.11.2015'te emekli olabilirsiniz diye elime bir küçük kağıt verdiler, ama nedense internetten emeklilik hesaplama yapıyorum, hep senin dediğin gibi 2017 de emekli olabilirsiniz diyor, vallahi hangisine inanacağımı şaşırdım, ne yapsam acaba yine aynı yere gidip ne zaman emekli olacağımı tekrar mı öğreneyim...

evet 17 yıl 8 ay. yanlış yazmışım kusura bakma. Ufukalp düzeltmiş doğrusu onun dediği gibi.

Sayın Ufuk bey bey arkadaşım;

Ben 2015 te emekli olacağım diye sevinirken, diğer arkadaşım 2017 diyor, siz ise 2018 dediniz, şimdi benim moral sıfırlandı, çalış babam çalış, sanki ben yeni işe girmiş gibi bir şey oldu, şu işe bak yaa, taa 2000 de işe gireyim, emekli olmam gerekirken 3 yıl daha çalış, zaten prim gün sayısı 5000'e dayanmış bir de 3 yıl daha çalış, olacak şey değil yaaa...

Murat kardeşim girişiniz 05.08.2000 ay olarak önce olsaydı mesela 01.08.2000 olsaydı Taner arkadaşın dediği gibi 2017 de emekliliği hak ederdiniz.
Ancak sizin girişiniz 11. ay olduğundan 17 yıl değil 17 yıl 8 ay şartına tabisiniz ki bu da belirttiğim tarihe denk geliyor.
İsterim ki gönlünüzden ne geçiyorsa herşey öyle olsun, ama temenniler bu konularda işe yaramıyor işte.

Üst Alt