Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2001'de İş-Kur sevkiyle işe girdim, ama vergi indirimine başvurmadım. Emeklilik..?

turgenyev67

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba.

Ben 2001 yılında işçi bulma kurumunun sevkiyle % 40 rapor aldım. 2004 yılında engelli kadrosundan işe başladım. yeni çıkan yasayla benim raporumun oranı %32 gibi oluyor galiba (sol gözümde görme kaybı) vergi indiriminden yararlanmak için herhangi bir başvurumda bulunmamaktaydı. Anladığım kadarıyla benim erken emekli olma şansım yok galiba. bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saygılarımla

Uygulama açısından durum şu: Vergi indirim hakkı elde etmeden emeklilik mümkün değil. Bunun için yeni rapor istenir sizden. Ve tek gözün görmemesi haline %25-30 rapor verilir. Yani erken emekli edilmezsiniz

Fakat benim iddiam, bu uygulamanın yasalara aykırı olduğu yönünde. Kazanılmış hakkınız var:
Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik
Kazanılmış haklar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;
[...]
c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
ç) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
Hasılı, işkur kanalıyla aldığınız raporla birlikte vergi indirim hakkı için defterdarlığa başvurun. Sizi, "bu rapor geçerli değil, yeni rapor almalısını" diyerek reddetsinler. Aşağıdaki bağlantıda yer alan argümanlar çerrçevesinde iritaz edin. Yine reddetsinler. Red kararının ardından bir avukat tutun ve Maliye Bakanlığı'nı yine aşağıdaki argümanları öne sürerek dava edin. Kazanacağınızı düşünüyorum.

Geniş bir tartışma: http://www.engelliler.biz/forum/huk...k-usul-hakkinda-yasal-duzenlemeler-hukuk.html

Eski rapor oranı ile Vergi İndirimi hakkı var mı?

Benim sigorta başlangıcım 1997. sağlık raporunu ise 2000 yılında %40 olarak (görme kaybı) almış bulunmaktayım. 2004'te özel bir bankada engelli statüsünde çalışmaya başladım. yalnız vergi indirimi başvurum olmamıştı. yeni sgk kanununa göre en fazla alabileceğim rapor oranı %32 gibi görünüyor. Vergi İndiriminden yararlanıp yararlanamayacağım konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Syg.

Eldeki raporun vergi indirim başvurunuzda kabul edilebilmesi için maliyeyi dava edebilirsiniz. Bu bir seçenektir.
Aksi halde %40 ve üzeri rapor alamadığınız sürece vergi indiriminden yararlanmanız ve erken emekli olabilmeniz maalesef mümkün değil.

Üst Alt