panoz
Merhaba,
Annenizin topla kaç gün SGK primi vardır?(Tablolar daime gün bazlı olması nedeni il birebir güne göre açıklama yapmanız cevap vermeyi kolaylaştıracaktır.)
Annenizin engelli vergi indirimi ile emekli yapmak niyetiniz var ancak kendisinin bir süre SGK primi yatırılması gerektiğini biliyormusunuz? ( Yani Annenizin bir yerde çalışması gerekiyor)
EK-5 'den SGK primi yatırmak nedir açıkcası ben bilmiyorum.Acaba bu isteğe bağlı sigorta primi ödemesi (4b) midir?
4-Bu arada 4. sorunuzu ben size sordum ve şimdi farkettim.Evet Annenizin engelli vergi indirimi ile emeklilik bir adımı olan engelli vergi indirimi raporu alabilmesi için bir süre çalışması (4a SGK sigorta primi ödenmesi) gerekecek.Bunu sağlayamazsanız engelli vergi indirimi raporu alamaz ve bu yolla emekli olamazsınız.
3- Bu sorunuzu açıklayarak diğer konulara odaklanmanızı sağlayalım.Malulen emeklilik,Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik veya Normal Emeklilik isimleri sadece emekli olma şartlarının birbirinden farklı olduğu emeklilik yollarıdır.Bunlarda farklar yaş şartları,SGK prim günü farkları ve daha avantajlı yollarıdır.Ancak ne şekilde emekli olursanız olun emekli maaşı hesaplaması sadece SGK prim tutarı ve SGK prim gününün ne kadar olduğu ile ilgilidir.Annnenizin hangi yolla emekli olursa olsun emekli maaşı aralarında %2-3 fark yaratacaktır.Buda çok cüzzi bir farkdır.Önemli olan hangi yolla daha kolay emekli olabilmek imkanıdır.
Ayrıca malulen emeklilik işlemi engelli sağlık kurulu raporu(hastaneden alınan rapor) ile olunmaz.SGK emeklilik servisine malulen emeklilik başvurusu yaptığınızdan sizi yeniden hastaneye sevk ederler ve malulen emeklilik raporunda oran olmaz.Sadece malulen emekli olup olamayacağınıza karar veren bir rapor türüdür.Engelli sağlık kurulu raporun sahip olmanız veya olmamanız malulen emekliliği bağlamaz.
1- Annenizin Babanızdan aldığı ölüm aylığı burada bahsettiğimiz herhangi bir emeklilik yolu emekli olsada almaya devam edecektir.
Saygılar.
panoz
Merhaba,
5510 sayılı kanun ek 5 maddesi tarım ve orman işçisi sigorta primi ödemeleri ile ilgiliymiş araştırdım ve buldum.Neden tarım işçisi ile ilgili sigorta ödemesi yapıyorsunuz.Az bir gün ödenecekse isteğe bağlı sigorta(4b)ödemeniz daha kolay değil midir? Tarım işçisi sigortasının artı bir avantajı var ve sizin için fayda sağlıyorsa onu bilemiyorum.Araştırmalarıma göre
5510 sayılı kanun ek 5 maddesine göre tarım ve orman işçisi sigortası 4a statüsünde sayılır ve ödenebilir diyor.Emeklilik işleminde size genel 4a statüsünden dezavantajlı bir durum yaratmıyor ise sıkıntı olmaz gibi duruyor.Ancak yinede SGK emeklilik servisinie
5510 / ek 5 statüsünü bir danışın derim.
Saygılar.