Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2002 giriş %60 oranla, malülen mi yoksa erken mi emekli olabilirim?

thenika

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba...

Araştırmalarım sonucu aklıma takılan bir iki soruya cevap arıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

1982 doğumluyum
21.01.2002 ssk girişim
1505 gun ödenmiş prım (bugün itibariyle)

T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı dan almış olduğum özürlü kimlik kartında ; ortopedi + Görme bağlı olarak %61 (sürekli) ve buna ek olarak çalışabilir raporumda %61 beyaz kart için aldığım raporda ise %60 özür oranım bulunmakta.

merak ettiğim:
- ben hangi şekilde emekli olabilirim? malülen mi yoksa erken emekli mi
- sigortaya ilk normal olarak kayıt açıldı ve uzun bir süre böyle ödendi ben emekli olurken bu primlerim sayılıcak mı.
- benden herhangi bir yeni rapor isterler mi emeklilik için.

şimdiden tşk ederim.

saygılarımla

ilk işe başladığınızda %61 raporunuzu kullanarak mı başladınız..
Ve elinizdeki raporla vergi ind. hakkı aldınız mı?

işe başlarken böyle bır olaydan haberım yoktu daha sonra rapor aldım ve bundan oncekı calıstıgım yerde ındırım uygulaması ıcın bır takım yerlere evrak gonderdıler ve uygulandı
ama sadece bır kısa bır donem.

Malulen emekli olamazsınız, çünkü tek bir hastalıktan maluliyet derecesinde işgücü kaybınız yok.

Elinizdeki eski raporlar hiç bir işe yaramaz. Şahsen vergi indirim hakkı elde etmek için -çalışıyorken- defterdarlığa başvuru yapmalı ve bu hakkı elde etmelisiniz: http://www.engelliler.biz/forum/cal...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

%60 ve üzeri raporla 2. dereceden vergi indirim hakkı elde edersen 17 yıl 8 ay sigortalılık süresi ve 3920 gün primle
%40 (dahil) ile 60 (hariç) arası raporla 3. dereceden vergi indirim hakkı elde edersen 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün primle emekli olabileceksin.

Sigortanın hangi statüde yattığının bir önemi yok. Hepsi emeklilik hesabına dahil edilir. Yeter ki çalışma yaşamının bir aşamasında defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde etmiş ol

teşekkür ederim bilgilendirme için.

başka bir sorumda ;

- daha önceki çalıştığım yerde vergi indiriminden yararlanıyordum yeni yer için yeniden bşvuru yapmam lazım mı ?

bugün yeni başladığım iş yerinde vergi indirimi için evrak vermeye gittim ve elimdeki raporların tarihinin geçtiğini söylediler.yeni rapor almam için hastaneye sevk ettiler.şimdi yeni rapor alıcağım.

- yeniden heyetemi girecem yoksa aynı tanıyı koyarlarmı.

- bu alacağım yeni raporla erken emeklilik için başka bir işlem yapmam gerekicekmi.

bunlarla ilgili bilgisi olan varmı.?

saygılarımla.
akın.

Yeni rapor demek işgücü kaybı cetveli baz alınarak yeniden heyete girmek demek...

Bir kez vergi indirimi elde ettiğinizde erken emeklilk hakkını da elde etmiş olacaksınız. Emeklilik zamanı geldiğinde yeniden rapor istenmeyecek sizden.

tşk ederim.

peki daha önceki iş yerimden vergi indirimi uygulanıp uygulanmadıgını öğrenme şansım varmı.? (çalıştığım yer resmi kurumdu ve evrakları göndermiştim ama sonucuyla ilgili bilgim yok,vergi indirimi oldugunu tahmin ediyorum.)

ve diyelim ki daha önce vergi indirimden yararlandım her girdiğim iş yerinde yeniden aynı işlemleri yapmam gerekiyormu ?
emeklilikde yeni rapor gerekmediğini söylemişsinizde :)

saygılarımla. . .

Defterdarlığa gidip sakatlıktan dolayı vergi indirim hakkı elde etmiş olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
Bir kez vergi indirim hakkı elde edilmişse, bu hak çalışma yaşamı boyunca devam eder ve devamında o hakka binayen emeklilik gerçekleştirilir (yani emeklilik zamanı geldiğinde yeniden rapor vs. istenmez)

Vergi indirim hakkı bulunan kişi işyeri değiştirdiğinde tek yapması gereken şey defterdarlığa gitmek ve vergi indirim hakkı bulunduğuna dair yazı alarak yeni işyerine vermektir. Bu kadar. Her işyeri değiştirdiğinde yeniden vergi indirimine başvurmak söz konusu değil; akıl işi de değil :)

çok teşekkür ederim.bilgilendirmeler için.

yarın sabah defterdarlığa gdip vergi indirimimi sorcam ve varsa yazısını alıcam.
işallah böyle vardır da yeni rapor derdinden kurtulurum.

konuyla ilgili gelişmeyi bildiririm burda.benim durumunda olanlarda bilgilensin.

iyi akşamlar.
saygılar :)

iyi akşamlar.

eski çalıştığım yerden vergi indirimiyle ilgili olan evrağın fotokopısını aldım.

%60 gden raporum elimdeki evrakda %58,7 olarak düzenlenmiş.

bu durumda ;

- ne şekilde ne zaman emekli olabilirin.
- bu elimdeki evrağı onaylatmam gerekiyormu yoksa sonsuza kadar bu gecerlımı :)

saygılar.

Aşağıdaki gibi bir belgeyse, işlem tamamdır. 3. dereceden vergi indirim hakkınız var demektir.
Bu durumda yukarıda yazdığım üzere:
%40 (dahil) ile 60 (hariç) arası raporla 3. dereceden vergi indirim hakkı elde edersen 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün primle emekli olabileceksin.
vergindirimraporu.jpg

evet aynı bu şekilde evrak ama noter tastiğim yok :)

bide 19 yıl doldurdukdan sonra nasıl bir işlem yapmam lazım diye soracağım ama sanırım o zaman kadar kanunlar değişir :)

çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.
saolun.

saygılarımla.

O gün geldiğinde tek yapmanız gereken en son çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne -vergi indirim hakkı elde etmiş olduğunuzu belirterek ve diğer evrakları da beyan ederek- emeklilik için başvurmak.

Üst Alt