Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2002 yılında aldığım rapor vergi indirimi için kabul görmedi..?

sinanlakac

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Antalya Devlet Hastanesinden 2002 yılında %42 Oranında Ortapedik Heyet raporum bulunmaktadır. Emekli olmam için vergi indirim belgesi alınması gerektiğini çok geç öğrenmiş bulunmaktan dolayı, 2013 yılı mart ayında müracaat yaptım, evraklar ankaraya gitti. 5 ay sonra olumsuz cevap geldi. Raporum süreklidir ibaresi olmasına rağmen geçersiz saydılar. Yeni rapor almam gerekiyormuş. Duyumlarıma görede oranların düşme ihtimali varmış. sigorta girişim 1995 ama ilk işe girişim 1997 ekim ayı ve 5300 prim günüm mevcut. Bu konuda neler yapabilirim cevaplandırabilir misiniz.? Çok teşekkür ederim...

Çok eski rapor tarihiniz kabul etmezler, bu anlamda yapabileceğiniz hiçbirşey olmaz. Sizi yeniden hastaneye sevk ederler vergi dairesinden. % 40 üzeri alırsanız hakedersiniz...

2002 de alınan sürekli rapor geçerli mi.?

Merhabalar

2002 yılında Devlet hastanesinden %42 oranında (Nöroloji-Ortapedik) extreme de 5 cm kısalık polio sekeli rapor aldım. Vergi indiriminden faydalanmak için 2012 yılında Ankara Maliye ye gönderdim. uzun bir bekleyiş sonucu, raporun yeni yönetmeliklere göre tekrar almam gerektiği ve dilekçemin kabul edilmediği, işyerime yazı olarak bildirildi. şimdi durmadan birşeyler yayınlanıyor. Şubat 2019 da çıkan yeni yönetmelik 15.maddeye göre Kazanılmış haklar bölümünde eskiye dayanan sürekli raporlar için yeni rapor düzenlenmez ve geçerliliğini korumaktadır deniyor. Ben şimdi eski raporumu tekrar ankara maliye ye veya il sınırında bulunan vergi dairesine tekrar versem Vergi indiriminden faydalanabilir miyim.?

Bu sorum için cevap alabilir miyim.?

Teşekkürler

sinanlakac
Hayır, vergi indirimi için halen 30 Mart 2013 sonrası alınan raporlar kabul ediliyor.

sinanlakac

2007 ve sonrası raporlar işleme alınmaktadır. Dikkat ederseniz 2002 ve 2007 Sağlık Kurulu Raporlarının mevcut formatları birbiriniden farklıdır dolayısıyla oranlamada da farklılıklar mevcut olduğu için uygulamada 2007 dahil olmak üzere sonraki yıllarda düzenlenen raporlar ile engelli vergi indiriminden yararlanılabilmektedir.

Ufukalp
Yanlışınız var, illere göre farklılıklar göstermekle birlikte 2007 dahil olmak üzere sonraki yıllarda tanzim edilen raporlar engelli vergi indirimi için yeterli olmaktadır.Bu şekilde vergi indirimi müracaatından yararlanan bir çok örnek var.

engelilik
Ben kafamdan herhangi bir iddiada bulunmadım ki yanlışım olsun. Direkt İstanbul Vergi Dairesi'nin konu ile ilgili sayfasının resmini attım.

Ufukalp

Bahsettiğiniz yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Yeni yönetmelikte ilgili madde şu şekilde:
Kazanılmış haklar

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.

(2) Ancak, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen;

a) Süreli engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin yeniden sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk işlemleri uyarınca düzenlenecek raporlar,

b) Engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin ilgililer veya kurumlarca yapılan itirazlar,

c) Hakkında engelli sağlık kurulu raporu düzenlenen kişi, vasisi veya kurumlarca yapılan yeni rapor başvuruları, kontrol muayeneleri,

bu Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.
sinanlakac

Raporunuz geçerlidir. Tekrar rapor almanıza gerek yok. Raporunuzla tekrar başvurup yeni yönetmelikten bahsederek sonuçlandırılmasını isteyin. Olumsuz yanıt gelirse dava açın. Kesinlikle yeni rapor için başvuru yapmayın. Zira yeni rapor için başvurursanız yeniden hesaplama yapılacağından risk doğabilir.

Hüseyin İlik
Belirttiğiniz maddelerdeki ifadeler her yeni yönetmeliğinde baş köşesine oturtulmakla beraber yine her kurum bildiğini okuyor.
Attığım resim eski değil, açın İstanbul Vergi Dairesi'nin web sitesini bakın, ben burada bir şey iddia etmiyorum, resmi siteden alıntı yapıyorum.

Ufukalp

Ben size bir şeyi iddia ediyorsunuz diye eleştiride bulunmadım ki sadece bilgi verdim. Kurumların bildiğini okuması ile yasal durum birbirinden ayrı şeyler. Biz yasal durumu bilmezsek kurumları da ikna edemeyiz diye düşünüyorum. Web siteleri de kurum yönergeleri de anında güncellenmeyebiliyor. Yönetmelik yeni olduğu için henüz birimlere dağıtılmamış veya dağıtılmış ise bile web sitesi güncellenmemiş olabilir. İdareye yönetmelik değişikliğini bildirerek başvurulması halinde "biz yönetmeliği uygulamıyoruz" diyeceklerini pek sanmıyorum. Ki derlerse de idari dava bir yana olaya savcılık dahil olur. Eğer idareye bu uyarı yapılırsa hemen yelkenler suya inecektir kanaatindeyim.

Üst Alt