Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2002'de sigortalı oldum. %45 raporumla ne zaman emekli olabilirim?

fırtına0658

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
OturanBoğa merhaba,

Doğuştan sağ kulağımda şekil bozukluğu ve işitme kaybı var 10'na yakın ameliyat oldum,geçen aya kadar engelli raporu almamıştım beni sorum şu; 2002 yılında itibaren özel bir şirkette çalışmaktayım 4300 prim gümüm var, geçen ay %45 oranında rapor aldım ben bu raporu şirkete sunarsam emekli tarihim düşer mi? başka haklarım neler ne yapmam lazım

Şimdiden teşekkürler.

fırtına0658

Vergi indiriminden yararlanmak için raporunuzla birlikte defterdarlığa başvuracaksınız: http://www.engelliler.biz/bulent/2008_oncesi.PNG

Defterdarlıktan 3. derece sakatlık indirim hakkı elde ettiğinizde emeklilik için (gün/ay/2002 +) 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün primle emekliliği hak edebileceksiniz

2008_oncesi.PNG

Vergi indirim hakkı elde ettiğinizde maaşınızda 30 tl gibi bir artış olacak.

Cevabınız için teşekkür ederim Bülent bey,

Ali Tezelin yazısında memurlar olarak belirtilmiş sgk (özel sektör) çalışanları kapsam dışı bırakılmış diye anladım sanırım yanlış yorum yapmışım
2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar
§5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi)olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.​

Bülent Bey;

Malulen emekli olmuyoruz değilmi? maaşımızda herhangibir düşüşüş olmayacak

Hayır, malulen emekli olmuyorsunuz, vergi indirimine istinaden erken yaşlılık emekliliği oluyor bu.
Ve emekli olduğunuzda sgdp kapsamında çalışma hayatına devam edebilir her iki maaşı da ekstra bir kesinti olmadan alabilirsiniz.

Teşekkür ederim ufuk bey

Tekrar merhaba,

defterdalığa gittim erken emekli olmak için almış olduğum raporuda verdim ama kabul etmediler,buradan evrak doldurulacak biz sizi tam teşekküllü bir hastaneye sevk edeceğiz dediler bu doğru mu?

doğru....
emekli olmak için değil vergi indirimi hak etmek için gittiniz.

vergi indirimi onaylanırsa SGK'ya yazı yazıp emeklilik talep edeceksiniz..

dolayısıyla vergi indirimi olmazsa olmaz.

@fırtına0658

Üzerinde oran bulunan ve yakın zamanda alınmış olan engelli sağlık kurulu raporu ile vergi indirimine başvurabilirsiniz. Raporunuz uygunsaü vergi dairesindeki görevliler hata etmiş, raporu alıp işleme koymaları gerekir.

SORU 8: Başka amaçlarla alınmış raporlar engellilik indiriminde de geçerli midir?
  • Engellilik indiriminden yararlanmak için genel uygulama ilgilinin rapor almak üzere gerekli belgelerle ilgili müdürlüğe başvurması, ilgili müdürlükçe hastaneye sevk edilerek rapor aldırılması olmakla birlikte; vatandaşların mağdur edilmemesi için diğer kurumların sevki sonucu aldıkları raporlarla (rapor aslı veya noter onaylı) ve gerekli diğer belgelerle birlikte ilgili Müdürlüklere başvurabilmelerine imkan sağlanmaktadır. Bu uygulama ile kişiler yeniden rapor alma külfetinden kurtarılmaktadır.
    Kaynak: Gelirler İdaresi Başkanlığı web sitesi

doğru düzgün dinlemedikleri için yanlış cevaplar veriyolar yarın tekrar gideceğim bülent bey

Bülent Bey Merhaba,

Dün tekrar gittim daha anlayışlı başka bir memurla konuştum vergi indirimi için dosyamı aldı, bundan sonraki adımlarım ne olmalı emeklilik başvurusunu yapmam lazım mı yoksa zamanını beklemem gerekli mi ?

fırtına0658

Vergi indirim hakkı elde ettiğinize dair bilgi/yazı size ulaştığında ve ancak emeklilik için aranan sigortalılık süresi ve prim gün sayısı da tamam olduğunda, ancak o zaman emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvurabilirsiniz. O zamana dek emekliliğe dair bir şey yapmanıza gerek yok.

Not: Emeklilik tarihiniz geldiğinde vergi indirim hakkınızın da bulunması gerek. Eğer bugün vergi indirim hakkı size SÜRE KISITLAMALI şekilde verilirse, o zaman emeklilik zamanı geldiğinde yeniden vergi indirimine başvurmanız gerekir.

2008_oncesi.PNG

Bülent bey,

benim ilk işe giriş tarihim staj tarihi görülüyor 09.1996 ama staj sayılmıyo diyolar normal çalışma başlama tarihi 02.2002 ve şu an 4333 prim günüm var

eğer staj sayılıyorsa çoktan emekli olmam gerek 3 yıl da geçmiş
ama sayılmıyorsa 5 yıl çalışmam lazım

iyi çalışmalar.

Bülent bey,

Abim de zihinsel engelli %75 rapor alındı zamanında bu bana çok saçma geliyor %90 çok rahat alması gereli çünkü yardım olmadan çok az şeyi başarıyor mevcut raporu yükseltme şansımız var mı?

Üst Alt