Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2003 - 2008 Eylül arası sigorta girişlerinde emeklilik ve derece haksızlığı

wolfur

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba

2013 itibariyle yaşadığım ve tedavisinin mümkün olmaması sonucu 2016 da bağırsak kesilmesi ile sonuçlanan kron hastalığım sebebiyle 2019 Haziranda başvuru yaptım. ve hastaneden 50 oranında engel verdiler.

Bakanlıktan vergi indiriminin sonuçlanmasını bekliyorum. Şimdi şu noktada benim gibi sorun yaşayan 100 lerce kişi olabileceğine eminim. Şöyleki;

Sigorta giriş tarihim 2004 olması sebebiyle emeklilik kuralları 2003 ve öncesine göre dezavantajlı. Buraya kadar alıştık zaten normal bir durum. 2003 sonrası ve 2008 arası kurallarına göre 50 puan 3. derece sayılıyor ve emekli olmak için sigorta giriş tarihi 20 yıl yani 2024 te emekli olabiliyorum.

Oysa 2008 sonrası kurallar baltazar cetveli ile oran almak zorlaştığından, emeklilik için avantajlı hale getirilmiş. 40-49 arası 3, derece sayılırken benim gibi 50 alanlar 2, derece sayılıyor. ve emeklilik sigorta tarihinden itibaren de 20 yıl yerine 18 yıla düşürülüyor. 2 yılda 2. dereceden kazanıyor ve bu kurallara göre ben 16 yılda emekli olabiliyor olacaktım ve 2020 yılında emekli olabilecektim.

Şimdi takdir edersinizki sigorta girişimin 2004 olmasının benim engelimin ne kadar büyük olmasıyla ilgisi yok, sonuçta baltazara göre değerlendirilen sistemde 2008 yılı sonrasına göre 2. derece çıkmışken 2004 te sigorta girişim olduğu için 3. derece olması çok mantıksız. Ayrıca sigorta girişim 2004 oldu diye 2008 yılında daha avantajlı olunan durumdan yararlanamamaktaki suçumuz nedir bizim. 2003 öncesi güzel, 2008 sonrası güzel, aradakiler zararda.

Bu durumda olan var mı ? kanun değişikliği gerekiyor diyorlar, mahkeme vs açılmış bir örnek var mıdır ?

Merhaba Hocam, bilerek mi yapılmış yoksa tamamen acemilikten mi atlanmış bilemiyorum ancak yukarıda belirttiğim gibi mantıksız ve dolayısıyla adaletsiz bir durum söz konusu. Kanun değişikliği olarak eskileri de kapsaması gerektiğini duymuştum. Tabiki bence de mantıklı olan bu ancak baltazar ile puanlama yapılanlar için olması mantıklı, eskilerin de tekrar girmesi gerekir. Tabi bunlar bana göre mantıklı olan seçenekler, bu durumu yaşayan az ama kritik yüzlerce insan olmalı. henüz sizin dışınızda yorum yapan olmaması umudumu kırıyor. ve sizin methinizi de duydum siz de bu durumu bilmiyorsanız işimiz zor gibi.

Merhabalar,
OturanBoğa
wolfur

Bülent bey ve Faruk bey biz bu konuyu çok irdeledik çok kez de dile getirmeye çalıştık, benimle birlikte bir kaç dostumuz gerek bu forumda gerekse başka platformlarda her yerde konu dile getirildi basın dahil (cem kılıç hocam)

size yapabildiklerimi söyleyeyim

bimer,cimer,sgk,ombustman,tbmm,500 küsür vekile hergün 30-40 e-posta,(özellikle engelli vekiller ki bence sadece aylık maaşlarını alıp yatıyorlar bir şey yapmıyorlar bu benim kendi fikrim),engelli dernekleri olabilecek her şeyi ama herşeyi yaptım 2 yıl kadar önce sonra bırakmak zorunda kaldım çünkü 1 vekil dışında pek ilgilenen olmadı mhp afyon vekili mehmet parsak.

bir de sağolsun vedat ilki bey kendisi ali tezel bey ile çalışır.

vedat beyin makalesi aşağıdaki linkte kendisi bu konuyu çok güzel bir dil ile konuyu kaleme aldı mutlaka inceleyiniz.

https://alitezel.com.tr/engelli-emekliliginde-ikilem-ne-zaman-sona-erecek-5945/

velhasıl konu çok çetrefilli yani aslında çok basit kanun ile düzeltilicek ama yapılması ve meclisten geçmesi geçirtmesi bir o kadar zor çünkü siyasi irade yok vatandaşı ve engelliyi düşünen yok.

Burda bariz bir hata var şurda benimde 2 yılım yanarken 2008 sonrası sigortalı 18 yıl tabi ben ise 2005 yılı sigortalı 20 yıla tabiyim ya hu böyle bir saçmalık olamaz ama oluyor işte Türkiye

Merhaba marto1

Haklısınız epey uğraşmışsınız, benim sadece 2 yıl değil, hem engellilik derecem hem de 4 yılıma mal oluyor. Oldukça etkisi yüksek hem maddi hem manevi.

Bu konunun kanun kapsamına alınması için bir mahkeme bilir kişi vs. örneği hiç yok mudur ? Ve anladığım kadarıyla ille kanun değişikliği gerekiyorsa milletvekilleriyle olacak bir iş midir sadece bu. ozaman yandık desenize... kim bunu düşünecek de bize destek olacak.

kardesşlerim bende eki olay maduruyum 2006 işe giriş %56 rapor inşallah düzeltirler

wolfur

Şöyle söyleyebilirim az çok hukuk ve resmi işlerden anlayan biriyim bu tamamen kanun yapıcıları yani meclisi ilgilendiriyor.

Resmi olarak tüm kurumlara vakti zamanında durumu özetler nitelikte yazışmalarım oldu resmi olarakta geri dönüş aldım lakin meclis olayı çok fantastiko, bir kişi dışında pek ilgilenmedi o vekilimizde sağolsun ilgilendi ama napsın abi tek başına tonla dosya var adamın önünde.

Aslında bu olay SGK kapsamında çalışan tüm engellileri etkiliyor. Vahim olan hiçbir engelli dernekleri ilgienmemesi ya da umursamaması ve malesef ki engellielr olarakta biz hiçbirşey yapamıyoruz.

Şunu anladım ki milletvekillerin abartısız %95 teksitilci,sanayici,iş adamı,ticaretle uğraşan şahıslar yani ticaret erbabı bu adamlar bizim derdimiz için mi oradalar lan diye kendime sordum ve aydınlanma yaşadım boşa uğraşmışım :) adamlar kendi işini nasıl büyütürüm derdinde seni mi düşüncek!!!! A parti B parti C parti D parti ayrımsız hepsi bu.

Örnek olarak 1 veikil odasında 2 yardımcısı 1 şöförü var bunların dışında o vekil asla meclise gelmez zaruri oturumlar dışında kartını okutur elini kaldırır sonra aynı şekil devam eder :D

o yardımcılar ise zaten bir cacık yapmıyorlar vekil hanım bey yoğun programı var işte talebinizi faks çekin vsvs.

yani özetle uğraşmak boşuna.

Kendi kendine düzelmez diye düşünüyorum. Zaten 7-8 yıl daha düzeltmezlerse bu konuda mağdur kalmayacak hepimiz emekli olacağız.
Ben bir dava var mı yapılabilecek bir şey var mı diye merak ediyordum çünkü seneye emekli olmak varken üstelik 2. dereceden aynı senin gibi, 5 yıl beklemek neden. Milletvekili tanıdık arayacağız gibi.

eğer tanıdık varsa önerge versin mağduriyet var diye ozaman düzeltilebilir alsında çok basit bir işlem yani yapılabilir imkansız değil

Şu anda yok tabi ama arayacağım. Cidden bir mağduriyet var. Umarım bu yıl çözülür bir an önce. Sizlerden gelen yorumlara göre başka bir yolumuz yok kanun için milletvekili veya daha üstü tanıdık bulacağız. Şimdiye kadar yapılanların aynısını yapmanın faydası yok.

@wolfur haklısınız bende bu durumu çok mantıksız buluyorum sigorta girişim 2004 ve 2018 de %51 ile vergi indirimine tabi oldum. Ama 2008 den sonra çıkan kanuna göre 20 yılı tamamlamam gerekiyor. Önceden 18 yıl ve 2. derece idi bu oran. 2012 de emekli olacağıma 2 sene daha çalışmak zorundayım bu aslında yasa ile düzeltilebilecek bir hak olayıdır. Bu haksızlığı hep birlikte ilgili mercilere ulaştırabilirsek yasal düzenleme ile mağduiyeti çözebiliriz.

Keşke yasal mercilerle çözebilsek. Umudum azaldı açıkçası ama bakınmaya devam edeceğim. Sizlerin de bilgisi olursa haberleşelim lütfen.

ben şahsen abo oranlarının düşüklüğünden tutun,emekli maaşlarının en az asgari ücrete çekilmeside dahil(yani 850-1000 tl alanlar gibi,yoksa 2-3 bin üzeri alanlar var onlar başka)cimer vs yerlere çok yazdım ama cevaplar otomatiğe bağlanmış ''gerekli düzenlemeler yapıldığı takdir de tarafınıza dönüş yapılacaktır''şeklinde!!...yanii her şeyde olduğu gibi tırrsss!!

Cimere yazdım ilk olarak. Devamı olursa burdan bilgi vereceğim

arkadaşlar bakın bimer,cimer,sgk,ombustman faso fiso boş yere zaman harcamayın aynı cevaplar gelecek

bu iş milletvekillerinin işi varsa tanıdık vekil sokacaksınız yapılacak bir düzenleme kanunlaşacak sonra resmi gazetede yayınlanacak.

ha bu aralar iyi parti vatandaşın taleplerini meclise aktarıyor varsa içinizde ankaralaı bu durumdan müzdarip gidip meclise randevu alsın bu iş böyle çözülür.

Ankaralı dostlar bu iş sizde zamanınız varsa bu konuyu dile getirin kimi yakalarsanız anlatın ankaradan vekilleri bir şekilde yakalayabilirsiniz.

Yokmu Ankaralı TBMM'ye yakın kişiler?

sanırım EYT ler bile hakkını alamazken bizim sayımız daha az kimse sallamayacak gibi :( Ben tanıdık baktım ama bulamadım böyle kanun değiştirebilecek kimse yok :(

Kesinlikle Haklısınız. Aslında Mevcut Hükümetin çıkarmış olduğu Kanundan önce 15 yılını (Prim ve Fiili gün olarak) tamamlayan engelli bireyler emekli olabiliyordu. Lakin biz yaptık oldu mantığıyla hiç bir şekilde ön onay fikir düşünce almadan kanun yaptıkları için mevcut kanunu onaylayıp bizleri mecbur ettiler. Konu ile ilgili Aman dişimi sıkayım 2 sene daha sonra emekli olurum düşüncesi hakim olduğu için kimseden de bir icraat bulunmuyor. Forumdaki bir arkadaş Cimere bu durumu ilettiğini belirtmişti sonucu bekliyorum. Konu ile ilgili kendi durumumdaki maduriyeti de sizlere aktarayım. 2004 yılında Akondraplazi (cücelik+ skolyoz) teşhisi ile %67 rapor aldım. Başbakanlık kartım vs her türlü belgemi aldım. 2005 yılında çıkarılan 5378 Sayılı Kanun Maddesi ve 26230 Sayılı Yönetmeliğe göre Akondraplazi Cetvelde olmadığı için engelli statüsüne dahi konulmadım taki 2019 yılına kadar. 14 sene sonra tekrar Engelli oldum ancak rapor aldığımda %45 rapor aldım. 2006 Bağ-kur başlangıcım + şuan aktif 4A'lı olarak çalışıyorum. Özetle eskiye göre 2021 tarihinde emekli olabilecek iken Sn Çok Bilen Mv'lerimiz sayesinde 2026 yılında emekli olacağım. Lakin söylediğim gibi ben elini taşın altına koymayı seven insanlardanım. Normalde 15 veya 18 senede emekli olabileceğim için günüm dolduğunda Dava açacağım ki benim de tavsiyem sizlere verilenle değil hakettiğinizi ve hakkınız olanı elde etmek için çabalayın. Aksi halde engelli olup bu hayata tutunmaya çalışmak tezatlık olur. Çünkü hepimiz bize verilenlerin ötesine geçebilmekteyiz. İyi günler.

Bu iş ancak Anakarada 10-15 kişi meclise gidip randevu alınırsa çözülür.

Yokmu ankaralı aramızda ??

konu ile ilgili farkındalık yaratmak için sosyal medya sayfası mı açsak ?

Dua edelimde elimizde olan hakları almasınlar.Bugün yapıldı bu acıklama;
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, emeklilik sistemini reforme etmenin yapısal dönüşüm adımları arasında bulunduğunu söyledi. Albayrak, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2020 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada cari açığı kapatmak için emeklilik sisteminin değiştirileceğini söyledi

aynı durumda bende varım 2005 sgk girişim %50 vergi indirim raporum var başvuru yapmamız dilekçe yazmamız gereken yer varsa bildirirseniz bende yaparım başvuru

Ben Cimere yazdım, onlar da Ümraniye aile ve sosyal güvenlik kurumuna döndüler, onlar da otomatik cevap verir gibi bildiğim şeyi söylemişler. Yani 5 yıl sonra emekli olabileceğimi. Çünkü kanun böyle demişler. E zaten ben de bu kanuna itiraz ediyorum ama gel görki anlayan nerede.

Üst Alt