Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2003 sigorta girişi olan engellinin emeklilik şartları nedir?

engellsizz

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
2 soru da ben soracağım izninizle;

1) Engelli emekliliğinde 4.000 prim gün sayısı ve 19 yıl şartı var ise, bu 19 yıl tam olarak nasıl hesaplanıyor?

Örneğin SGK başlangıç tarihi 05/10/2003 ise ne zaman SGK ya gidip Engelli Emekliliği başvurusunda bulunulmalı, 19 sene şartı ne zaman sağlanmış oluyor? (4.000 prim gün sayısı doldurulmuşsa tabii)?

2) Engelli erken emekliliğine başvuran kişi (engelli raporu ile) özel sektörde SGK'lı çalışıyor ise işyerindeki maaşı hiç etkilenmeden emeklilik kapsamında alacağı maaşı ayrıca seçeceği bankaya yatıyor değil mi? Yoksa özel çalıştığı yerden SGK çıkışı yapılması ve emeklilik için öyle başvurması gerekir gibi bir durum var mı?

engellsizz mrb sorularınıza sırası ile cevap vermeye çalışacağım
1) emeklilik tariniz 05/20/2022
dir ayrıca sgk giriş tarihinizde 18 yaşında olmanız takdirde ve 4000 güne tabi olursunuz

2)şartlarınız oluştuğunda işyeriniz çikışınızı yapıp tekrar emekli olarak giriş yapması gerek size ve emekli maaşınızı istediğiniz banka veya ptt alabirsiniz bunu emeklilik dilekçesi verirken belirtirsiniz.

umut2135

Yanıtınız için teşekkür ederim.

Bu durumda 05/10/2022 tarihi geldi diyelim, ben işyerinde SGK'lı çalışıyorken gidip erken engelli emekliliği başvurusu yapamıyor muyum? Neden şirketime gidip SGK'dan çıkar beni diyeyim ki, bu hem işçi hem de işveren için çok riskli bir durumdur.

Not: Çalışmaya devam etmek istediğim için bu şekilde sordum.

Son düzenleme:
engellsizz
Öyle bir şey mümkün değil.
Sizin şu anki çalıştığınız statü ile emekli olarak çalışacağınız statü aynı değil.
Normal çalışan statünüz sonlanacak, uzun vadeli sigorta kollarına priminiz durdurulacak.
Emekli çalışan SGDP öder, işsizlik fonu kapsamı dışındadır.
Kısaca işinizden çıkış yapılıp sigorta durumunuz pasife düşmeden emeklilik başvurusu alınmaz. Bu kesindir, burada tartışmak hiç bir şey değiştirmez.

Ufukalp

Teşekkür ederim, şunu anlayamıyorum çalışan bir SGK'lı engelli erken emekliliği sayesinde yaşa takılmadan emekli olabiliyor ama çalışmaya devam edebiliyor değil mi? Neden bu durumda işyerinden benim SGK çıkışımı yapın desin ki? Yani SGK çıkışı yapılırken bile bir sebep giriliyor hatta (işten çıkarma, istifa vs.. gibi), bu sebeplere istinaden yasal süreç bile başlatılabiliyor, bu nedenle bu riskli bir husus değil mi? Kaldı ki siz şirketinizden SGK'dan çıkışınızı yaptırdınız ve SGK ya emeklilik için başvurdunuz diyelim, aradan 60 gün geçti emekliliğiniz onaylanmadı, o geçen 60 gün maaş da alamayacaksınız, yani saçma geliyor bana, işçi kendisini nasıl güvene alabilir ki bu durumda?

engellsizz

aynen yaşa takılmadan gün ve yılı doldurunca emekli olabiliyorsunuz. Evet çalışmaya SGDP ile devam ediliyor bordronuzda da EMEKLİ olarak görünüyor. Sizden normal işçi sınıfından emekli sınıfına geçireceği için işverenin bu şekilde çıkış yapması ve SGK nın bu şekilde girişleri girmesi sağlanması nedeniyle sizin çıkışınız veriliyor ve kaç yıl çalıştıysanız tazminatınız yanmadan alabiliyor ve 5 iş günü sonra eski işinize ( işveren kabul ederse ) devam ediyorsunuz. Onay kısmına gelince burda maalesef benimde bir bilgim yok.

engellsizz

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

engellsizz
Ortada anlaşılmayacak, ve mağduriyete sebep olacak hiç bir durum yok. Çıkışınız emeklilik sebebiyle olacağı için bütün haklarınızı alacaksınız. İşveren sizinle emekli olarak da devam etmek istiyorsa zaten çıkıştan bir kaç gün sonra emekli çalışan olarak tekrar giriş yapacak. istemiyorsa zaten çalışamazsınız.
Özel sektörde emekli maaşları başvuruyu izleyen ayın birinci gününden itibaren bağlanır. Öyle 60 gün maaşsız kalmak gibi bir şey söz konusu değil.

OturanBoğa

Ilginize teşekkür ederim. Henüz heyet raporumu almadım, zaten alsam da verilecek oran %45 civarında olacaktır. O nedenle emeklilik hakkı kazanmama en az 3 sene var demektir çünkü sgk girişim 2003.
Ben genel olarak işçinin özel sektörde çalışırken nasıl engelli erken emeklisi olup aynı is yerinde hak kaybına uğramadan çalışabileceğini merak ettiğim için sormustum.

Dostlar kısa bir soru: Vergi indirimi yazımızı almışsak ancak emeklilik için şafak sayıyorsak ve SGK'lı olarak çalışıyorsak.

Diyelim ki şafak geldi ve işyerinden SGK çıkışımızı yaptık, emeklilik başvurusunu SGK ya gitmeden e-devlet üzerinden yapabiliyor muyuz? Yoksa illa formu doldurulacak vs muhabbetine SGK ya gitmek zorunda mıyız?

engellsizz...hocam gününüz geldi ise e devletten de yaparsınız başvurunuzu ama birebir yüz yüze yapmanızı tafsiye ederim ben açıkçası..

Üst Alt