Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2003 SSK giriş ve 3. derece vergi indirimi ile ne zaman emekli olabilirim?

asadas05

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
% 52 raporu ile özel sektörde çalışmaktayım. 2506 gün ödenmiş primim var. 27 yaşındayım, 07/2003 sgk girişliyim, vergi indirimim var, buna göre ne zaman emekli olabilirim?

2008_oncesi.PNG

19 yıl 4240 güne tabisiniz;
2003 + 19 = 2022 tarihinde prim gün sayınızı 4240 güne tamamladığınızda emeklilik için başvuru yapabilirsiniz..

Cevabanız için teşekkürler. Bir şey daha öğrenmek istiyorum; Şuana kadar ödediğim gün 2506=7 sene ediyor ve 4240 günü tamamlamak için 5 sene daha prim ödeyeceğiz. Peki bu 5 sene sonunda prim ödeme tamamlanıyor ve prim ödemesi tamamlandığında neden başvurmuyoruz da, 2022 tarihini bekliyoruz? Normal emeklilikte ki gibi yaş olayı varmı bizde de?

Evet prim gününüzü tamamlamış olsanız dahi 19 yılın dolmasını beklemelisiniz.. O tarihe kadar prim gününüz ne kadar fazla olursa emekli maaşınızda fazla olacaktır.. İsterseniz prim gününüzü doldurduğunuzda emeklilik şartlarını tamamladığınıza dair sigorta müdürlüğünden “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısı alıp işverene sunmanız halinde tazminatınızı alıp işten ayrılabilir ve emeklilik zamanının gelmesini bekleyebilirsiniz.

Prim günüm dolsa bile ben sigortaya başvurmadan belirttiğiniz tarihe kadar çalışıp prim ödemeye devam etsem emekli olacağım tarihte en son çalıştığım yerden toplu emeklilik parası adı altında verilen paradan alabilirim dimi? bir de emekli olacağım zamanın şartlarına göre fazla prim ödediğim için fazla emekli maaşı alabilirim.

peki su durumda emekliye ayrılan biri ne kadar maaş alır ilerde yükselir diyorlar

16.07.2003 İşe giriş
3706 gün prim
29.03.1985 doğum

vergi indirim ve %52 sürekli rapor ile ne zaman emekli olurum dostlar?

asadas05

Siz 19 Yıl 4.240 gün şartına tabisiniz
16.07.2022 de 4.240 gününüz varsa emekli olabilirsiniz.

earibagi

Cevabınız için teşekkür ederim hocam.
Bir sorum olacak, yaklaşık 1,5 sene sonra primler doluyor, sgk dan emekli olabilir kağıdı alıp işyerinden tazminat alıp çıkabilir miyim?
Fazladan sgk primi ödemenin emekli maaşına bir faydası yokmuş, hatta eksisi varmış.

asadas05,
Evet 1.5 sene sonra o belgeyi alıp tazminatınızı alıp işten ayrılabilirsiniz. Yılınız dolduğu zaman da direk sgk ya emekli olmak için müracaat edersiniz.

Emeklilik başvurusu hakkında

Arkadaşlar merhaba,
Emeklilik hakkında bir şey danışacaktım sizlere.

İlk başlangıç: 16.07.2003
Prim: 4240
Vergi indirimi var, %52 engelli raporu var.
19 Yıl hizmet süresi ile 4240 güne tabiyim.

Bu şartlar altında prim günlerini tamamlamış bulunuyorum, sormak istediklerim;
1) Emeklilik prim günlerini doldurduğum için işyerine sgk'dan kağıt alsam özel sektör olduğu için tazminatı alıp çıktı-girdi yaparlar mı? (özel sektör)
2)Prim günlerinin fazla olması emeklilik maaşına etkisi var mı?
3)Prim ödemeleri asgari yattı, son 13 aydır iş değiştirdiğim için yüksek ödeniyor, asgarinin iki katı.
4)Bu durumda 2022'ye kadar çalışıp prim ödenmesine devam edilse emekli olduğum zaman emekli maaşına artısı olur mu? Şuan ki hesaplamalara göre 800 TL gibi çıkıyor maaş ne kadar doğru bu oran?
5)Engellilerde yaş şartı yok ama hizmet süresi var, hizmet süresi ne anlama geliyor? Prim günlerim dolduğu için emekli maaşı alamaz mıyım?

Teşekkürler.

asadas05

1- Evet.

2- Gecikmeden emekli olmak en doğru seçenektir. Fazladan prim ödemek değil maaşınızı yükseltmek, düşürür bile

3- Fark etmez. Hemen emekli olun

4- Emekli olun, sonra çalışmaya devam edin. Böylece emekli maaşına ve çalışırken alacağınız aylığa aynı anda sahip olursunuz.

5- Prim günü dolsa bile 16.07.2022 tarihini beklemeniz gerekir. Bundan önce emekli olmanız mümkün değil. (bu son cevap yukarıdaki cevapları anlamsız kıldı aslında :))

Teşekkürler Bülent bey :)
Yalnız bir durumu gözden kaçırmışım, 19 yıl hizmet süresine tabiyim, sadece prim günlerini tamamladım, hizmet süresini tamamlayamadım :)

Bu durumda çalışmaya devam ediyoruz sanırım, prim günler dolsa dahi hizmet süremizi tamamlamamız gerekiyor hocam öyle değil mi?

5 sene ortalama çalışmam gerekiyor, bu durumda primlerin günlerin fazla ödenmesine sebep olacak, yine maaşım düşer mi?

asadas05

Prim tamam olduktan sonra kalan sürede çalışıp çalışmamak tamamen kişisel karar.

2003 ilk sigorta girişi için 2008 sonrası çalışmak olası emekli maaşını düşürür. Bunu aşmak için sigorta priminin 3 bin tl ve üzerinden yatması lazım.

Merhaba,

Bir sorum olacak, ilk girişim 2003 tarihi ama arada ödemediğim günler oldu. Genel olarak baktığımız zaman 4240 gün primi doldurdum ve fazla ödeniyor, eksik ödenmiş günler sorun çıkarır mı?

2003- 195 gün eksik
2006- 209 gün eksik
2005- 10 gün eksik
2007- 354 gün eksik
2008- 120 gün eksik

hozgul

Evet günler doldu ama fazla da ödeniyor. ABO oranları düştüğü için hizmet süremin dolmasına 4 yıl daha var, bu 4 yıl boyunca prim ödenmesi emekli maaşımın en düşük seviyeden almasınımı gerektiriyor?

2003-2008 arası prim ödemesi 1000 gün civarı, 2008 den sonra fazla ödedik. primler hep asgari ödendi ama son 2 senedir asgarinin 2 katı ödeniyor, 4 sene daha böyle ödense eğer maaş düşük olur deniyor.

@asadas05

hayır sorun olmaz.kimin tam ödeniyor ki?
toplam gününüz ve hizmet yılınız tamamsa iş bitmiştir. telaşlanmayın
@asadas05

eğer asgariden priminiz ödeniyorsa ABO düştüğünden ileride alacağınız maaştanda bugüne göre bir miktar düşme olacaktır. eğer net 3500 den fazla ödenirse bu sefer tersi olur maaşınız yükselir.

asadas05

Net maaşınız 3500 civarı ise emekli aylığınızda anlamlı iyileşmeler olur ancak altında kalırsa pek bir manası olmadığı görüyoruz. Zira bu forumda yazanlar hem bu durumdan şikayet etmekte. ABO 2008 sonrası inanılmaz düştü. Düşünün ki %70 olan oran %30'lara çekildi.

Bununla beraber alacağınız emekli aylığı hakkında yorumda bulunmak kolay değil. Zira aylığı belirleyen çok sayıda parametre var.

ozgurmeric74 hozgul

merhaba,
cevabınız için teşekkürler.
sgk sitesi ile emekli-maasi sitesi arasında 150 TL kadar fark var, hangi site daha doğru hesaplıyor.
sgk sitesi 700 - emekli maası ise 850 TL

asadas05

[FONT=sans-serif]emekli-maasi sitesi daha doğru sonuç veriyor.[/FONT]

hozgul

Hocam, Sgk primleri dolan bir kişinin tazminat alarak işten ayrılması sırasında, iş yerinde ihbar süresi oluyor mu?

Benim sürem doldu çıkmak istiyorum diyelim, ihbar sürem oluyor mu?

asadas05

Sizin de işverenin de ihbar öneli bulunmamaktadır.Ancak nezaketen önceden konuşmakta yarar var.

Asadas05 arkadaşın durumundaki gibi hizmet süresi dolmadan sadece prim süresi dolması ile işten çıkış belgesi alınabilir mi?
Bu sorunun cevabını merak ediyorum bu sabah SGK'ya gittiğimde bit netlik kazanamadım bazı memurlarımız beni İşkura sevk edecek kadar bilgisizler.

tazminatlı çıkış almak için yıl ve süre dolmalı sgk ondan sonra emekli olabilir yazısı verir siz yılın dolmasını bekleyeceksiniz

mehmet-41

Tazminatlı çıkış için yıl ve süreden kastınız nedir?

Yıl demek hizmet yılı ise ona gerek yok, prim günleri doldu ise işyerine yazı verip ayrılamaz mıyız?

Asadas05 bende senin dediğin gibi biliyorum ama netleştiremedim durumu telefondan SGK alabiliyorsun dedi büroda başkası alamazsın diyor.
Mehmet Bey'in dediği doğru olabilir ama inanmak istemiyorum :)

1999 yılından sonra sgklı olmuş kişilere kıdem tazminatı yazısı vermiyor sgk bu konuda değişiklik yaptı sgk sizin hizmet süresininde dolması gerekiyor yani emekliliği bekleyeceksiniz emeklilikte işveren sadece kıdem tazminatı ve içerideki yıllık izin var ise paraya çevirip onu öder ihbar tazminatı ödemez

mehmet-41

değişiklik yapılan madde nerede?

Ben 2003 iş başı yaptım, prim günlerim doldu, hizmet süremin dolmasına 4 sene kaldı, diyelim ben şimdi ayrılmak istedim işeyerinden yazı vermezler mi bana?

Yukarıda cevap yazan arkadaşlar veriyor demişti.
@hozgul, @ozgurmeric74

Üst Alt