Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2003'de memur oldum. Engelliyim. Emeklilik şartlarım nedir?

Abdurrahim_

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Çeşitli kaynaklardan yaptığım araştırmalara rağmen ne zaman emekli olabileceğim konusunda bir türlü kesin cevap bulamıyorum. Değişik dönemlerde engelli emekliliği konusunda farklı farklı yasalar çıkmış. (506,5434,5510 sayılı yasalar gibi). İşe başlangıç anlamında da iki farklı tarih baz alınıyor. (05/08/1991 ve 01.10.2008) ve tabi engellilik derecesi de diğer bir kriter. Alo 170'i aradım bizdeki mevzuata göre 15 yılda emekli olabilirsiniz ama yine de son değişiklikleri araştırın dediler. İnternetten de araştırdığım kadarıyla Ali TEZEL gibi uzmanlar benim durumuma benzer durumu olan kimi vatandaşa 15 kimine 18 kimine de 20 yılda emekli olabileceklerini söylüyor. Anlayacağınız kafam çok karıştı:confused:yardımınıza ihtiyacım var.

Aşağıda yazacağım bilgilerime göre tam olarak ne zaman emekli olabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

* 657'ye bağlı devlet memuru olarak çalışıyorum.
*İşe başlangıç tarihim : 01.09.2003
*14 Yıl 10 Ay 20 Gün hizmetim var.
*İşe başlarken de engelliydim ve raporumu sunmuştum.
*Engel derecem yüzde 43 (ve rapor sürekli ibaresi içeriyor.)
*Vergi İndirim Belgem var. (10 yıl kadar önce almıştım.)

Şimdiden teşekkürler.

Abdurrahim_

Engelli statüsünde memur olmuşsanız, 5400 hizmet günü ile emekli olabileceksiniz.

OturanBoğa

Cevabınız için teşekkürler Bülent Bey, engelli statüsünde memur olmuştum o konuda bir sıkıntı yok. Ancak kafamı karıştıran bir iki husus var:

1-) 23 gün sonra 5400 hizmet günüm doluyor, emekliliğe başvursam emekli olabilir miyim? (01 Eylül 2018 tarihi itibariyle memurlukta 15 yılım doluyor, emekli sandığına tabiyim)

2-) https://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/119895-erken-emeklilik-tablolarindaki-haksizlik.html şurda paylaşılan Engelli Emekli Tablosuna göre 2008'den önce göreve başladığım için 20 yıl 4400 güne tabi gibi görünüyorum.

Bunlardan hangisi doğru, ben hangisine tabiyim?
Beni bu konuda aydınlatırsanız çok makbule geçecek..
Özetle öğrenmek istediğim şey 23 gün sonra emekli olabiliyor muyum yoksa 5 yıl daha beklemem mi gerekecek?

Abdurrahim_

Orası memur olmayan diğer sigortalılar için.Siz 15 yıl 5400 güne tabisiniz.

Bu tablolar sizin de benim de birçok kişinin kafasını karıştırıyor.Forumun her tarafı bunlarla dolu.Bir de vergi indirimi meselesi var.Sanki her çalışanı ilgilendirirmiş gibi yazıyorlar.Memurlar icin bu da söz konusu değil.Ben de yeni öğreniyorum.Hala da araştırmaktayım.

login

Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bu konuda çok haklısınız. Engelli emekliliği konusunda fena halde bilgi kirliliği var maalesef.

Umarım verdiğiniz bilgi kesindir. Emekli olabileceğini bilmek insana bir güven sağlıyor. Gelecek planlarını da ona göre yapıyorsun çünkü. Ben 15 yıllık devlet memuruyum. Başka sigortalı alanlarda hiç çalışmadım. Vergi indirimi belgem de var.

Abdurrahim_ burayı okur musun resmi yazı Hastanenizde görevli Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni faruk üven'in emekliliğe sevki hakkındaki SGK.Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığının yazı örneği ilişiktedir.

Adı geçenin özürlü kadrosundan göreve başladığı anlaşılmış olup, 21.03.2011-30.05.2018 tarihleri arasında memuriyette geçen 07 yıl 02 ay 09 gün, sigortalı geçen 02 yıl 04 ay 09 gün , toplam 09 yıl 06 ay 18 gün hizmeti olduğu ve 15 hizmet yılını doldurduğunda emekliliğe ayrılabileceği anlaşılmıştır.
Bilgilerinizi ve ilgiliye tebliğini rica ederim.

HOŞCAKAL

Teşekkürler sayın Hoşçakal; Sanırım SGK'dan görüş yazısı almışsınız. Sizin memuriyete başlama tarihiniz 2011 mi yoksa 2008 öncesi mi? Bu önemli. Eğer 2008'den önce başladıysanız bizim durumumuz birebir örtüşüyor demektir ve ben de aradığım cevabı bulmuş oluyorum.:)

Abdurrahim_ 2011 de başladı yazı arkadaşımın kendi kurumuna yazdı cevap böyle geldi..

ayrıca bir başka arkadaşım dün emekli oldu o başlayış 2002 . lise mezunu 34 bin tl ikramiye 1.987 tl maaş 16 yıl

HOŞCAKAL,
34 bin tazminat çok az değil mi ya bunları gördükçe memurların kamu daimi işçisi olası geliyor. Kamu işçisi bu çalışmaya en az 100 bin tazminat alırdı.

officer
15 yıl 4 ay çalışmış eğer 25 yıl çalışsaydı 70 bin tl ikramiye alacaktı

İlginiz için teşekkür ederim arkadaşlar. İyi ki https://www.engelliler.biz sitesi var. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla 15 hizmet yılıyla emekli olabiliyorum.

Burdan şöyle bir sonuç daha çıkıyor: Eski memur diye anılan 2008 öncesi engelli olarak göreve başlayan memurların "Engelli Emeklilik Tablosu"na takılmaması gerekiyor. Onlar için lehlerine olacak şekilde farklı/eski bir düzenleme uygulanıyor.

Üst Alt