Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2004 işe giriş ve %40 rapor ile yeni düzenlemeye göre emeklilik şartlarım nedir?
Merhaba ,
Sürekli takip ediyordum. üye olmak bu zaman kısmetmiş. Ben 2004 yılında özel bir bankada çalışmaya başladım.
bankanın emekli sandığına üyeyim. 17 yıldır kesintisiz çalışıyorum. 18 yılı doldurmayı bekliyordum.
bende ağır uyku apnesi %35 ve diyabetus mellitus %20 ve bel boyun fıtık var. %40 üzeri oluyordu. hatta %50 ama. acelem olmadığı için bekletiyordum. yeni yasa beni nasıl etkileyecek kafam karıştı. yardımcı olabilir misiniz ?
saygılarımla..
Merhaba ,yeni yapılan değişiklik bir yönetmelik değişikliği olup kanun değişikliği değildir.
Siz 506 sayılı mülga kanunun geçici 20. maddesi ile kurulan bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçisiniz.
Yani 4A-İşçi statüsüne tabii olarak Engelli Vergi İndirimi İle Emekli olabilmeniz nedeni ile 28.09.2021 tarihinde değişikliğe uğrayan yönetmelik sizinle ilgili değildir.
benim vergi indirimim vardı ama 1 ekimdesonradan olan hastalıklarımı ekletmek için yeniden engelli raporu almak için sürece başladım halaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa alamadım tüm işlemler geçen pazartesi bitti.şimdi ben 2005 te alınan rapor ve vergi indirimi hakkım olan emekliliğimi kaybetmiş mi oldum ? aralıkta olacaktım.
Teşekkür ediyorum.bilgilendirme için fakat bir şeyi sonradan farkettim.
E-Devlet üzerinden çalışma hayatım kısmından kontrol ettiğimde 2015 yılından itibaren 4a başlangıç görülmektedir.altı yıl yedi ay geçmiş üzerinden.banka da çalışmaya devam ediyorum. Bu emekli sandığındaki çıktığım anlamına mı geliyor acaba ? Anlayamadım. Bilginiz var mıdır bu konuda
Saygılarla Bilgi Hazinedir
Merhaba,yeni yönetmelik devlet memuru olup henüz engelli sağlık kurulu raporunu kurum ile ilişkilendirmemiş veya SGK kurumu bünyesinde bildirmemiş herkese etki etmesi yüksek bir ihtimaldir.
Bu durumların netleşebilmesi için yakın zamanda yayınlanacağı düşünülen SGK genelgesi veya SGK kurum içi tebliğ ile bu durumların netleşeceğine ve her konunun aydınlanacağına inanıyorum.
Anlayabilmek için daha açık bir soru ile ilettiğiniz anlamak istiyorum.
2015 yılından itibaren SGK hizmet dökümünde 4A-işçi statüsünde gözükmeye başladığınızı ve 2015 den bugüne kadar artık 4A-İşçi statüsünde SGK primlerinizi SGK hizmet dökümünde görebildiğinimiz söylüyorsunuz?
Size bu konuda açıklayıcı bir bilgi paylaşmak istiyorum.SGK hizmet dökümünüzde (barkodlu olan) dökümün en solunda bulunan sigorta kolu bölümünde 2015 den sonra gördüğünüzü söylediğiniz ve hala devam ediyor ise kutucuklar içinde ay bazına alt alta (4A )'mı yazmaktadır yada (GM20) mi yazmaktadır.?
Sorularıma yanıt verebildiğiniz duruma sizi doğru bilgi ve paylaşımları sağlayacağım.
Siz şu an banka emekli sandığına tabii çalışıyor ve priminiz banka özel emekli sandığına yatıyor şeklinde anlıyorum.
Bundan önceki durumlarda banka özel emekli sandıkları sigorta primlerini SGK kurumuna bildirir ancak biz vatandaşlar bunu e devlet sisteminde göremezdik.Ancak anladığım kadarıyla artık banka özel emekli sandıkları aylık olarak aynı 4A-İşçi statüsünde olduğu gibi ödenen sigorta primleri e devlet sistemini yanstılıyor.
Belirtiğim gibi güncel olarak takip ediliyor ise sizin için daha kolay olacaktır.Çünkü eski yöntemlerde bir siz hizmet birleştirmesi adı altında bir işlem yapacaktınız emeklilik işlemleri esnasında.Şu an bahsettiğiniz durum e devlette hizmet birleştirmesi işlemi sonucu her hizmetin e devlet dökümlerine yansımadır ve bu durum sizin için büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Bunların yanında size bahsettiğim SGK hizmet dökümünde bulunan her ayın en solundaki sütunlarda bulunan sigorta kolu bilgisi ,kişilerin 4A ise İşçi ,4B ise Bağkur-Esnaf ve 4C ise Devlet Memuru olarak adlarına sigorta primi yatırıldığını göstermektedir.
Sizinde bahsettiğimiz gibi GM20 yazıyor olması bir önceki yazımda belirtiğim gibi Bankaların ve diğer kuruşların özel emekli sandıkları 506 sayılı mülga kanunun Geçici 20. maddesin ile kurulan sandıklardır.SGK kurumu bu kurumları belirlemek ve tüm belgelerde ayırabilmek adına kanun maddesinin kısaca adını yani GM20(Geçici Madde 20) şeklinde ifade etmektedir.
Bu bağlamda anladığım kadarıyla siz hala GM20 sigorta kolu bağlı yani Banka Özel Emekli sandığına tabisiniz.
çok teşekkür ediyorum bilgilendirmeniz için.
Ben emekli sandığından devam ediyorum. Ve sanırım yeni çıkan değişiklik beni bağlamıyor ve ben balthazard sisteminden devam ediyorum.doğru anlamışımdır umarım.
Saygılar
Söylediğiniz gibi banka özel emekli sandığı ilişkiniz (GM20) sigorta kolu açıklaması ile devam ettiği ve 28.09.2021 tarihli yönetmeliğin Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemleri ile ilişkisi olmadığını biliyorsunuz.
Banka özel emekli sandığı ile emeklilik işlemlerinizde yine banka özel sandığı emeklilik servisi ile iletişime geçerek merak ettiğiniz ,aydınlatılması gereken her konuda iletişime geçmenizin işinizi kolaylaştıracağına inanıyorum.