Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2004 işe giriş ve %50 ortopedik engelli ile emeklilik şarlarım nedir?

byilmaz21

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
4
% 50 Ortopedik engelliyim. 10 Ekim 2004 tairihinde özel sektörde sigorta girişim oldu ve 50 gün sigortalı çalıştım. Daha sonra 24 nisan 2013 te milli eğitime atandım ve hala çalışmaktayım.

E-devlet hizmet takip programında şöyle bir ibare yer almakta

'' Emeklilikte 16 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde 12 yıl hizmeti doldurdugu takdirde emeklilige hak kazanır.
65 Yas Sınırına Tabi Olup 26.02.2049 Tarihine Kadar Çalısabilir.''

Sorum şu ben ne zaman emeklilik başvurusunda bulunabilirim ?

12 yıl hizmetim 24 Nisan 2025'te doluyor o zaman emeklilik başvurusunda bulunabilir miyim. O zaman emekli olursam özel sektörde de maaşım kesilmeden çalılmaya devam edebilir miyim ?

Son düzenleme:
byilmaz21

Emeklilik tarihi geldiğinde %50 ve üzeri orana sahip rapor alabilmek şartı ile (10 Ekim 2004 +) 16 yıl 4320 primle emekliliği hak edeceksiniz.

Emekli olduktan sonra maalesef maaşınızı kestirmeden çalışamazsınız.

bagkur.PNG

OturanBoğa

Bülent Bey ben emekli olduğumda tekrar çalışırsam neden maaşım kesiliyor ben tam anlamadım ben malülen emekli olmuyorum ki emekli sandığından engelli emeklisi oluyorum ?

Bir avukatlık bürosunun sayfasında engelli emeklilikte çalışılırsa maaş kesilmez deniyor. linki burda

Linki Tıklayın

Ayrıca benim sigorta giriş başlangıç tarihim özel sektör baz alırak mı hesaplanıyor yoksa kamuda başladığım tarih mi baz alınıyor ?

Son düzenleme:
byilmaz21

Haklısın, günün son yanıtını hatalı değerlendirmişim. Doğrusu şudur:

"5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kamu görevlilerinin emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlamaları, çalıştığı işyeri ve statüye göre farklı sonuçları bulunmaktadır.

4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin 4/1-(a) kapsamında yeniden çalışmaya başlaması durumunda;
Özel sektörde 4/1-(a) kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmemekte, SGDP’ye tabi çalışabilmektedir. Ancak kamuda 4/1-(a) kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmekte, aylıklarından tüm sigorta kolları için prim yatırılması gerekmektedir. (SGDP yatırılamaz.)
Emekli veya yaşlılık aylığı almakta iken kamuda yeniden göreve girenlerin aylıklarının durumu 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30 uncu maddesi ile düzenlenmiştir. Bu hükmün ikinci fıkrasında aylığı kesilecek olanlar, dördüncü fıkrasında ise aylığı kesilmeksizin çalışabilecek olanlar belirtilmektedir.
5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında sayılan işyerlerinde yani kamuda 4/1-(a) kapsamında çalışılması durumunda aylıklar kesilecektir. Bu kişilerden uzun ve kısa vadeli primler ile genel sağlık sigortası primi alınacak olup, sosyal güvenlik destek primi alınmayacaktır.
Bu durumun tek istisnası 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (f) bendine göre “Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler”dir. Bu kapsamdakilerin hem aylıkları kesilmemekte, hem de SGDP kapsamında çalışması mümkün olmaktadır.

4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin 4/1-(b) kapsamında yeniden çalışmaya başlaması durumunda;
6663 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun Geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırıldığından, 29.2.2016 tarihinden itibaren bu kişilerin emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecektir.

4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin 4/1-(c) kapsamında yeniden çalışmaya başlaması durumunda;
Emekli aylığı almakta ikin Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışılması durumunda aylıklar kesilecektir. Bu kişilerden uzun ve kısa vadeli primler ile genel sağlık sigortası primi alınacak olup, sosyal güvenlik destek primi alınmayacaktır."
Kaynak: SGK

OturanBoğa

Bir sorum daha vardı Bülent Bey benim emekli sandığından emekli olmam için sigorta başlangıcım özel sektör mü baz alınacak yoksa kamu girişim mi baz alınacak ?

Saygılar

Son düzenleme:
@OturanBoğa

Merhaba Bülent Bey bugün SGK İl Müdürlüğüne gittim orda ki Şef ya da müdür her kimse bana diyor ki ''senin emekli olabilmen için kamuda 16 yıl boyunca çalışman gerekir''. ''Özel sektör girişin sigorta başlangıç süresi olarak sayılmıyor ve kamuda 16 yıl boyunca prim ödemelisin.'' kafamı karıştırdı anlamadım. Hitap taki ''Emeklilikte 16 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde 12 yıl hizmeti doldurdugu takdirde emeklilige hak kazanır.'' ifadesinin yanlış olduğunu düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

OturanBoğa

İyi günler Bülent Bey;

Son birşey sormak istiyorum daha önce de yukarda belirtmiştim ama birşey daha öğrenmek istiyorum ben % 50 Ortopedik engelliyim. 10 Ekim 2004 tarihinde özel sektörde sigorta girişim oldu ve 50 gün sigortalı çalıştım. Daha sonra 24 nisan 2013 te milli eğitime atandım ve hala çalışmaktayım.

Ben emekli olursam 5434 sayılı kanuna mı tabiyim yoksa 5510 sayılı kanuna mı tabiyim ? Ben emekli olursam 1500 TL taban aylık mı alacam yoksa 3275 TL mi alacam ?

byilmaz21

Evet kardeşim, bozdur bozdur harca. Allah devlete zeval vermesin. İtibar için üzerimize düşen neyse boynumuz kıldan ince. Biz simit yer yine sağ kalırız.

Platon çok güzel özetlemiş ''Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilemez...'' diye

Böyle birşey nasıl olur, 1500 TL emekli maaşı mı olur ya bunlar akıl tutulması yaşıyor. Ya ben Devlet memuru olarak normal şartlarda emekli olacam ve 1500 tl emekli maaşı alacam. Devlet açık açık hak ihlali yapıyor. Hakkımızı gasp ediyor.

Ben dava açacam gerekirse AİHM'e kadar götürecem burada açıkça bir hak ihlali var. Sen vatandaşa emeklilik hakkı veriyorsun ama yaşama hakkını elinden alıyorsun. Böyle saçmalık mı olur arkadaş ya olacak gibi değil.

Vergi indirimi raporum iki hastalıktan % 72 ise hangisi geçerli

İyi günler vergi indirimine başvurdum % 50 ortopedik ikinci hastalıktan % 45 psikolojik toplamda % 72 engelli raporu verildi. Raporumun yüksek olmasının engelli emekliliğime olumlu veya olumsuz ne gibi etkileri olur. Yani Ben engelli emekliliğe başvurursam psikolojik durum için tekrar kontrol için çağırırları mı eğer öyle ise sadece ortopedik olan rahatsızlığımdan dolayı engelli emekliliği olacam % 50 ortopedik engel durumundan emekli olursam ne gibi artısı veya eksisi olur ?

byilmaz21

Raporun/emekliliğin süreli olmasına neden olan tanı olmadan da emekli olunabiliyorsa, şüphesiz öyle yapmak daha doğru olur. Yani sadece ortopedik sakatlık emekliliğe yetiyorsa, o raporla emeklilik başvurusu yapın, psikiyatrik değerlendirmeyi belirtmeyin rapor alırken

Merhaba Bülent Bey sizin gösterdiğiniz tabloda sanırım benim durumuma uyan ''Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar'' kategorisine giriyor. Benim engel durumum sağ bacak diz üstünden kayıp. Sizin gösterdiğiniz Hastalık listesinde 18. sayfanın

G.ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBINA NEDEN OLAN ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİK HASTALIKLAR başlığı altında

b) Alt Ekstremite Amputasyon Düzeyi bendinde

3. Diz üstü kısmında maddenin
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Tek taraflı diz üstü orta ve distal

şıkkı mevcut. Benim durumuma uyan bu peki bunun emeklilikte bana ne gibi bir katkısı olacak ben 2013 yılında 4/C memur olarak göreve başladım. İlk sigorta girişimde 2004

OturanBoğa

Üst Alt