Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2004 sigorta girişim var. Elimdeki 2004 tarihli raporla emeklilik işlemlerini..?

Mrcrowley

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Emeklilik günüm gelince herkes gibi en uygun şartlarda emekli olmak istiyorum. sitedeki değerli arkadaşların yönlendirmesi ile daha doğru bilgi edinmek için yazıyorum.

2002 yılında karaciğer nakli oldum aynı zamanda ülseratif kolit hastaıyım. 2004 yılı ilk sigorta başlangıcım. işe girerken aldığım %86 lık raporu çalıştığım kuruma verdim o zaman bir 10 yıl lafı konuşulmuştu ama sanırım benim durumum malulen değil sgk başlangıcım sonradan oluştuğu için engelli emeklilik olacak? 3600 günü geçtim. 2019 yılında 15 yılım doluyor. Bu durumda mevcut %86 lık raporumla başvrabilir miyim? oldukça eski bir rapor olacak malum bunu değiştirmem istenir mi? istenirse daha düşük bir rapor verip beni ortada bırakırlar mı diye de endişe ediyorum bir yandan. bir de emekli-maasi. com sitesinden ara ara hesaplattığımda alacağım aylığın arttığını görüyorum. 2019 yılında emekliliğm geldiğinde çalışmaya devam edersem , emekli olunca alacağım aylık artmaya devam edecek mi?

teşekkürler.

Mrcrowley

Evet, siz malulen değil, raporunuza karşın erken Yaşlılık emeklisi olacaksınız.

Var olan raporunuz bir işinize yaramaz. Vergi indirimi için çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu defterdarlığa gidip sakatlık indirimine başvuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Oradan verilecek rapora göre işlem başlayacak.

Karaciğer transplantasyonlu hastalarda Özür Oranı %70 oranına Tablo 7’de belirtilen sınıflandırma kriterlerinden takdir edilen özür oranlarının Balthazard Formülü ile eklenmesi ile kişinin özür oranı elde edilir.

Tablo 7- Karaciğer hastalığına bağlı oluşan kalıcı bozuklukları sınıflandırma kriterleri.
Sınıf 1
Sınıf 2
Sınıf 3
Sınıf 4
Özür Oranı % 15
Özür Oranı % 30
Özür Oranı % 50
Özür Oranı % 95
Devam eden karaciğer hastalığı objektif bulguları var.
Son üç yılda karaciğer hastalığına bağlı semptom veya asit, sarılık, özefagus varis kanamasına dair öyküsü yok
Ve
Beslenmesi iyi ve gücü yerinde
Ve
Biyokimyasal çalışmalar minimal fonksiyonel rahatsızlığı gösterir
Veya
Bilirübin metobolizmasının primer hastalıkları.
Kronik karaciğer hastalığının objektif bulguları var. Karaciğer hastalığı semptomları veya son üç yıldır oluşan asit, sarılık, özefagus varis kanamasına dair öyküsü yok
Ve
Beslenmesinin iyi ve gücünü yerinde
Ve
Biyokimyasal çalışmalar sınıf 1’dekilere göre daha ciddi karaciğer hasarını işaret eder.
İlerleyici kronik karaciğer hastalığı objektif bulguları veya son yıl içinde oluşan sarılık, asit veya özefageal veya gastrik varis kanaması öyküsü
Ve
Beslenmesi ve gücü zayıf
Veya
Aralıklarla meydana gelen hepatik ensefalopati.
İlerleyici kronik karaciğer hastalığı objektif bulguları veya hepatik yetmezliğin santral sinir sistemi belirtileri ile olan sürekli sarılık veya gastrik veya özefageal kanama
Ve
Beslenme bozukluğu ve güçsüzlük.

merhaba, üzerinden 3 yıl geçmiş emeklilik tarihim oldukça yaklaştı (3 aydan az) , o yüzden tekrar sorma gereği hissettim.

alo 170 i aradığımda mevcut raporunuzda "sürekli" işaretli ise bu raporu kullanabilirsiniz dedikleri için tekrar soruyorum aslında. evet sürekli işaretli ve rapor oranı %86 ancak rapor tarihi 2006. yine de kullanabilir miyim?

bu arada %80 i geçmekte sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum mevcut rahatsızlıklar üzerine birçok yeni şey eklendi.(%90 ı geçerim büyük ihtimalle) ancak halihazırda bu raporu kullanabiliyorsam hastane ile tekrar uğraşmayayım diyorum?

yardımlarınız için teşekkürler.

Mrcrowley
Kurum demişsiniz, 4C li devlet memuru sunuz, 4A lı mısınız önce bunu açıklığa kavuştursak.

Mrcrowley
Sigorta başlangıç tarihiniz 2008 öncesi olduğu için erken emekliliğiniz 193 sayılı gelir vergisi kanununun 31.maddesi kapsamındaki vergi indirimi şartına bağlanmıştır.
Emeklilik için direkt rapor ile müracaat edemezsiniz, vergi indirimi edinmek zorundasınız. Vergi indirimi başvurusu için de sigortalı bir işte çalışıyor olmak gerekmektedir.
Elinizdeki rapor vergi dairesi tarafından kabul edilmez.
Onun için henüz çalışıyorken bir an önce yeni rapor alın ve vergi indirimine başvurun.
1.derece vergi indirimi aldığınız takdirde 15 yıl ve 3600 prim gün sayısı şartları ile emekli olabilirsiniz.

Ufukalp
peki teşekkürler. bunun da doğru yolu ilk önce çalıştığım yerin bağlı olduğu vergi dairesine gidip onların hastaneye yönlendirmesi değil mi? tüm işlemlerim/kayıtlarım ege üniversitesinde. vergi indirimine başvurmadan önce ege üniversitesine giderek rapor almam ve sonra vergi indirimine başvurmam uygun mudur?

Mrcrowley
Evet uygundur.
Bireysel başvuru ile alınmış raporlar vergi dairesi tarafından kabul edilir. Elinizdeki rapor kabul edilmez dememin sebebi çok eski oluşudur. Vergi dairesi Mart 2013 yönetmeliğinden sonra, bu yönetmelik hükümlerine göre alınmış raporları kabul ediyordu. Sizinki oldukça eski.
Raporunuzu alın, işyerinden de orada çalıştığınıza dair belge ile birlikte vergi dairesine başvurun.
Buna hemen başlayın derim, çünkü zaten vergi indiriminin Ankara Maliye Merkez Sağlık Kurulu tarafından onaylanıp gelmesi yaklaşık 4 ayı buluyor.

Merhaba,

raporumu aldım(%94, 5 yıl süreli olarak). vergi dairesine de ekim sonunda başvurdum. maliyeye gönderildi. onaylanıp gelmesini bekliyorum. sanırım mart ayını bulacak. kafamı kurcalayan bir konu hakkında daha bilgi alabilir miyim? rapor tarihi eylül , vergi indirimi için başvurum ekim, vergi indirimi sonuçlandığında ve maaş bağlandığında bu tarihlerin toplu emekli aylığı ödemesi almak için bir anlamı olacak mı? yoksa vergi indirimi sonrası sgk'ya başvuru tarihi mi geçerli olacak? teşekkürler.

Mrcrowley...hocam sgk nın sisteminde emeklilik başladığı tarihden maaş alacağınız tarihe kadar birikmiş hakediliş ne varsa ilk maaşınız da alırsınız...soruyu yanlış anlamadıysam eğer?..hayırlı olsun bu arada.

teşekkür ederim. ama işte o emeklilik başlangıcı olarak hangi tarihi alıyorlar? vergi indirimi başvurusu mu yoksa bu süreç vergi indirimi ankara'dan onaylandıktan sonra mı başlayacak?

Mrcrowley
Rapor almış olmanız ya da vergi indirimi hakkı elde etmiş olmanız size emekli maaşı sağlamaz.
Bunun için vergi indirimi ile birlikte emeklilik için gerekli bütün şartları tamamlamış ve SGK'ya tahsis talebi için başvurmuş olmanız gerekmektedir.
Önce vergi indiriminiz sonuçlanıp gelecek, ondan sonra eğer bütün şartlarınız uygunsa emeklilik için SGK'ya başvuracaksınız.
Emekli maaşınız sizin emeklilik için SGK'ya başvuru yaptığınız tarihi izleyen ayın birinci günü itibariyle başlayacaktır.

Ufukalp. Uzun ayların ardından nihayet raporum %94 devamlı olarak onaylandı. Çalıştığım işyerine e tebligat da geldi. 2 sorum olacak size,, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
1.Bu gelen yazı ile online başvurma imkanım bulunuyor mu yoksa direkt SGY giderek çıktı alıp onları mı götürmeliyim? Yarın izinliyim gerekliyse bunu hemen yarın yapayım.
2.Çalıştığım şirketin personel işleri mümkünse şimdi başvurma Temmuz ya da Ağustos sonu yapman daha doğru olur kıdem tazminatı rakamı yükselecek çünkü diyor.

15 yıllık çalışanım. tazminatımı alıp tekrar aynı yerde çalışmaya başlayacağım. hangisi benim için daha avantajlı olur. hemen başvurmak mı yoksa kıdem tazminatı rakamının yükselmesini beklemek mi. tavandan yatıyor bu arada.

Mrcrowley
Emeklilik için e-devletten başvuru mümkün olsa da vergi indirimi belgesini 15 gün içinde fiziki olarak teslim etmeniz gerekiyor. Dijital ortamda mevcut belgelerin fiziki teslimi gerekmeyebilir, ancak ben olsam vergi indirimi belgemi alır, çıkışımı yaptırır gider bizzat başvururum, aklımda hiç bir soru işareti de kalmaz.
Şirket yetkilinizin tavsiyesine uyun. Temmuzda maaşınız zamlanacak ise bir kez zamlı maaş aldıktan sonra Temmuz ya da Ağustos sonu başvurun. Çünkü kıdem tazminatı her zaman için son maaş üzerinden hesaplanır.
Tekrar giriş yaparken şuna çok dikkat edilmesini sağlayın, zira hatalı işlem ile emekliliğin iptal edildiği çok örnek var.
İşe alım bildirgesinde mutlaka emekli çalışan işaretlenmeli, ve primler kesinlikle uzun vadeli sigorta kollarına değil, sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsayan SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) olarak ödenmelidir. Tek bir gün bile normal prim yatarsa emekliliğiniz iptal edilir.

Üst Alt