Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2004 ssk girişi, 2600 prim ve 2. derece vergi indirimi ile ne zaman emekli olabilirim

Konular
12
Reaksiyonlar
0
[FONT=Calibri]benim % 40 engelli sağlık raporum var. % 60 vergi indirimim var.2004 SSK girişliyim.şu an çalışıyorum 2600 prim günüm var.1050 prim boşluğum var. sizden öğrenmek istediğim: ( emekliliğe dair çeşitli prim günü ve sigortalılık süresi yazıyor internette )

- % 60 vergi indirimiyle ben 2. derece engel grubunda mı değerlendiriliyorum,yoksa sağlık rapor oranı %40 la 3.dereceyle mi değerlendiriliyorum
- Eğer % 60'la değerlendiriliyorsa; ilk işe girerken bu vergi indirimi oranıyla başladım,
- sigortalılık süresi kimi sitede 15 yıl , kimisinde 18 yıl , kimisinde 20 diye geçiyor...
[/FONT]
[FONT=Calibri]- prim günü olarak da kimi sitede 3600 , kimisinde 3960 kimisinde 4000 diye geçiyor [/FONT]
[FONT=Calibri]
[/FONT]

[FONT=Calibri]01.10.2008 gününden önce işe girmiş eski SSK’lılarda geçiş süreci
Kanun’un geçici 10 uncu maddesine göre;
1-01.10.2008 gününden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 53 üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, “en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.”
https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5489.html

- 01.10.2008 gününden önce işe girmiş eski SSK’lılarda geçiş süreci

1-01.10.2008 gününden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 53 üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar”.

engelli emeklilik tablosunda ise; % 60 engelli emekliliğine .
18 yıl ; 4000 prim yazıyor.

,
( burda bahsedilen derecede (2/3 oranında) : yüzde kaç özürlü oranı oluyor ?
Birde şunu sormak istiyorum .1050 prim boşluğunu borçlanma imkanım olur mu ?

Bu bilgiler ışığında benim durumum hangisine uyuyor, aydınlatırsanız sevinirim...[/FONT]

Doğum tarihiniz ne?
İlk işe giriş staj mı yoksa tam mı?

cevabı siz yazmışsınız..
Vergi indiriminizin onaylandığı gibi %60 oranında işlem görülecek.

engelli emeklilik tablosunda ise; % 60 engelli emekliliğine .
18 yıl ; 4000 prim yazıyor.

erkeklerde askerlik borçlandırma olur bayanlarda ise doğum borçlandırması olur. Onun dışında olmaz..

- 01.10.2008 gününden önce işe girmiş eski SSK’lılarda geçiş süreci

1-01.10.2008 gününden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 53 üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar”.

bu madde ne oluyor ben bunu tam anlamadım ;
malûl sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar”.
bu kimleri kapsıyor...

şimdi bugün itibari ile kaç yaşındasın?
OFFİCER adında arkadaşımız sormuş okumuşsunuzdur umarım..

BİZDEKİ Amaç sizin soruya cevap vermekse;
sizdeki amaç bize tam bilgi vermeniz gerek.

Eksik sizlerle ilgili bilgi vermissiniz ve karşılığında kapsamlı bilgi istiyorsunuz...

Son soruya cevabım bu 65 ve yukarı yaşında iseniz faydalanırsnız.

vergi indiriminize tabii olduğunuz oran geçerli. Sonradan alınan oran düşmesi vergi indirimini etkilemez. 2 dereceden işlem yapılacak: Emekliliğiniz 18 yıl ve 4000 gün prim ile emeklisiniz..

İşe başlarken hiç sakatlığınız olmadığını rapor ile belgelerseniz o zaman Malül emekli olabilirsiniz. 10 yıl 1800 prim yetiyor.
yada iş başlarken sakatlığınızın %59 altına olduğu belgelerseniz; buna rağmen SGK red eder ve mahkemeyi kazanırsanız 10 yıl 1800 gün prim yetiyor.

ÇÜNKÜ vergi indiriminiz %60 ile onaylandı bir kere..

malûl sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun “en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar”

Burada bahsedilen 2\3 oran yüzde kaça tekabül ediyor ve bu madde kimleri kapsıyor...

eski madde o: yenisi %60 yetiyor..
Siz eski maddeyi soruyorsunuz.

Cevaplayayım: İşe başlarken hastalığı olan biri atıyorum böbrek hastası
yani 2/3 oranında veya daha fazla sakatlığı bulan kişi nasıl emekli olacak?

Dedim ya; ilk defa sigortalı olarak işe başlamadan sakatlığı varsa bu 2/3 oranında veya daha fazla ise;
15 yıl ve 3600 pirim tamamladığında yaşları ne olursa olsun emekli olur.

2/3 oran yaklaşık %64 e tekabül ediyor.

eski madde olduğu için günümüzde geçerliliği yok.
siz yeni verilen listeye tabiisiniz..

HALA siz 18 yıl ve 4000 gün primlerinize tabiisini ve tamamlanmalısınız..

Başka soru varsa alalım..

çok teşekkürler allah razı olsun verdiğin bilgilerden ötürü ; telden okuyup yazıyorum o yüzden karışıklık olabiliyor...hakkınızı helal edin..

son bir soru;eski yasaya tabi olabilmem için hangi yılda ssk girişim olması lazımdı onu merak ettim, verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkür ederim....

Üst Alt