Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2005 sigorta başlangıcım var. Rapor oranı %87 oldu. emekli olabilir miyim?

ilko

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
bilgi edinme
öncelikle selamlarımı sunarım ve sizi umarım rahatsızlık vermediğimi düşünerek size bilgilenmem açısından yardım istemekteyim.
ben doguştan (8;5 aylık)iken hemofili A teşhisi konulmuş.işe ve sgk ilk başlama yılım 01.2005 yılıdır.işe girişimde %50 engelli olarak girdim fakat bir teftiş sonunda vergi muafiyetinden yaralanmadığım belirtilmiştir.bunun sonucunda 2009 yılında hastaneye sevk edilip heyete girdim.daha sonra iş yerine %91 den %87 düşürülmüş bir rapor sonuçu yollanmış ve 1.dereceden vergi indiriminden yararlana bilecegim söylendi.şu anda vergi indiriminden yararlanıyorum.
fakat şu anda rahatsızlıgımın ilerledigi ve eklemlerde hasarlar bıraktıgı aşikardır.bunun neticesinde malulen emeklilik şansım varmı.
3442 pirim günü
2005 işe ve sgk başlangıçı
beni aydınlatır ve yol gösterirseniz minnettar kalırım . .TEŞEKKÜRLER...

ARTIK ZOR ÇALIŞMAKTAYIM

Verdiğin bilgiler ışığında sadece engelli emekli olabilirsiniz.
Sizi malül emekli etmezler.

teşekkürler yardımınız için dava açsam bir sonuç elde edemezmiyim.sonuçta ilerleyen bir rahatsızlık ve eklemlerde hareket kısıtlılığı yaratmakta.

Dava açsanız bile kaybedip başa dönersiniz.. Denemeye değer mi bilmiyorum...
İlk defa ÇAlışmaya başladığınız da en fazla %59 oranında işgücü kaybı olması gerek. Yada %59 dan az olması gerek ki dava açıp kazanasın ki %87 den yukarı doğru gidiş de SGK bin türlü bahane bulabilir.

ben olsam 15 yıl bekler engelli emekliliğimi talep ederim.

2020 de emekliliği mi talep ederdim...

bu arada hatırlatayım primleriniz eksik 15 yıl ve 3600 prim ile emeklilik yetiyor size.
3600 primleri tamamldığımda işyerinden çekilirdim.. 2020 ylı geldiğine ir yerde çalışıyor gösterilip emeıklilik mürcaatına başladım..

o zaman şu şekil yol izleye bilirmiyim
5 ay daha çalışıp 3600 doldurup iş ten çıkmak.daha sonra özürlü maaşı alarak 2020 beklemek.senem dolunca emeklilik dilekçesini vermek.
( böyle bir şans varmı )

Pirimlerim rahatsızlıktan dolayı aldığım rapor ve ücretsiz izinlerden dolayı eksik

malulen emeklilik için en az % 60 rapor olması gerektiğini biliyorum.siz bu kategoriye giriyorsunuz gibi.araştırınız.

özürlü maaş verirler mi bilmem ama benim önerdiğim yol öyle.. pimleri tamamla işten çık, ve yıl tamamlanmasını bekle yönünde..

sgk bu konuda yardımcı olabilir mi. yoksa bu işleri takip eden bir avukata danışsam daha mı sağlıklı olur.

Erol bey çok teşşekkür ederim

SGK mallülen emeklılık sartları 1800 gün yatmış prim ve 10 yıllık sigorta başlangıcıdır ve en az %60 oranında engelılık durumu arar.. SGK emeklılık servisine başvurursan görevli şartlarının haiz olup olmadığını belirtir . Şartlar uygunsa seni hastaneye rapor alman için gönderir .

ilko

İlk sigortalı olduğunuz tarihte % 50 raporunuz var idiyse, rahatszlığınız ilerleyen yıllarda ilerlemiş ve maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeye geldiyse, bu durumda malulen emeklilik hakkınız var.
SGK bu hakkı vermemek için elinden geleni yapar. Bugün maluliyetinizi gerektiren hastalığın ilk sigortalı olduğunuz tarihte de olmasını malulen emeklilik red gerekçesi olarak sayar. Ama bu yasal değildir! Böylesi bir red kararına karşı dava açarsınız (yedeğiniz olsun diye ben olsam bu işleme başlamadan önce 3600 gün primi tamamlardım)

Size red yazısı geldiğinde şu gerekçeyle karara itiraz edin (Eğer itirazınız yine olumsuz sonuçlanırsa, şu karara dayanarak hemen dava açın: http://www.engelliler.biz/forum/eme...a-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html):

xxx tarihli yazınızda malulen emeklilik başvurumun "işyerine maluliyetimi gerektiren arıza ile girdiğim" gerekçesiyle reddedildiği tarafıma bildirilmiştir. Bu gerekçe 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na da, 28727 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne de aykırıdır. Şöyle ki;

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 25. maddesi "4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır." der.
Bunun istisnasını da hemen devamındaki fıkrada "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz." şeklinde sınırlar.

Görüldüğü üzere kanun maddesi maluliyeti gerektiren rahatsızlığın doğuştan olup olmadığına ya da ilk sigortalı olunan tarihte bulunup bulunmadığına bakmaz; % 60 işgücü kaybının ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bulunup bulunmadığına bakar.

2- Aynı şekilde 3 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 9 maddesinin 2/B fıkrası da 5510 sayılı kanunun 25 maddesindeki ifadeye açıkça uyarak "Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği [...] Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır." der.

Bir başka ifadeyle rahatsızlık doğuştan olsa dahi, ilk sigortalı olunan tarihte % 60 ve üzeri işgücü kaybı yoksa ve/fakat rahatsızlık zaman içerisinde ilerleyerek kişinin çalışmasına engel olacak % 60 ve üzeri işgücü kaybına neden olacak seviyeye ulaşmışsa, bu kişi malul sayılır.

3- Nitekim Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin de bunu açıkça onayan kararı bulunmaktadır (2008/9350 E.N , 2009/14801 K.N.)

Sonuç olarak, ilk defa çalışmaya başladığım tarihte % XX olan çalışma gücü kaybı oranım zaman içerisinde ilerleyerek MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyeye yükelmiştir. Malulen emeklilik talebiyle kurumunuza başvurduğumda kurum kayıtlarınıza girmiş olan raporumda bu açıkça görülmektedir.

İş bu gerekçelerle malulen emeklilik başvurumun yeniden değerlendirilerek tarafıma aylık bağlanmasını arz ve talep ederim

Üst Alt