Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2005 sigorta girişi ile ne zaman emekli olabilirim?

Crow81

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba, malulen emeklilik ile ilgili birkaç sorum var bildiklerinizi paylasırsanız sevırınım.

sigorta baslangıcım 2000 yılı. öğrencıyken baslatmıstım. 2000 ile 2005 tarıhleri arası çalısmadım.
2005'de ozel bır bankaya gırdım ve halen calısıyorum 16yıl 5900 prım gunu oldu...
3.derece

malulen emeklılık ıcın bıldıgım kadarıyla 18yıl ve 4100 prım gunu ıstenıyor.
benım baslangıc 2000 yılı yanı 21sene oluyor..degerlendırme yapılırken buna mı dıkkat edılır yoksa son calıstıgım işyerındekı 16 yıl mı dıkkate alınır eger oyle ise 18yılı karsılamadıgı ıcın hak kazanamam mı.

2.sorum; benım dogustan gelen bır kalp rahatsızlıgım varmıs. bunu işe girdikten yaklasık 10 sene sonra ogrendım. bu dogustan gelen durum benım malulen emeklı olmama engel mıdır? malulen emeklı olmak ıcın iş gormezlık durumunun ıse basladıktan sonra mı olusması gerek?

bilgilerinizi rıca ederım.iyi gunler.

Şimdi malulen emeklilik ayrı engelli emekliliği (yanı adı yaşlılık aylığı olan emeklilik)malulen emeklilikte 1800 gün 10 yıllık sigortalılık ve tek hastalıktan %60 oran almak yada maluliyet listesindeki hastalıkların biri olması gerekiyor engelli emekliliği için ise rapor alıp vergi dairesini onaylaması 1 derece 2 derece.3 derece ve o derecelere göre oran almanız ve maliyenin aldığınız oranı onaylaması gerekiyor

Birde engelli emekliliğinde özürlü olarak ise başlamamak gerekiyor bu konuyu üstad ufukalp ve üstad oturanboga çok daha iyi bilir onlar yazar aydınlatırlar sizi

Crow81

Siz %40 ve üzeri raporla 3. derece vergi indirim hakkına karşılık erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacaksınız.

2000'deki sigortalılık staj ise dikkate alınmaz.
gün/ay/2005 + 20 yıl sigortalılık süresi 4400 primle emekli olacaksınız. Rapora karşılık defterdarlıktan elde edilmiş 3. derece sakatlık indiriminiz de olmak zorunda.

2008_oncesi.PNG

Bende 2005 sigortaya giriş yaptım %82 benim raporum vardı yaşlılık emekliliği için gün ve sigorta primine bakarlar 2020 de giriş ve çıkışın 15 sene ve 3600 emekli oldum herşeyden önce derece te bakıyorlar ondan sonra prime

1 soru...

Merhaba, engelli emekliligi icin muracat etmeyi planliyorum.fakat saglik kuruluna randevu alamadigim icin surec uzuyor.ozel bir banka calisaniyim ve is yerimde de her an isten cikarilma durumuyla karsi karsiya kalabilirim.sorum şu; eger ben saglik raporu alamadan, emeklilik islemlerini sona erdiremeden isten cikartilirsamve baska bir isyerinde ise baslamazsam bankadan mi emekli olmus olurum bu durumda nasil bir surec isliyor bilgi verirseniz sevinirim.bu arada bankada ozel emekli sandigina mensubum sgkya bagli degilim.tşk

Merhaba,

Yazmış olduğunuz metinleri inceleyerek sorunuza yanıt vermek istedim.

Öncelikle bir çok yerden birbirine yakın emeklilik sistemlerinin isimlerini duyacaksınız.Sizin başvuracağınız emeklilik sisteminin adı Engelli Vergi İndirimi ile Emekliliktir.

Bu şekilde hangi emeklilik sistemi üzerinden gideceğiniz netleştirmek sizin yararınıza olacaktır.

Çünkü erken engelli emeklilik adı altında başka bir emeklilik sistemi var onun ismini duyduğunuzda işlemlerinin çok farklı olması nedeni ile daha önce edinmiş olacağınız süreçler ve bilgilendirmelerin birbirine karışma ihtimali yüksektir.

Sorunuza gelince ;

OturanBoğa Bülent Bey'inde belirtiği üzere Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için şartlarınızı karşılayan bölüm 2005 yılına tekabul eden 20 SGK hizmet yılı ve 4.400 SGK prim günüdür.

Staj dönemi sigorta primleri ve sigorta başlangıç tarihi olan kişiler (sizin gibi vatandaşlarımız) yönetmelikler gereği bu zaman dilimi ve SGK primini emeklilik hakkı geldiğini kullanamamakta ve ilgili staj SGK girişi tarihi emeklilik başlangıcı olarak dikkate alınmamaktadır.

Bu durumda 2005 yılının hangi ay ve gününde işe başladı iseniz 2025 yılının aynı ay ve gününde 20 SGK hizmet yılınız dolmaktadır.Bu 20 yıllık süre takvim süresidir.İster çalışın ister çalışmayın 2025 yılının işe başlama ayı ve gününde dolacaktır.

Paylaştığınız bilgilere göre 5.900 SGK prim gününüz olması nedeni ile SGK prim gününü doldurmuş durumdasınız.

Asıl önemli 2 konu vardır;

* 1.Hastaneden alacağınız Engelli Sağlık Kurulu Raporu ,
* 2.Hastaneden almış olduğunuz Engelli Sağlık Kurulu raporu ile Vergi dairesi Engellilik servisine başvurarak alabileceğiniz Engelli Vergi İndirimi belgesidir.

Size daha öncede bahsettiğim ve sizinde ilk yazınızda yazdığınız gibi Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik hakkını kazanabilmek için Engelli sağlık kurulu raporunu hastaneden aldıktan sonra Vergi dairesi engellilik servisine başvurarak alabileceğiniz Engelli Vergi İndirimi belgesine sahip olmanız gerekmektedir.

Adında anlaşılacağı gibi Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik başvurunuzu yapabilmeniz için Engelli Vergi İndirimi belgesine vergi dairesi aracılığı ile sahip olmanız gerekmektedir.Çünkü bu emeklilik sisteminde hastaneden alınan rapor kabul edilmemekte,2 aşamada vergi dairesinden alacağınız Engelli Vergi İndirimi belgesi kabul edilmekte ve sadece bu belge ibraz edilmektedir.

Sizinde yazdığınız gibi 1.-2.-3. derece kavramları Engelli Vergi İndirimi belgesinin sonucunda yazan bir sistem olup,hastaneden alacağınız Engelli Sağlı Kurulu raporunda böyle bir sınıflama mevcut değildir.

Bunların dışında 2 aşamada gerçekleştireceğiniz Engelli Vergi İndirimi başvurusu için vergi dairesinin 2 ana koşulu vardır;

1-Hastaneden alınmış Engelli Sağlık Kurulu Raporu,
2-Mutlaka başvurusu sırasında bir yerde çalışıyor olmanız gerekmektedir.

İşsiz olduğunuz bir dönemde Engelli Vergi İndirimi için vergi dairesine başvuru yaparsanız başvurunuz kabul edilmez.Çünkü vergi dairesi engelli servisini başvurunuz sırasında online olarak sizin çalışıp çalışmadığınız SGK resmi sisteminden kontrol etmektedirler.

Unutmayın;Engelli Vergi İndirimi belgesi başvurusu sırasında ilk işe başlama gününüz dahi olsa çalışıyor olmanız şarttır.Engelli Vergi İndirimi belgesini almadan Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik şansınız bulunmamaktadır.

Sorunuz devamında önemli olan bir noktaya değinmişsiniz;

Sizin tabi olduğunuz banka sosyal güvenlik sistemi 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandık vakıflarıdır.

Siz işten her ne sebeple ayrılmış olursanız olun sandıkla ilişiğiniz kesilmesinden sonra hiç çalışmaz iseniz emeklilik zamanınız gelinde özel banka emekli ve yardım sandığı vakfından emekli olabilirsiniz.

Yada sandıktan ilişiğiniz kesildikten sonra tekrar çalışmanız gerekirse o zaman SGK prim yatan gün sayınız 1.261 günü aşmaması gerekir.Bu kurala 3,5 yıl kuralı denmektedir.

Emeklilik hakkı kazanmış kişilerin son 3,5 yıllık SGK prim günleri içinde hangi statüde SGK primi fazla ise o statünden emekli olmak durumu mevcuttur.Unutulmaması gereken önemli konu 3,5 yıl takvim yılı değil hangi zaman süresi içinde gerçekleşirse gerçekleşsin (ister 5 veya 10 veya daha uzun yıllarda aralıklıklarla çalışmak) adınıza yatan son 1.261 SGK prim gününde (3,5 yıla tekabul etmektedir.) hangi sigorta statüsünde fazla priminiz var ise o statüden emekli olursunuz.

Şu durumda siz işten ayrılsanız ve yukarıda bahsettiğim gibi Engelli Vergi İndirimi belgeniz yok ise başvurabilmek için vergi dairesine gittiğinizde çalışma şartı nedeni ile herhangi bir işe girmeniz gerekecek olsa da 1.261 gün SGK prim gününü aşmamanız durumunda özel banka emekli ve yardım sandığı vakfından emeklilik hakkınız doğacaktır.

Herşeyin ötesinde elinizde vergi dairesinden alınmış Engelli Vergi İndirimi belgeniz var ise sadece yapmanız gereken 2025 yılının işe başlama ay ve gününü beklemek olacaktır.

İnşAllah size faydalı ve ihtiyacınız olan bilgileri verebilmişimdir.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir öncelikle soruma bu kadar detaylı bir şekilde dönüş yapıp uzun uzun yazmanız beni çok memnun etti. Ellerinize sağlık gercekten cok tesekkur ederım. sizin de dediğiniz gibi bu süreçlere yabancı bırının kafasının karısmaması acısından bu yazı çok iyi geldi. ama benim gün sayıları kısmında hala kendımce belırsız yerler var.zahmet olmazsa onları da sorabılır mıyım.

bu 20 yıl ve 4400 prim günü ikisi birlikte olmazsa olmaz şartmıdır. yani benim suan 16sene 3ay lık çalısma durumum 5900 prim gunum var. prim gun sayısı 4400ün ustunde karsılıyor fakat yıl anlamında 20seneden daha az bır çalısma hayatım var. bu sartlarda yıne 2025i beklemem mi gerekir?

belkıde bu sordugun sorunun hiç bir anlamıda olmayabilir şöyleki ; unv de okurken yaz tatılınde sadece 60 gün bır fabrıkada çalısmıslıgım var ama bu kesınlıkle staj adı altında değildi.o sırada da sgk girişim yapılmıstı. staj olmadıgı için 2000 yılı sgk baslangıc tarıhım mı kabul edilir. (giriş 18temmuz 2000- çıkıs 17ekim 2000)bu durumda 18yıl 4080 prim gun sayısında mı emeklılıge hak kazanırım.diğer belge rapor ındırım vs aldıgımı dusunursek.

tekrar tekrar okuyorum msjınız da sıze sorularım olacaktır. cevaplandırırsanız cok sevınırım.saglıklı gunler dılerım.

Crow81

Merhaba,Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için gerekli 2 şart olan 20 SGK hizmet yılı ve 4.400 SGK prim gününün her şartını karşılamak zorundasınız.SGK prim gününüzde sıkıntı olmadığına göre işe giriş tarihiniz bilemediğimden 2025 yılı işe giriş ay ve gününde süreniz dolacaktır.İster çalışarak ister çalışmayarak bu tarihi ne yazık ki beklemek durumundasınız.

Eğer staj olarak değil bahsettiğiniz gibi 1 gün dahi olsa normal SGK prim gününüz var ise tabiki o tarih dikkate alınır.İlgili tabloya baktığımda eğer bahsettiğiniz tam sgk primi yatan günler 05.08.2003 tarihinden eski ise 19 SGK hizmet yılına düşer yada bu tarih 05.08.2020 tarihinden daha eski ise 18 SGK hizmet yılına düşer ve bu durumda 1 veya 2 yıl daha erken emekli olabilirsiniz 2024 veya 2023 gibi.

Bu durumda sizin üniversite döneminde çalışmış olduğunuz zaman dikkate alınır.Yani o tarih ne zamandı şu an önemli olan bu konu gibi gözüküyor.

Üniversite döneminizdeki çalışma dikkate alınması staj zamanınızda yapılan tarihi kullanmanızı sağlamayacaktır.Sadece normal çalışmaya başladığınız an emeklilik tarihi olarak dikkate alınıyor.SGK kurumunun yönetmelikleri bu yönde bilgi veriyor.

Bunların dışında Engelli Sağlık Kurulu raporunuzun ile alacağınız Engelli Vergi İndirimi belgesindeki 3. derece oranınızın 2. veya 1. derece çıkması yine daha kısa SGK hizmet yılı ve SGK prim gününe tekabul edecektir.

Yukarıda paylaşılan tabloyu incelemenizi tavsiye ederim.

Saygılar.

Crow81

e devlete girip "sgk hizmet ve tescil dökümü" diye arama yapın,o kısımda sigorta başlangıç tarihiniz yazar,dediğiniz gibi o tarihte 60 gün sgk gösterildiyse orada sgk giriş 2000 yılı şu ay diye yazar

De-Kont selamlar. e devlette 60 gunluk sgk gözukuyor. 18temmuz 2000 ıle 19ekım2000 tarıhlerı arası...staj yapmış olsaydım yıne de gozukecek mıydı bu ekranda...çalısma sebebım staj degıldı ama fabrıka staj olarak gostermıs olabılır mı sımdı de boyle bı dusunce sardı beni.eger oyle olsa staj bilgisi sgk dokumlerınde yazar mı ?

Crow81

e-devlet üzerinden SGK kurumu sekmesine giriş yapınız.SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi linkini açarak (https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu ) tescil bilgileri başlığının hemen altında bulunan Hizmet Dökümü Türünü TÜM SGK HİZMET DÖKÜMÜ modülünü seçerek ekranın değişmesini bekleyiniz.

Yüklenen SGK TÜM HİZMET Dökümünde sizin bahsettiğiniz döneme ait sgk dökümünün olduğu bölüme geliniz.Dökümde ilgili yıllar dönem başlığında ayrılmış olup Dönem= 2000/1 (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) , Dönem=2000/2(Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos), Dönem= 2000/3(Eylül-Ekim-Kasım-Aralık) şeklinde dörder aylık periyotlar ile sınıflandırılmıştır.2004 yılı Nisan ayına kadar bu periyotla ayrılan SGK hizmet dökümleri 2004 yılı Mayıs ayı itibari ile aylık dönemlere geçmiştir.(2004/5,2004/6,2004/7 gibi)

Siz bahsetiğiniz dönemi açıklamaları istinaden Tüm SGK Hizmet Dökümünde tespit ettikten sonra yatay satırda dönem bilgisinin hemen yanında BK/D/DK satırında yazan kod numarası sizin o dönemde o işyerinde nasıl çalıştığınızı açıklamaktadır.

BK/D/DK (Belge Kodu/Derece veya Basamak/Derece Kademe) sütununda yazan kod listesinde çalışan her vatandaşımızda 1 olarak yazmaktadır.1 kodu tüm sigorta kollarına tabi yani tam primle çalışan herkesi kapsayan kodun ifadesidir.

Bu kodların bulunduğu bir listenin linkini aşağıda sizinle paylaşıyor olacağım.İlgili kod bölümünde 7 yazıyorsa o dönemde çıraklık ve stajer olarak ilgili işyerinde çalıştığınızı belirtiğinin bilgisine bazı kaynaklardan ulaştım.

Sizin incelemeniz sonrası net bir bilgiye kavuşmuş olacağız.

BK/D/DK KOD LİSTESİ ;

Güncel SGK prim belgeleri kodları ve çeşitleri | İsa Karakaş

Saygılar.

1 yazıyor :)
yıl ve prim sartları bu durumda karsılandıgına göre artık bu tarafta bir soru işareti kalmadı
gerçekten bilgi hazinedir. çok teşekkür ederim.

Crow81

Rica ederim.Size faydamızın dokunmasından ben daha çok mutlu oldum inanın.Sağolun.

Üniversite döneminde yaptığınız çalışma döneminizin ilk günü emeklilik işlemlerinde dikkate alınacak olması ile ilgili tarih bahsettiğimiz tablodan sizin hakedişinizi belirleyecek SGK hizmet yılı ve SGK prim tutarını artık net bir şekilde takip edebilirsiniz.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Üst Alt