Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2005 yılında öğretmen oldum. %40 üzeri rapor alırsam emeklilik şartlarım nedir?
Merhaba Kıymetli forum üyeleri, Ben Ali EREN. 35 yaşındayım. Gaziantep'te yaşıyorum. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir devlet okulunda Türkçe Öğretmeniyim.
Mesleğe 2005 yılında göreve başladım. 14. yılımı çalışıyorum.
Yaklaşık 5 yıl önce Retinis Pigmentosa (Tavuk Karası) teşhisi kondu.
Bu yaz vergi indirimi için rapora başvurdum. Muhtemelen bu ay sonuç gelecek. Yüzde 40 - 50 civarı gelir diye tahmin ediyorum.
Merak ettiğim bazı sorular var. Sizlere sormak istedim.
1.Gelecek olan bu rapor sonucuna göre kaç yıllık çalışma ile emekli olabilirim?
2.Vergi indiriminden dolayı erken emekli olduğumda sadece tazminat mı alırım?
3.Emekli maaşı için yaşımın gelmesini bekler miyim?
4.Aıacağım tazminat ve maaş normal bir emekliye göre daha mı az olur?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. Hayırlı akşamlar.
alieren83
Merhaba Ali Bey
Devlet memurlarının erken emekliliğinde vergi indiriminin bir fonksiyonu yoktur.
2008 öncesi 5434 sayılı yasaya göre göreve başladığınız için erken emeklilik yönünden 5434 sayılı yasanın 5510 a entegresini sağlayan geçici 4. maddesine tabi olacaksınız. Bu made eski memurların yeni yasaya intibakını sağlar.
Maddenin ilgili kısmı şu şekildedir:
''[FONT=sans-serif]Geçici 4. madde:[/FONT] [FONT=sans-serif]Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. [/FONT] [FONT=sans-serif]Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; [/FONT] [FONT=sans-serif]a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT] [FONT=sans-serif]b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,[/FONT] [FONT=sans-serif]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.''
1- Bu duruma göre raporunuz %40 ile 49 arasında kalırsa 6480 gün (18 yıl) ile erken emekli olabilirsiniz.
2- Vergi indiriminden dolayı değil de (vergi indirimi şartı 4A statüsü için ve 1 Ekim 2008 öncesi girişliler için geçerlidir) raporunuza istinaden erken emekli olduğunuzda hem kıdem tazminatınızı alırsınız, hem de tarafınıza emekli aylığı bağlanır.
3- Hayır yaş şartınız olmayacaktır.
4- Maaş konusunda dikkate değer bir fark olmamakla beraber kıdem tazminatı elbette çok farklı olacaktır.
Çünkü aylık bağlanma yönünden erken emeklilikte mağduriyeti önleyici tedbirler mevcut. Kıdem tazminatı ise adı üstünde ne kadar hizmet yılı, o kadar tazminat.
Umarım aklınızdaki tüm sorular cevap bulmuştur.
(Türkçeyi ve Türkçe öğretmenlerini seviyorum, hatta tüm öğretmenlerimizi . Öğrenimim İ.Ü Türkoloji. Öğretmen değilim.)
Iyi aksamlar.Engellilik orani yasada 2 sekikde belirtilmis 40-49 ve 50-59.Peki 60 ve uzeri olursa malulen mi emekli ediyorlar? Maluliyet cetvelinde olmasa bile?
Vergi dairesinde bir arkadaşımın eşi çalışıyordu. Bugün bilgi ulaştırdı. Rapor sonucum %52
Bundan sonraki süreçte vergi dairesi milli eğitime, milli eğitimde okula yazı gönderecekmiş.