Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2005'de memur oldum. %43 oranlı raporla emeklilik şartım nedir?

mlt2018

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, doğuştan işitme kaybım var.Memurum.( Başlangıç 2005 ) Raporu yeni aldım %43.Önce ne yapmam gerekiyor? Haklarım neler ( vergi indirimi, emeklilik v.b.)? Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

mlt2018

Eğer memur olmadan önce alınmış %40 ve üzeri raporunuz varsa, 5400 hizmet süresi ile emekli olabilirsiniz. Eğer önceye ait raporunuz yoksa, bu durumda sonradan engelli olan memur sayılırsınız ve emekliliğiniz 5510 sayılı yasanın 4. maddesine göre şu şartlarda olur:

Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. İşe başlamam 5510 sayılı kanundan önce, emekli sandığına bağlı olarak başladı devlet memuru olarak.işitme kaybım doğuştan fakat raporu yeni aldım. Gene 5510 sayılı kanuna mı tabi oluyorum?

mlt2018

işe başlamadan önce alınan bir rapor yoksa, bu durumda 5510 sayılı yasanın 4. maddesine göre emekli olacaksınız.

@OturanBoğa

Abi, işe girmeden önce alınan raporun süreli veya süresiz olması önemli mi?..
Ben böyle bir detaya rastlamadım

@OturanBoğa abi çok iyi açıklamış..

2008 yılı öncesi işe girmişsin. işe girmeden önce elinde herhangi bir %40 ve üstü bir rapor olsaydı 17 yıl 5400 gün ile emekliydin..
Ancak şu an yazdıklarından anladığım kadarıyla işe yani memuriyete girmeden önce aldığın bir engelli raporu olmadığı için ve raporu işe girdikten sonra aldığı için 2008 öncesi yürürlükte olan 5434 sayılı kanun ve 2008 de çıkarılan 5510 SGK kanunun eski kanuna atıf maddesi olan geçici 4. maddesi hükümlerine tabisin.
bu da editör abinin de dediği gibi 17 yıl 6480 gün demek...
yani 17 yıl 6480 gün şartını tamamlarsan yaş haddini beklemeden erken emekli olabilirsin..
* * * *
bu konu özelinde bir kaç detay paylaşayım..
velev ki işe 2008 sonrası girdiniz... yani dolayısıyle artık 5434 sayılı kanunun hükümlerine tabi olmuyorsunuz... çünkü 2008 den sonra 5510 sayılı yasa var. ve 2008 sonrası işe girenler 5510 sayılı kanunun hükümlerine tabi..
bu da şöyle oluyor..
40-49 arası raporu olanlar : 17 yıl 4680 gün
50-59 arası raporlu olanlar : 16 yıl 4320 gün
60- ve üstü raporlu olanlar : 15 yıl 3960 gün ile emekli olabilirler..
buradaki sorunu açıklayayım...
40-59 arası engelli orana sahip olanlarda herhangi bir maluliyet incelemesi geçirmeksizin doğrudan 5510 sayılı kanunun 28. madde hükümlerine göre emekli olabiliyorlar.
Ancakk,
yüzde 60 ve üstü engelli raporu olan doğuştan engelli hastalar önce maluliyet yönünden incelendikten sonra değerlendirmeye alınıyorlar.
yasadaki boşluk da doğuştan engelli olup, yüzde 60 ve üstü engelli olanlara sorun çıkartabiliyor.
Bu konuda yaptığımız görüşmelerde SGK mevzuatında bir karışıklık olduğu kabul ediliyor.
* * *
EKPSS den memur olduğunuzda doğrudan 657 sayılı kanunun 53. maddesi hükümlerine göre özürlü kadrosuna atanıyorsanız o zaman başka, zaten engelli kadrosıunda işe giren bir memur yüzde 60 raporu varsa otomatikmen 15 yıl 3960 gün ile emekli oluyorsunuz..
* * *
2008 den sonra memur olduysanız işe girişten önce raporunuzun olup olmaması önemli değil..

ben işe 1999 da özürlü kadrosuyla %60 raporuyla işe başladım helan çalışıyorum istediyim zaman emekli olabilirmiyim

aytaç

işe girişten önce raporun var ve işe özürlü statüsünde girmişsiniz.
yüzde 60 raporun olduğu için 5400 günü tamamlaman gerek.

1999 da işe girdiğin için ve bugüne kadar bir fiil memuriyet görevinde bulunduğunu düşündüğümüzde 5400 günü (15 yıl) çoktan doldurmuşsunuz.

15 yıldan fazla da çalışma sürenizin var olduğu düşünüldüğünde emekli olmaya hak kazanmışsınız.

Lakin raporunuz 40-59 arasında değil de yüzde 60 olduğu için, sizin duırumunuz önce maluliyet yönünden incelenecek.. eğer engeliniz doğuştan ise malulliyet yönünden inceleme reddedilecek, siz de bunun üzerine erken emekli olmayı talep edin.

eğer raporunuz yüzde 40-59 arası olsaydı böyle bir lncelemeye gerek olmadan, direkt emekli olacaktınız..

emekli olmayı düşünüyorsanız şu anda emeklilik şartlarını taşıyor görünüyorsunuz (1999 dan beri birfiil memuriyet yaptığınızı varsayıyorum)

Arkadaşlar merhaba,

Benimde danışmak istediğim konu şu; Bir üniversitesinde 2547 nolu kanuna tabii Akademik Uzman (kimyager) olarak çalışmaktayım. işe başlangıç tarihim eylül 2009. Engelli raporu aldığım tarih Kasım 2015 engel oranı ise %52 ortapedik. Bende yukarıda bahsedilen

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 kanuna göre mi emekli olurum.

Danışmak istediğim diğer konu ise ek göstergem 2300 bu emeklilik de çok fark eder mi?

Şimdiden teşekkürler. iyi çalışmalar.

beyazıd
2009 da işe girdiğiniz için 5510 sayılı kanuna tabisiniz. bu nedenle işe girişten önce rapor alma şartı size gerekli değil.
yüzde 53 raporunuz olduğu için 16 yıl 5730 gün ile emeklilik hakkına sahip olacaksınız.
2025 2026 yılında emekli olabilirsiniz.
* * *
ek gösterge emeklilik maaşı ve daha çok kıdem tazminatını etkiliyor.
örneğin 3600 ek gösterge alan birisi sizden 30-50 bin tl fazla kıdem tazminatı alır. 300-600 tl de aylık fazla maaş alır.

Jozefim

Çok teşekkürler cevap için. Peki benim durumumda bir kişi ne kadar emekli aylığı alır bilgin var mı? Ayrıca engelli olarak özelde çalışan bir kişi primleri ödenirken kendi para ekleyerek yüksek orandan prim öderse maaşında yine de artış olur değil mi? tekrar teşekkürler.

fallahi kafam karıştı sonrası öncesi :D

@tsunami_
karışmasın karışmasın :).

2008 den önce memur olduysan, işe girmeden önce (işe giriş tarihinden önce) elinde rapor olması gerek.
2008 den sonra memur olduysan, böyle bir şart yok. gerekli şartları karşıladığın anda emekli olursun.

@beyazıd
emekli aylığını özelikle tazminatı etkileyen en önemli faktörler. kaç yıl çalıştığınız, kaçıncı derece kademeden emekli olduğunuz ve ek göstergenizin ve mesleki tazminatınızın ne olduğudur.. ayrıca emeklilik maaşı ve kıdem tazmınatı etkileyen ana şey çalışılan yıl olduğu kadar bordronuzda yazan brüt rakamın büyüklüğüdür.. ne kadar çok yıl. ne kadar çok maaş.. o kadar çok emekli maaşı..
tüm bunlar oluşmadan size kimse kesin bir şey konuşamaz.

tsunami_

sorun yok. 2005+18 = 2023 te emeklisin (memuriyette kalıp, primlerini bu tarihe kadar birfiil ödersen tabi)

Merhaba, yüzde 43 raporumu Ankara' ya göndermiştim.Ankara' dan çalıştığım kuruma yazı gönderilmiş.Devlet memuruyum.Personelde çalışan arkadaşlar maaşıma, bordroma eklenmesi için maliyeye başvuracaklarını söylediler.Maaşıma, kadroma etkilemesi için ve ayrıca emekliliğin hesaplanması ve başka işlemler için sgk ya başvuru yapılması gerekiyor mu? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

mlt2018

2005'de memur olan engellinin emekliliği ile vergi indiriminin hiç bir ilgisi yok. Emeklilik talebide bulunduğunuzda rapor doğruda iş görecek.

Vergi indirimi ise maaşınızda küçük miktarda artış sağlar.

Üst Alt