Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 girişim var. Vergi indirimi ile BAĞKUR'dan ya da SSK'dan emekli olmak!?

filozof86

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Tüm dert ortaklarıma merhabalar

Doğuştan SP engellisiyim. 2006 da ilk kez sigorta açtırdım. 2007-2019 yılları arasında bağkur borçlanmam oldu. 2019 yılında muhasebeci bana bağkurdan çıkmamı ve 3 yıl isteğe bağlı sigortada kalmamı önerdi. Vergi kaydımı kapattım.Sigortaya geçtim. 2021 sonunda sigortamın 3. yılı dolacak. Ben devletin sildiği borçları yeniden aktif ettirip bir şekilde ödeyip ssk emeklisi olmak istiyordum. Ama muhasebeci rski borçları aktif etmememi söylüyor boşa para ödersin aylığın da düşer ne gerek var diyor. Malulen emekli ol diyor. Bana mantıklı gelmiyor çünkü malulen emeklilerde aniden aylığını kesiyorlar tekrar uğraşıyosun. Halbuki ben ödediğim primle emekli olmayı daha mantıklı buluyorum. Zaten sonradan değil doğuştan olduğum için sanırım malulen de olamam. sorularımı madde olarak yazayım:

1-Sizce hangi yol mantıklı malulen kabul edilmiş dahi olsa, sonradan sorunla karşılaşmamak adına primle başvurmak daha garanti değil mi?

2-İsteğe bağlı sigortada (4b oluyor sanırım Ek4 sigorta) olduğum için doğal olarak vergi levham yok. Bir yerde çalışmıyor olduğum için de işyerinden yazı da alamayacağım.Başvuru şartlarında bunlar var.Ben hangi belge koyacağım.Fotoğraf rapor dilekçe yetmesi gerekmez mi ? Zaten raporu maliyeye gdip belge için hastaneye sevk ettirerek alacağım henüz almadım.

3- Ellerim çalışıyor fakat sadece tuvalet banyo elbise değişimi gibi zorunlu ihtiyaçlarımı görebiliyorum evde. Yemek çamaşır bulaşık için başkasına bağımlıyım. Dışarı gidemiyorum birinin desteği ile zar zor dışarı gidebiliyorum onun dışında 24 saat evdeyim. Konuşmam düzgün.Fakat bunun yanında hepimizde olduğu gibi ağır ve maalesef hiç atlatamadığım psikolojik bunalımlarla uğraşıyorum.Psikotik hap kullanırsam sistem iyice bozuluyor ve neredeyse hiç bir iş yapamayacak duruma geliyorum ellerim de çalışmıyor o sıra.Tuvalete banyoya da desteksiz gidemiyorum.O yüzden ilaç desteği alamıyorum.Sizce raporum yaklaşık kaç çıkar.Psikolojik sorunumu da ekletmeli miyim ekletirsem rapor süreli mi olur ? Çünkü sp sürekli ve aslında öteki de sürekli. 2006 dan beri iki hastalık arasında çırpınıyorum diyebilirim.Ama psikolojiyi ekletirsem süreli yazmalarından korkuyorum. Çalışacak durumda değilim çalışamaz ibaresi koymalarını isteyeceğim.

Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.

filozof86

1- Doğuştan aynı düzeyde işgücü olduğundan malulen emekli olamazsınız.

2- Bağkur (4b) emekliliğinde vergi indirimi ile bir işiniz olmayacak. Aşağıdaki tabloya göre emeklilik koşulları oluştuğunda sigorta müdürlüğüne 5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliği için başvuracaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler. Alınacak rapordaki oran yeterliyse emeklilik gerçekleşecek

bagkur.PNG

CP'de tutulum/kısıtlılık düzeyi önemli. Ama bana sorarsanız %50 ve üstü olacağı kesin (detaylar burada). Böyle olursa (gün/ay/2006 +) 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 prime tabi olursunuz.
Bu şartlarda emeklilik mümkünse, psikiyatrik değerlendirmeleri ekletmemek daha iyi. Kontrol süreci ile uğraşmazsınız. Ama CP'den oran yetersiz olursa, o zaman mecburen tüm rahatsızlıkları belirtip rapor oranını yükseltmek gerek.

[FONT=sans-serif] OturanBoğa
[/FONT]

Bağkurdan emekli olmayacağım 3 yıl sigortada kalmak şartıyla sigortadan emekli olunabiliyor ben de 2021 sonunda bağkur borçlarını da açtırıp ödeyip sigortadan emekli olmayı planlıyorum.İsteğe bağlı olduğum için vergi levham da yok işyerim de yok doğal olarak.O evrakları isteyecekler mi vergi indirim belgesi için onu merak etmiştim.

ben dün 5510 28. maddeyle bağkura başvuru yaptım günlerim dolu raporum yeni ve engelimde doğuştan olduğundan hastaneye sevk etmediler Ankaraya onaylatmaya yolladılar yaklaşık 4 ay sürer dediler % 49 rapor oranım bi aksilik çıkmassa bağkurdan emekli olacağım
yeni sistem elektronik imzalı raporları kabul ediyorlar ama kurum gerek görürse başka hastaneye de yollayabiliyor..

Son 2521 primin fazlası (1261'i) ssk'lı çalışan statüsünde olursa, emeklilik de ssk (4a) statüsünde olur. Bunun için çalışan statüsünde sigortalıyken defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmek gerek

2008_oncesi.PNG

Merhaba, Ali Tezel'lik işlere hiç muvaffak değilim. Açıkçası her türlü bürokrasi de beni Looney Tunes'daki Elmyra'ya yakalanmış beybi sincap kadar boğmakta. Bu yüzden kendi tecrübelerimle 3. maddeye değineyim.

Ben %50 sol hemiparezi sekeliyim. 5 sene evvel ne içindi, raporumu çoğaltmam gerekti. Hastaneye mühürlü kopyasını almak için gittiğimde görevliler sistemin değiştiğini, baş hekimce eski raporların artık mühürlenmediğini, tekrar kurula girilmesi gerektiğini ve oranların kıt verildiğini söylediler. Ben de engelli statüsünden çıkarılıp işimi kaybedeceğim korkusuyla fertik çektim. Hatırladığım kadarıyla Roma Hukuku'nda "Azı suçsa çoğu da suçtur; çoğu suç değilse azı da değildir" minvalinde bir ilke vardı. Benzer şekilde şayet senin sekel(süreğen) bir engelin varsa, psikolojik ve geçici herhangi bir rahatsızlığının ona etki ederek "tedavi edilebilir" bir konuma, yani hastalık statüsüne getireceğini düşünmüyorum. Bu da raporunu süreli yapmaz muhakkak. (Yine de devlet işleri olunca ben on adım uzaklaşırım oradan)

Engel oranına gelirsem; kendi kalifikasyonuma baktığımda jogging yapabiliyorum, otomobil sürebiliyorum, fasulyeden futbol oynayabiliyorum, basketbol dersen aşşırı stajyer ve trajikomik seviyede de olsa ergenlikte bayağı tecrübem oldu. Bittabi klavyeler tek elle. Bilek sağ sola oynamıyor. Eskiden elimin güçlenmesi için musluk açma pratikleri yapardım. Sanırım şimdi bunda çok zorlanırım. Ana hatlarım böyle. Oranlar düştüğü için, senin oranın 70 olur mu, emin değilim. Eskiden olsa mümkündür, derdim.

Her şey gönlünce olsun.

Muhasebeci Ek 4 tarım sigortasında 3 yıl kalmam gerektiğini söyledi ama ınun kastı malüllük içindi.Malüllükten olamayacağımı bilmiyordum zaten olsa bile tercih etmeyecektim. Vergi indirim belgesine nasıl başvuracağım muallakta kaldı. Tarım sigortası da artık 4a sayılıyor galiba ama isteğe bağlı.

Ayrıca tüm cevaplarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Üst Alt