Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 işe giriş ve 3569 pirim günü ile emeklilik şartlarım nedir?

ssefer88

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar merhaba;
26.05.1988 doğumluyum.
07.12.2006 ssk girişim var ve şu an bağkurdan prim ödüyorum.
1615 ssk dan 1954 gün de bağkurdan olmak üzere şu an toplam 3569 günüm var.

Zamanında askerliğe elverişli değildir raporu almıştım ve organik olmayan psikotik bozukluk hastalığım var. Doktorum istersem eğer yüzde 45 rapor alabileceğimi söyledi ama henüz almadım. Psikolojik olarak çalışma durumum yok.

Sorum şu; nasıl ve ne zaman engelli emekli olabilirim ve raporu sizce alsam mı yakın zamanda?

Son 1261 gün hangisinden ise o emekliliğiniz buna göre netleşir. Şuan Bağkur'dan ise aşağıdaki tabloya göre emekli edilirsiniz:

bagkur.PNG

2024 yılında 4 bin 680 güne tamamladığınızda başvuru yapabilirsiniz. Bağkur'dan emekli olurken vergi indirimi şartı aranmaz. Emeklilik başvurunuzda yeniden sevk edilirsiniz ve rapor almanız istenir. O yüzden rapor işlemlerini o süreçte de gerçekleştirebilirsiniz. ssefer88

ne zaman emekli olurum?

Merhaba;
07.12.2006 ssk girişim var. Ssk dan 1626, bağkurdan 2093 olmak üzere 3719 gün primim var. şu anda bağkurdan primlerim ödeniyor. engelli emekliliğine başvurucam, psikiyatri %40, bel fıtığından %7, karpal tünel sendromundan %5 veriliyormuş bana. uyku apnesi ve göğüs hastalıklarından felan da rapor alacağım. eğer %60 ı bulursam ne zaman emekli olurum? cevaplarsanız teşekkür ederim.

ssefer88

Eğer son 2520 primin fazlası Bağkur ise, o zaman emeklilik için:
1- SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır düzeyden bir tanınız olmalı (artık balthazard formülü yok)
2- 07.12.2006 +
bagkur.PNG

Not: Hafif %40-49, Orta %50-59, Ağır %60 ve üzeri demek

Emeklilik işlemlerim

Arkadaşlar merhaba; doğum tarihim 26.05.1988, ilk işe giriş tarihim 07.12.2006, 1626 gün ssk'dan 2123 gün de bağkurdan olmak üzere toplamda 3749 prim günüm var. hala daha bağkurdan prim ödüyorum. benim bazı psikiyatrik hastalıklarım var, zamanında 24 gün bakırköyde yatmışlığım var, bu hastalıktan dolayı da askerlikten muaf tutuldum ve bu hastalığımdan dolayı doktorum bana yüzde 40 rapor alabileceğimi söyledi. ayrıca bel fıtığım ve karpal tünel sendromum var bunlardan da raporlarım var, bu raporlardan yüzde 7 ve yüzde 5 oran alabileceğim söylendi. bu erken emeklilik yani vergi indirimi ile emeklilik işini de uzun zamandan beri takip ediyorum ve bu işe girişmeye karar verdim. eski sgk memuru bir adamla emeklilik işlemlerimi yürütmesi için anlaşmıştım ama adam sanki beni oyalıyor gibi. 1 ayda dosyanı toplar heyete çıkarırım dedi adam ama 3 ay oldu neredeyse hala daha dosyam hazır değil. ben de bu emeklilik işlemlerinden ve süreçlerinden pek anlamam. vergi indirimiyle emeklilik için ne yapmalıyım? nereden başlamam lazım? kendim bu süreçleri yürütebilir miyim? bir akıl verirseniz sevinirim. saygılar...

Fazla bısey cıkmaz bosuna ugrasma bıraz daha calıs calısmak guzel alıcan maas 2 bın tl yetmıcek sana bosuna ugrasma calıs sen

Böyle şeylerden de rapor alabiliyor musunuz? Yanlış anlama ama siz kolaylıkla iş bulabilirsiniz. Ama lütfen bizim hakkımız olan engelli kadrsunu ve engelli erken emekliliği işgal etmeyin. Ortapedi, zihinsel özürlü, görme ve işitme engeli olanlae sizin gibi kolay iş bulamıyor. Lütfen engel kadrosunu gerçekten engelli olan arkadaslara bırakın. Bu vebalı almayın. Vicdanen rahat olamazsınız.

Yanlış anlama ama siz kolaylıkla iş bulabilirsiniz.
Emin misiniz? Türkiye'de, özellikle iş bulma konusunda en ciddi problemleri psikososyal engelliler yaşamaktadır. Dolayısıyla bu doğru bir bilgi değil.

Ama lütfen bizim hakkımız olan engelli kadrsunu ve engelli erken emekliliği işgal etmeyin.
Engelliliğin tanımı içinde bu durum açıkça yazılmaktadır. Bu bir engellilik halidir. Bir uzvun olmaması ya da fonksiyon kaybı ile psikososyal engellik arasında her bakımdan hiç bir fark yoktur. Siz yenisininiz bu konularda sanırım...

Vicdanen rahat olamazsınız.
Bir vicdan muhasebesi yapılması gerekiyor, doğru ancak bu yazdıklarınızla ilgili daha çok...
Yararlanabilirsiniz diye aşağıdaki tanımları okumanızı tavsiye ediyorum. Bunlar kanun maddesidir:

a) Doğrudan ayrımcılık: Engelliliğe dayalı ayrımcılık temeline dayanan ve engellinin hak ve özgürlüklerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit şekilde yararlanmasını engelleyen, kısıtlayan veya zorlaştıran her türlü farklı muameleyi,
c) Engelli: Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi,
d) Engelliliğe dayalı ayrımcılık: Siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya başka herhangi bir alanda insan hak ve temel özgürlüklerinin tam ve diğerleri ile eşit koşullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamayı,

Hozgul cevap yazdığın için teşekkür ederim. Ben cevap yazacaktım ama yanlış anlaşılırım diye cevap yazmadım.

Sayın OturanBoğa bende uyku apne sendromu var. Ahi endeksim 35.4 yani 30 un üzerinde ve sgk hastalık listesine göre ağır düzeyde bir hastalık tanım var. Bu şartlarda 15 yıl 3960 günü bulduğumda sgk ya gitmelimiyim? Bi cevap yazarsanız sevinirim...

OturanBoğa

Abi tekrar merhaba; konuyu biraz hortlattım ama bi sorum olacak cevaplarsan sevinirim.
07.12.2006 ssk girişliyim. 1628 gün 4A, 2329 gün 4B olmak üzere toplamda 3957 günüm var.
son primlerim bağkur ve hala daha bağkurdan prim ödeniyor.
sgk hastalık listesine göre baktığımda f29 organik olmayan psikotik bozukluktan orta düzeyde çalışma gücü kaybı, uyku apnesinden de ağır düzeyde çalışma gücü kaybım gözüküyor. uyku apnesinde a+h indeksim 35.4/saat (REM'de 64.6/saat) ve 2. kez yatış yaptım uyku polikliniğinde, bu sefer cpap cihazı bağladılar, sonucu bekliyorum.
tabii henüz daha sağlık kuruluna girmedim ama durum bu tahmini olarak. Bu verilerle ben 15 yıl 3960 güne tabii olur muyum abi ya da durumum nedir? bi cevaplarsan sevinirim...

OturanBoğa

abi tekrar merhaba; sağlık kuruluna girdim, raporumu aldım. yüzde 74 süresiz rapor verildi. raporda 35 puan ağır osas yazıyor (uyku apnesi), 40 puan atipik psikoz (orta derecede galiba tanı), 28 puan şeker ve kolesterol (hiperlipidemi), 7 puan da bel fıtığından verildi. bu şartlarla benim emekliliğim ne durumdadır abi bi cevaplarsan sevinirim. bir de engelli olarak mı malülen mi emekli olurum bunu da cevaplarsan sevinirim...

ssefer88

Merhaba ,sizin sorularınızın başından beri Kısmet Hanım KKELEBEKK ve Bülent Bey OturanBoğa yanıtlayarak emeklilik şartlarını açıkladılar.

Sizinle paylaştıkları ve sizinde takip ettiğiniz emeklilik tablosu 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5.fıkrası uyarınca hem Malulen Emeklilik ve de sizin söyleminizle Engelli Emekliliği (Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik) aynı şartlarla emekliliktir.

Bu bağlamda Malulen Emeklilik içinde Engelli Emeklilikliği içinde başvursanız her iki emeklilik sistemi aynı şartlarla ve aynı prosdürlerle birebir aynıdır.Çünkü aynı yönetmeliğe tabii işlemler yapılmaktadır.

Bunların dışında sizinle paylaşılan 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5. fıkrası hükmünce siz 4B-Bağkur sigorta kolundan emekli olacağınız için siz SGK emeklilik servisine emeklilik için başvuracaksınız ve SGK sizi bişr hastaneye rapor almak için gönderecektir.Bu rapor sonucu emekliliğinize karar verilecektir.Elinizde kendinizin aldığı bir rapor olmasının hiçbir önemi yoktur.

Anladığım kadarıyal siz kendiniz bir hastanede Engelli Sağlık Kurulu raporu almışsınız.Ancak bu raporun emekliliğinize hiçbir faydası yoktur.

4B-Bağkur sigorta kolunda sigorta primi ödemeniz nedeni ile ayrıca siz Engelli Vergi indirimi ile emekli olamazsınız.Yani vergi dairesinden alacağınız Engelli vergi indirimi belgesini sadece işyeriniz var ise devlete ödediğiniz vergide indirimi sağlamakta ve SGK emeklilik servisinde kullanamamaktasınız.

Engelli Vergi indirimi ile emeklilik sadece 4A-İşçi statüsünde çalışan yani bir işyerinde maaş ile çalışanlara verilmiş bir emeklilik hakkıdır.

Bu nedenle 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5 fıkrası ve sizinle paylaşılan emeklilik tablosu uyarında siz SGK emeklilik servisine emeklilik için başvuracaksınız.SGK sizi işlemlerin devamında bir hastaneye sevk edecek ve bu raporun sonucuna göre emekli olacaksınız.

Kendi isteğinizle ve SGK kurumu tarafından sevk alınmadan aldığınız Engelli Sağlık Kurulu raporunu emeklilik işlemlerinde kullanamazsınız.

Saygılar.

Tekrar merhaba, ekim 19 unda mevcut, sürekli 74 oranındaki raporumu sgk ilçe müdürlüğü kabul etti ve şu
an sgk il müdürlüğü sağlık büro işlemlerinde dosyam. Sorum şu; dosyam ne kadar zamanda sonuçlanır ve sizce sonucu ne olur? Emekli olabilir miyim acaba? OturanBoğa açıklarsan abi sevinirim...

ssefer88

4b statüsündeki emeklilikte eldeki rapor emeklilik işleminde kullanılamaz. Raporu sizden almaları usule aykırı. Birkaç haftada yeniden hastaneye sevk edilirsiniz... Yok eğer bahsettiğin raporu sgk emeklilik sevki ile hastaneden almışsan o zaman ayrı... Ama o zaman da muhtemelen sgk sağlık kurulu raporda oranın yazması babında usul hatası deyip geri çevirebilir...

4b Bağkur emekliliğinde artık tek kriter SGK Hastalık Listesi'ne göre alınacak teşhis. İsterse %99 oranlı raporunuz veya vergi indiriminiz olsun fark etmez. SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanı aldınız aldınız almadınız emeklilik mümkün değil.

sayın OturanBoğa abi tekrar merhaba; benim raporumu sgk kabul etti ki büyük ihtimalle, dys evrak takipte ilk sağlık kurulu büro işlemlerinde herhangi bir terslik olmadı ve dosyam tekrar ilçe sgk ya gitti. şimdi ise ilçe sgk dan tekrar sağlık kurulu büro işlemlerinde dosyam. zaten ilçe sgk daki şef de ''al raporunu hastaneden bizi de uğraştırma tekrar, getir kabul edeyim işleme koyayım'' demişti. ilk sağlık kurulu büro işlemlerinde raporum büyük ihtimalle doğru mu değil mi diye kontrol amaçlı gitti zannediyorum ve bi terslik çıkmadı. neyse abi ben işin orasında değilim. ben emekli olur muyum olmaz mıyım onu bi netleştirsek... raporumda uyku apnesi ağır derecede, atipik psikoz orta derecede tanım var. 15 yıl 3960 güne emekli olur muyum olmaz mıyım abi sen onu bana bi söyle yeter abi...

OturanBoğa abi tekrar merhaba;

Eğer son 2520 primin fazlası Bağkur ise, o zaman emeklilik için:
1- SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır düzeyden bir tanınız olmalı (artık balthazard formülü yok)
2- 07.12.2006 +

Not: Hafif %40-49, Orta %50-59, Ağır %60 ve üzeri demek

diye yazmıştın. Abi baktığımda sgk hastalık listesine göre 1 ağır, 1 orta ve 1 hafif olmak üzere üç rahatsızlığım var. Bu rahatsızlıklarım toplamda AĞIR sınıfına girer mi? Girerse 15 yıl 3960 güne emekli olur muyum?

ssefer88

Hayır. Ağır tanısı almadan olmaz. Sadece, iki Hafif bir Orta yerine geçiyor o kadar.

OturanBoğa abi merhaba;

geçenlerde dosyamın sonucunu öğrendim, ret gelmiş ama daha dys evrak takipte sonuç çıkmamış ve elime de karar geçmedi. şimdi ne yapmam lazım abi bi yol gösterirsen sevinirim. galiba yüksek sağlık kurulu'na itiraz etmem gerekiyormuş, nasıl yapıcam? bir de oradan ret gelirse, ileride mevcut raporumla tekrar engelli emekliliğe başvuramaz mıyım? cevaplarsan sevinirim abi...

ssefer88

Evet, kurumdaki matbu dilekçe örneği ile itiraz edeceksiniz. Sonuca göre dava konusu da yapılabilir. Ama unutmadan:

4b Bağkur emekliliğinde artık tek kriter SGK Hastalık Listesi'ne göre alınacak teşhis. İsterse %99 oranlı raporunuz veya vergi indiriminiz olsun fark etmez. SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanı aldınız aldınız almadınız emeklilik mümkün değil.

OturanBoğa abi sgk hastalık listesine göre hastalıklarım var ama nasıl olur da ret gelir anlamıyorum. bi kere atipik psikozdan tanım var en büyük rahatsızlığım ama ret veriyorlar nasıl oluyor anlamak mümkün değil. neyse bi sonuç elime geçsin itiraz edicem bakalım...

OturanBoğa abi tekrar merhaba, yalvarırım yardımcı olur musun abi? Hala daha emekli olamadım. En son başvurmamda, elimdeki sağlık raporuyla sgk ya başvurduğumdan dolayı büyük ihtimalle, red geldi. Şimdi yeniden başvurmak istiyorum. Bu sefer sgk ya direkt mi başvurcam? Abi 07.12.2006 ssk işe giriş, 1628 gün ssk, 2749 gün de bağkur olmak üzere 4377 gün primim var ve bağkur ödenmeye devam ediyor. Atipik psikozum ve ağır uyku apnem var. Abi bu şartlarla direkt sgk ya tekrar başvurabilir miyim? Vergi indirimine gerek var mı abi? Noolur yardımcı olur musun abi? Saygılar...

İtiraz et, mahkemeye ver, yeniden rapor al illaki bir şeyler yap lakin kişisel görüşüm hepsi vakit kaybı. 2 yıl önce ilk mesajında da yazdıkları gibi mevcut yönetmelikte SGK Hastalık Listesi belirleyici ve malesef bu engellilerin hayrına bir durum değil.

2 yıldır emeklilikle uğraşırken farketmen, bilmen, öğrenmen muhtemeldir ki 2008 öncesi 4a sigrota primi ödemen olduğundan vergi indirimi ile emekliliğin mümkün. Ama bunun da şartları var. Son 2520 gün prim ödemenin çoğunluğu 4a ile olmak zorunda.

Yani 1261 gün 4a sigorta primi ödemesi ile elindeki mevcut raporla 18 yıl + 4000 prim günü ile vergi indirimi ile emekli olabilirsin.

Son 7 yılda 4a sigorta primi ödemen yoksa 3.5 yıl daha beklemen gerekir.

Kişisel görüşüm itiraz, rapor, aylarca cevap beklemek yerine 3.5 yıl 4a sigorta primi ödeyerek vergi indirimi ile emeklilik daha az yorucu olabilir.

Arkadaşlar merhaba; 07.12.2006 ssk girişliyim. 1628 gün ssk, 3117 gün bağkur olmak üzere toplam 4745 prim günüm var. son 3.5 yıl prim ödemem bağkurdan. yüzde 67 bir yıl süreli raporumla (yüzde 40 atipik psikoz, yüzde 35 uyku apnesi, yüzde 10 hiperlipidemi ve yüzde 7 bel fıtığı) sgk'ya başvurdum taa şubatta malulen emeklilik için. ara karar verildi psikiyatriden hastalığım için ilk önce, bakırköy rshh'de heyete felan girdim. sonrasında bi ara karar daha verildi askerlik muaf raporumu istedi sgk. sonrasında karar verildi ve geçtiğimiz cuma günü bağkur malulen emekliliğim sonunda kabul edildi ve 01/09/2026 ya kontrol muayenesi verildi. şimdi bir kaç sorum var...

1) malulen emeklilik ile engelli ve normal emeklilik arasında ne gibi farklar var?
2) kontrol muayenesi günü geldiğinde acaba sadece psikiyatrik hastalığım için mi muayene olcam? çünkü kararda sadece psikiyatrik hastalığımdan malulen verilmiş.
3) bir de bi yerlerde okudum internette, malulen emekli olan kişi yurtdışına çıkarsa emekliliği iptal oluyormuş, böyle bir şey var mı?
4) bir yıl süreli yüzde 67 raporum ocakta bitiyor, malulen emekli olduğum için istanbulkart, operatör indirimi vb. için yeniden rapor almam şart mı yoksa malulen emekliliğimin ibrazı yetiyor mu?
cevaplar için şimdiden teşekkürler...

@OturanBoğa abi cevaplarsan sevinirim sorularımı, bir de malulen emeklilikte ne kadar maaş alırım?

@ssefer88,

1- yok
2- Heyete gireceksin, sadece psikiyatriye değil
3- yok böyle bir şey
4- Eğer emeklilerin de yararlandığı bir haksa raporu güncellemeye gerek yok. Aksi halde evet, yeni rapor istenir o hakların kullanımı için. AMA DİKKAT! DÜşük oranlı bir rapor verilirse emekliliğin riske girer. AMAN!

Üst Alt