Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 işe giriş ve 5650 pirim günü ile emeklilik şartlarım nedir?

Bizar34

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
(Gölge)

DOSTUM dogru mu anladım yuzde 60 uzerımı malulen yoksa yuzde 80 mı?

yanı yuzde 60 alan 15-17 sene calıstıysa emeklı olabılır mı?

ve malulen emeklı maaşıdüşük oluyor denıyor dogru m u?

Banka sandıgı calısanıyım.

benım anlayamadıgım şu.. yuzde 60 oran alırsam 18 yıl 4000 güne mi tabi olacağim yoksa malulen ıstersem emekli olabıkır mıyım?

1 aydır hastane hastane gezıyorum. salak gıbı de soyledıklerınızı anlayamıyorum

sımdı bu vergı ındırımlı emeklılık kalktımı arkadaslar anlayamıyorum.

ben 2006 sgk gırıslı, 5600 kusur prim odemelı bır vatandasım. cume heyete gıdıcem yuzde 60 uzerı oran alırsam napacam bırısı bır akıl versın artık lutfen

Bizar34

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan ve emekliliği 4a statüsünde gerçekleşecek olan kişiler için değişen hiç bir şey yok. Siz yine eski sakatlık oranı cetveli'ne tabisiniz, yine oranlarınız Balthazard Formülü ile toplanıp toplam oran bulunacak, yine raporunuza istinaden vergi dairesinden sakatlık indirim hakkı almanız gerek ve yine aşağıdaki tabloya tabisiniz:

gün/Ay/2006 +

2008_oncesi.PNG

Malulen emeklilik ise bambaşka bir şey. Onda her şey değişti. Orada artık geçerli olan tek kural bir hastalıktan SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı almak.

Başkalarına verilen yanıtlara bakarak kafanızı karıştırmayın.

ıyıkı varsın oturan boga cok tsk ederım

Arkadaslar bugun heyet raporu cıktı. %68 ORAN almışım.

hep burdan aldıgım bılgılerle hareket ettım acıkcası sıteye tesekkuru borç bılırım.

sımdı arkadaslar 15 08 2006 sgk girişi ile kamu bankası sandıgına tabi çalısanım. prim 5630 gün

ne yapmam lazım buraya kadar geldım aam sonrasını hıc bılmıyorum.

Bizar34

Merhaba,Bülent Bey'in OturanBoğa size açıkladığı şartlarla yani Engelli Sağlık kurulu raporunuz ile vergi dairesine engellilik servisine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesi için başvuru yapmanız gerekiyor.

Engelli Vergi indirimi belgeniz Engelli sağlık kurulu raporunuz ile yani %68 oran ile onaylanırsa tabloda 2.derece ye tabii olarak ilk sigorta başlangıç tarihinizin belirtiği gün ay vede 2006 yılı itibari ile 18 SGK hizmet yılı =ilk sigorta başlangıç tarihiniz olan gün ,ay 2024 yılı tarihinde size bahsettiğim vergi dairesinden başvurarak alacağınız Engelli Vergi indirimi belgeniz ile Engelli Vergi indirimi ile emeklilik şartları ile emekli olabilirsiniz.

Saygılar.

Bizar34

Engelli Vergi indirimi belgeniz aldığınız zaman (2.derece -%68 engel oranı ile )18 SGK hizmet yılı ve 4.000 SGK prim günü ile emeklilik hakkına kavuşabileceksiniz.

Engelli vergi indirimi belgeniz bağlı olduğunuz 506 sayılı kanun geçici 20. maddesine tabi özel emekli sandığı ve yardım vakfına teslim etmeniz veya kendi emeklilik servislerinde olması yeterlidir.

Saygılar.

Ağırlıklı özel sandığa bağlı çalışanların tabi oldukları emeklilik statüsü nedir?

Sn oturanboga ve değerli arkadaşlar..

Diyelim ki ben isbankasindan 15 sene calistim ve ayrıldım. .

Yüzde 68 engelli oranimla 1 2 ay biryerde sgk li olarak çalıştım ve emekliliğe basvurdum..

Ben nerden emekli olmuş sayilacagim?

Kamu banka calisaniyim sizin gibi özel goeusmek isterim süreç icin

Bizar34

Merhaba,

son 3,5 yıl kuralı yani SGK primlerinin 7 yıl içinde 3,5 yıl (1.261 SGK prim günü ) ve daha fazlası hangi kurumda ise oradan emekli olacaksınız.

Bu şu demek oluyor;

* İş Bankasından ayrıldıktan sonra 1.261 SGK prim gününden az bir işyerinde 4A olarak çalışmanız durumda Türkiye İş Bankası A.Ş. Emekli Sandığı Vakfı (Resmi Linki ; https://www.tibasesvakfi.org.tr) üyesi olarak İş Bankası bünyesinden 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında faaliyet gösteren banka sandıkları, sigorta ve reasürans şirketleri ile ticaret ve sanayi odaları ile borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler olmak üzere (Şekerbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Sınai Kalkınma Bankası, İş Bankası, İmar Bankası, Fortisbank, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Esbank, Anadolu Anonim Türk Sigorta, Genel Sigorta, Şeker Sigorta, Milli Reasürans, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) faaliyet gösteren sandıklarından emekli olacaksınız.

İş bankasından ayrıldıktan sonra nerede çalışırsanız çalışın 1.261 SGK prim gününden (3,5 YIL ) az olması durumda Türkiye İş Bankası A.Ş. Emekli Sandığı Vakfı üyesi olarak emekli olabileceksiniz.

Saygılar.

Aliemin

Merhaba sizde sanırım 506 sayılı kanun geçici 20. maddesi ile kurulan ve faaliyet gösteren banka sandıkları, sigorta ve reasürans şirketleri ile ticaret ve sanayi odaları ile borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler olmak üzere (Şekerbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Sınai Kalkınma Bankası, İş Bankası, İmar Bankası, Fortisbank, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Esbank, Anadolu Anonim Türk Sigorta, Genel Sigorta, Şeker Sigorta, Milli Reasürans, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) faaliyet gösteren sandıklara tabii olarak çalışıyorsunuz.

Merak ettiğiniz konuları daha önceki yazımlarında bulabilirsiniz.Bir kaç defa bu konuyu açıklamaya gayret göstermiştim.

Yada banka emekli sandığı emeklilik servisiniz size yardımcı olacaktır.

Kamu l Banka Özel Emekli Sandıkları Hakkında Bilgilendirme ;

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T. Halk Bankası A.Ş. Mensupları Emekli ve Yardım Sandığı Resmi Linki ; ( https://www.tzhvakfi.org )

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı Resmi Linki ; ( https://esv.vakifbank.com.tr/esv_web )

T.C. Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik Ve Yardımlaşma Vakfı Resmi Linki ; ( https://www.mervak.org.tr )

Saygılar.

belkide emekliliginiz dolmuştur durumunuzu yazarsanız bilgi verelim

yok dostum keske ya..

yuzde 68 engelım. sgk gırısım 15 08 2006. primim 5700

bu engel oranıyla 18 yıl 4000 prime tabıyım.

ama soyle de bır gelısme oldu.. raporu alırken astım raporlu ılaclarım var. bunu belırtmeyı unuttum.. bırde epilepsi atagı gecırdım.

bana dedıler kı ılce saglıga gıdıp basvuru yap rapordan sonra ek hastalıklarını beyan edebılıyorsun.

yenıden sevk eder bunları da dahıl et.. oranın yuzde 80 e ulasırsa emeklı olursun dedıler
gölge OturanBoğa boyle bır uygulama var mı duydunuz mu hıc?

Bilgi Hazinedir

size bır soru sorabılır mıyım?

aynı prımı, aynı gun ve sartlarla emeklı olan bır SSK emeklısı ıse özel sandıga baglı tabi çalısan (banka sandıgı) alacagı emeklılık rakamı arasında fark olur mu?

bu kurumların tumu aynı emeklılık hesaplamasını mı kullanır yoksa fark olusması normal mıdır__?

Bizar34

Merhaba,aslında banka emekli sandıkları (506 S.K. Geçici 20. Madde) kendi vakıf tüzükleri çerçevesinde emekli maaşları belirlerler.

Vakıf tüzüğünde SGK 4A-işçi statüsünde olduğu gibi hesaplanacağı yazıyor ise SGK emekli ile birebir aynı alır yada vakıf tüzüğünde farklı parametreler eklenirse tabii pozitif yönden farklı alırlar.

Vakıf tüzükleri farklı bir emekli maaşı hesaplaması yapabilirler.5510 sayılı kanunun geçici 20. maddesi banka emekli sandıklarını anlatmakta ve yapmaları gereken minimum uygulamaları belirtmektedir.

İlgili kanunda demektedir ki;Banka sandıkları emekli maaşı hesaplaması sonucu bulacağınız emekli maaşı en az SGK kurumundan emekli olan birebir aynı durumdaki kişi kadar olabilir der.Bu nedenle banka sandıkları isterlerse yani vakıf tüzüğünde belirtilirse pozitif anlamda daha fazla emekli maaşı ödeyebilir bunun önü açıktır.

Ülkemizde 2 bankanın ortak bir banka sandığı mevcuttur.Bu banka sandığı az önce bahsettiğim pozitif farklılığı emeklilerine sunmaktadır.Bu banka sandığı emekli maaşlarını daha yüksek bir hesaplama yöntemi ile ödemekle beraber her emeklisine 3 ayda bir tam emekli maaşı tutarında ikramiye ödemektedir.Yani yılda 16 maaş alan 2 bankanın ortak olduğu ödeyen bir banka sandığı mevcuttur.

Özetle bir banka sandığı emeklisine en az SGK emekli maaşı kadar ödeyebildiği gibi en çok kelimesinin ucu açıktır.

Saygılar.

Bizar34

Merhaba,siz çalıştığınız için çalışanların 3 ayda bir aldıkları ikramiye konusunu söylediğinizi düşünüyorum.

2 bankanın ortak sandığı olan ilgili banka sandığı vakfı 3 ayda bir ikramiyeyi emekli maaşı ödediği personeline ödüyor çalışan personeli değil.

Yani emekli olan personellerin daha da avantajlı hakları olan banka sandıkları olduğunu ifade etmek istedim.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

benım emeklılık surem 18 yıl 4.000 gün ancak ben beklemeyı dusunmuyorum

2023 e gırınce saglık raporumu sunarak tazmınatımı ısteyıp cıkıs işticem.

bılmıorum verırler mı...

Bizar34

Merhaba,sizin Engelli Vergi indirimi belgenizin bir örneği çalıştığınız bankanın IK servisinde bulunduğunu tahmin ediyorum.

Siz IK servisi ile Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olmak istediğinizi tebliğ ettiğinizde her emekli olan arkadaşımızın yasal hakları sizin içinde geçerlidir.

Bunlar ; Kıdem Tazminatı + Kullanılmayan Yıllık İzin Ücretleri 'dir.

Saygılar.

oturanboga Bilgihazinedir

Ben bunu affınıza sığınarak anlamadim cunku ben 2008 öncesi sgk liyim ve yüzde 68 raporum var.

Simdi ben yüzde 60 üzeri oldifu için malulen emekli olabiliyor muyum?

Bizar34

Hayır. Malulen emeklilikte istisnasız herkes SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı almak zorunda. 2008 öncesi-sonrası veya 4a-b-c- gibi bir ayrım yok. Malulen emeklilikte herkes aynı.

Üst Alt