Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 sigorta başlangıcım var, 2012'de engelli memur oldum. Emeklilik şartlarım nedir?

adgcaloh

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba değerli arkadaşlar. Öncelikle hepinize sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

Hepimizin bildiği gibi engellilerin emekliliğinde yaş sınırı yok; hizmet süresi ve prim gün saysı gibi kriterler söz konusu. Ancak bu kadarı ile de bitmiyor vergi indirimi, emeklilik işlemleri vb. için de belli dönemlerde sağlık kurulu raporu almak gerekebiliyor. Bu işlemlerde emekli olabilmek için uygun zamanda ve uygun sıra ile ile izlenecek birbiri ile ilgili işlemler.

Benim bir biriyle ilişkili 2 temel sorum olacak ve bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar bana yardımcı olursa minnettar olurum.

Sigorta Başlangıcım; 01.12.2006 ve 2006 - 2012 yılları arasında toplam 1358 gün SSKlı olarak prim günüm var, ancak engelli statüsünde değil. Benim çok uzun süredir engel durumu teşkil eden üç temel rahatsızlığım var ancak ilk defa; 2011 tarihinde %56 oran ve sürekli engelli raporu aldım. Ancak maliye vergi indirimim 1 yıl sonra kontrolüne şeklinde geldi. 2012'de düzenlenen ÖMSS ile 27.09.2012 tarihi ile engelli memur olarak göreve başladım.

Birinci Sorum; bu şartlarda emeklilik şartım ve kalan sürem nedir ? 1358 gün SSKlı prim günüm emeklilik süreme etki edecek mi ? Eğer etkiliyorsa hizmet birleştirme, dilekçe, başvuru gibi herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu ?

İkinci Sorum; Engelli raporunda %56 oran ve sürekli olmasına karşın, maliye vergi indirimim 1 yıl şeklinde geldi, Memur olarak atandıktan sonra 1 yıl dolmasına karşın bir daha başvuru yapmadım. Engelli emekli ( erken yaşlılık aylığı ) için benim memur olarak çalışıyorken vergi indirimine başvurmam gerekir mi? Eğer başvurmaz isem vergi indirimim olmadığı için 18yıl, 16yıl, 15yıl hizmet süresini veya engelli emekliliğimi etkiler mi ?

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

1-Memur oluş tarihiniz olan 27.09.2012 den 1358 günü (45 ay yapar) çıkarın ilk işe başlama tarihiniz o olacak ssk ödemeleri emekli sandığına aktarmak için kurumunuza hizmet birleştirmesi için müracaat edin.
2-Memurların vergi indirim hakkı almasına gerek yoktur. Vergi indirim hakkı sadece 5510 sayılı kanundan önce ''SSK'' lı olanların erken emekliliği içindir.

Cevabınız için teşekkürler İlker Bey;

Sizin verdiğiniz cevap ve forumlardan takip ettiğim kadarıyla şimdi benim durumum şu şekilde olacak.
Engel Oranım %56 olduğu için ve 5510 sayılı yasaya göre 16 yıl 4320 gün ile inşallah emekli olabiliyorum.

Yaptığımız hesaba göre hizmet birleştirmesi yapar isem; 2014 sonu 6 yıl görev sürem doluyor. 10 yıl görev sürem kalıyor.
Bu bağlamda konu ile ilişkili sormak istediğim ve asıl kafamı karıştıran ve beni tedirgin eden bir sorum daha var;

Diyelim ki hizmet birleştirmesi yaptım ve 10 yıl süre de geçti; emekli olmak için nasıl bir presedür izleyeceğim ?
Tekrar sağlık raporu alarak, önce vergi indirim alıp sonra mı emekliliğe müracaat edeceğim ?
Bende forumları okuyunca öyle bir izlenim oluştu; vergi indirimin sürekli alıp sgk'ya başvurulacak diye;

Varsayım 1;
Eğer bu sağlık raporumda oran düşürülürse %40-50 arası bu sefer 18 yıl 4680 gün gerektiği için 2 yıl daha çalışıp tekrar mı müracaat edeceğim ?

Varsayım 2;
Eğer bu sağlık raporumda oran düşürülmez %50-60 arası kalır ancak sürekli değilde 1-2 yıl sonra kontrolüne derse, emekliliğe ayrılıp; belirtilen yılda tekrar mı kontrole gireceğim? Diyelim 1-2 yıl sonra kontrolüne dediler ve kontrole gittim oranım %40-50 oranına o zaman düşürüldü, bu durumda 2 yıllık emekli oluyorum, oranım düştüğü için tekrar memurluğa dönebilir miyim ? Çünkü benim psikiyatri, kardiyoloji ve ortopedi olamak üzere 3 tane rahatsızlığım var. Bu rahatsızlıkları 20 yıldır tanılı bir şekilde yaşıyorum. Benim ürktüğüm nokta psikiyatri olan durumlarda genelde kontrol veriyorlar. Oranımın %40'ın altına düşeceğini sanmıyorum. Ama kontrol verirlerse; 16 yıl memurluktan emekli olup, kontrol süresinden sonra oran düşürülürse arada kalan 2 yıl hizmet süresi ne olacak ? Vergi indirimi bunun neresinde ?

Bu konular beni oldukça tedirgin ediyor ve aklıma farklı farklı sorular geliyor. Öyle olursa ne olur, böyle olursa ne olur.
Bana yardımcı olur ve bilgilendirirseniz sevinirim.

merhaba ben %45 oranında engelli raporu ile sgk da 1565 günüm var ilk sigortalılık tarihim 1 ocak 2005 tir 04,04,2011 tarihi itibarıyle de sağlık bakanlığında engelli memur olarak görev yapmaktayım şimdi benim sorum şu. hizmet birleştirmesi yaptığım vakit memuriyet himet başlangıcım mart 2006 olarak görünüyor bu noktada emeklilik şartlarım ve muhtemel emeklilik tarihim nasıl olur beni ayınltırsanız memnun olurum?

Psikiyatri Engelli Hastalarının Emeklilik Durumu

Merhaba Değerli Arkadaşlar,

Forum konularını incelediğimde Psikiyatri hastalarının engellilik ve emeklilik durumuna ilişkin bir çok bilgi karmaşası mevcut. Biliyorsunuz ki ilki 2012 senesinde yapılan ÖMSS Sınavı ile bir çok arkadaşımız "psikiyatri engelli raporu" ile memur oldu veya gelecek sınavlarda olacak. Ayrıca engelli raporlarında psikiyatri dışında da rahatsızlıklar bulunabilir. Bunun dışında emeklilik için SSK ve Emekli Sandığı işlemleri farklılık gösteriyor. Benim tespit ettiğim asıl konu ise "Malulen Emeklilik" ile "Erken Yaşlılık Aylığı ( Engelli Emekliliği )" konularının karıştırılması. Bu başlıklar altında incelediğimizde farklı farklı bilgi paylaşımları arkadaşlarımızı daha da tedirgin edebilmektedir. Bunun dışında karşılaşacağımız ortak sorunları paylaşmalı ve çözüm yollarını birlikte aramalıyız.

Benim sorum şu şekilde;

1 - Benim gibi ÖMSS ile % 56 engelli raporu (psikiyatri oranı da dahil) 2012'de başlayan bir memur 16 yıl 4320 gün ( SSK süreleri dahil ) emekli olabiliyor. Peki bu süre dolduğunda sanırım Sağlık Kurulu raporu istenecek. Psikiyatri oranı olduğu için, memuriyete engelli raporu ile bile başlasa emeklilik sürecinde, kontrol muayenesi vb. uygulamalar ile uğraştırırlar mı ?

2 - Yoksa memurluğa engelli olarak başladığı için, sadece emekliliği geldiği zaman kurum tarafından sevk edilerek aldığı Sağlık Kurulu Raporu gereken oranda ( %50-60 arası ) yeterli olacak mı ?

Forumlardan incelediğim kadarıyla psikiyatri hastası olan engelli arkadaşlar emeklilik sürecinde bir çok sıkıntı yaşıyor. Özellikle malulen emekli olmak için uğraşan arkadaşlar tekrar tekrar kontrole gönderiliyorlar. Bu yorumları okudukça endişeleniyor ve korkulara kapılıyorum.

Lütfen bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olursa sevinirim. İlgi ve merakla bekliyorum...

Emeklilik için şurada detayşı tartışma var: http://www.engelliler.biz/forum/eme...arihten-sonra-memur-olanlarin-emekliligi.html

Memur statüsünde emekli olacaksınız. Bugünden aldığınız raporun da vergi indirim hakkının da emekliliğinize bir etkisi olmayacak. Emeklilik zamanı geldiğinde kurumunuzun sevki ile alacağınız rapor oranına göre emeklilk işlemleri görülecek.

Emeklilik kararı verildiğinde kontrol muayenesi istenip istenmeyeceğini bilemeyiz. Ama genellikle psikiyatrik değerlendirmelerde kontrol muayenesi isteniyor.

Üst Alt