Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 tarihli raporla vergi indirimine başvurabilir miyim?

HCZCI

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
11
Arkadaşlara Merhaba;
Ben bir kurum da uzman olarak çalışmaktayım. Kurum normal kadrodan atandım. Elimde %60 oranlı 18.07.2006 tarihli raporum mevcut bu raporu kullanıp vergi indirimi, emeklilik ve tayin hakkı gibi mevcut haklardan yararlanabilir miyim. Vergi için başvurdum tekrar hastane raporu istemişler fakat red cevabını alamadım onu takar isteyeceğim çünkü 16.12.2010 tarihli yeni yönetmelikte şu ibare geçmekte [FONT=Arial]Yönetmeliği “Kazanılmış haklar” başlıklı 18’incimaddesine göre;
“MADDE 18 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler içindüzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışmagücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyonkaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek veyardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporudüzenlenmez.
Benim raporum da süreli ve 16.07.2006 tarihinden sonra olduğu için haklarımın korunduğunu talep edebiliriyim.
Herkese iyi günler Allah yar ve yardımcımız olsun.
[/FONT]

Kuruma normal kadrodan atanmanız bir bakıma etkiler: Sakatlığınız atanmadan önce varmıydı varsa ispatlayabilir misiniz?
Diğer yandan vergi indiriminden faydalanıyor musunuz? Yarım kalan iş için tam emin olmak lazım.

Haklarınızın korunup korunmadığını o zaman söyleyebiliriz. Rapor almak başka raporu işleme koymak bambaşka işlerdir. bu yüzden son sorunuza cevap veremeyiz.

HCZCI
Bahsettiğiniz maddeden dolayı eldeki eski rapor sosyal yardımlar için geçerli olabilir ancak vergi indirimi için geçerli değildir. Vergi dairesi kabul etse dahi Ankara tarafından 2013 de yürürlüğe giren yeni özürlülük oran cetveline göre değerlendirilecek ve rapordaki oranda değişikliğe gidilebilecektir. Raporun son yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir.
İstanbul vergi dairesinin vergi indirimi uygulaması ile ilgili sayfasında gerekli belgeler şöyle açıklanmaktadır:

[FONT=arial]-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)[/FONT]

Ufukalp Bey VE @Mr. No. Bey mesajlarınız için öncelikle teşekkürler vergi indirimi konunda tekrar hastaneye gideceğim en kısa süre de ben merak ettiğim ve istediğim 2 konu daha var engellilere tanınan haklardan yararlanmam için nasıl bir yol izlemem lazım çalıştığım kuruma mı baş vurmalıyım bu haklardan yararlanmam için örneğin benim için önemli olan emeklilik ve tayin hakkı ve bu haklardan yararlana bilmem için ne gibi kanuni mesnetler ine dayandıra bilirim.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Atıflar

MADDE 17 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik, 16/12/2010 tarihli ve 27787 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik ile 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine yapılan atıflar bu Yönetmelik hükümlerine yapılmış sayılır.

Kazanılmış haklar

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 19 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

burdada eski raporlar geçerli diyor
::Sıkça Sorulan Sorular::

[FONT=tahoma]Engellilik indiriminden yararlanmak için genel uygulama ilgilinin rapor almak üzere gerekli belgelerle ilgili müdürlüğe başvurması, ilgili müdürlükçe hastaneye sevk edilerek rapor aldırılması olmakla birlikte; vatandaşların mağdur edilmemesi için diğer kurumların sevki sonucu aldıkları raporlarla (rapor aslı veya noter onaylı) ve gerekli diğer belgelerle birlikte ilgili Müdürlüklere başvurabilmelerine imkan sağlanmaktadır. Bu uygulama ile kişiler yeniden rapor alma külfetinden kurtarılmaktadır.[/FONT]

toprak1453 ve paranoya arkadaşlarım yazdıklarınızı okudum teşekkür ediyorum.Ben şimdi elimdeki raporla ne yapabilirim engelilere tanınan haklardan hangilerinden nasıl nereye başvurarak yararlanabilirim yada yararlanma şansım ne raporum sürekli %60 ve 18.07.2006 tarihli kısaca bilgiler verirseniz sevinirim mesela çalıştığım kurum zaman zaman geçici görevlendirmeler yapmakta bunun gibi tayin isteme gibi haklarım söz konusu olabilir mi yada olması için ne yapmam gerekir.

"Elimde %60 oranlı 18.07.2006 tarihli raporum mevcut bu raporu kullanıp vergi indirimi, emeklilik ve tayin hakkı gibi mevcut haklardan yararlanabilir miyim" demişsiniz.

Vergi indirimi alabilirsiniz.Vergi indirimini aldığınız taktirde zaten erken emeklilik hakkınız da doğar. Evet, tayin hakkınız mevcut bir defaya mahsus. Tayin ile ilgili yönetmeliği çalışmış olduğunuz kurum nasıl yorumlar bilemiyorum. Çünkü bir kurum onaylıyor ama bazı kurumlar yönetmeliği farklı yorumlayarak onaylamayabiliyor. Tamamen keyfi bir uygulama. Aslında bunu yapmaya hakları yok. Ancak sizin elinizdeki rapor sadece sosyal haklarınızdan faydalanmak için kullanılabilir. Erken emeklilik ve/ya vergi indirimi için kullanamazsınız. Bunun için yeniden hastahaneye başvurup heyet raporu almanız gerekmektedir. Çünkü mevcut "MADDE 19 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır." yönetmelik sizin eski tarihli raporunuzu sadece sosyal haklar için kullanmanıza müsade ediyor. Yok, ben sadece sosyal haklardan faydalanmak istiyorum derseniz, elinizdeki raporla Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne gidin ve engelliliğinizi gösteren bir kart alacaksınız. Onunla bir çok (erken emeklilik ve vergi indirimi hariç) imkanlardan faydalanabilirsiniz. Bunları öğrenmek için de forumu araştırın, yığınlarca döküman var. Evet, herşeyi açık bir şekilde yazmış bulunuyorum. Başka soruya gerek yok.

toprak1453 cevapların için teşekkür ederim.Gayet açıklayıcı oldu tekrar sağolun.

26.11.2015 tarihinde %42 oranında engelli raporu aldım engel içeriği (konuşma bozukluğu-serebral palsi ve yürüyüş bozukluğu) raporun arkasında kullanım amacında sosyal yardım ve engelli kimlik kartı kısımları de onaylı bu şekilde vergi indiriminden yararlanabilirmiyim hemen göndereceğim maliyeye

bir sorum var eğitim kısmına işaret konulmamış ikamet ettiğim şehirden 220km uzaklıktaki bir şehirde yüksek lisans yapıyorum seneye kısmetse doktoraya geçeceğim acaba buraya da çarpı atılsaydı bana bu konudada tayin istediğimde yarar sağlarmıydı.

Son yönetmeliğe uygun olarak aldığınız rapor vergi indirimi için geçerlidir.
Raporla beraber işyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair belgeyi unutmayınız.

dediğiniz gibi gönderdim hocam inşallah kabul edilir.

Üst Alt