Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006'da memur oldum. %50 raporum var. Ne zaman emekli olabilirim?

ekrem2323

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Sayın OturanBoğa. 2005'te başlayan ve memur olana kadar 240 gün ssk günüm var. 28.12.2006'da normal statüde memur oldum. İşe girmeden önce 2004 yılında aldığım ama hiçbir kuruma beyan etmediğim % 50 raporum var. Halihazırda da aynı oranda engelliyim. Ne zaman emekli olabilirim? Erken emeklilikte vergi indirimi almak şart mı 2006 yıl8nda memur olanlar için?

Sayın Ufukalp Hocam SSK'lı çalışılan günlerin kaçta kaçı memur emekliliği gününe eklenir. Tamamı diyen de var. 3/4'ü diyen de.

Çalışmaya başlamadan önce engelli olduğunuzu elinizdeki 2004 tarihli raporla isbatlamanız halinde 15 yıl (5400 gün) ile emekli olursunuz.
SSK lı olduğunuz günlerin tamamı eklenir ancak sadece fiili olarak prim ödenmiş günler eklenir aradaki primsiz boşluk süre olarak eklenmez.

Sayın Ufukalp Hocam. Emekli olmak istediğimde beni sağlık kuruluna sevk edecekler, ben de aldığım rapora göre emekli edileceğim ya da edilmeyeceğim. Merak ettiğim husus şu: daha öncede farklı amaçlarla örneğin: engelli kimlik kartı, askerlik çürük raporu gibi başka amaçlarla daha önceden aldığım raporların tam da bu noktada bir kıymeti var mı yok mu?

*** ESKİ MEMURLARDA GEÇİŞ SÜRECİ
5510 sayılı Kanun’un geçici 4 üncü maddesi ile;
§1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar 15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.

Yasada bu şekilde belirtilmekte, ama uygulama resmen arap saçı kimsenin kimseden haberi yok.
Yasaya göre işe başlamadan raporunuz olduğuna göre sakat kadrosunda başlamış gibi değerlendirilmeniz lazım.
Sakat kadrosunda başlayanlar tekrar rapor almıyorlar.

Ufukalp Hocam demek istediğim atıyorum emekli olmadan önce çalışırken emeklilik dışında bir amaçla alınan rapora; emeklilik talebim halinde ilgili kurumların ulaşıp göz önünde bulundurmaları mümkün müdür?

Sayın Ufukalp Hocam. Vergi indirimi başvuru sonucunu Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde başvuru yapanlar internetten öğrenebiliyorlar da diğer iller öğrenemiyorlar mı internetten?

Sayın Ufukalp Hocam son olarak örneğin ben işe girişte engelli olduğum halde normal statüde girdim. İşe girişte aldığım heyet raporunda oran yazmıyordu. Her iki göz -20 ile 0.6 ve Sağlam yazıyordu. Zaten alalacele verildi rapor. Oysa işe girmeden önce bir göz 0.2 diğer göz 0.3 % 50 yazan raporum var. Emeklilik için başvurduğumda işe girişte aldığım bu rapor bana engel çıkarır mı? Yoksa her rapor yalnızca alınış amacı dışında bir anlam taşımaz diyebilir miyiz?

ekrem2323

5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz emeklilik için:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.

Yani, memur olmadan önceki tarihli bir engelli raporunuz varsa, bunu kurumunuza sunup yukarıdaki maddeye atfen emekliliğinizi isteyeceksiniz.

Sizin vergi indirimi ile bir işiniz yok emeklilik açısından.

memur emeklisinde vergi indirimi

Engelliyim ama normal statüde 2006 yılında memur oldum. İşe girmeden evvel aldığım engelli raporum var. 1ekim 2008 yılından önce memur olduğum için vergi indirimi almazsam 15 yılda emekli olamaz mıyım?

Sayın Ufukalp hocam. 1 ekim 2008'den önce engelli olduğum halde normal statüde memur oldum. İşe girmeden önce yüzde elli raporum var. Bugüne kadar hiç vergi indirimi almadım. 15 yılda emekli olabilmem için vergi indirimi almam şart mı?

Sayın Ufukalp hocam. Israrla bu soruyu şunun için soruyorum. Bilgi bulgu eksik diye raporum geri gelirse engelli kimlik kartım iptal olmasın ve raporum geçersiz olmasın diye raporu yenilemek ya da bilgi bulguları tamamlatmakla uğraşmam. Mevcut raporumdan kaynaklı haklarımı içim rahat bir şekilde kullanırım. Emeklilikte vergi indirimi şart değilse ne diye uğraşacam. Bu arada işi yarım bırakmak yasal bir sorun oluşturmaz inşallah bana.

ekrem2323
Hayır ne zaman girmiş olursanız olun emekliliğiniz emekli sandığı hükümlerine göre olacağından vergi indirimi ile bir ilginiz yoktur. Vergi indirimi 5510 a tabi 4A lılar için geçerlidir.
Siz her ne kadar memuriyete engelli kadrosunda başklamamış olsanız da 5434 e tabi (devlet memuru) olarak çalışmaya başlamadan önce %40 ve üzeri rapora sahip olduğunuz için 5510/geçici 4. maddeye göre emekli olabilirsiniz. Maddenin sizinle ilgili metnini OturanBoğa yukarıda vermiş.

Sayın Ufukalp hocam. Israrla bu soruyu şunun için soruyorum. Bilgi bulgu eksik diye raporum geri gelirse engelli kimlik kartım iptal olmasın ve raporum geçersiz olmasın diye raporu yenilemek ya da bilgi bulguları tamamlatmakla uğraşmam. Mevcut raporumdan kaynaklı haklarımı içim rahat bir şekilde kullanırım. Emeklilikte vergi indirimi şart değilse ne diye uğraşacam. Bu arada işi yarım bırakmak yasal bir sorun oluşturmaz inşallah bana.

Raporun bilgi bulgu eksikliği ile dönmesi çok sık olan birşey değil, öyle olursa yarım bırakmayın o çok uğraştırmaz sizi, doktorlar gelen yazı doğrultusunda gerekli eklemeleri yaparak durum bildirir rapor şeklinde tekrar gönderirler.
Şayet %40 altına düşürülür de gelirse o zaman bahsettiğiniz gerekçelerle itiraz etmezsiniz o kadar. O zaman yarım bırakmış olmazsınız ve raporun düşürülmesi sadece vergi indirimi yönünden maliyeyi bağlar diğer konularda aynen geçerliliği devam eder.
Ama yarım bırakmak ilerde tekrar rapor işiniz olduğunda size sorun yaratabilir.

Teşekkürler sayın Ufukalp hocam. Bu arada geçen aslını kaybettiğim raporun bir örneği hastanede varmış. Aslı gibidir yaptırdım. Ama adı durum bildirir raporu diye geçiyor. % 50. Sürekli olup olmadığı da yazmıyor. İşe girmeden önce almıştım. 15 yılda emekli olmamda yeterli olur mu bu rapor?

Nasıl durum bildirir rapor ya?
Özürlü sağlık kurulu raporu formunda düzenlenmiş olmalı ve oran bulunmalı, aksi halde geçerliliği olmaz.

Hocam başlık özürlü sağlık kurulu raporu yazıyor. 7-8 doktorun altta imzası var. Alt kisimda da % 50 sakattir durum bildirir rapordur yaziyor surekli olup olmadigi yazmıyor

Peki süre var mı?
Süre yok ama sürekli yazısı olduğu halde karşısında evet yazmıyor ya da karşısında boş kare var içi tıklı değil mi?

Ufukalp hocam başlikta sağlik kuruli raporu yazıyor. Altta % 50 sakattir durumu bildirir rapordur (saglik kurulu kararidir) yazıyor. En altta da 8 doktorun imzasi var her branştan. Ama surekli olup olmadigi bilgisi yok

Hocam kesinlikle rapor süresi alt başlığı da yok. Süre ile ilgili tek harf sayı yok

Raporunuz sürekli ve geçerlidir.

Teşekkür ederim Sayın Ufukalp Hocam. Cidden çok yardımcı oldunuz. Allah razı olsun inşallah sizden.

Uzun zamandır benimde kafa takılan bir durumdu ve bu başlıkta verilen cevaplarda kafamdaki soru işaretleri netleşmiş oldu. Bende 2008 ağustos ayında normal statüde memur olarak başladım ama 2004 ve 2006 da alınmış iki tane raporum var... Soruya cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim...
Bazen engellilerin idari izinli sayıldığı durumlarda kurumum bana sen normal statüde bir memursun yararlanamazsın gibi söylemlerde bulunuyor. Veya engelli tayin hakkından yararlanmayı düşünüyorum kafamdaki bir kaç sorunu çözdüğümde bu seferde sen engelli statüsünde işe girmedin böyle bir hakkın yok derler mi bilmiyorum. Bunu gerekçe gösterebilirler mi gösterip dilekçeme olumsuz cevap verme hakları var mıdır
not: %43 engelli raporum var ve bunun üzerinden vergi indirimi hakkından yararlanıyorum..

Sayın Ömür Hoca. Ben de engelimden dolayı tayin yaptım. Yardımcı olabileceğim bir konu varsa sorunuz.

Not: Ben de normal statüde memur oldum.

<<ömür>>
Bu ne istediğinize bağlı.
İşyerinizdeki amirlerinizin sizin raporlarınızı değerlendirme, engelli olup olmadığınıza hükmetme yetkileri yoktur.
O halde engelli kadrosunda olmadığınız halde kimi haklardan faydalanmak için de elinize bir rapor alıp bakın ben engelliyim deme şansınız olmuyor düşüncesindeyim.
Ancak yukarıdaki emeklilik konusu kanun ile hüküm altına alındığından geçerlidir.

Ufukalp Hocam. Tam da bu konuda bir sorum var. 657'ye göre engellilere isteği dışında gece nöbeti verilemez deniyor. Engelli olan ancak normal statüde memur olanlar için de bu husus engelli olarak memur olanlar gibi midir? Ayrıca engellilerin idari izinler kışın soğuk havalarda yazın sıcak havalarda verilen vs

@ekrem2323

5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz emeklilik için:

Yani, memur olmadan önceki tarihli bir engelli raporunuz varsa, bunu kurumunuza sunup yukarıdaki maddeye atfen emekliliğinizi isteyeceksiniz.

Sizin vergi indirimi ile bir işiniz yok emeklilik açısından.

Oturanboğa ve Ufukalp abilerim peki şöyle bi durum söz konusuysa:

2006 yılında 16 gün,
2010 yılında 15 gün,
2011 yılında 10 gün prim ödemem var. (Bunlar normal statü).

2013 yılında 85 gün,
2014 yılında 264 gün primim ödenmiş.(bunlar engelli kadrosunda)
Bu yazdığım iki grupta özel sektörde.

daha sonra ekim 2014 itibariyle e-kpss ile atanıp devlet memuru olarak çalışmaktayım.

tüm bu yazdıklarım sonucunda bende 15 yıl sonra emekliliğimi istiyebiliyormuyum bu arada vergi indirimi almıyorum. sadece 1 yıllık vergi indirimi varildi bana. raporum sürekli ve % 49..
bilgilendirirseniz sevinirim..

Ufukalp Hocam. Tam da bu konuda bir sorum var. 657'ye göre engellilere isteği dışında gece nöbeti verilemez deniyor. Engelli olan ancak normal statüde memur olanlar için de bu husus engelli olarak memur olanlar gibi midir? Ayrıca engellilerin idari izinler kışın soğuk havalarda yazın sıcak havalarda verilen vs

hasaner
Bahsettiğiniz hüküm 2008 öncesi 5434 e göre göreve başlayanlar için. Yani 2008 den önce memur olanlar.
ekrem2323
Hangi durumlarda engelli kadrosunda olmak gerekir, hangilerinde rapor sunmak yeterli olabilir emin değilim.

Ufukalp modum ben engellilere sağlanan tayin hakkından yararlanmak istiyorum ama 2008 ağustos ayında memurluğa başladım. 2007 ocak ayından 2008 ağustos ayına kadar engelli statüsünde işçi olarak çalıştım. 2006 KPSS ye girdim o puanım ile memur oldum. 2006 yılında EKPSS yoktu sizinde bildiğiniz üzere...

Üst Alt