Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2007 sigortalı işe girdim ve 2009'da böbrek nakli oldum. Emeklilik..?

esesli__26

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
s.a ben 2007 sigortalı işe girdim ve 2009 da böbrek nakli oldum 1 sene sigortam var %70 raporum var malülen emekli olabiliyormuyum ???

Ben 12 yaşımdan beri böbrek rahatsızlığım var ve ilaç kullanıyorum şuanki yaşım (25) 2007'de işe girdim ve 350 gün siğortam var 2009'da böbrek nakli oldum acaba malülen emekli nasıl olurum 1800 günden......

Yani ilk sigortalı olduğun tarihte diyalize girecek düzeyde değildi böbrek rahatsızlığın ve/fakat daha sonra ilerledi ve önce diyaliz sonra da nakil söz konusu oldu.

Eğer 2007'de ilk sigortalı oolduğun datrihte 18 yaşını tamamlamış idiysen, bu durumda (gün/ay/2007 +) 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün primle malulen emekli olabilirsin. Yani 2017'ye kadar prim günlerini 1800'e tamamlayıp sonrasında da malulen emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvuracaksın.

siğorta girişim 2007 ozmn 18 yaşımdaydım abi verdiğin bilgiler için çok tkşler...

abi bi sorum daha olacaktı ben böbrek nakli olduğum için % 70 raporum var şuan ve ben gözlerimde katarak ameliyatı oldum ufak harfleri hiç okuyamıyorum yakın gözlüğü kullanıyorum sağ 1 numara sol 2 numara
tekrar RAPOR çıkarttırsam raporum gözlerimden dolayı yükselir mi...

Bu durumda, ilk sigortalı olduğun tarihten sonra diyaliz/nakil olduğu için 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün primle malulen emekli olabilirsin Bekir. Nakil olmuş olman günü geldiğinde sana makulen emekli olma hakkını da kazandırdı...

Bu açıdan, rapor oranını arttırmaya ihtiyacın yok.

Merhaba
Böbrek Nakilliyim 13.06.2007 Sigorta girişim var 26.03.2009 Böbrek Nakli oldum Şuan 1800 günüm var Malülen emekli olabilirmiyim

esesli__26

maluliyet cetveli'nde böbrekle ilgili olarak
"BÖBREK:
Diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması" denmiştir.

Dolayısıyla eğer sizin hastalık durumunuz burada belirtilene uyuyorsa malul sayilabilirsiniz ve malulen emekli olabilirsiniz.

Tabii ki de bunu kesin bilmek için SGK.ya başvurmanız ve malulen emeklilik için sevk talebinde bulunmanız gerekmektedir.

Diğer şart olan "10 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 1800 sigorta primi ödemiş olma" zaten sizde mevcut.

esesli__26
Sigorta başlangıç tarihinden önce maluliyet derecesinde rahatsızlığınız yoksa malulen emekli olabilirsiniz. Ancak sigorta başlangıç tarihinden önce diyalize girmenizi gerektirecek kadar böbrek yetmezliğiniz mevcutsa bu mümkün değil.
Ankyra
Sonradan yapılan düzenleme ile artık Hayati organ nakilliler de malulen emekli olabiliyor.

Ufukalp
Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit Işlemleri Yönetmeliğinde de buna fair duzenleme yapıldıysa ve hayatı organ nakli çalışma gücünde %60 kayıp şeklinde kabul ediliyorsa doğrudur.
Bilindiği gibi, malulen emeklilikte Erişkinler için engellilik yönetmeliğindeki oranlara itaat edilmiyor.

Ankyra
Böbrek transplantasyonu maluliyet cetveli hastalıklar listesinde aşağıdaki gibi yerini almıştır, bu konuda sorun yoktur.

M. GENİTOÜRİNER SİSTEM HASTALIKLARI
1. Böbrek fonksiyon bozukluğu:
A. Kronik hemodiyaliz veya periton diyalizi
veya
[SIZE=4]B. Böbrek transplantasyonu[/SIZE]
veya
C. En az 3 ay boyunca serum kreatinin düzeyinin sürekli 4 mg/dl (en az 3 kez 3 farklı zamanda) veya üzerinde olması veya kreatinin klirensinin 30 ml/dk veya altında bir değere düşmesi ile beraber aşağıdakilerden en az ikisi;
1. Patolojik kırıklar
2. Kalıcı motor ve duyusal nöropati (EMG ile tespit edilen)
3. Kalıcı aşırı sıvı yüklenmesi sendromu beraberinde:
a. Diastolik kan basıncının 110 mmHg veya üzerinde olduğu diastolik hipertansiyon olması ( ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu ile tespit edilen)
veya
b. Tedaviye rağmen devam eden inatçı vasküler konjesyon bulguları (telegrafi, ekokardiografi ve klinik bulgular ile desteklenen)
4. Takip eden 6 aylık süreçte en az 30 günlük ara ile değerlendirme sonrası hesaplanan ve vücut kitle indeksinin 18.0’in altında olması ile tanımlanan kilo kaybının olduğu inatçı anoreksi.

Tek hastalıktan en az %60 oran olmalı şartına da uyuyorsa işlem tamam.

Ankyra
Böbrek naklinin her yerde geçerli standart olarak tek bir oranı vardır, o da %70 dir.
Böbrek transplantasyonu maluliyet hastalık listesinde de mevcuttur.
Böbrek nakilli bir hasta malulen emekli olur.
Kesin ve net, tartışılacak bir yanı yok bunun.
Nokta...

Merhaba
Malülen Emeklilik Başvuruma Red gelmiş Benim Kronik Böbrek Rahatsızlığım 12 Yaşımda başladı 2007 işe başladım 306 gün çalıştım ve 2008 aralık ayında Diyalize girdim 3 ay ve 2009 Mart ayında Böbrek Nakli oldum 2015 Senesinde tekrar işe başladım şuan 1850 günüm oldu emeklilik için başvuru yaptım ve Red geldi Red kararında işe giriş mamlül sayıldığım için emeklilik kabul edilmedi işe giriş tarihi öncesinde herhangi bir raporum yoktu rapor alsaydım verecekleri en fazla % 40 rapor dı 5510 sayılı sosyal güvenlik kurumu malül sayılma 25 sinde madde siğortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihden önce siğortalının çalışma gücünün %60 nı kaybettiği önceden veya enim sonradan tesbit edilirse siğortalı bu hastalık ve özürü sebebiyle malülük aylıkğından yararlanamaz denilmektedir.Bu maddeye göre benim işe giriş tarihinden önceki rapor oranı %40 düşünüldüğünde 25.madde de %60 altında olduğu için Dava açsam Kazanabilirmiyim...

esesli__ ''Benim Kronik Böbrek Rahatsızlığım 12 Yaşımda başladı'' demişiniz oysa: Ufukalp 26 Sigorta başlangıç tarihinden önce maluliyet derecesinde rahatsızlığınız yoksa malulen emekli olabilirsiniz. demişti dikkate almamışsınız, büyük ihtimalle bu yüzden reddedildi..

esesli__26

Dava konusu yapmak gerek. İlk sigortalılık ile diyalizin arası çok kısa bir süre olduğu için biraz hakimin kanaati belirleyecektir. Net bir şey söylemek mümkün değil

Üst Alt