Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2007'de memur olup 2018'de engelli statüsüne geçen kişinin emeklilik şartları nedir?

dilate50

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
2007 yılında normal kpss ile normal memur olan

2018 yılında %50 sürekli rapor verilmiş

2018 yılında ekpss ile engelli bir memurluk kadrosuna yerleşen kişi,

engelli memurlar gibi 15 yılda mı emekli olur.

emekli olurken yeniden rapor almak zorunda mıdır.

çok teşekkür ederim...

dilate arkadaşım ilk defa 2007 yılında memur olmuş isen 15 yıla tabisin ve 5434 e göre memur sayılırsın

Devlet memurlarından emeklilikte yeniden rapor isteniyor mu?

değerli arkadaşlar.

2007 de normal staüde memur olup sonradan hasta olan 2018 de engelli raporu alan kişi sonradan engelli olan memur emekliliği kapsamında 2024 yılında emeklilik başvurusu yapsa rapor üerinden 6 yıl geçtiğinden yeniden rapor istenir mi.

memur 1 yıl ücretsiz izin alsa 1 yılın sonunda emekli sandoğına bu 1 yılın primini elden ödese bu 360 gün prim sonradan engelli olan memur emekliliği kapsamında 16 yılı tamamlamada sayılır mı.

Bunun net cevabını verecek kişi yok forumda.Şöyle ifade edeyim.Emekli olacağınız zamana kadar geçen süre icerisinde özürlülük ölçütü kıstaslarında bir değişiklik olmazsa ya da olan değişikler sizin rapor aldığınız hastalıkları etkilemiyorsa tekrar istenmemesi gerekir.

Sonradan ödediğiniz primler güne ilave edilir.

Memur ücretsiz izinli olduğu günleri emeklilik için borçlanabilir mi? Bu konuda bilgisi olan var mı?

hizmet birleştirmesi emekli maaşını ne kadar etkiler

değerli arkadaşlar.

% 50 engelli raporum var.

2008 yılı martından beri memurum.

4000 e yakın prim günüm var.

istifa edeceğim.

ssk dan 3.5 yıl çalışırsam 20 yıl ve 4400 günle emeklilik şartıyla ssk dan ne kadar emekli maaşı alırım.

dilate50

Bundan sonraki primlerin miktarı önemli. Ama ben olsam memurken emekli olmayı tercih ederdim.

değerli OturanBoğa 2008 ekiminden sonra normal devlet memuru olarak 4000 günüm var.bundan sonra ssk ya asgari ücretten prim ödenecek şekilde çalışsam ne kadar maaş alırım.

değerli arkadaşlar
2008 ekiminden önce 180 gün
2009 ekiminden sonra 3820 gün
olmak üzere normal devlet memuru olarak 4000 günüm var.
bundan sonra ssk ya asgari ücretten prim ödenecek şekilde çalışsam ne kadar emekli maaşı alırım.

emekli sandığı engelli emeklilik iptali

Değerli arkadaşlar.

Malumunuz 2008 öncesi memur olanlar sonradan engelli olurda %40 rapor verilirse 18 yıllık hizmet süresiyle,%50 rapor verilirse 16 yıllık hizmet süresiyle emekli oluyor.

Benim %50 raporum var ancak emekli olabilmek için gerekli olan 16 yılı henüz tamamlamadım.

Tamamladığımda memur olarak çalışırken 16 yıllık hizmet süresiyle,%50 raporla emekli olmayı düşünüyorum.RAPORUM SÜREKLİDİR.

Ancak bir şikayet olduğunda veya bir kontrol muayenesi durumu kafamı çok kurcalıyor.

Bu bilgiler ışığında şu sorularıma cevap arıyorum.

1-5434 sayılı kanuna tabi eski memurlardan yeniden kontrol muayenesi isteniyor mu?

2-Diyelim ki olası bir kontrol muayenesinde engelim %45 e düşse 16 yıl hizmetim olduğu için emekliliğim kesilir mi.

3-%45 lik bir oran için 18 yıl şartı arandığından emeklilik iptali durumunda 16 yılı 18 yıla çıkartabilmek için nasıl bir yol izlenir.Emekli ikramiyesi alınmışken yeniden memurluğu dönüp 2 yıl çalışmak nasıl mümkün olur.

4-bu 2 yıllık süre ssk dan veya bağkurdan tamamlansa yeniden engelli memur emekliliği için başvuruda memur olarak çalışıyor olmak gerekmeyecek mi?Son 7 yıl kuralına göre ssk veya bağkura 2 yıl ödense de emekli sandığı hizmeti daha fazla olacağından ssk ve bağkurdan emekli olmak mümkün olmayacaktır.

dilate50

Evet, kontrol muayenesi riski herkes için her zaman vardır.

Hayır, oran %40'ın üzerinde kaldığı sürece sorun olmaz

Ufukalp

Ben de öyle değerlendiriyordum ama SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ bu konuda "%40'ın altına düşmesin yeter" demiş:

Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 57

"c) Çalışma gücünün %40 ile %59 arasında kaybedilmesi nedeniyle yaşlılık aylığı alanların yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının %40’ın altına düştüğünün anlaşılması hâlinde, bu durumun tespitine esas tutulan raporun tarihini, takip eden ödeme dönemi başında yaşlılık aylığı kesilir."

OturanBoğa
Allah Allaaah mantıksız geldi bana.
Bu genel bir madde olup uygulamada detay olmasın.
Uygulama da böyle ise gerçekten güzel.

Sonradan engelli olan ve EKPSS ile öğretmen olan kişinin emekliliği

değerli hocalar ben 2008 başında normal kpss ile memur oldum 5434 e tabiyim.memur olduğumda ENGELLİ DEĞİLDİM

4000 günüm var.

2010 da hasta oldum.2018 de engelli oldum.

2019 da EKPSS İLE ÖĞRETMEN OLDUM.ŞUAN BAŞVURU SÜRECİNDEYİM.KURUMLARARASI GEÇİŞ YAPILACAK.

bu durumda ben 2008 öncesi engelli olmadığımdan engelli olarak işe başlamadım.

şuan sa engelli öğretmen olarak başlamış olacağım.

BEN ENGELLİ ÖĞRETMEN OLARAK YENİ BİR KUTUMDA YENİ BİR İŞE BAŞLAYACAĞIM İÇİN ENGELLİ MEMUR OLARAK İŞE BAŞLAYANLAR GİBİ 15 YIL A MI TABİYİM EMEKLİLİKTE.

YOKSA İLK GİRİŞTE ENGELLİ OLMADIĞIMDAN SONRADAN ENGELLİ OLNLAR GİBİ 16 VEYA 18 YIla mı tabii olacağım.

KAFAM ÇOK KARIŞIK

dilate50

Sonradan sakatlanan memur olarak 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz emeklilik için.

(5434 + 4a + 4c) toplam primle aşağıdaki şartlara tabisiniz:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

@muhendis3232
Memuriyet başlama tarihi 01.10.2008 öncesi değil ise Sonradan tekrar ssk ya geçerseniz normal emeklilik şartınız 60 yaş 7000 iş günüdür. Prim gününü doldurup yaşı bekleyebilirsiniz. Yüksek prim ödemesi yapılırsa emekli maaşı şu an ki emekli olacağınız durumdan yüksek olur. Şuan memurların primi asgari ücretlinin primi ile hemen hemen aynı çünkü yaptığı fazla mesai ekleniyor

Memuriyete başlama tarihi 01.10.2008 öncesi değil ise ssk lı olup 7000 günü doldurup yaşı bekleyebilirsiniz. Artı yüksek prim ödenebilme durumu varsa ssk dan emekli olmanız tamamen faydanızadır. 01.10.2008 de memur olanın emekli olsa alacağı emekli maaşı 1300-1400 civarı olur. Maalesef gerçek bu.

Şahsen kendimin sanki 5510 muş gibi hesaplattımm benim ki 20 yıl üstünde 1500 kusur çıkıyordu.

Sadece yılı yazmışsınız 01.10.2008 den önce memuriyet başlamış ise 5434 e tabi oluyorsunuz. Ssk ya geçmenizi önermem çalışabildiğiniz kadar memuriyete devam edin derim.

@OturanBoğa
Ücretsiz, izin süresini memur borçlanabilir. Zira ücretsiz izinde sadece sağlık sigortası devam ediyor.Emekli Kesenekleri kıdemli stop ediyor. borçlanmazsa ücretsiz izin süresi hizmet süresi sayılmıyor memuriyetten sayılmıyor. Ücretsiz izin bittiğinde başlamayıp geciken memurluğu bitiyor.

@Ufukalp
@OturanBoğa
Sonradan engelli memur emekli olurken yıl olarak 18 yılı bitirmiş ise kontrol muayenesinde %40 dan aşağı düşmemesi yeterli.

%50 ve üstü rapor ile 16 yılı bitirip emekli olmuş ise kontrol muayenesinde %50 altına düşerse emeklisi malesef güme gider. Ya gereken raporu alması yada tekrar çalışmaya başlamalıdır.

Şöyle izah edeyim 5434 e tabii memur, sonradan engelli ise prim günü dolu olsa dahi, 18 ise 18 yılı dolmamış ise varsa askerliği doğum ücretsiz izin vs borçlanması gerekir yoksa yıl şartı dolmadan sgk olumsuz görüş bildiriyor.

MADDE 57 sanki 5510 a göre sigorta kapsamı olanları izah eder gibi çünkü yönetmeliğin oluşturulduğu tarih 12.01.2010 sonrasında da 12.01.2018 dahil tam 12 defa değişiklik veya düzenleme olan kısımları yürürlüğe girmiş

@dilate50
Kurumlar arası naklen atama sürecinde emekli sandığı ile ilişkin kesilmez ise yani normal atama gibi ara vermeden başlaman için izinlerinizi kullanabilirsiniz. Izin hakkınız var ise kullanmadığınızda yıllık izin hakkı yanar. Öğretmenlerde yıllık izin yoktur. Engelli raporunuzu kuruma Hitap sistemine işlettirdi iseniz zaten sgk raporunuzu sistemden işlendiği tarihte görmektedir. E KPSS ile öğretmen olursunuz ancak rapor oranınıza göre @OturanBoğa nın dediği yıl şartın yineı doldurmanız gerekecektir.

Bu calisma yili butun hizmetlerin toplami mi yoksa ayri ayri ssk bagkur emekli sandigi mi olarak hesaplaniyor?

Kederli303
Yukarıda ben de öyle dedim. Bir çalışan %50-59 rapor oranı şartları ile emekli olmuşsa ve oran 50 nin altına düşerse, o anda 40-49 oranına ait şartları taşımıyorsa emeklilik iptal edildi dedim, ama OturanBoğa yok her durumda 40 yeterli dedi. Bilmiyorum ben görüş belirttiğim şekilde sizin gibi biliyorum.

Bahadırdr
Hizmet yılı: hizmet birleştirme yapılmış (müktesep hesabı yapılıp emekli keseneği memur maaşınızda kesinti yapılmış) olarak varsayıp sgk, bağkur, emekli sandığında prim günü ödenmiş toplam süreler süre ve ilave olarak varsa boçlanıp ödenmiş askerlik, ücretsiz izin toplamlarından oluşur. Birleştirme yapılmış ise Hitap belgesi de görünür.

Emeklilik ikramiye yılı :
hesabında ise
Askerlik ücretsiz izin süresi hesaplamaya katılmaz. Yıl hesabı üstünde 6 ayı geçen yıl tam yıl sayılır örnek : 23 yıl 7 ay olan ikramiye yılı süresi hesabında 24 yıl olarak baz alınıyor. 7.ayın emekli keseneği ödenmiş ise tam yıl olarak hesaba katılıyor.

Tesekkur ederim benim 10 til 4a 12 yil 4c toplam 22 yil ediyor o zaman prim de 7400 oran yuzde 74 beklemedeyim bakalim

Bahadırdr
4 A lı süreler 4 C ile birleştirilirken sadece aktif olarak ödenmiş prim gün sayısı dikkate alınır. Örneğin sigorta süreniz 10 yıl ama bu sürede 2.880 gün priminiz var diyelim, bunun karşılığı 8 yıldır.

Kederli303

kederli hocam.oturanboğanın örüşü mantıklı geldi bana.ben 16 yılı doldurduğum gibi %50 raporumla emekliliğe müracat etmeyi düşünüyorum.durumum müsait değil daha fazla çalışmama.2008 öncesi memurum .KONTROL MUAYENESİ VAR MI ESKİ MEMURLARA diyorum cvb yok.siz biliyormusunuz eski memur 5434 e göre emekli olunca kontrol muayenesine çağrılıyor mu.olurda bir iyileşme olup %49 a düşse emekli maaşımı keserler mi.kesekrlerse beni yeniden memur olarak almak zorunda değiller mi.emekli ikramiyesini emekli sandığından almışken yeniden nasıl memur olarak atayacaklar.bu konular muamma.

dilate50
Tedirgin olmana gerek yoktur.

1-Sgk emekli olurken raporda düşüş yapabilme veya tekrar kendi sevki ile hakem hastaneye gönderme yetkisine sahip

2- sürekli raporu olanları bakanlık denetimi veya usulsüzlük ihbarı olmadığı
sürece kontrole çağırmaz
Lakin malulen emeklileri mutlaka çağırıyor

3-ssk lılarda ise sürelileri mutlaka kontrole, süresizleri ise vergi indirimi yönünden çağırıyor. Yani vergi dilimi düşüş yükseliş için
SSK malullerin de mutlaka çağırıyor

4- siz, 16 yıl şartı %50 ve üstü ile emekli olursanız 49 düşme halinde zaten 18 yıl ve yeniden rapor şartı ile görüş yazısı gelir. Sonradan engelliler için son 6 ay içinde alınan en son raporu esas alıyor.
Varsa, ssk Bağkur hizmeti veya izin vs borçlanma birleştirip hizmet süresini artırmaya çalışın.

5-emekli onayı alınmadan maaşınız kesilmez, onay almak içinde kamu emeklileri dairesinden sizin için görüş yazsı gelir. Olumlu ise onay alınır.

6-Emekli memur tekrar memur olamaz

Sadece, 16 yıl ile emekliye ayrılıp, ödemeye maddi gücünüz varsa, normal emekli hizmet yılı kadar isteğe bağlı 4c primi ödeyebiliyorsanız, 25 yıla tamamlarsınız ödeyip bu sürede çalışma ve memur maaşı olmaz, yaşı bekleyip emekli olma hakkı içindir.

Son düzenleme:
Kederli303 hocam.kedersiz günler dilerim.
16 yılla % 50 raporla emekli olan biri % 50 in altına düştüyse ve emeklliliği 18 yıl sigortası olmadığından kesilirse emeklilik hakkını kaybettiği için yeniden memur olabilir diye düşünüyorum.emekli değil çünkü artık.kafamı karıştıran emekli olurken aldığı emekli ikramiyesi

Üst Alt