Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2007'den bu yana devlet memuruyum. %69 raporla emeklilik şartlarım nedir?

adamkafasi

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba

2007 memuriyete girişim
2003 sgk hizmetim başladı. sonradan rahatsızlandım daha yeni %69 2 yıl süreli rapor aldım. Tekraralayan tromboz nedeni ile hem ince hem kalın bağırsağın bir kısmını almalarına rağmen rapor süreli olarak verildi.

5510 geçici 4. madde de %60 üzeri raporda malüllük durumu oluşmadı ise 15 yıl 3600 günde emekli olur diye bir ibare okudum bazı kaynaklarda.
henüz günüm 5760 olmadığı için bu duruma uygun değerlendirilir miyim merak ediyorum. Değerli görüşlerinize ihtiyacım var. Teşekkürler.

adamkafasi

5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi uyarınca sonradan sakatlanan memur statüsünde emekli olacaksınız

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

hizmet günü ile emekli olabilirsiniz (SSK primleri de emeklilik hesabına hizmet süresi olarak eklenir)

Çok teşekkür ederim.
Sanırım malüllük için şu an başvurabilirim. Engelli erken emekliliği ve malüllük maaş ikramiyelerinin memuriyet açısından farklılığı var mıdır? Yukarıda bahsettiğim engel durumumla malül kabul edilebilir miyim?. Yoksa iki yıl beklemek en mantıklısı mı olur?
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler Bülent Bey.

Malulen emeklilikte ise en az 10 yıl hizmetin olması yeterli olmaktadır.

Bu aylık bağlama işlemlerinde de, normal emeklilik aylık bağlama işlemlerinde esas alınan hizmet süresi, görev ünvanı, derece ve kademesi, ek göstergesi gibi unsurlar dikkate alınır.

Ancak, normal emekli olan bir memurla hizmet, derece kademe, ek gösterge, görev ünvanı, tahsil vb. gibi durumlarla aynı olmayan malul sayılan memura bağlanacak aylık ve hizmet süresinden dolayı emeklilik ikramiyesi farklılık gösterir.

Normal emeklilik ile malulen emeklilik aylık bağlanması sisteminde hiçbir fark bulunmamaktadır

Malulen emeklikte aylık bağlama oranı engelli emekliliğe göre daha yüksektir.

Malul sigortalı herhangi bir işte çalışması halinde aylığı kesilirken, engelli birey emekli olduktan sonra durumuna uygun işlerde çalışabilir ve aylığı kesilmez.

Eğer emeklilik işlemlerinizi başlatırsanız gerekli kurumlara başvurduğunuzda sizlerden rica 2008 sonrası memur olanların maaş düşük mü olacak bunlarıda sorabilir misiniz.

Teşekkürler. Basvuruda bulunduğumda öğrenmeye çalışacağım.

adamkafasi ben de malülen mi yoksa engelli erken emekli mi olayım kararsızım .:confused:

Sonrasında çalışma planınız olup olmaması belirleyici olabilir sanırım. Ben malülen olabilir miyim ondan da emin değilim.

Bende malülen emeklilik konusunda değerli görüşlerinizi almak isterim. Kamuda psikolog olarak çalışıyorum. Memuriyet 2007 girişliyim. daha önceden sigorta girişim var. 4 ay önce %69 engelli raporu aldım. (%60 tek hastalık,2 yıl süreli). 5510 geçici 4. madde için 2 yıla ihtiyacım var. Malülen emeklilik için engelli raporu ile başvurabilir miyim? Hastalığımın malüllük cetvelinde olduğunu düşünüyorum. Tekrar rapor istenir mi?.En önemlisi de malül olduğum zaman özelde psikolog olarak çalışabilir miyim? ya da kendim danışmanlık merkezi gibi işyeri açabilir miyim? Maaşım kesilir mi?
Tekrar teşekkürler.

adamkafasi
1. Tekrar rapor istenir mi? diye sormuşsunuz.
Malulen emeklilik için SGK.ya başvuracaksınız ve SGK.nin sevk ettiği hastanede Maluliyet bildirir raporu için Sağlık Kuruluna gireceksiniz.
2. Malulen emekli olur ve çalışmaya başlarsam emekli maaşım kesilir mi? demissiniz
Evet, kesilir.

3. Engeliniz calismaniza tamamen engel degilse Malulen emekliliği değil, Erken emekliliği düşünseniz daha iyi olur.

cevabınız için teşekkür ederim. Rapor süreli olduğu için iki yılın sonunda bir kez daha sevk edeceklerini düşündüğümden malülen emeklilik düşüncesi oluştu.
Saygılar.

OturanBoğa

Bülent Bey Merhaba;
Yorumlarınız neticesinde 5760 iş günü hizmet ile emekli olabileceğimi öğrendim. Şu anda 5000 civarı günüm var. Merak ettiğim husus askerlik ya da üniversite borçlanması yaparak bu gün sayısını arttırabilir miyim? Bir de üniversite borçlanması bütün 5 yıl olarak mı yapılıyor ? Örneğin sadece 1 sene olabiliyor mu?
Teşekkür ederim. Saygılarımla

adamkafasi

Üniversite borçlanması diye bir şey yok. Askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Kaç günaskerlik yaptınızda o kadar borçlanma hakkınız var (daha az süre de borçlanabilirsiniz). Borçlandığınız süre prim gün sayınıza eklenir.

Eğer ilk sigortalılık askerlikten sonra ise, bu durumda sigorta başlangıç tarihi borçlandığınız gün kadar geri gider.

Farklı hastane rapor

Merhaba ; sonradan engelli memur statüsü ile geçici 4. Madde kapsamında emekli olabileceğimi sizlerin değerli katkıları ile ögrendim. Ilk raporum universite hastanesinden %69 2 yıl süreliydi ve dilekçeme istinaden kurum sevki ile gitmiştim. Süresinin dolmasına yakın kendi başvurum ile devlet hastanesinden %62 sürekli rapor aldım. Emniyet müdürlüğü sağlık hizmetleri sınıfı memurum. Bu kapsamda:
1.Kendi başvurum ile rapor almam emeklilik sürecini etkiler mi?
2.Sgk yeniden sevk edebilir mi?
3. Eski engelli raporumu dilekçeye eklemem olumlu mu yoksa olumsuz mu olur?
Saygılarımla, teşekkürler

adamkafasi

Çok yeni bir rapor olduğu için bence sorun olmayacaktır. Ama ideal olan sevktir.

Eski raporu da ekleyin mutlaka. Eğer dosyaya koyarlarsa olumlu etki edecektir. Aynı tanı ve benzer oran

Merhaba . Emniyet müdürlüğunde sağlık hizmetleri sınıfı memurum. Memuriyete girdikten sonra rahatsızlanarak önce %69 süreli daha sonra %62 sürekli engelli rapor alarak 5760 günü de geçirince 5510 kanunun geçici 4. Maddesi uyarınca emeklilik talep ettim. Bugün SGK dan gelen yazıda "sağlık kurulu raporları kurumumuz sağlık kurulunca incelenerek maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespit işlemleri yönetmeliğinin ek 1 hastalık listesinde belirlenen düzeyde çalısma gücünü kaybetmediğine şeklinde karar verildiğinden 5510 sayılı kanunun geçici 4. Maddesinin 6.fıkrasına göre tarafına aylık bağlanmasına kanunen imkan bulunmamaktadır." Şeklinde geldi. Açıkçası edindiğim bilgilerden böyle bir sonuç beklemiyordum. Bilgisi olan arkadaşlardan ne yapmam gerektiği hususunda yönledirmeye ihtiyacım var. Saygılar.

SGK 28/09/2021 tarihli çıkardığı çalışma gücü kaybı tesbit ve maluliyet yönetmeliği ile engellilerin tabi olduğu yaşlılık aylığı ve emekliliği şartlarını cignemistir..
Yasa ile verilen hakkı yok sayarak yönetmelikle geri almıştir.
Kanuna aykırı iş yapmaktadır..
Bu durumda olan herkes önce SGK yüksek sağlık kuruluna itiraz etmeli devamında ise yine red gelirse mahkemede dava açmalıdır.
Mevcut hastalık listesinde engel oranınız bakthazardla yüzde 80 bile olsa eğer hastalık listesinde herhangi bir rahatsızlığınız yoksa emekli olamazsınız.
Yani SGK derki eyvallah engellisin ama emekli etmiyorum..

CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üst Alt