Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2007'den sonra askerlik yapıp borçlanarak malülen emekli olan var mı?
Arkadaşlar, askerliğini 2007 den sonra yapıp, askerlik borçlanması yapıp sigorta gün sayısını 1800 güne tamamlayıp malülen emekli olan var mı? Acilen cevap bekliyorum.
Malulen emeklilik ile ne zaman askerlik yaptığının ne alakası var. eğer ilk SGK girişi üzerinde 10 yıl geçmiş ise 1.800 gün primin var ise %60 rapor aldın mı emekli olursun. eğer eksik günün varsa askerlik borçlanması yaparak tamamlayabilirsin. yada ilk giriş üzerinde 9 yıl geçmişse 1 yıl askerlik borçlanması yaparak girişini 1 yıl öne çektirip emekli olabilirsin. kural giriş üzerinde 10 yıl geçmesi 1.800 gün prim yatırmış olmak ve %60 ve üzeri raporun olması. ağır engellilik durumunda 10 yıl şartı aranmaz.
alperen1 , konu malülen emeklilik ile ilgili ama 2007 den sonra askerliğini yapmış ve borçlanmış bir örnek arıyorum. 10 yıl şartını biliyorum. 1800 günü de biliyorum. Mahallemde komşum iş kazası geçirdi,askerliğini borçlandırdım eksik gün tamamlandı emekli oldu. O arkadaş 2005-2006 da askerliğini yapmıştı. Bana 2007-2008 de askerliğini yapmış ve borçlanma yapmış bir emsal borçlanma lazım. Böyle birini bulursam çok kişinin emekli maaşını yükseltecek hukuki bir durum yakalamış olacağız.
2 sebepten borçlanma olabilir ya gün sayısı yetersizdir gün tamamlama için yada giriş üzerinde 10 yıl geçmemiştir borçlandığın gün kadar girişi öne çekebilmek için. tamam durmadan kanun değişiyor şu tarihte girişi olana şöyle uygulama yapılır bu tarihte girişi olana böyle uygulama yapılır deniliyor ama malülen emeklilik için uygulama değişiyor mu ? bilmiyorum, benim bildiğim prim gün sayısına göre maaş değişebiliyor. 1.800 gün primi olan ile 3.800 gün primi olan aynı maaşı almıyor. askerlik borçlanması değiştireceğini sanmıyorum.
Alperen1, konu aslında TL den 6 sıfır atılmasıyla ilgili. 1/1/2005 te TL den 6 sıfır atıldı. Askerliğini 1/1/2005 ten önce yapanlar ile sonra yapanlar arasında maaş hesabında anayasal hükümler ve Avrupa Sözleşmesine aykırı olarak farklı hesaplamalar yapılıyor.
Askerliğini ne zaman yaparsa yapsın uygulamada herkes bugün tedavülde olan para birimi ile ödeme yapılıyor. Uygulamada 2005 ten sonra askerliğini yapanların borçlanmaları bugünkü para birimi üzerinden hizmet kütüğüne işleniyor. Önce yapanlar ise 5510 sayılı kanunun 41. maddesinin son fıkrası bahane edilerek; önce 6 sıfırlı para birimine çevriliyor sonra emeklilik işlemlerinde tekrar 6 sıfır atılıyor.
Bugünkü para biriminin 6 sıfırlı para cinsine çevrilmesi hukuken imkansızdır. Örneğin ben 5297 TL borçlanma ödedim.(Ödeme günü kuruna göre 1626 Dolar ediyor.) SGK yaptığı işlem ile bunu 16 TL ye çevirdi.(Askerlik tarihi kuruna göre 26 Dolar ediyor)
Ne kadar hak kaybı olduğunu gördün mü? Ben 2005 ten sonra askerlik yapmış ve borçlanmış ve de emekli olmuş birini arıyorum. Mahkeme somut örnek istiyor Emsal olması için.