Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 9. ay işe giriş ile emeklilik şartlarım nedir?

dersimli62

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba
Konu başlığında da belirttiğim gibi konuyu kısaca anlatayım sigorta girişim 2008 in 9. ayı 2003 yılında beyin ameliyatı olduğum üniversite hastanesinde heyete girdim fakat bana engelli raporu vermediler daha sonra bu rapora itiraz ederek başka bir devlet hastanesinde heyete girdim ve %85 rapor aldım raporu sırf erken emeklilik için koşturdum, 2012 yılında özel bir hastanede Bilgi sistemleri görevlisi olarak çalışmaya başladım bana ik vergi indiriminde bulunmamı istedi emeklilik için gerekli diye başvurdum 1 ay içerisinde bana bir posta geldi. Vergi indirimi için Balıkesir Bağımsız Hakem Heyetinden verilecek sonuca göre belirleneceği söylendi, o sürecide gecirdik tabi raporun akıbetini ben bilmiyordum arastırmadım da ne olduğuna dair 5 yıl çalıştıktan sonra hastaneden ayrıldım 1-2 ay işsizlik vs aldıktan sonra tekrardan başka bir özel hastanede başladım buradada tekrardan vergi indirimi için başvurmam gerektiği söylenince ık tarafından vergi dairesine başvurdum raporumla , aradan bir hafta geçti tekrardan gittim vergi dairesine orda benimle ilgilenen görevli raporumum Ankara da vergi dairesinde raporumun %57 düşürülmüş olduğu söledi ama bende olan %85 lik raporumun hala geçerli olduğu söledi. Bur da ki asıl sorum siz değerli platform arkadaşlarım benim normal şartlarda 2008 işe girişli olup 3063 pirim günümle 2023 yılında emeklilik günüm doluyor sgk gov tr den ne zaman emekli olurum da , şimdi burdaki mi doğru yoksa düşürülen raporla bir ilgisi olabilir mi acaba, bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekli yardımlarınızı bekliyorum

dersimli62

Merhaba,Öncelikle geçmiş olsun ,İnşAllah daha sağlıklı günleriniz olur.Yazdıklarınızı okuduktan sonra doğru anlayıp anlamadığı teyit etmek adına tekrar yazma gereği duyuyorum.

2008 yılının Eylül ayında sigorta başlangıç tarihiniz mevcuttur.Yaşamış olduğunuz rahatsızlıktan dolayı elinizde süresini belirtmediğiniz % 85 engel oranı olan engelli sağlık kurulu raporu(hastanede tarafında verilen rapor ) mevcuttur.Daha sonda çalışırken başvurduğunuz ve elinizde bulunan süresini belirtmediğiniz %57 engel oranı olan engelli vergi indirimi(Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu Raporu-Ankara) belgeniz mevcuttur.

Engelli vergi indiriminden emekli olmak ise amacınız ;sigorta başlangıç tarihinize istinaden engelli vergi indirimi belgenizle (Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu -Ankara) birlikte SGK emeklilik servsine başvurursanız bu statüden emekli olabilirsiniz.

Sigorta giriş tarihiniz( Eylül 2008) ve engelli vergi indirimi belgeniz (%57 engel oranı) ile engelli vergi indirimi ile emeklilik şartınız 20 SGK hizmet yılı ve 4.400 SGK prim günü dür.Bu durumda emekli olabilmeniz için 2028 yılı Eylül ayını ve 1.337 SGK prim gününe ihtiyacınız vardır.

Bu şartları sağlayarak engelli vergi indirimi belgesi ile başvurduğunuzda SGK emeklilik servisi sizi engelli vergi indirimi ile emekli edecektir.Yani engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemlerinde hastaneden aldığınız engelli sağlık kurulu raporunun(%85 engel oranlı) emeklilik işlemine hiçbir faydası yoktur.

Diğer emeklilik şansınız olan malulen emeklilik için 15 SGK hizmet yılı ve 3.600 SGK prim gününe ihtiyacınız vardır.Malulen emekli olabilmek için 2023 yılı Eylül ayını ve 537 SGK prim gününü tamamlayarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Malulen emeklilik başvurusunu SGK emeklilik servisine yaptığınızda, elinizde engelli sağlık kurulu raporu (Hastaneden alınan rapor) veya engelli vergi indirimi belgesi (gelir idaresi başkanlığı merkez sağlık kurulu-Ankara) olmasının veya olmamasının hiç bir önemi yoktur.

Malulen emeklilik başvurusu yaptığınızda SGK kurumu size yeniden bir hastaneye sevk ederek tarafınızdan maluliyet tespit raporu talep edecektir.Maluliyet tespit raporu sonucu hastane tarafında SGK sağlık kurulu gönderilecek ve bu kurulda 2. bir değerlendirmeye tabii tutulacaktır.Bu değerlendirme sonucu malulen emeklilik işleminize onay veya red cevabı verilecektir.

Asıl soru şu ;siz başvurabilme hakkınız olan 2 farklı emeklilik seçeneğinden hangisini kullanarak emekli olmak istiyorsunuz?Çünkü ikisinin bekleme süreleri ve SGK prim gün eksiklikleri aynı değildir.Buda sizi farklı tarihlere götürmektedir.Ayrıca farklı olan bu 2 emeklilik başvurusunun evrakları ve başvuru sonucu yapılacak işlemlerde birbirinden farklıdır.

Saygılar.

merhaba öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim açıkcası bu kadar detayı merak etmeme rağmen bir türlü gercek bir yol gösterici olmamıştı tekrar teşekkür ederim

kısaca özetliyeyim tekrardan sizin dediklerinize ek olarak ;

2012 de girdiğim hastanede vergi indirimine başvurdum Ankara bu (%85) lik raporumun çelişkili olduğunu ve bağımsız hakem heyetine gidip tekrar rapor almamı istediler ve sehir dışı bir hastaneye yönlendirdiler, gittim rapor sonucum veya raporun bir nüshası bana ulaşmadı İk yada gelen bir bildirim olmamış ben de raporumun %57 ye düştüğünü 6 yıl sonra yeni başladığım Hastanede oda yeniden vergi indirimi için gittiğim vergi dairesinde ki personel ankarada gözüken raporunuz %57 olduğu söylendi, bu arada benim elimde sadece süresiz engelli raporum var vergi indirim ile ilgili hiçbir belge elimde yok .

şimdi sizin sölediklerinizden çıkardığım 2 seçenekli emeklilik görünüyor 1. malulen emeklilik sgk gov tr den baktığımda 3600 gün demekte fakat bu 3600 de 2022 de gün sayısını dolduruyor 2023 9. ayda emekli olabileceğim yazıyor
2. %57 ye düşürülen Ankara daki vergi inidiriminde bulunduğum raporumu ben sadece e nabızda görebiliyorum eğer bu şekilde 4400 gün de emeklilik şartı aranıyorsa ben bu belgemi nasıl alıcam nereye başvurmam gerekiyor ve vergi indirim belgesini muhakkak almam mı gerekiyor
ayrıca malulen emeklilik ile bu 4400 gün için olan emeklilik arasındaki avantaj ve dezavantaj nedir

dersimli62

Öncelikle rica ederim.Size bir nebze faydam dokundu ise ne mutlu bana.

Elinizde bulunan belgenin %87 engel oranındaki rapor olduğunu düşünüyorum.Bunun yanında % 57 engel oranındaki raporu e-nabız ekranlarından gördüğünüzü yazmışsınız.Bu konuyu sanırım açıklığa kavuşturuyor.E-nabızdan sadece engelli sağlık kurulu raporları gözükür.Engelli vergi indirimi belgesini tarafınıza ait e-devlet, e-nabız gibi bir sistem üzerinden göremezsiniz.Bu da şöyle demek oluyor.Hastaneler başvurarak aldığınız engelli sağlık kurulu raporunuz %57 oranında onaylanmış.

%57 engel oranı olan raporun geçerli olmasının nedeni ise Sağlık Bakanlığının engelli sağlık kurulu raporlarında uyguladığı bir kural olmasıdır.Her ne sebeple alınırsa alınsın en son alınan engelli sağlık kurulu raporu geçerlidir demektedir ilgili yönetmelik hükmü.Yazdıklarınızdan doğru anladı isem e-nabız da gördüğünüz sizin engelli sağlık kurulu raporunuz dur ve geçerli olan da odur.

Bunlarla beraber sorularına yanıt vermek gerekirse;

1- Sigorta başlangıcınıza 15 yıl eklenerek bulunuyor.Eğer sigorta başlangıcınız 2008 yılı ise 15 yıl eklenince 2023 çıkıyor.Ancak sigorta başlangıcınız 2007 yılı ise o zaman 2022 yılı ve ilgili ayına ulaşırız.Burada sizin söylediklerinize göre yazdığım bir metin bulunuyor.En doğruyu tabii ki siz biliyorsunuz.Bu durum netleştikten sonra 3.600 günü de tamamlayarak size önceki metinde anlattığım süreçle birlikte malulen emeklilik başvurusu hakkı getirecektir.

2- Engelli vergi indirimi belgesi alabilmek için başvurduğunuz ilde hala bulunuyorsanız o dönem başvurduğunuz vergi dairesine başvurarak elden engelli vergi indirimi belgesini alabilirsiniz.Şu anda başka bir ile taşınıp ilk başvuru yaptığınız ilde değilseniz o zaman şu anda ikamet ettiğiniz ilin vergi dairesine başvuru yaparak alabilirsiniz.

Engelli vergi indirimi belgenizi alırken size eski olmasına istinaden zorluk çıkartılarsa ,yeni işyerinize engelli vergi indirimi belgesi vermek istediğinizi ve mevcut çalıştığın işyerine belgenin ibrazı için başvuru yapacağınız belirtin.O zaman sizden dilekçe alarak hem dosyanızı bulacaklar hemde engelli vergi indirimi belgesinin güncel hali işyerinize elektronik tebligat yolu ile gönderilecek.

Arzu ederseniz sadece yukarıda bahsettiğim başvuruyu yolunu izleyerek hem işyerinizden engelli vergi indirimi hakkını kullanmaya başlarsınız hemde belge işyerinize ulaşında kendilerinden veya belge geldikten sonra vergi dairesi engellilik servisinden elden alabilirsiniz.Bu şekilde 2 işi aynı anda çözmüş olursunuz.Bu arada bu başvuru içinde çalıştığınız yerden çalışma belgesi veya SGK hizmet dökümü talep edilmektedir.O belgelerde yanınızda bulunmasında fayda var.

Engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemi için SGK emeklilik servisine başvurduğunuzda engelli vergi indirimi belgesi ve kimliğinizi isteyecek.Eğer engelli vergi indirimi ile emeklilik için başvuracaksanız mutlaka bu belge elinizde olmalıdır.Engelli sağlık kurulu raporunun olması ne yazık ki hiçbir fayda sağlamıyor.

Malulen emeklili (3.600 gün) veya engelli vergi indirimi emekliliğinin (4.400 gün) emekli maaşı arasında fark yoktur.Burada ki önemli konu sizin şu anda aldığınız maaş asgari ücretten veya bu tutara yakın bir tutardan (asgari ücretin 2 ila 2,5 katı maaş) adınıza SGK primi yatırılıyorsa her iki emeklilik durumda neredeyse aynı emekli maaşı alırsınız(aralarında 5 ila 20 TL arası fark edecektir.)

Ancak aldığınız maaş en az asgari ücretin en az 3 katı ve daha fazla ise o zaman prim gününüz ne kadar artarsa o kadar iyi emekli maaşı alırsınız.Her ikisi emeklilik başvuru şartı arasında bulunan 800 SGK prim farkı 2 yıldan fazla olması nedeni ile yüksek yatan SGK primi maaşınızda 200 ila 400 TL arasında daha fazla emekli maaşı almanızı sağlar.Yani asgari ücretin en az 3 katı veya daha fazla maaş alıyorsanız 4.400 SGK prim günü size daha avantajlıdır.

Bu arada önemli bir konuda malulen emekli olanlar emekli maaşı aldıktan sonra çalışırlarsa emekli maaşları kesilir.Kanunda böyle bir hüküm vardır.Malulen emeklinin emekli maaşını alabilmesi için çalışmaması gerekir.

Diğer taraf dan engelli vergi indirimi ile emekli olanlar emekli maaşını alırken çalışabilir ve emekli maaşları kesilmez.Çalışmayı düşünüyorsanız engelli vergi indirimi ile emekliliği kesinlikle tavsiye ederim.

Birde naçizane görüşüm engelli vergi indirimi belgeniz var ,bu belge süresiz ise belgeyi teslim aldıktan sonra şartlar gerçekleştiği zaman ilgili belgeyle başvurup emekli olmak daha kolay ve rahat olacaktır.

Malulen emeklilikte bahsettiğim gibi SGK kurumu sizi yeniden hastaneye sevk edecek ,rapor çıkacak ve birde kendi kurulunda inceleyecek ister istemez süreç 1-2 ayı bulabilir.Birde emekli olduktan sonra çalışmama sorununu dikkate alarak karar vermekte fayda vardır.

Sizinle konuyu bildiğim tüm yönleri ile paylaşmaya çalıştım.Hakkınızda ki en doğru kararı ancak siz bilebilir ve siz verebilirsiniz.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

teşekkür ederim söledikleriniz çok açıklayıcı ve aydınlatıcı oldunuz..

vergi indirim olayım biraz karışık :D Eski çalıştığım hastane şahıs adına butik yani küçük bir hastaneydi orda başvurduğumda vergi indirimi için Hakem heyetine gönderildim raporum düştü :D
2. çalışmaya başladığım hastane Medıcana grup hastanesi kurumsal bir yer burdada yasal olarak vergi dairesine gidip başvuru yaptım aradan 1 ay geçtikten sonra vergi dairesineki personelle görüştük tabi bu arada samimi olmuştuk :D dedğine göre merkez istanbulda olduğu için istanbul vergi dairesinde olduğu sölemişti, o sekilde kaldı 3 yıl oldu peşine düşmedim açıkçası lakin sizin dediklerinizden sonra ilk fırsatta tekrardan vergi dairesine gidip vergi indirim belgesini almak

dersimli62

Güzel bir karar vermişsiniz.Evrak sonuçta size ait.Rica ederim.

Hakkınızda hayırlsı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Üst Alt