Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 giriş, 1876 pirim günüm ile emeklilik şartlarım nedir?

yasaksevdam34

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba birçok konu açılmış ancak 2008 de ki yasa kafamı karıştırdığı için hesaplayamadım, ilk sgk girişim
28.04.2008'dir. Şuan da totalde 1876 gün çalışmışlığım var. Doğum tarihim ise 14.09.1989 dur. Ben özel sektörde engelli kadrosunda çalışıyorum ve maliyeye raporumu gönderdim yazısı bana ulaşmadığı için '' süreli veya süresiz '' diye bir açıklama yapamıyorum. Raporum onaylanmış ve süresiz olduğunu varsayarsak ne zaman emekli olurum? E devletten sorguladığımda halen 60 yaşında emekli olursunuz yazıyor. Engelli indiriminin ne avantajı kaldı peki ?

Teşekkürler

yasaksevdam34
Vergi indirimi ile erken emeklilik şartları standart değil.
Vergi indiriminin 3 derecesi var ve her biri için şartlar farklıdır.
Vergi indirimi sonucu belli olmasa bile en azından başvurduğunuz rapor oranını paylaşırsanız ona göre daha net cevap verilebilir.

Raporum %40 derecesinde ve 5 yıl sürelidir. Sgk girişim 2008 Ama vergi indirimi başvurum 2018 eylül. Ve bu arada maaşıma yansıyan ek ücret te 43 tl bu doğrumu acaba .şimdiden teşekkürler

@yasaksevdam34

Bu rapor olduğu gibi onaylanırsa 3. derece vergi indirimi elde edersiniz ve emeklilik şartlarınız 20 yıl 4400 prim gün sayısı şeklinde olur.

Maaşınıza yansıyan tutar doğrudur. 3. derece vergi indiriminin maaşa yansıması %15 lik ilk vergi diliminden 43,50 TL dir.

Cevaplarınız için teşekkür ederim son bir sorum daha olucaktı, 20 yıl demişsiniz ya, sigorta girişim 2008 olduğu için 2008 mi baz alınır yoksa engelli indirimi başvuru tarihim mi (2018) mi baz alınır? 2028 de mi 2038 de mi emekli olurum ? Teşekkürler.

Böyle bir hakkin olması çok iyiymiş tabiki raporunda süresiz olması gerekir . Bu demektirki 2028de hak kazanıyorum tekrar teşekkürler bilgi için

Ufuk bey çok soru sordum ama iş yerinde bir arkadaşla tesadüfen konuştum bugün benim konuştuğum durum malulen emeklilik midir yani ? Eğer böyleyse 2028de beni zorla emeklimi ederler . Ben malullük sanmiyordum bunu. Sadece engelliler için yaş indirimi saniyordum. Tamamen yanlış anlamışım sanırım. Diyebilirsiniz arastirmadan mi raporu ankaraya gonderdin. Şöyleki ben emeklilik için deil maasa ek ücret yansısın diye yapmıştım ama oda 43.50 tl imiş. Bunlarida cevaplayabilir misiniz . Ben vergi indirimine basvurdum diye emeklilik ucretimmi düşecek Ufukalp

yasaksevdam34
1- Kimse sizi zorla emekli edemez
2- Bu mesajlarda söz konusu olan malulen emeklilik değil, 193 sayışı gelir vergisi kanununun 31. maddesine istinaden vergi indirimi elde etmiş engellilere sağlanan erken emekliliktir. Bağlanan aylık da maul değil her emeklinin aldığı normal yaşlılık aylığıdır.
Malulen emeklilik daha farklı bir süreçtir. Konumuz olmadığından detaya girmeye gerek görmüyorum.
3- Vergi indirimi almış olmanız hiç bir şekilde emekli maaşınızı etkilemez.

1- Kimse sizi zorla emekli edemez

Bu bilgi doğru olmakla beraber işverenler çeşitli baskılarla zorla emekliliğe sevk edebiliyorlar. Özellikle siyasi bağlantılı işyerleri, örneğin belediyeler ile bunlara bağlı BİT'lerde çok sık örneğini gördüm.

@hozgul
Özel sektörde zaten ne emeklilik ne de başka bir bahaneye gerek olmaksızın işverenler istediğini tazminatını verip çıkarabiliyor. O ayrı konu.
Ama hiç bir işverenin "senin emeklilik şartların oluşmuş, emekli olacaksın" gibi bir dayatması olamaz.

Belediye ve BİT lerde ise siyasi baskı emekliye ayırma şeklinde değil de (öyle bir yetkileri de yok zaten) mobbing şeklinde olabilir ve oluyor. Yetkin olduğu bir alan olmasına rağmen vasıfsız olarak çalıştırılır, uzak bölgelerde görevlendirilir.

Örneğin benim siyasal bilgiler mezunu, müfettişlik yapmış bir yakınımı Kayabaşı'nda kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde mezarlık bekçisi yapmışlardı, emekliliği falan da gelmemişti.

Belediye ve BİT lerde daha çok seçim önceleri kadro boşaltıp boş kadrolara seçim yatırımı olarak adam yerleştirme zorlama ile değil de daha çok teşvik ile olmaktadır.

Örneğin ben İstanbul Büyükşehir'den o şekilde emekli oldum.

Galiba 2009 da yerel seçimler vardı ve 2008 yarısında emeklilik şartlarını oluşturmuş olanlar için ihbar teşviki çıkardılar. Emekliye ayrıldığın halde işten atılmış gösterilip ihbar tazminatı ödenmesi şeklinde bir teşvikti.

2008 yılında o zamanın parasıyla 8 bin lira ilave tazminat aldım. Aradan 11 yıl geçmiş, bugünün parasıyla nereden baksak 30 bin lira yapar. Benim de işime geldi ve emekli oldum.

Ufukalp Size aynen katılıyorum... Ben de benzer süreçlerden geçtim

Üst Alt