Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 işe girişim var. Psikiyatrik teşhisimle erken emekli olabilir miyim?

TungaTunga

Üye
Konular
41
Reaksiyonlar
59
Merhaba,

30.04.2008 sigorta başlangıç tarihim.
Sağlık sorunlarım nedeni ile 2 ay çalışabildim.

Daha sonra 2015/2018 yılları arasında tarım sigortası yatırdım.
O tarihten bu güne kadar her hangi bir çalışma hayatım,sigortam olmadı.

A4 uzun vade gün sayısı 1032
450 gün askerlik
Toplam 1482 gün.

20 Senedir Pskiyatri ilacı kullanıyorum,bu 20 sene içerinde sayısız ilaç kullandım,farklı farklı hastalık teşhisi konuldu ama tam düzelme olmadı.Bir işe girip çalışamadım
2016 yılından bu yanada tedavi için düzenli olarak Şehir hastanesine gidiyorum.
En son 2 ay önce bipolar teşhisi konuldu ve bu yönde tedavi görmeye başladım..

Bu güne kadar engelli raporu almayı düşünmemiştim ama engelli raporu alırsam sigorta gün sayısını doldurunca yaşa bakılmaksızın emekli maaşımın başlayacağını öğrendim.(Doğru mu bundanda emin değilim)

Kısacası ben nasıl ve hangi şartlar ile erken emekli olabilirim?

Teşekkürler.

TungaTunga

Askerlik borçlanması + sigorta primleri toplamda 1800 prim olduğunda (İlk sigortalılığınızdan bu yana 10 yıl süre zaten geçmiş) malulen emeklilik mümkün olabilir ama bunun sağlık şartları şu şekilde:

1- İlk kez sigortalı olunan tarihte SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır düzeyde tanılı bir teşhis almamış olmak*.
2- Malulen emeklilik talebinde bulunulduğunda sevk edileceğiniz hastaneden SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanılı bir teşhis almak ve sigortanın bunu onaylaması.

* Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan, Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen, progresyon gösteren ve çalışma olanağı vermeyen Bipolar bozukluk.

Eğer malulen emekli olunamıyorsa, o zaman İsteğe Bağlı Bağkur (4b) primi ödeyerek yine de erken emeklilik mümkün. Ama onun prim ve süre şartları daha ağır: 30.04.2008 + 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 primle yine Ağır Bipolar bozukluk teşhisi almanız şartı ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz. Şartlar tamamlandığında 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler, hastane raporu sgk'ya gönderecek, sgk SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısını onaylayacak, prim ve sürenin de tam olduğunu tespit ettiğinde emekliliğinizi onaylayacak.

bagkur.PNG

Üst Alt