Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 öncesine göre 5 yıl 900 gün ile malulen emekli olabilir miyim?

CaVaLieRe

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
22
Merhabalar,

Her yerde araştırdım, her kafadan farklı bir ses çıkıyor.

02.11.2002 sigorta başlangıcım var. 25.09.2005 de geçirdiğim trafik kazası sonrası % 70 ortopedik raporum oldu. O zamanlar 5 yıl 900 gün ile emekli olunuyordu. 5 yıl 900 günüm olunca müracaat ettim. Ankara'ya yazı yazıldı, ssk hastanesine sevk edildim heyete girdim. Hastane raporu direkt Ankara'ya gönderiyormuş. En son bana Ankara'dan 2/3 iş göremezliğiniz yoktur diye rapor geldi. Bu yazı elime geçince 2 ay sonra tekrar başvurdum. Başka hastaneye gönderin, orada ilgilenmediler bile, raporumu eksik yazmışlardır dedim. Yine aynı prosedür ve başka hastane ve Ankara'dan yine aynı sonuç. 2. kez 3te2 iş göremezliğiniz yoktur dediler.

Mahkemeye gideyim gitmeyeyim falan filan derken yıl 2008 olmuştu. Yeni yasa çıkmıştı. 10 yıl 1800 gün... Sonra 10 yılımı doldurayım diye bekliyordum şu an. Bir yerde okudum (doğru mu bilmiyorum) 2008 den sonra sigortalı olanlar için geçerliymiş bu 10 yıl 1800 gün. 2008 öncesi olanlar için hala 5 yıl 900 gün diyorlar.

Şimdi benim malülen emekli olma hakkım var mı?

- 10 yılım bu Kasım ayında dolacak.
- Çalıştığım iş yerinde engelli kadrosunda çalışıyorum. SGK primin indirimli yatırılıyor.
- Nüfus kağıdımın arkasında %70 engelli ibaresi var.

Malülen emeklı olabılmek için 1800 iş günü gerekmekte... fakat sızınde dediğiniz gıbı kolay kolay 3/2 iş kaybı vardır dıye rapor çıkmıyo nedense bende uğrastım malulen emekli olmak için fakat kabul etmedıler... bayağı bir uğraşmanız gerekecek...
malulen emeklı olduğunuzda tekrar ssk lı bır işte çalışamıyorsunuz çalışırsanız malüllük maaşınızda kesılıyor... erken emeklılıği hak ettiğinize göre vergı ındırım hakkınızda var... işe gırıs tarınız ve ssk gun sayınıza göre rapor oranınızıda dusunerek ne zamn erken emeklı olabıleceğinızı tahmın edebılırsınız..

Rapor oranım %70 ve 5 yıl 900 günüm çoktan doldu. Bu hesapla emekli olmam gerekmiyor mu...

ben yetkılı olsam emekli ederdım :)
fakat sızde yazmıs ve uğrşmıssınız zaten bu işlerle 2keree 3 kere muracat etmiş 3/2 iş kaygı yoktur dıye geri çevırmısler...

Malülen emeklılık işi girişte sağlam olmak çalışma hayatı sonrasında çalışma gucunun 3/2 nin kaybetmekten bahsedılıyor... ama çok ilginçtır kı su an çalıştığım yerde iş kazası sonrası sağ ayak dızden kopmuş... fakat malulen emeklı etmemısler ve erken emeklılık için yıl ve seneyı doldurmayı beklıyor...

o yuzden malulen emeklı olmak bayağı zor bır durum...

Sayın Bülent bey yorumunuz için teşekkürler. Yani sizin söylediğinize göre ben de 10 yılı doldurmak zorundayım. Benim için 5 yıl şartı geçerli olmuyor, öyle mi?

Evet, maalesef. Çünkü malulen emeklilik söz konusu olduğunda başvuru tarihindeki mevzuat geçerlidir.

Pekala. Bir soru daha... Ben 2007 de 5 yıl 900 gün ile başvurup red geldiğindeki başvuruya istinaden mahkemeye başvurabilir miyim? Başvurursam ve kazanırsam bugüne kadarki 5 yıllık maaşımı alabilir miyim acaba?

Hayır, o süreç geçti. Yeni başvuru, yeni itiraz...

Üst Alt